Изоштравање

Није да сам ћорав, али одавно ми вид није најбистрији. Због дугогодишњег гледања у CRT мониторе по више сати дневно, мој био-хардвер познатији као „очи“ добио је природни antialiasing, илити умекшавање ивица. Колико год да су фонтови „оштри“, ја их видим са блуром вредности 0.25% (рецимо).

Да бих поправио квалитет приказа текста, 17. децембра прошле године купио сам нови монитор Samsung SyncMaster 223BW. Слика се јесте поправила, али услед дугогодишње „измаглице“, ит-хардвер није могао да поправи и био-хардвер.

Samsing SyncMaster 223BW

У петак сам отишао код офтамолога на одређивање диоптрије, наручио наочаре и данас их подигао (Л+0,25; Д+0,50, цилиндар, антирефлекс). Пре него што сам погледао у екран и обратио пажњу на побољшања, капирао сам да ћу само да се трипујем како је слика „боља“. И тако би првих пар минута, док нисам обратио пажњу на текст у углу екрана.

Поглед кроз оптику

Повећали су ми се шарпнес и контраст, тек тако. Просто да човек не поверује. А и монитор ми сада делује некако веће и ближе него обично… Изем ти године :|

Објављено од стране

Александар

Самостални веб програмер. Дугогодишње искуство у развоју веб софтвера коришћењем WordPress, PHP, jQuery, HTML5, CSS3 (SASS/LESS).

12 мишљења на „Изоштравање“

 1. Пошто не знам на коју слику ти се то односило јер ниси био довољно јасТан, овај пут ти нећу обрисати коментар… али ако прецизираш и испадне „Wrong answer!“, е онда си најебо :P

 2. @Walker: О зашто ми звучиш неубедљиво? :P

  @Vule: Хвала друже Вуле на комплиментима. Сад ми фале одело и кравата, и да идем све из скупштине да их истерам на ливаду, направим тројке и свакој поделим по једну овцу да је чувају. А другаре угурам у скупштину и играмо се на лаптоповима, онако, умрежени :D

 3. Цицика, ја сам користио JavaScript букмарк за моментално повећавање фонта :)

  javascript:(function(){ var newSS, styles='.counter { \
  display: none !important; } *, .komentari { font-family: \
  Trebuchet MS; font-size: 18pt !important; line-height: 20pt \
  !important; }'; if (document.createStyleSheet) { \
  document.createStyleSheet(%22javascript:'%22+styles+%22'%22); \
  } else { newSS=document.createElement('link'); \
  newSS.rel='stylesheet'; newSS.href='data:text/css,'+escape(styles); \
  document.getElementsByTagName(%22head%22)[0].appendChild(newSS); \
  } })();
 4. ОфтаЛмолог :Р

  0,25 је скоро, па физиолошка диоптрија. Оно што ти је појачало оштрину су цилиндри – јесте да поскупљују израду наочари, али дају много боље ефекте са нижим диоптријама.

  …7 година носим цвикере, па сам у материји :)

 5. Повратни пинг: Волим пластику | Записи

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *