SONY Xperia ION LT28h

Testirao sam pametni telefon SONY XPERIA ION, rođenog brata Bondovog gedžeta XPERIA T. Pokreće ga Android ICS, ima dvojezgarni procesor na 1,5 GHz, dosta memorije, lepo je dizajniran i moćno izgleda. Ali…

SONY XPERIA ION, prednja strana uređaja

Imao sam prilike da se dve nedelje družim sa pametnim telefonom SONY Xperia ION LT28h. Pogoni ga dvojezgarni Qualcomm S3 procesor na 1.5 MHz sa 1 GB radne i 16 GB interne memorije, a LED ekran prikazuje 16 miliona boja u rezoluciji 720x1280px. U dijagonalu od 4,55 inča spakovana su 323 piksela po inču, što prikaz čini glatkim i ujednačenim. Ekran je zaštićen staklom otpornim na grebanje i potpuno prekriva prednju stranu, tako da se pomenuti poklopci ne vide kada se telefon gleda od napred. Na dnu ekrana se nalaze četiri senzorska tastera (opcije, kuća, nazad i pretraga), čiji je odziv diskutabilan. No, o tome nešto kasnije.

Izgled

Veoma elegantno, slobodno mogu da kažem poslovno i „mačo“ kućište na pozadini je zaštićeno metalnim poklopcem, a na gornjoj i donjoj strani nalaze se kvalitetni plastični poklopci od kojih se gornji skida radi umetanja miniSIM i microUSB memorijske kartice.

SONY XPERIA ION, poleđina uređaja
SONY XPERIA ION, poleđina uređaja

Baterija

Za napajanje se stara litijum-jonska baterija kapaciteta 1900 mAh koja je prilično dugo „držala“, čak i puna dva dana, za ovo vreme korišćenja. Deklarisano je da gura 350 sati (DVE NEDELjE!!!) na 3G mreži u stanju mirovanja. Ali, nemojte se rano obradovati — upotrebu sam zbog funkcionalnog hendikepa ograničio na pozive, poruke, mejl, malo fotkanja i ništa više. Pokušaj igranja završio se vrlo brzo jer je taj zadatak „turbo“ trošio bateriju.

Kamera

Zadnja kamera poseduje autofokus i sposobna je da ufotka 12 megapikselne fotke i snimi 1080p video. Dobijene slike su, rekao bih, nezasićene i prilično zrnaste ako se gledaju 1:1, ali za štampanje fotografija uobičajenih dimenzija, i više nego kvalitetne. Video ima šuma, mada veoma malo pri dobrom a prilično pri slabom osvetljenju. Pa ipak, video teče glatko, bez trzanja, čak i u FullHD rezoluciji. Stabilizacija slike, geo-tagovanje i prepoznavanje lica danas je neizostavni set mogućnosti kamere telefona. Za osvetljavanje prostora brine se jedan LED „blic“.

Klikom na sliku ispod možete da preuzmete original u rezoluciji 4000×2250 px (2,4 MB).

Zlatiborka panorama

Pristupačnost hardvera

Iako na izgled fenomenalan uređaj, ono što mi se na Ekspiria Ajonu nije svidelo u startu jesu četiri senzorska tastera ispod ekrana koji reaguju iz prve kada se pogodi tačno mesto na kome se odazivaju. Čišće sam morao da „svajpujem“ preko ikonice tastera da bi on odreagovao.

Sledeći minus ide za dugme za „pobudu“ ekrana, tj. otključavanje i zaključavanje koje se nalazi na gornjem delu desnog boka, tako da je neophodno iskrenuti ruku da bi se dugme pritisnulo i videlo npr. koliko je sati. Možda navika na NOKIA E7 koja ovo dugme ima napred. Čak mi je lakše leglo ovo dugme na gornjoj bočnoj strani kod HTC One X uređaja.

SONY XPERIA ION, prednja strana uređaja
SONY XPERIA ION, prednja strana uređaja

Pritisak na taster za pokretanje aplikacije fotoaparata rezultuje značajnim čekanjem da se aplikacija pokrene. Istina, tek nekoliko sekundi, ali je to suviše sporo za dvojezgarni procesor.

Priključak za miniUSB i miniHDMI sakriveni su na levoj bočnoj straniispod plastičnog poklopca koji je povezan sa kućištem, kako bi se sprečilo njegovo guljenje. Stekao sam utisak da će višemesečnim korišćenjem i otvaranjem ovog poklopca radi punjenja telefona on jednostavno da nestane nakon što se prekine tračica kojom je vezan za telefon.

