SONY Xperia ION LT28h

Имао сам прилике да се две недеље дружим са паметним телефоном SONY Xperia ION LT28h. Погони га двојезгарни Qualcomm S3 процесор на 1.5 MHz са 1 GB радне и 16 GB интерне меморије, а LED екран приказује 16 милиона боја у резолуцији 720x1280px. У дијагоналу од 4,55 инча спакована су 323 пиксела по инчу, што приказ чини глатким и уједначеним. Екран је заштићен стаклом отпорним на гребање и потпуно прекрива предњу страну, тако да се поменути поклопци не виде када се телефон гледа од напред. На дну екрана се налазе четири сензорска тастера (опције, кућа, назад и претрага), чији је одзив дискутабилан. Но, о томе нешто касније.

Изглед

Веома елегантно, слободно могу да кажем пословно и „мачо“ кућиште на позадини је заштићено металним поклопцем, а на горњој и доњој страни налазе се квалитетни пластични поклопци од којих се горњи скида ради уметања miniSIM и microUSB меморијске картице.

SONY XPERIA ION, полеђина уређаја
SONY XPERIA ION, полеђина уређаја

Батерија

За напајање се стара литијум-јонска батерија капацитета 1900 mAh која је прилично дуго „држала“, чак и пуна два дана, за ово време коришћења. Декларисано је да гура 350 сати (ДВЕ НЕДЕЉЕ!!!) на 3G мрежи у стању мировања. Али, немојте се рано обрадовати — употребу сам због функционалног хендикепа ограничио на позиве, поруке, мејл, мало фоткања и ништа више. Покушај играња завршио се врло брзо јер је тај задатак „турбо“ трошио батерију.

Камера

Задња камера поседује аутофокус и способна је да уфотка 12 мегапикселне фотке и сними 1080p видео. Добијене слике су, рекао бих, незасићене и прилично зрнасте ако се гледају 1:1, али за штампање фотографија уобичајених димензија, и више него квалитетне. Видео има шума, мада веома мало при добром а прилично при слабом осветљењу. Па ипак, видео тече глатко, без трзања, чак и у FullHD резолуцији. Стабилизација слике, гео-таговање и препознавање лица данас је неизоставни сет могућности камере телефона. За осветљавање простора брине се један LED „блиц“.

Кликом на слику испод можете да преузмете оригинал у резолуцији 4000×2250 px (2,4 MB).

Златиборка панорама

Приступачност хардвера

Иако на изглед феноменалан уређај, оно што ми се на Експириа Ајону није свидело у старту јесу четири сензорска тастера испод екрана који реагују из прве када се погоди тачно место на коме се одазивају. Чишће сам морао да „свајпујем“ преко иконице тастера да би он одреаговао.

Следећи минус иде за дугме за „побуду“ екрана, тј. откључавање и закључавање које се налази на горњем делу десног бока, тако да је неопходно искренути руку да би се дугме притиснуло и видело нпр. колико је сати. Можда навика на NOKIA Е7 која ово дугме има напред. Чак ми је лакше легло ово дугме на горњој бочној страни код HTC One X уређаја.

SONY XPERIA ION, предња страна уређаја
SONY XPERIA ION, предња страна уређаја

Притисак на тастер за покретање апликације фотоапарата резултује значајним чекањем да се апликација покрене. Истина, тек неколико секунди, али је то сувише споро за двојезгарни процесор.

Прикључак за miniUSB и miniHDMI сакривени су на левој бочној странииспод пластичног поклопца који је повезан са кућиштем, како би се спречило његово гуљење. Стекао сам утисак да ће вишемесечним коришћењем и отварањем овог поклопца ради пуњења телефона он једноставно да нестане након што се прекине трачица којом је везан за телефон.

Иако су сви остали „уметци“ микро формата, прикљуак за слушалице је „дебели“ 3.5 mm. FM радио је преинсталиран, али за његов рад стандардно је потребно „убости“ слушалице.

SONY XPERIA ION први екран
SONY XPERIA ION први екран

Софтвер

Ајона покреће Android 4.0.4 ICS. Међутим, после одличног искуства са истим дроидом на One X, који је употпуњен са Sense-ом, софтвер на овом уређају могу слободно да означим као „хендикепиран“. И то веома!

Ако се користи локализација на српски језик, изненадиће вас „сарма“ од порука које су исписане српском ћирилицом и латиницом, а понегде и на енглеском језику.

SONY XPERIA ION информације
SONY XPERIA ION информације

Предивна могућност да WiFi, Bluetooth и GSM модуле укључујем и искључујем преко менија који се добија повлачењем врха екрана на доле, код овог уређаја је изостала. Да би рецимо WiFi адаптер био укључен, неопходно је прво тапнути на виџет за отварање панела са „прекидачима“, а затим на добијеном панелу тапнути на жељени адаптер/део уређаја.

SONY XPERIA ION укључивање адаптера
SONY XPERIA ION укључивање адаптера

Када се тај исти WiFi укључи, избор приступне тачке или информација о успостављеној конекцији неће бити доступни и видљиви у малопре поменутом менију, већ је неопходно отићи у мени, па Подешавања, па тапнути на WiFi. Зашто једноставно кад може компликовано?

Постоји и виџет – индикатор напуњености батерије и прекидач за уштеду енергије. Међутим, када се активира уштеда енергије, искључе се „трошачи“ батерије типа WiFi, Bluetooth и GPS, али се зато укључи осветљење екрана.

SONY XPERIA ION индикатор батерије
SONY XPERIA ION индикатор батерије

GPS модул ради веома добро и прецизно, а уз iGo Primo, Експириа Ајго постаје одлична навигација (хвала колеги Милошу).

SONY XPERIA ION навигација
SONY XPERIA ION навигација

Виџет временске прогнозе није фенси као онај на Sense-у, а и уопште су сви виџети угласти, сировог „ванила андроид“ изглед.

Апликација за Гмејл је одлична, а календар и аларми још квалитетнији.

Дакле…

Програмчић TrackID као замена за Shazam ради одлично. Међутим, ни једном нисам покушао да слушам музику на овом телефону, због чега ће утисак о квалитету музичког звука изостати.

SONY XPERIA ION препознавање музике
SONY XPERIA ION препознавање музике

Приликом телефонског разговора саговорник се чује јасно и гласно, без деформација звука. Аларми су такође јасни и гласни, тако да ће власник тешко пропустити неки аларм.

SONY XPERIA ION аларми
SONY XPERIA ION аларми

Имам утисак да виртуелна тастатура није на нивоу као код One X-а, мада писање „цртањем“ линије од слова до слова ради веома добро. Аутоматско исправљање укуцаних речи није далеко од оног код Ајфона – уме прилично да зезне ствар, и то не ретко.

SONY XPERIA ION куцање спајањем слова
SONY XPERIA ION куцање спајањем слова

Некако ми SONY XPERIA ION личи на уштогљеног господина који је уредан, учтив и културан, али нефлексибилан у суштини. Људи ће, када га угледају у вашим рукама, почети да вам завиде јер имате „Бондов телефон“, али им ви наравно нећете одати тајну да уместо XPERIA T ви заправо имате ION. Личе физични, а психички су заправо идентични.

Ако мене питате, пластични HTC One X је за три корака испред „Бондовског“ SONY XPERIA ION.

Телефон на тестирање уступио Fastbridge.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *