ГНУ/Линукс од почетка… одбројавање…

Игром срећних околности, упркос катастрофалној финансијској кризи, отарасићу се досадног „позивајућег“ Интернета и прећи на кабловски. Могућности кабловског нета ће ми, поред смањених трошкова за нет, допринети подизање ГНУ/Линукса од почетка (LFS svn-20041017) на новом диску пазареном прошле недеље.

Данас сам обезбедио мрежну карту 10/100 MB и оспособио језгро да је препознаје како треба. У уторак, а надам се чак и у понедељак, ако ја позовем :) доћиће „клинац“ из СББ-а да ми „угради“ модем. Пошто ћу одмах узети флет на 128 Kbps, имаћу могућност да, чим га истерам из куће са чековима за месечни пакет и инсталацију, почнем са свлачењем пакета потребних за изградњу ГЛОП-а. Наравно, покупићу и пакете за ПГЛОП, т.ј. BLFS svn-20041021.

А зашто све ово „мучење“ за ГЛОП? Па једноставно, дошло је време да стари диск, који је иначе на издисају, заменим новим 120 гигабајтним Макстором са 8 мега кеша. Како је ред, не њега треба ставити и неки оперативни систем, а пошто ми се не свиђа планирана политика Slackware-а да се избаци Гном из њега, поред тога немам Слека 10.0 нити тренутну верзију, а не пада ми на памет да постојећу конфигурацију пребацујем на нови диск, па још већ месец дана загрејан за ГЛОП; читајући књигу о њему, одлучио сам да пређем на овај начин „оперисања“. Дакле, не мучим се да бих поново био посебан, јединствен, другачији, само свој (а шта, ја то већ јесам? :). Радим ово да бих научио шта у ГНУ/Линуксу од чега зависи, како шта ради, шта је са чиме повезано, зашто којешта ради на свој начин; једноставно, да бих боље упознао ГНУ/Линукс и извукао максимум из своје скромне машине — да ми помаже у раду онолико колико ми је потребно, па и више од тога :)

Најзанимљивија ствар је та што ћу цео ГНУ/Линукс правити сам (добро, пратећи књигу о ГЛОП-у :), на својој машини, и при томе стављати само оно што ми је потребно и што ћу користити. Што ће рећи – гомила ствари, попут КДЕ-а и сличног, неће наћи своје место на мом компу, а све остало ће бити најсвежије. Јесте да ће изградња мало потрајати, али ми то не смета, обзиром да ћу коначно добити нешто што сам сâм правио :)

Ех да, заборавио сам да кажем да је након месец дана „рктања“ са купатилом оно коначно завршено — мада фале још неонка изнад огледала, причвршћен умиваоник (што ћу да урадим у наредној недељи) и оно што сам планирао за следећу годину :) Мада бих требао да забележим велики „тајмаут“ у завршавању купатила, нећу то чинити у овом запису него из свеже подигнутог ГЛОП-а.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

2 мишљења на „ГНУ/Линукс од почетка… одбројавање…“

  1. Зар не би било боље, тј. пригодније „ГНУ/Линукс од нуле“ — ГЛОН?

    Успут, ни ГЛОН није оно што је некад био, сада су ту потпуно детаљна упутства, па чак ваљда и скрипте, па се изгуби мало од чари и лепоте бескрајних бесаних ноћи док се систем не оспособи (бар претпостављам, ја сам то последњи пут радио ваљда 1999. или 2000. године :-)

  2. Па пази, оно јесте тако, мислим за ГЛОН, ал’ нема везе :)

    Кад причамо о скриптама, знам да их има али их ја нећу користити зато што је ово мало специфично инсталирање – убуџићу УТФ-8, мада они препоручују да се ради са ПОСИКС-ом :)

    Али зато, да није књига, из којих сам искрено доста тога научио (прочитао сам целу ГЛОП/ГЛОН књигу, остала још она ПЛОП/ПГЛОН :) тешко да би то био овако „лаган“ посао :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *