Бот за цене погонског горива

Прошло је шест година од када сам на Твитеру покренуо бесплатне сервисе Курсна листа @kurs и Временска прогноза @vreme, а више од две године чекао је и трећи који треба да сервира информације о ценама погонског горива у Србији @gorivosrbija.

Од фебруара 2023. године бот Гориво србија доступан је и на Мастодон инстанци https://mas.to/@gorivo

За прва два сервиса је решење било релативно једноставно, имајући у виду да релевантне податке јавно пласирају званичне државне институције – НБС за курсну листу и РХМЗ за временску прогнозу. Са аспекта извора информација проблем са горивом представља то што у Србији послује већи број дистрибутера који имају различите цене горива, оне се често разликују и од једне до друге пумпне станице истог дистрибутера, а поврх свега већина њих на Интернету не објављује цене (или чак нема ни сајт).

Формиран статус за gorivosrbija

Пронашао сам неколико сајтова на којима су доступне информације о цени горива, што званичних сајтова дистрибутер, што портала. Сконцентрисао сам се на прикупљање цена за:

  • Евро премијум БМБ95
  • Евро премијум БМБ95 Плус
  • Евро Дизел
  • Евро Дизел Плус
  • Дизел Д2
  • Течни нафтни гас (ТНГ)

Како сам већ навео, цене се разликују од места до места, због чега сам одлучио да информацију формирам са најнижом и највишом ценом пронађеном на следећим сајтовима:

  • www.lukoil.rs
  • www.euro-petrol.com
  • www.petrol.co.rs
  • www.servisinfo.com
  • www.retailserbia.com

Сервис је подешен тако да актуелне цене шаље у 8:00 ујутро понедељком, средом и петком.

Ако знате још неки релевантан ресурс за ове информације а то није одлазак од једне до друге пумпе, или позивање телефоном, ради преношења цена, јавите у коментару. И, наравно, ширите вест даље ;)

(Ажурирано 11.06.2014) Овај сервис покреће моја PHP скрипта која прикупља и обрађује податке са наведених сајтова, а потом их шаље и на Твитер помоћу TwitterOAuth библиотеке. Врти се на мом Raspberry Pi а у заказано време окида га cron.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

2 мишљења на „Бот за цене погонског горива“

  1. Odmah da ti kažem da je D2 kaput. Na žalost nekog ko je vek proturio sa „traktorima“ (naziv za dizel vozila koje mi redovno servira jedan moj drug). A lož ulje? Kako šta će ti? Daj ‘vamo, u nedostatku d2…

    Pretpostavljam da podatke vučeš iz rss-a… Nisam primetio da mnogo njih im išta zgodno za preuzimanje. OMV čak nema ni svoj sajt.

  2. Можда би могло да буде интересантно да на сајту имаш и неку статистику/историју? Типа тренд промене цене горива у времену.

    Да ли си размишљао на ту тему?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *