Swype: писање спајањем слова линијом

Стигао је свајп на српском

Добро сте прочитали, иако можда нисте најбоље разумели :) . Софтверски додатак за Nokia паметне телефоне под називом Swype 2.0, који је још увек у развојној фази а омогућава писање на софтверској (енг. on screen) QWERTY тастатури повлачењем линије од слова до слова, добио је подршку за српски језик, која, слободно могу рећи, ради феноменално!

Зашто је свајп занимљив?

Просто речено, уместо да дебелим (или незграпним) врховима прстију набадате тастере на екрану свог мобилног телефона са екраном осетљивим на додир, посебно сада када „Симбијан Ана“ доноси и QWERTY тастатуру у усправном режиму приказа са екстра узаним тастерима, једноставно врхом истог тог прста повлачите линију од слова до слова, а онда ће свајп сам да препозна реч и испише је. Није обавезно прецизно цртање линије до математичког центра тастера, битно је да се слово налази ту негде около.

Swype: писање спајањем слова линијом
Swype: писање спајањем слова линијом
Swype: исписани текст на српском
Swype: исписани текст на српском

Ако баш због тога није препознао реч из прве, понудиће неколико могућих речи а корисник само треба да тапне на ону коју је баш желео да напише.

Swype: понуђене речи
Swype: понуђене речи

Ако нека реч не постоји, довољно је да се она уобичајено „утапка“, изабере и дода у речник тако да ће у будуће и она бити препозната. Опција за додавање добија се тапом на екрански тастер Свајп који се налази десно од тастера менија (доњи леви угао на екрану).

Swype: избор нове речи
Swype: избор нове речи
Swype: додавање нове речи у речник
Swype: додавање нове речи у речник

Већ постојеће речи у речнику такође могу и да се уклањају тако што се реч у тексту изабере а потом изабере опција за уклањање те речи из речника.

Swype: уклањање постојеће речи из речника
Swype: уклањање постојеће речи из речника

Који телефони су све подржани?

Сви Нокија телефони који раде на оперативним системима Symbian S60v5, Symbian^3 и Symbian Anna.

Добро, како да га имам на мом телефону?

Трк на betalabs.nokia.com/apps/swype-for-symbian где треба да се региструјеш (бесплатно), преузмеш и инсталираш Swype 2.0, рестартујеш телефон а онда инсталираш и речник за српски језик који ћеш такође да преузмеш са странице за преузимање Свајпа.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *