ВебТранслит: пресловљавање на вебу

Ох да, знам, није ништа ново нити јединствено али ми се друга решења нису свидела. Што визуелно, што функционално (ружно, претрпано опцијама, једносмерно и слично). Па зато, седнеш и направиш своје ;)

ВебТранслит је веома једноставна веб апликација која врши брзо и једноставно двосмерно пресловљавање ћириличног и латиничног текста из једног у други. Ради на принципу директног уноса, т.ј. док се уноси текст ћириличним писмом у једном (горњем) пољу, у другом (доњем) пољу се аутоматски добија исти текст у латиничном писму, и обратно — ако се уноси латинични текст добија се ћирилични текст.

ВебТранслит у верзији 1.3 подржава конјугацију
ВебТранслит у верзији 1.3 подржава конјугацију

За избор смера пресловљавања користи се падајућа листа одговарајуће дугме („ћирилица ⟷ latinica“ или „latinica ⟷ ћирилица“) изнад поља за унос текста.

Развој

ВебТранслит је настао по узору на ООоТранслит додатак за слободне канцеларијске пакете LibreOffice и OpenOffice, а као полазну тачку сам узео мој РОТ15 са Вордпрес колоритом.

Није тестиран са великим количинама текста већ је првенствено намењен за брзо пребацивање мање количине текста у друго писмо. За рад користи JavaScript који није најсрећније оптимизован, али за развојну верзију и више је него добар и прилично компактан јер не користи jQuery или друга окружења.

Конјугација

ВебТранслит од верзије 1.3 подржава нека правила конјугације, тако да „инјекција“ унета латиницом неће испасти „ињекција“, река неће да „оџубори“ него ће да „оджубори“, а информативна агенција „Танјуг“ неће постати „Тањуг“. Има још комбинација које су испоштоване, али ако приметите да нешто није како треба, јавите у коментару на овај запис.

Скривене могућности

Да ли сте знали за фору да оно „двосмерно пресловљавање“ код ВебТранслита значи то и буквално? Наиме, у било ком пољу за унос текста да пишете писмом које је назначено изнад тог поља, у оном другом ћете добити пресловљени текст.

Толико. Уживајте!

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

2 мишљења на „ВебТранслит: пресловљавање на вебу“

    1. А и то :) Плус мени одлично функционише у мобилном прегледачу на Нокији Н8 (додуше, спаковао сам прилагођену верзију за мању резолуцију кад открије да се приступа са мобилног телефона).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *