СББ, субјективан утисак и (без)бедне лозинке

Користим услуге Српске кабловске мреже (СББ) још док су били КДС у Крагујевцу, дуже од 12 година. Углавном су им услуге прихватљиве, цене ту и тамо, подршка је солидна и труди се. Али треба ту још дораде, довољно да ме натера да васкрснем Записе након 17 месеци без објављеног текста.

Најновије изненађење сам уочио првог јануара 2017. године када је УниФи одбијао да пропушта саобраћај у апликацијама на мобилном телефону. Уз то портал и апликација МојСББ нису радили због „проблема на серверу“.

Немогуће је било да сам потрошио 5 ГБ брзог УниФи саобраћаја укљученог у претплату јер је месец тек почео.

Другог јануара контактирам @SBBsupport на твитеру, и они ми у приватној поруци јаве да ми је УниФи поправљен. Не знам шта су урадили да реше проблем звани „постојала је сметња на услузи“, али се појавио нови проблем. Почео сам да добијам грешку како телефон не може да приступи мрежи (што је претходно радило без проблема):

УниФи - није могуће приступити мрежи
УниФи – није могуће приступити мрежи

Промени лозинку!

У даљој комуникацији са подршком, прво сам добио појашњење да, цитирам:

Aleksandre zato što si na svojoj adresi. Tvoj modem ne dozvoljava povezivanje na Unifi jer je predefinisana konekcija tvoja kućna WiFi mreža, a da ne bi trošio GB

Наравно, ово не пије воду због чега је уследило моје појашњење:

ok, ajmo ovako. 274dca ima jači signal od mog rutera HAARP 550314, i UniFi na koji se kačim dolazi sa tog komšijskog rutera – nije moj modem a ne mogu da se nakačim

УниФи и друге мреже на ајпеду
УниФи и друге мреже на ајпеду

Након још мало ћаскања о техникалијама, добијем савет да променим лозинку за МојСББ налог. (Комплетну преписку приватним порукама са подршком приложио сам на крају овог записа). Речено – учињено.

За сваки сервис ја користим другачију лозинку дужине не краће од 8 знакова, са комбинацијом малих и великих слова алфабета, бројевима и специјалним знаковима. За портал МојСББ поставим лозинку типа a4T+8hW!r и након тога ми проради повезивање на УниФи; телефон се повеже и ради Интернет. Супер!

Квака звана Д3ГО

Променим лозинку за УниФи мрежу на телефону и у МојСББ апликацији. Потом покренем Д3ГО апликацију да променим лозинку и тамо, али ме дочека ново изненађење – погрешан мејл и лозинка!

Д3ГО не ради са новом лозинком
Д3ГО не ради са новом лозинком

Е овде већ упаднем у ребус. Уносио сам мејл и нову лозинку за МојСББ портал у Д3ГО апликацији преко 5 пута, сричући и проверавајући карактер по карактер. И сваки пут исто – погрешни мејл и лозинка. Покушао и са старом лозинком (рачунам, можда Д3ГО касни са ажурирањем… мада зашто би ме излоговао са налога кад сам већ био улогован са старом лозинком?!). Не ради ни стара лозинка. Доообро, можда имам превише регистрованих Д3ГО уређаја. „Одрегиструјем“ мој телефон у МојСББ апликацији за Д3ГО услугу, пробам логовање са новом лозинком – ЈОК МОРЕ!

Контактирам данас СББ подршку (поново путем Твитера, јер тамо брже одговарају него на Фајсбуку где изгледа не стижу, а телефоном да зовем не пада ми на памет). Објасним о чему се ради. Поручи ми подршка да користим исти мејл и лозинку као и за МојСББ портал. Заправо, саветују ми да урадим оно што сам већ уради. У даљој преписци дођем до закључка да је проблем оно чега сам се највише и бојао:

Aleksandre, zamoliću da ponovo pokušate sa promenom lozinke jer ista treba da sadrži minimum 8 karaktera velika, mala slova i brojne karaktere, bez specijalnih karaktera. Unapred hvala, pozdrav

Поставим нову, мање безбедну лозинку за портал МојСББ. Сада ради пријављивање на УниФи, МојСББ апликацију/портал и Д3ГО.

Дакле, СББ само на појединим сервисима које пружа, омогућава потпуно безбедне лозинке, док Д3ГО захтева небезбедну лозинку. Истина, на формулару за промену лозинке стоји да треба користити „најмање осам карактера, један број и једно велико слово“. Међутим, као што не пише да се могу (или не могу) користити мала слова, тако експлицитно не пише ни да се не могу користити специјални знакови.

Правила за лозинку на порталу МојСББ
Правила за лозинку на порталу МојСББ

Добре и лоше стране СББ услуга

Није да је одувек било све сјајно са СББ услугама. Некада давно, пре 10 година смо се ми, корисници СББ интернета у Крагујевцу, окупили испред пословнице СББ и „бунили“ због проблема у локалном саобраћају. Чак смо и разговарали са менаџментом. За оне са јефтинијим улазницама, СББ локални саобраћај је био револуција у размени материјала – пола мегабита у односу на 64к преко модема.

Мислим да од тада нико ништа слично није организовао. Овоме у прилог и податак да већ годину дана Радио Телевизија Крагујевац изгара у борби са накарадном приватизацијом.

Да се вратим на тему и сумирам шта ми се допада а шта не у СББ понуди:

Позитивно

  • Пригодни Д3 пакети са обједињеном телевизијом, интернетом и телефонијом.
  • Прилично разноврстан избор канала у основној (аналогној и дигиталној) ТВ понуди.
  • Могућност гледања аналогних ТВ канала из понуде на већем броју телевизора без потребе за Д3 дигиталним пријемником.
  • Премотавање појединих канала 72 сата уназад (мада би број подржаних канала могао да буде и већи).
  • Веома добар однос брзине преузимања и цене коштања интернет пакета.
  • Од недавно коначно „рачун на клик“ у Теленор Банци.
  • Прилично агилна подршка са опуштеним и другарским приступом у комуникацији на Твитеру.

Негативно

  • Ако хоћеш само кабловски интернет или само СББ телефон, мораш да плаћаш и претплату за кабловску телевизију (тренутно 1295 динара) па те најјефтинији интернет кошта 2799 (а не 1604), или телефон 1759 (а не 390) динара. Ово су цене од 1. јануара 2017. а ценовник је (био) овде http://sbb.rs/Binary/423/sbb_cenovnik_20170101.pdf.
  • Брзина слања је „јадна“ у односу на брзину преузимања. Користим пакет Суперсет Д3 ТРИО и имам 60 МБ/с за преузимање и свега 3 МБ/с за слање.
  • С времена на време се дешавају „мокри каблови“ и прекид сигнала када не раде кабловска телевизија, интернет, па ни телефон. У таквим моментима користим Теленор 3Г интернет да бих контактирао СББ подршку на Твитеру.
  • С времена на време нешто полуди (као овог пута УниФи), па је потребно прилично комуникације и покушај-промашај играња да се све стабилизује.
  • Повремено имају разне „поклоне“ за нове кориснике (3 месеца претплате по 1 динар, бежични телефон за нове кориснике, годину дана бесплатан телефон, и слично). Постојеће кориснике ове промоције доводе у ситуацију да се осете запостављеним (попуп „вама већ узимамо новац, сад мамимо нове овце“).
  • Подршка би могла пажљивије да чита поруке и да шаље мање генеричке одговоре. Ако сам већ навео шта сам урадио, не треба ми инфо да то треба тако да урадим, него да ми кажеш шта да урадим а да ја већ нисам урадио. Девојке и момци на Твитеру се заиста труде, али треба још и више. Боље ми реци да чекаш одговор специјалистичке подршке него да ми даш FAQ договор.
  • Иако је мој УниФи доступан неограничено (свих сати, дана, месеци и година), ја могу да искористим свега 5 ГБ брзог интернета у УниФи мрежи. Фер? Па и не баш.
  • Неуспели покушај обједињавања налога за све сервисе (а онда се испостави да безбедна лозинка не ради на Д3ГО).
  • Обавеза употребе небезбедне логинке (ако не могу да користим специјалне знакове, онда је таква лозинка за мене небезбедна).
  • Сајт sbb.rs нема безбедну конекцију (HTTPS).
  • Нови сајт није потпуно функционалан на мобилним уређајима. Тренутно није могуће на телефону отворити листу аналогних канала у Крагујевцу http://sbb.rs/televizija/tv-kanali. Такође, листа аналогних канала за Крагујевац није ажурна (нпр. РТС1 се води да је на каналу C06 али се ту заправо налази Хепи телевизија док је РТС1 на C07).

Твитер комуникација

Комуникација са СББ подршком, јануар 2017
Комуникација са СББ подршком, јануар 2017 (кликни на слику да видиш комплетну комуникацију)

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *