Pušiš? Pa puši.

Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu okuražio je zadrte nepušače i razjario zadrte pušače. Ja glasam za zlatnu sredinu.

Član 2. stav 3. Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu: duvanski dim je dim koji se oslobađa iz zapaljenog duvanskog proizvoda namenjenog pušenju i dim koji se oslobađa iz pluća prilikom pušenja.

Ja ne pušim, ali rado ponudim. Al’ stvarno.

Mogu da sedim s društvom koje duvani, da budem u zagušljivoj prostoriji punoj duvanskog dima, da smrdim kad stignem kući k’o da sam se valjao po duvanskom pepelu. Mogu da istrpim duvan u kući, navik’o sam (matori duvane od kad sam se rodio, čak i pre toga). Al’ ne mogu da istrpim očigledno nepoštovanje i nakurčenost pušača koji mi npr. upadne u kancelariju nepušača i bez pardona purnja unutra, ne pitajući „da li mogu da zapalim?“. Pa brate, ako ispoštujem ja tebe tak što kad dođem kod tebe ne tražim da gasiš cigaretu i otvoriš prozor, onda ispoštuj i ti mene pa nemoj da duvaniš u mojoj prostoriji. Nastavi sa čitanjem „Pušiš? Pa puši.“

Razmaženi e-konzumenti

Ako dovoljno dugo nešto koristimo, vremenom usvajamo mogućnosti korišćenog predmeta i primećujemo kako one nedostaju u svemu ostalom.

Dugogodišnji konzumenti informacionih i srodnih tehnologija vremenom stiču navike koje u jednom trenutku postaju neophodni činilac upotrebe predmetnog sredstva. A onda se zapazi neoprostivi nedostatak nekih od tih navika u realnom životu. Jednom sam čak i napisao nešto kratko na tu temu.

U trgovini

Bilo da krstarimo Internetom, čitamo e-poštu, e-knjigu ili pišemo neki tekst, mogućnost brzog pretraživanja sadržaja (eng. Search), ono je što u mnogome olakšava pomenuti posao. Nastavi sa čitanjem „Razmaženi e-konzumenti“

Pogoreše

Treću priču o čudnim navikama britanaca na letovanju po luksuznim hotelima u ediciju „Slobodne misli“ prilaže moj „brat po namćorluku“, drug Vule. Ako vas zanima kako se britanci peku uz alkohol, evo prilike da saznate!

Ako ste slučajno pomislili da su „Slobodne misli“ isparile na vrućini, prevarili ste se. Treći gost koji daje doprinos ovoj zbirci je Radosav Vulović, od nedavno širem auditorijumu poznat i po svom prvom blogu Džangrizanje jednog nadžaka. Vuleta sam upoznao početkom 2006. godine preko jedne Kragujevačke priče. Brz je na prstima, nema dlaka na jeziku, surov je i 24/7 naoštren da nagrdi sve što mu ne pasuje. Kad je birao domen za blog, umesto prigodnog „drkadžija“ predložih mu „nadžak“ — figurativno je isto, samo je ovo drugo „kulturnije“ za decu i omladinu ;) A ume da bude i fini, sa sve belih rukavica.

Nastavi sa čitanjem „Pogoreše“

Bjuti protiv Servantesa

O pismu, fenomenu bloga i tvitera, te pravima radnika u Srbiji slobodne misli na Zapisima iznosi Uroš Nedeljković, novinar magazina „Biznis&finansije“ i administrator projekta „Srbovanje“.

Moj prvi gost koji piše „Slobodne misli“ je običan neobičan čovek iz naroda — Uroš Nedeljković širem auditorijumu poznat i kao Bjuti Dingospo. Pošto je on nešto više o sebi napisao na kraju zapisa, ja ću reći samo da smo stupili u kontakt pre od prilike godinu ili nešto jače, kada me je „išamarao“ pitanjima o OpenOfisu za B&F. Na vebu retko psuje, na jeziku dlaka nema, a većina stavova nam se podudaraju. Čovek misli 300 na sat, te je nepuna tri sata nakon poziva javio: si tu da ti šibnem pisanije?

Nastavi sa čitanjem „Bjuti protiv Servantesa“

Obamina obmana

Dokumentarni film Aleksa Džonsa „The Obama Deception“ govori o drugoj strani medalje novog američkog predsednika Baraka Obame. Ako niste znali, to je isti onaj koji je prilikom inauguracije komunizam izjednačio sa nacizmom.

The Obama DeceptionNikad do sada nisam blogovao o fenomenu prošle i ove godine, novom američkom predsedniku Baraku Obami. Čak ni u toku predizborne kampanje, njegove pobede, prve i reprizirane inauguracije (jbt, jedva otkucah ovu kerefeku od termina), i svih ostalih dešavanja, dok je Internetom praštala ključna reč „obama“, meni je bio u filteru. Nastavi sa čitanjem „Obamina obmana“