Функционална ћирилична тастатура

За послове интерне и спољне комуникације на послу, као и рад на локализацији слободног софтвера, блоговању и другим „дактилографским“ пословима имам потребу да користим ћирилични распоред тастатуре. Једино што ми сво ово време смета јесте немогућност коришћења пречица са тастатуре када је активан ћирилични распоред.

Користим Fedora Linux и KDE, као и могућност овог окружења која се огледа у компоненти „KDE алат за тастатуру“. Једноставно се изаберу распореди које ће корисник користити у раду, као и варијанте тих распореда, а након тога у системском путу стоји индикатор тренутно активног распореда. Ово је заправо графичко сучеље за системски X Keyboard Extension (XKB).

Недостатак (за неупућене, какав сам и ја био) је немогућност употребе пречица са тастатуре док је активан ћирилични распоред. Нпр. copy & paste „подразумевано“ не ради.

Изнео сам ову „примедбу“ у понедељак на састанку тима за локализацију OpenOffice.org пакета, па је Горан напоменуо да треба укључити латинични распоред у ћирилични. Пошто користим и ћирилицу и латиницу, то нисам најбоље скапирао до малопре :) Сада све ради како треба!

Решење?

Решење лежи у „квачици“ за опцију Укључи „latin“ распоред која треба да се постави за ћирилични распоред.

Keyboard Switch Applet

И, сада све ради… све, осим Mozilla Firefox-а у коме и даље мора да се прелази на латинични распоред да би пречице радиле.

Пречица за промену распореда

Пошто мени промена распореда не ради на нивоу xkb-а (а појма немам зашто), прибегао сам могућностима KDE-а. Процедура је крајње једноставна: К мени > Контролни центар > Регија и приступачност > Пречице са тастатуре > Глобалне пречице > Тастатура > Пребацивање на следећи распоред тастера.

KDE Control Center Shortcut

Ја сам поставио поред подразумеване пречице „Ctrl+Alt+K“ и десни Win тастер. Згодно је јер у току куцања плацем леве руке брзо могу да изменим распоред без скретања путање десне руке у току куцања, а такође ћу имати мање проблема са случајно закључаним окружењем код подразумеване KDE комбинације („Ctrl+Alt+L“ је пречица за Lock Screen), јер су „К“ и „Л“ тастери један до другога (а ја см мало лењ да мењам пречице које ретко или уопште не користим, попут тог закључавања екрана :)).

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

6 мишљења на „Функционална ћирилична тастатура“

  1. А, бре, бре, Урке касно палиш :) Но добро, oтприлике си налетео на све џомбе КДЕ тројке и прескочио их како треба. Ако је за утеху, КДЕ4 се ту нормалније понаша, тј. као Гном садашњи.

    Препоручио бих и да испробаш леви алт+размак као пречицу за промену распореда, онако је нај-нај на руку.

    Такође, ако већ ниси, препоручио бих да под језичком „Опције пребацивања“ поставиш политику пребацивања на „Прозор“.

  2. Јбг Чаславе, боље икад него никад :) За КДЕ4 ћу да сачекам бар до 4.1 (слаба подесивост панела и менија ми не звучи охрабрујуће) :)

    Леви алт+размак звучи занимљиво, пробаћу и то, хвала :) А политику пребацивања користим за програм, не за прозор (због претраге у програмима, па да не испадне џумбус).

    Имаш ли још неки користан „типс н трикс“? ;)

  3. Данило, ваљда и сам знаш да је једини проблем сетити се проблема који имаш у тренутку када се нађеш на правом месту на коме треба изнети проблем и затражити помоћ, јер је бесмислено питати тамо где се не може добити одговор :)

    Крећемо Чаславе чим Горан заврши са свим Загрепчанкама и укључи се у ОпенОфис :D

    П.С. Данило, да ти није можда дошла, негде из дубине малог мозга, лозинка за сервер на коме се налази речник са превод.орг-а? Онако, случајно и ничим изазвано? :|

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *