Детињство

Сећам се, док сам дете био и често одлазио на село, моја бака Станка ми је, држећи ме у крилу, певала песму коју је она као дете научила. Често се сетим почетка песме, али остатка нисам могао.

Тражио сам је раније на нету, али је није било. Урадио сам исто и вечерас и нашао је на Пројекту „Растко“ – Златна пјена од мора (Народне пјесме Срба у Хрватској.

Песма садржи и корекције које су дали Драган и Марија.

Грличица грче

Грличица грче,
Петар коња трче.
Подај, Петре, палицу,
да убијем грлицу.
Не дам теби палицу,
да убијеш грлицу.
Грла мени соли да,
А ја соли овну дам,
Ован мени лоја да,
А ја лоја маци дам,
Маца мени миша да,
А ја миша орлу дам,
Ор’о мени перо да,
А ја перо свату дам,
Сват мени коња да,
а ја коња попу дам,
Поп мени књигу да,
А ја књигу Богу дам,
Бог мени срећу да,
А ја срећу, па у врећу,
Преко прага, па у кућу!

Још једне се песме сећам, исто почетка само, а ишла је овако некако:

Тамо доле у долини,
где овчари овце стрижу,
и свињари свиње … (поје?)

Ја украдох једну длаку,
да начиним … капу.

На жалост, ових се стихова веома слабо сећам, а бих волео да пронађем и то на овој глобалној мрежи. Још увек Гугл не даје задовољавајуће резултате :(

Објављено од стране

Александар

Самостални веб програмер. Дугогодишње искуство у развоју веб софтвера коришћењем WordPress, PHP, jQuery, HTML5, CSS3 (SASS/LESS).

13 мишљења на „Детињство“

 1. Zaista ne znam tačno poreklo te pesme. Ono što znam je da je prenošena sa kolena na koleno, pa je meni, mojoj sestri i braći tu pesmicu pred spavanje govorila naša voljena baka Ika. Žena je rodjena 1910, bila je nepismena, tako da nema šanse da je pročitala pa naučila kasnije, već je i ona zapamtila kao dete. U pitanju su grad Knin i okolina, vekovima naseljeni pretežno srpskim stanovništvom. Takodje je znala i „Pošla koka na pazar“ i još niz zanimljivih pesmica, od kojih se mnogih u potpunosti ne sećamo. Brat i ja smo rešili da ih sačuvamo od zaborava i pitaćemo preostale starosedeoce (ako ih još služi pamćenje) da nam pomognu da ih zapišemo. Te pesmice su utkane u najlepši deo našeg života, najlepše i najsrećnije trenutke koje pamtimo.

  1. Ovu pesmu je meni pevala nana pre trideset godina, a sada je peva i mom sinu. Zanimljivo je da ni stih nisam zaboravila i ide upravo onako kako ste zapisali. Moja nana je iz okoline Kursumlije, dakle, sa juga Srbije. Seticu se i zapisati jos koju, a Vama hvala sto ste ovo zapoceli.

 2. И ја се сећам ове песме (као и поменуте коке на пазару) такође причане од стране моје Баке, родом из Кордуна.

  Урке, исправи још једну стварчицу. Имаш: „А ја коња Богу дам“, уместо „А ја књигу Богу дам“ ;)

 3. Evo još jedne pesme koju mi je baka pevala dok sam bila dete. Uvek sam volela da slušam o baki koja laže na veliko samo da se ne bi saznalo da je smazala kakvu kašicu. :)))))

  Sindžiri, džiri

  Sindžiri, džiri,
  pas u kuću gviri,
  baka kašu mete
  da narani dete,
  dete joj se busa,
  baka kašu kusa.
  Gde je bako kaša?
  Rasipa se u pepeo.
  Gde je pepeo?
  Odnelo devojče.
  A gde je devojče?
  Odvedoše ga svatovi.
  Gde su svatovi?
  Odoše krivim putem.
  Gde je krivi put?
  Zarastao u travicu.
  Gde je travica?
  Popasli bakini Galonja i Šaronja.
  A gde su bakini Galonja i Šaronja?
  Poorali leju.
  A gde je leja?
  Pokljuvao golubak.
  A gde je golubak?
  Popeo se na dubak i odleteo.

 4. Ovo je prva pesmica koju sam naučila, pevala mi je mama dok sam bila mala, a i ona je to naučila u ranom detinjstvu… I vi ste prvi koje sam čula da još znaju ovu pesmicu. :-D

 5. Moja nana me je isto naucila ovu pesmicu kad sam bas bila mala….grlicica grce,Petar konja trce….tu i onu …Ja znam jedno selo,u njemu je sve veselo,ima kuca starih novih,zelene se svi krovovi…Kako je detinjstvo uz nju bilo lepo!!!!!

 6. Na danasnji dan je moja voljena baka preminula i secajuci se nje, trudila sam se da se setim starih poznatih stihova.. ali vreme je ucinilo svoje pa sam mali deo zaboravila. U nadi da nadjem ovu narodnu pesmicu odmah sam kucala tekst na google i zahvaljujuci Vama sam i pronasla. Zelja mi je da je prenesem na svoje dete a posle i unuce. Uspomene nikad ne umiru. Hvala Vam!

 7. Zdravo!! Fali bogami jos nesto i to kljucno! Fali stih „ne dam tebi palicu da ubijes grlicu“ i onda ostalo ide kao logicno objasnjenje… tako se ja pesme secam deda mi je dok me trupkao pevao! Veliki pozdrav!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *