Најбољи Линукс за у џеп: SLAX 7

Након три године хибернације, обновљен је развој живе ГНУ/Линукс дистрибуције SLAX која ће до децембра 2012. године бити доступна у новој стабилној верзији 7.

Кад је пре девет година заживео тренд Линукс дистрибуција које комплетно раде са цедеова и флешефа, појавио се „живи дистро“ заснован на најстаријој живој Линукс дистрибуцији – SlackwareSlackware-Live, који је након треће верзије добио једноставно име SLAX. Настави са читањем “Најбољи Линукс за у џеп: SLAX 7”

Steam на Линуксу, али стварно

До краја ове године у продавници Ubuntu Center бићемо у могућности да купимо пунокрвни Left4Dead 2 и Steam клијент за Ubuntu Linux.

Има више од две године од како се спекулише да ли ће и када ће Valve направити Steam за Linux. Још дуже времена је већ могуће кроз WINE потерати и Steam и нешто игара (на првом месту Counter Strike), али преко емулатора. И кад смо средином прошле године дошли до гласине како је Valve пустио буву да не размишља о пунокрвном клијенту за пингвине, у току те 2011. године оформљен је развојни тим Valve Linux због кога је ових дана кренула лавина текстова и салве радости јер пунокрвни Steam за Линукс, заједно са популарном игром Left4Dead 2 до краја године стиже на Убунту Линукс, у пуном издању. Настави са читањем “Steam на Линуксу, али стварно”

Менаџери Гугл плус страница

Google је омогућио одређивање менаџера за Google Plus странице који заједно са власником странице могу њом да управљају и у име странице објављују садржај.

Гугл је недуго након рађања друштвене мреже Гугл плус омогућио креирање страница које ће представљати фирме, имајући у виду да Гугл плус профил по правилу може да има само физичо лице.

Међутим, све до недавно управљање Гугл плус страницом могао је да обавља само власник који је страницу направио. Кажем до недавно, зато што у некој новијој надоградњи могућности ове друштвене мреже омогућено је додавање менаџера и пренос власништва над страницом. Настави са читањем “Менаџери Гугл плус страница”

Nokia 500: јефтино а добро

Нокија је данас пустила у продају паметни телефон Nokia 500 који покреће Symbian Anna, а осим стандардне опреме једног паметног телефона одликује га веома повољна цена коштања – испод 200 €!

Нокија је данас пустила у продају паметни телефон Nokia 500 са веома занимљивим карактеристикама, иначе уобичајеним за паметне телефоне ове компаније. Настави са читањем “Nokia 500: јефтино а добро”

LibreOffice 3.4.0 + Ubuntu 11.04

Пре пар дана објављен је LibreOffice 3.4.0 али надоградња на ову верзију још увек није доступна у ризницама за Ubuntu 11.04 Natty Narwhal. За оне нестрпљиве постоји начин да сами инсталирају најновију верзију и пре ажурирања у званичној PPA ризници.

Првог јуна је Oracle донео одлуку да пројекат OpenOffice.org поклони фондацији Apache која ће наставити даљи развој овог канцеларијског пакета у свом инкубатору.

Три дана касније, 3. јуна фондација Документ објавила је „супарнички“ пакет LibreOffice у верзији 3.4.0.

Као што вам је вероватно познато, Ubuntu 11.04 Natty Narwhal већ долази са LibreOffice пакетом али у верзији 3.3.2 која је била актуелна стабилна верзија у тренутку објаве Натија, а у ризницама софтвера још увек нема верзије 3.4.0 за надоградњу која осим поправке значајног броја грешака доноси и бољу интеграцију у окружење и Unity (који ја иначе на користим). Настави са читањем “LibreOffice 3.4.0 + Ubuntu 11.04”