LibreOffice 3.4.0 + Ubuntu 11.04

Pre par dana objavljen je LibreOffice 3.4.0 ali nadogradnja na ovu verziju još uvek nije dostupna u riznicama za Ubuntu 11.04 Natty Narwhal. Za one nestrpljive postoji način da sami instaliraju najnoviju verziju i pre ažuriranja u zvaničnoj PPA riznici.

Prvog juna je Oracle doneo odluku da projekat OpenOffice.org pokloni fondaciji Apache koja će nastaviti dalji razvoj ovog kancelarijskog paketa u svom inkubatoru.

Tri dana kasnije, 3. juna fondacija Dokument objavila je „suparnički“ paket LibreOffice u verziji 3.4.0.

Kao što vam je verovatno poznato, Ubuntu 11.04 Natty Narwhal već dolazi sa LibreOffice paketom ali u verziji 3.3.2 koja je bila aktuelna stabilna verzija u trenutku objave Natija, a u riznicama softvera još uvek nema verzije 3.4.0 za nadogradnju koja osim popravke značajnog broja grešaka donosi i bolju integraciju u okruženje i Unity (koji ja inače na koristim).

LibreOffice 3.4.0: glavni prozor i informacije o programu
LibreOffice 3.4.0: glavni prozor i informacije o programu

Kako da instaliram LibreOffice 3.4.0 na Ubuntu 11.04 Natty Narwhal?

Za ovaj postupak koji ću opisati potrebno je osnovno poznavanje terminala, t.j. kucanja na tataturi, kao i znanje sopstvene lozinke zbog upotrebe naredbe sudo ;)

Recimo da koristite 64bitni Ubuntu (kao i ja), i da ste možda uradili nadogradnju sa 10.10 pa su zaostali i OpenOffice i LibreOffice 3.3.2, prvo treba ukloniti sve pakete sa računara na sledeći način:
sudo apt-get remove openoffice*.*
sudo apt-get remove libreoffice*.*

Nakon ovoga ćemo da preuzmemo odgovarajući paket LibreOffice 3.4.0 i paket za laokalizaciju na srpski komandama:

wget http://download.documentfoundation.org/libreoffice/stable/3.4.0/deb/x86_64/LibO_3.4.0_Linux_x86-64_install-deb_en-US.tar.gz
wget http://download.documentfoundation.org/libreoffice/stable/3.4.0/deb/x86_64/LibO_3.4.0_Linux_x86-64_langpack-deb_sr.tar.gz

Da bi ove pakete uopšte instalirali, raspakovaćemo ih komandama:

tar -xvf LibO_3.4.0_Linux_x86-64_install-deb_en-US.tar.gz
tar -xvf LibO_3.4.0_Linux_x86-64_langpack-deb_sr.tar.gz

Ostalo je još da instaliramo DEB pakete koji se nalaze u novodobijenim direktorijumima kucanjem sledećih naredbi:

cd LibO_3.4.0rc2_Linux_x86-64_install-deb_en-US
sudo dpkg -i DEBS/*.deb
sudo dpkg -i DEBS/desktop-integration/*.deb
cd ../LibO_3.4.0rc2_Linux_x86-64_langpack-deb_sr
sudo dpkg -i DEBS/*.deb

Ako ste navikli da LibreOffice pokrećete naredbom libreoffice, možete još da dodate jedan simbolički link na novi naziv izvršne datoteke libreoffice3.4 izvršavanjem sledeće naredbe:

sudo ln -s /usr/bin/libreoffice3.4 /usr/bin/libreoffice

Naravno, ako želite punu eleganciju zavirite u odeljak „Kancelarija“ menija okruženja, i odatle pokrenite željenu komponentu Libreofisa.

Pokretanje Libreofis programa iz menija okruženja
Pokretanje Libreofis programa iz menija okruženja

Male tajne velikih majstora terminala ;)

Da li ste znali da na Linuksu ne morate ručno da kucate komande u terminalu ako već imate tekstualnu verziju komandi u nekom dokumentu ili na vebu? Jednsotavno selektujte mišem set komandi koje bi inače kucali ručno i na mesto u terminalu gde bi inače započeli kucanje kliknite srednjim tasterom miša (točkićem) i cela izabrana sintaksa naredbi će biti preneta u terminal!

Autor: Aleksandar

Samostalni veb programer. Dugogodišnje iskustvo u razvoju veb softvera korišćenjem WordPress, PHP, jQuery, HTML5, CSS3 (SASS/LESS).

4 mišljenja na „LibreOffice 3.4.0 + Ubuntu 11.04“

 1. Hoćeš da kažeš da fondacija nema svoju PPA riznicu sa LibreOfisom unutra na Lančpedu (ppa.launchpad.net), nego korisnici treba da se zlopate sa preuzimanjem arhiva svaki put?

  To je suprotno Linuks , Debijan i Ubuntu filozofiji, gde postoje PPA riznice programa koje mogu da održavaju nezavisni timovi ili pojedinci i tim se omogućava
  da kada se takav „izvor“ progama doda, programi se AUTOMATSKI UNAPREĐUJU (svi programi) čim dođe unapređenje u riznici programa ili glavnoj riznici distribucije.

  Znam da i OO.org isto ima svoja izdanja i da prima prijave o greškama samo za ta svoja izdanja a ne ona po distribucijama, ali deluje mi vrlo glupo da se zanemare mogućnosti koje imaju distribucije koje ljudima olakšavaju život.
  I onoga trenutka kad se u riznici osveži program, olakšava se život svim hiljadama ljudi koji će je odatle preuzeti automatski sa dva klika, tome riznice i služe a ne da se unosi kobasica svaki put za noov izdanje.

  Zato korisnici obično koriste ono što im dolazi u okviru distribucije i ne osvežavaju dok sama distribucija ne osveži, što je šteta za razvoj. (Ali verovatno blagoslov za poslovne korisnike).
  https://launchpad.net/~libreoffice/+archive/ppa

  1. Hoćeš da kažeš da fondacija nema svoju PPA riznicu sa LibreOfisom unutra na Lančpedu (ppa.launchpad.net), nego korisnici treba da se zlopate sa preuzimanjem arhiva svaki put?

   Ne, hoću da kažem da opet ne čitaš no što je napisano :P

   a u riznicama softvera još uvek nema verzije 3.4.0 za nadogradnju

   Znači, riznica postoji, ali još uvek nije spreman paket nove verzije. Kad jednog lepog dana bude dostupna ta nova verzija, oni koji koriste PPA dobiće osveženje „u letu“. Ja i meni slični hoćemo novo odmah, zbog čega moramo da se poigramo terminalom i sa nekoliko klikova mišem ;)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *