SONY Xperia ION LT28h

Тестирао сам паметни телефон SONY XPERIA ION, рођеног брата Бондовог геџета XPERIA T. Покреће га Android ICS, има двојезгарни процесор на 1,5 GHz, доста меморије, лепо је дизајниран и моћно изгледа. Али…

Имао сам прилике да се две недеље дружим са паметним телефоном SONY Xperia ION LT28h. Погони га двојезгарни Qualcomm S3 процесор на 1.5 MHz са 1 GB радне и 16 GB интерне меморије, а LED екран приказује 16 милиона боја у резолуцији 720x1280px. У дијагоналу од 4,55 инча спакована су 323 пиксела по инчу, што приказ чини глатким и уједначеним. Екран је заштићен стаклом отпорним на гребање и потпуно прекрива предњу страну, тако да се поменути поклопци не виде када се телефон гледа од напред. На дну екрана се налазе четири сензорска тастера (опције, кућа, назад и претрага), чији је одзив дискутабилан. Но, о томе нешто касније. Настави са читањем “SONY Xperia ION LT28h”

Lenovo IdeaPad Y580 + NVidia GTX 660M + Ubuntu 12.04

За навршених првих 35 година живота частио сам себе једним финим лаптопом – Lenovo IdeaPad Y580 20132 кога покреће процесор Intel i5 3210M и графичка карта NVIDIA GeForce GTX 660M са 2 GB DDR5 меморије која савршено ради на Ubuntu 12.04 x86_64, ако знаш како!

За напуњених првих 35 година живота частио сам себе једним финим лаптопом – Lenovo IdeaPad Y580 20132 кога покреће процесор Intel i5 3210M, графичка карта NVIDIA GeForce GTX 660M са 2 GB DDR5 меморије, 4 GB DDR3 меморије, хард диск Seagate од 1 TB, и још којешта.

Док чекам да Valve направи Steam и Left4Dead 2 за Линукс, засукао сам рукаве и оспособио пингвина да комуницира са технологијом NVidia Optimus која омогућава употребу интегрисане (Intel 4000 HD, у мом случају) графике за обичне послове, чиме се значајно штеди енергија а посебно батерија на лаптопу, и само у случају да треба радити негу захтевну графичку обраду покреће „дискретна графика“, т.ј. пунокрвна графичка картица, у овом случају NVIDIA. Дакле, ово не ради „out of the box“ већ мора мало да се хакује. Настави са читањем “Lenovo IdeaPad Y580 + NVidia GTX 660M + Ubuntu 12.04”

HTC One X, с моје тачке гледишта

Испробао сам паметни мобилни телефон HTC One X, и након месец дана дружења са оперативним системом Android ICS, схватио да ми није било доста.

У времену када се Нокија батрга да својом кривицом доживљени дебакл са Симбијаном поткрпи уређајима Лумија са Виндоузом, уместо да се упустим у свет истраживања тог новог подручја, окренуо сам се на другу страну — Андроид. Мислим да после толико година развоја и толиког удела на тржишту паметних телефона, сада могу да опипам и ту платформу. На страну то што је расположивост софтвера за Симбијан на Ови маркету почела дебело да заостаје за свим појмовима развоја и напретка. Настави са читањем “HTC One X, с моје тачке гледишта”

КГ Паркинг за Нокија телефоне

КГ Паркинг је бесплатна и слободна апликација за паметне телефоне Nokia која омогућава брз и једноставан поступак куповине паркинг карате у Крагујевцу.

Почетком јануара сам започео развој програма за плаћање паркинга помоћу паметних мобилних телефона компаније Нокија које покреће оперативни систем Симбијан 3. Разлог овоме је што наоколо хваљени Паркинг Манијак не постоји за Симбијан већ само за Андроид, а доступан програм PayMyParking у ОВИ продавници не подржава Крагујевац. Настави са читањем “КГ Паркинг за Нокија телефоне”

Стигао је свајп на српском

Софтверски додатак за Nokia паметне телефоне под називом Swype 2.0 који омогућава писање на софтверској QWERTY тастатури повлачењем линије од слова до слова, иако је још увек у развоју добио је подршку за српски језик.

Добро сте прочитали, иако можда нисте најбоље разумели :) . Софтверски додатак за Nokia паметне телефоне под називом Swype 2.0, који је још увек у развојној фази а омогућава писање на софтверској (енг. on screen) QWERTY тастатури повлачењем линије од слова до слова, добио је подршку за српски језик, која, слободно могу рећи, ради феноменално! Настави са читањем “Стигао је свајп на српском”