Iako su svi ostali „umetci“ mikro formata, prikljuak za slušalice je „debeli“ 3.5 mm. FM radio je preinstaliran, ali za njegov rad standardno je potrebno „ubosti“ slušalice.

SONY XPERIA ION prvi ekran
SONY XPERIA ION prvi ekran

Softver

Ajona pokreće Android 4.0.4 ICS. Međutim, posle odličnog iskustva sa istim droidom na One X, koji je upotpunjen sa Sense-om, softver na ovom uređaju mogu slobodno da označim kao „hendikepiran“. I to veoma!

Ako se koristi lokalizacija na srpski jezik, iznenadiće vas „sarma“ od poruka koje su ispisane srpskom ćirilicom i latinicom, a ponegde i na engleskom jeziku.

SONY XPERIA ION informacije
SONY XPERIA ION informacije

Predivna mogućnost da WiFi, Bluetooth i GSM module uključujem i isključujem preko menija koji se dobija povlačenjem vrha ekrana na dole, kod ovog uređaja je izostala. Da bi recimo WiFi adapter bio uključen, neophodno je prvo tapnuti na vidžet za otvaranje panela sa „prekidačima“, a zatim na dobijenom panelu tapnuti na željeni adapter/deo uređaja.

SONY XPERIA ION uključivanje adaptera
SONY XPERIA ION uključivanje adaptera

Kada se taj isti WiFi uključi, izbor pristupne tačke ili informacija o uspostavljenoj konekciji neće biti dostupni i vidljivi u malopre pomenutom meniju, već je neophodno otići u meni, pa Podešavanja, pa tapnuti na WiFi. Zašto jednostavno kad može komplikovano?

Postoji i vidžet – indikator napunjenosti baterije i prekidač za uštedu energije. Međutim, kada se aktivira ušteda energije, isključe se „trošači“ baterije tipa WiFi, Bluetooth i GPS, ali se zato uključi osvetljenje ekrana.

SONY XPERIA ION indikator baterije
SONY XPERIA ION indikator baterije

GPS modul radi veoma dobro i precizno, a uz iGo Primo, Ekspiria Ajgo postaje odlična navigacija (hvala kolegi Milošu).

SONY XPERIA ION navigacija
SONY XPERIA ION navigacija

Vidžet vremenske prognoze nije fensi kao onaj na Sense-u, a i uopšte su svi vidžeti uglasti, sirovog „vanila android“ izgled.

Aplikacija za Gmejl je odlična, a kalendar i alarmi još kvalitetniji.

Dakle…

Programčić TrackID kao zamena za Shazam radi odlično. Međutim, ni jednom nisam pokušao da slušam muziku na ovom telefonu, zbog čega će utisak o kvalitetu muzičkog zvuka izostati.

SONY XPERIA ION prepoznavanje muzike
SONY XPERIA ION prepoznavanje muzike

Prilikom telefonskog razgovora sagovornik se čuje jasno i glasno, bez deformacija zvuka. Alarmi su takođe jasni i glasni, tako da će vlasnik teško propustiti neki alarm.

SONY XPERIA ION alarmi
SONY XPERIA ION alarmi

Imam utisak da virtuelna tastatura nije na nivou kao kod One X-a, mada pisanje „crtanjem“ linije od slova do slova radi veoma dobro. Automatsko ispravljanje ukucanih reči nije daleko od onog kod Ajfona – ume prilično da zezne stvar, i to ne retko.

SONY XPERIA ION kucanje spajanjem slova
SONY XPERIA ION kucanje spajanjem slova

Nekako mi SONY XPERIA ION liči na uštogljenog gospodina koji je uredan, učtiv i kulturan, ali nefleksibilan u suštini. Ljudi će, kada ga ugledaju u vašim rukama, početi da vam zavide jer imate „Bondov telefon“, ali im vi naravno nećete odati tajnu da umesto XPERIA T vi zapravo imate ION. Liče fizični, a psihički su zapravo identični.

Ako mene pitate, plastični HTC One X je za tri koraka ispred „Bondovskog“ SONY XPERIA ION.

Telefon na testiranje ustupio Fastbridge.

Autor: Aleksandar

Samostalni veb programer. Dugogodišnje iskustvo u razvoju veb softvera korišćenjem WordPress, PHP, jQuery, HTML5, CSS3 (SASS/LESS).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *