Cene pogonskog goriva na Tviteru

Ako ste vozač, ovo vam može biti zanimljivo. Novi „korisnički“ servis na Tviteru za informacije o cenama pogonskog goriva u Srbiji nalazi se na profilu @gorivosrbija i trenutno se nalazi u probnoj fazi.

(Ažurirano 11.06.2014) Prošlo je šest godina od kada sam na Tviteru pokrenuo besplatne servise Kursna lista @kurs i Vremenska prognoza @vreme, a više od dve godine čekao je i treći koji treba da servira informacije o cenama pogonskog goriva u Srbiji @gorivosrbija.

Za prva dva servisa je rešenje bilo relativno jednostavno, imajući u vidu da relevantne podatke javno plasiraju zvanične državne institucije – NBS za kursnu listu i RHMZ za vremensku prognozu. Sa aspekta izvora informacija problem sa gorivom predstavlja to što u Srbiji posluje veći broj distributera koji imaju različite cene goriva, one se često razlikuju i od jedne do druge pumpne stanice istog distributera, a povrh svega većina njih na Internetu ne objavljuje cene (ili čak nema ni sajt). Nastavi sa čitanjem „Cene pogonskog goriva na Tviteru“

VebTranslit: preslovljavanje na vebu

Novo jednostavno veb rešenje za brzo dvosmerno preslovljavanje ćiriličnog i latiničnog teksta zove se VebTranslit i nalazi se na adresi http://urosevic.net/webtranslit/

Oh da, znam, nije ništa novo niti jedinstveno ali mi se druga rešenja nisu svidela. Što vizuelno, što funkcionalno (ružno, pretrpano opcijama, jednosmerno i slično). Pa zato, sedneš i napraviš svoje ;)

VebTranslit je veoma jednostavna veb aplikacija koja vrši brzo i jednostavno dvosmerno preslovljavanje ćiriličnog i latiničnog teksta iz jednog u drugi. Radi na principu direktnog unosa, t.j. dok se unosi tekst ćiriličnim pismom u jednom (gornjem) polju, u drugom (donjem) polju se automatski dobija isti tekst u latiničnom pismu, i obratno — ako se unosi latinični tekst dobija se ćirilični tekst. Nastavi sa čitanjem „VebTranslit: preslovljavanje na vebu“

Novi dodatak za Vordpres: YouTube Channel

Moj novi dodatak za blog platformu WordPress zove se YouTube Channel i omogućava kreiranje vidžeta koji prikazuje poslednji video sa nekog kanala, uz mnoštvo dodatnih podešavanja tog videa. Besplatan je, slobodan i dostupan za preuzimanje i upotrebu!

Vordpres je veoma dobar modularni sistem za upravljanje sadržajem zbog čega je jedno od najkorišćenijih rešenja ove namene. Postoji veliki broj dodataka koji proširuju njegove osnovne mogućnosti, pa tako postoji i mnoštvo rešenja koja na neki način povezuju blog i YouTube.

Međutim, za jedan projekat mi je zatrebao vidžet koji će da prikaže poslednji video sa nekog Jutjub kanala, ali bez kontrola i sa vezom ka tom kanalu ispod videa. Pronašao sam nekoliko dodataka koji rade nešto slično, ali ni jedan nije zadovoljavao zahtev klijenta. I, šta ću — kud ću, kad treba a nema — pravi. Nastavi sa čitanjem „Novi dodatak za Vordpres: YouTube Channel“

WP Translit 0.3.8

Nakon pune dve godine danas sam objavio novi WP Translit 0.3.8. Nova stranica za podešavanja, novi „inline“ objekat sa vezama i opcioni prevod bloga na jedan od četiri ponuđena jezika!

Ako niste prvi put na Zapisima onda znate da kao posetilac možete izabrati da li ćete moje umotvorine čitati ćiriličnim ili latiničnim pismom, a sve to zahvaljujući dodatku WP Translit.

Pune dve godine nakon izdanja 0.3.7.1 objavljenog 4. marta 2009. godine, danas sam objavio novu, bolju i bogatiju verziju 0.3.8. Nastavi sa čitanjem „WP Translit 0.3.8“

Vežbanka za školarce

Jedan đak koji voli kompjutere, ideja, malo znanja i slobodnog vremena dovoljni su za rađanje novog veb projekta „Vežbanka“ – vežbalice za đake nižih razreda osnovne škole i njihove starije seke i bate, mame i tate, bake i deke.

Pre nekoliko godina, kad je moj sin Mihailo išao u prvi razred osnovne škole i učio azbuku, bio sam „primoran“ da napravim jednostavnu veb aplikaciju koja će mu pomoći da upamti slova azbuke i pomogne mu u prepoznavanju slogova i učenju čitanja.

Koristio je nekoliko dana ali mu nije bilo preterano zanimljivo da se jedno te isto vrti po belom ekranu, pa je ta aplikacija ostala u zapećku. Nastavi sa čitanjem „Vežbanka za školarce“