Како да аутоматизујете серијске операције на рачунару

Е сад кад сте се упецали на технолошко-социјални наслов, да пређемо на ствар и објасним о чему се ради ;)

Да ли вам се икада догодило да нешто што радите на рачунару захтева велики број понављања простих операција у познатом редоследу (кликни овде, укуцај ово, кликни онде, сачекај пар секунди, кликни овде, кликни онде, притисни тастер, кликни тамо, кликни овамо, кликни… па опет из почетка)?

Или, рецимо конкретније да хоћете обичним клијентом за електронску пошту да пошаљете не знам ни ја колико мејлова са пар прилога, на адресе које имате у текстуалној датотеци један мејл по линији:

 1. Иди на почетак првог реда у списку адреса
 2. Притисни Shift+End да селектујеш цео ред
 3. Притисни Ctrl+X да пребациш селекцију у Clipboard
 4. Притисни Delete да следећи ред постане први
 5. Притисни Alt+TAB да се пребациш у програм за пошту
 6. Кликни на дугме за писање нове поруке
 7. Сачекај пар секунди да се отвори прозор за састављање поруке
 8. Кликни на поље за примаоца
 9. Притисни Ctrl+V да уметнеш адресу из Clipboard-а
 10. Кликни на поље за наслов
 11. Укуцај текст „Нешто што до сада нисте видели!
 12. Кликни на поље за унос поруке
 13. Куцај одређени текст (увек исти у свим мејловима)
 14. Кликни на дугме за уметање прилога (Attachment)
 15. Искликћи у Open дијалогу масу директоријума док не дођеш до оног где си спаковао слике
 16. Кликни на прву слику
 17. Притисни Shift и кликни на последњу слику коју хоћеш да прикачиш уз мејл
 18. Кликни на дугме Attach
 19. Кликни на дугме Send Email
 20. Притисни Alt+TAB да пређеш у документ са списком адреса
 21. … хајде сад све из почетка…

Е сада замислите да све ово урадите само једном, онда притиснете дугме Play, завалите се у фотељу и гледате како машина кликће уместо вас. Немогуће? Могуће. Треба вам нешто што се у народу зове „ауто-кликер“ ;)

За операције овакве врсте можемо да користимо „снимаче макроа“ (Macro Recorder). Има их разних, мање или више моћних, бесплатних, јефтиних и скупих. Од свих њих, након испробавања за неке послиће које је требало обавити, ја сам одабрао Jitbit Macro Recorder.

Jitbit Macro Recorder
Jitbit Macro Recorder

Кад будете видели цену од 39 зелембаћа вероватно ћете да се запитате „За шта бре?!“. Међутим, ево само неких од разлога који ће одговорити на тако једноставно питање:

 • Омогућава снимање активности (покрети и кликови мишем, активности тастатуре)
 • Макро може да се „досними“, тј. да се сними нова акција на месту где је курсор, да се настави одакле се стало, или да се репродукује сет акција до краја, па онда да се покрене снимање за даље
 • Снимљени сет активности представљен је у моћном едитору у коме лако може да се доради или преради оно што је снимљено
 • Такође може да се напише макро „од нуле“, а ако треба одредити позицију курсора миша, ни то није проблем јер „чаробњак“ за прављење корака за акцију мишем омогућава „хватање“ позиције курсора „на дугме“
 • Доступне акције се не своде само на клитање мишем и притискање тастера на тастатури, већ могу да се искомбинују са отварањем/покретање одређеног програма, провера да ли постоји датотека, условни или безусловни скокови на одређено место у макроу (GOTO), узимање или провера боје одређеног пиксела на екрану, тражење одређене слике на екрану, директно пребацивање на прозор, провера да ли прозор постоји, одређени број понављања целог или дела макроа, позивање других макроа, заказивање извршавања макроа
 • Макрои могу да се компајлирају као самосталне извршне датотека (EXE) и покрећу без потребе да програм буде инсталиран на машини (рецимо на туђој машини у оквиру неког интерактивног упутства?)
 • Макрои могу да се сачувају и учитају ради уређивања
 • Макро може да се извршава успорено, нормално или убрзано, и то онолико колико сами одредите
 • Ту је и „Macro Launcher“ у коме одређеним макроима могу да се доделе пречице са тастатуре и да се позивају притиском тастерске комбинације
Jitbit Macro Launcher
Jitbit Macro Launcher

Али ово није све! Током развоја макроа постоји могућност извршавања C# кôда, па чак и „лова на бубе“ – дибаговања убацивањем брејкпоинта на кључна места.

Ако је за вас она „маса зелембаћа“ превише и поред свих могућности овог програма, ништа вас не спречава да га користите у бесплатно у пробном периоду који траје читавих 35 дана.

Објављено од стране

Александар

Самостални веб програмер. Дугогодишње искуство у развоју веб софтвера коришћењем WordPress, PHP, jQuery, HTML5, CSS3 (SASS/LESS).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *