Како да се миш на Windows 7 понаша као под Линуксом?

Две вома корисне ствари које “у себи” носи Линукс јесу аутоматски избор и подизање заклоњеног прозора из гомиле, те аутоматско копирање селектованог текста у клипборд и његово “лепљење” кликом на средњи тастер миша. Ове функционалности су доступне и на Windows 7!

Ситнице које су ми на Windows 7 веома недостајале а свакодневно сам их користио под Линуксом су свакако:

  1. аутоматско селектовање прозора кад се курсор нађе изнад њега
  2. копирање селекције средњим тастером миша

Дакле, како ово омогућити на Windows 7? Настави са читањем “Како да се миш на Windows 7 понаша као под Линуксом?”

NVidia+Bumblebee+Primus: још бржи Трансформерси

Optimus технологија која управља графичким картама NVidia на преносним рачунарима може да постигне и боље перформансе под Линуксом, ако се уз Bumblebee искористи Primus!

Раније сам „објаснио“ како сам оспособио лаптоп Lenovo IdeaPad Y580 са графичком картом NVidia GeForce GTX 660M да искористи могућности Optimus технологије и по потреби за захтевне графичке послове користим Bumblebee. Настави са читањем “NVidia+Bumblebee+Primus: још бржи Трансформерси”

Atheros AR8161 + Ubuntu 12.04

Кратко и прецизно упутство за инсталацију драјвера и оспособљавање мрежног уређаја са чипом Atheros AR8161 на Ubuntu 12.04 LTS

Од како сам надоградио радну машину Lenovo N500 на Lenovo IdeaPad Y580, нисам имао потребе да користим ethernet прикључак јер је WiFi радио из прве, без икаквих интервенција. И то све до данас, кад ми је затребао LAN. Настави са читањем “Atheros AR8161 + Ubuntu 12.04”

Lenovo IdeaPad Y580 + NVidia GTX 660M + Ubuntu 12.04

За навршених првих 35 година живота частио сам себе једним финим лаптопом – Lenovo IdeaPad Y580 20132 кога покреће процесор Intel i5 3210M и графичка карта NVIDIA GeForce GTX 660M са 2 GB DDR5 меморије која савршено ради на Ubuntu 12.04 x86_64, ако знаш како!

За напуњених првих 35 година живота частио сам себе једним финим лаптопом – Lenovo IdeaPad Y580 20132 кога покреће процесор Intel i5 3210M, графичка карта NVIDIA GeForce GTX 660M са 2 GB DDR5 меморије, 4 GB DDR3 меморије, хард диск Seagate од 1 TB, и још којешта.

Док чекам да Valve направи Steam и Left4Dead 2 за Линукс, засукао сам рукаве и оспособио пингвина да комуницира са технологијом NVidia Optimus која омогућава употребу интегрисане (Intel 4000 HD, у мом случају) графике за обичне послове, чиме се значајно штеди енергија а посебно батерија на лаптопу, и само у случају да треба радити негу захтевну графичку обраду покреће „дискретна графика“, т.ј. пунокрвна графичка картица, у овом случају NVIDIA. Дакле, ово не ради „out of the box“ већ мора мало да се хакује. Настави са читањем “Lenovo IdeaPad Y580 + NVidia GTX 660M + Ubuntu 12.04”

Најбољи Линукс за у џеп: SLAX 7

Након три године хибернације, обновљен је развој живе ГНУ/Линукс дистрибуције SLAX која ће до децембра 2012. године бити доступна у новој стабилној верзији 7.

Кад је пре девет година заживео тренд Линукс дистрибуција које комплетно раде са цедеова и флешефа, појавио се „живи дистро“ заснован на најстаријој живој Линукс дистрибуцији – SlackwareSlackware-Live, који је након треће верзије добио једноставно име SLAX. Настави са читањем “Најбољи Линукс за у џеп: SLAX 7”