Cene pogonskog goriva na Tviteru

Ako ste vozač, ovo vam može biti zanimljivo. Novi „korisnički“ servis na Tviteru za informacije o cenama pogonskog goriva u Srbiji nalazi se na profilu @gorivosrbija i trenutno se nalazi u probnoj fazi.

gorivo

(Ažurirano 11.06.2014) Prošlo je šest godina od kada sam na Tviteru pokrenuo besplatne servise Kursna lista @kurs i Vremenska prognoza @vreme, a više od dve godine čekao je i treći koji treba da servira informacije o cenama pogonskog goriva u Srbiji @gorivosrbija.

Za prva dva servisa je rešenje bilo relativno jednostavno, imajući u vidu da relevantne podatke javno plasiraju zvanične državne institucije – NBS za kursnu listu i RHMZ za vremensku prognozu. Sa aspekta izvora informacija problem sa gorivom predstavlja to što u Srbiji posluje veći broj distributera koji imaju različite cene goriva, one se često razlikuju i od jedne do druge pumpne stanice istog distributera, a povrh svega većina njih na Internetu ne objavljuje cene (ili čak nema ni sajt).

Formiran status za gorivosrbija

Pronašao sam nekoliko sajtova na kojima su dostupne informacije o ceni goriva, što zvaničnih sajtova distributer, što portala. Skoncentrisao sam se na prikupljanje cena za:

 • Evro premijum BMB95
 • Evro premijum BMB95 Plus
 • Evro Dizel
 • Evro Dizel Plus
 • Dizel D2
 • Tečni naftni gas (TNG)

Kako sam već naveo, cene se razlikuju od mesta do mesta, zbog čega sam odlučio da informaciju formiram sa najnižom i najvišom cenom pronađenom na sledećim sajtovima:

 • www.lukoil.rs
 • www.euro-petrol.com
 • www.petrol.co.rs
 • www.servisinfo.com
 • www.retailserbia.com

Servis je podešen tako da aktuelne cene šalje u 8:00 ujutro ponedeljkom, sredom i petkom.

Ako znate još neki relevantan resurs za ove informacije a to nije odlazak od jedne do druge pumpe, ili pozivanje telefonom, radi prenošenja cena, javite u komentaru. I, naravno, širite vest dalje ;)

Ovaj servis pokreće moja PHP skripta koja prikuplja i obrađuje podatke sa navedenih sajtova, a potom ih šalje i na Tviter pomoću TwitterOAuth biblioteke. Vrti se na mom Raspberry Pi a u zakazano vreme okida ga cron.

Autor: Aleksandar

Samostalni veb programer. Dugogodišnje iskustvo u razvoju veb softvera korišćenjem WordPress, PHP, jQuery, HTML5, CSS3 (SASS/LESS).

2 mišljenja na „Cene pogonskog goriva na Tviteru“

 1. Odmah da ti kažem da je D2 kaput. Na žalost nekog ko je vek proturio sa „traktorima“ (naziv za dizel vozila koje mi redovno servira jedan moj drug). A lož ulje? Kako šta će ti? Daj ‘vamo, u nedostatku d2…

  Pretpostavljam da podatke vučeš iz rss-a… Nisam primetio da mnogo njih im išta zgodno za preuzimanje. OMV čak nema ni svoj sajt.

 2. Možda bi moglo da bude interesantno da na sajtu imaš i neku statistiku/istoriju? Tipa trend promene cene goriva u vremenu.

  Da li si razmišljao na tu temu?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *