Бот за цене погонског горива

Прошло је шест година од када сам на Твитеру покренуо бесплатне сервисе Курсна листа @kurs и Временска прогноза @vreme, а више од две године чекао је и трећи који треба да сервира информације о ценама погонског горива у Србији @gorivosrbija.

Од фебруара 2023. године бот Гориво србија доступан је и на Мастодон инстанци https://mas.to/@gorivo

За прва два сервиса је решење било релативно једноставно, имајући у виду да релевантне податке јавно пласирају званичне државне институције – НБС за курсну листу и РХМЗ за временску прогнозу. Са аспекта извора информација проблем са горивом представља то што у Србији послује већи број дистрибутера који имају различите цене горива, оне се често разликују и од једне до друге пумпне станице истог дистрибутера, а поврх свега већина њих на Интернету не објављује цене (или чак нема ни сајт).

Настави са читањем Бот за цене погонског горива

ВебТранслит: пресловљавање на вебу

Ох да, знам, није ништа ново нити јединствено али ми се друга решења нису свидела. Што визуелно, што функционално (ружно, претрпано опцијама, једносмерно и слично). Па зато, седнеш и направиш своје ;)

ВебТранслит је веома једноставна веб апликација која врши брзо и једноставно двосмерно пресловљавање ћириличног и латиничног текста из једног у други. Ради на принципу директног уноса, т.ј. док се уноси текст ћириличним писмом у једном (горњем) пољу, у другом (доњем) пољу се аутоматски добија исти текст у латиничном писму, и обратно — ако се уноси латинични текст добија се ћирилични текст. Настави са читањем ВебТранслит: пресловљавање на вебу

Нови додатак за Вордпрес: YouTube Channel

Вордпрес је веома добар модуларни систем за управљање садржајем због чега је једно од најкоришћенијих решења ове намене. Постоји велики број додатака који проширују његове основне могућности, па тако постоји и мноштво решења која на неки начин повезују блог и YouTube.

Међутим, за један пројекат ми је затребао виџет који ће да прикаже последњи видео са неког Јутјуб канала, али без контрола и са везом ка том каналу испод видеа. Пронашао сам неколико додатака који раде нешто слично, али ни један није задовољаваo захтев клијента. И, шта ћу — куд ћу, кад треба а нема — прави. Настави са читањем Нови додатак за Вордпрес: YouTube Channel

WP Translit 0.3.8

Ако нисте први пут на Записима онда знате да као посетилац можете изабрати да ли ћете моје умотворине читати ћириличним или латиничним писмом, а све то захваљујући додатку WP Translit.

Пуне две године након издања 0.3.7.1 објављеног 4. марта 2009. године, данас сам објавио нову, бољу и богатију верзију 0.3.8. Настави са читањем WP Translit 0.3.8

Вежбанка за школарце

Пре неколико година, кад је мој син Михаило ишао у први разред основне школе и учио азбуку, био сам „приморан“ да направим једноставну веб апликацију која ће му помоћи да упамти слова азбуке и помогне му у препознавању слогова и учењу читања.

Користио је неколико дана али му није било претерано занимљиво да се једно те исто врти по белом екрану, па је та апликација остала у запећку.

Настави са читањем Вежбанка за школарце