Сеобе

Седим пре неко вече за својим вољеним преносником (који није Мек, ал’ је Леново… неки… и тако…), кад ми искочи голубово прозорче за ћаскање:

е урке
пребацићу те на јачи сервер
ускоро
чисто да знаш ако буде проблема са ДНС-ом
код домаћих провајдера
убр прелазиш на квад
(до сад си био на дуал кору)
и на овом је 4 GB DDR2
(новом)
на старом мислим да је 2

Испресеца ме Синиша за кратко време. Мени јес да ни на „старом“ серверу није било лоше, ал’ кад газда каже да ме сели, шта ћу, морам да се повинујем, макар то била и сеоба на боље место ;)

Два дана касније, опет искаче прозорче за ћаскање:

не пиши данас постове
пребацивање сервера у току

Пар сати касније стиже још једна кратка порука: све ради.

Записи и комплетан сајт са свим осталим ресурсима и пројектима, подешавања, налози за е-пошту, логови, ма све, све, к’о да је клонирано. И све то ради! Једино што је зезало су скрипте за курс и време, али сам то решио, без да цимам Синишу, пребацивањем потребних ГНУ алатки (fromdos и bc) тамо где већ треба на серверу.

Прелазно решење

Због проблема код премештања веб ресурса са једног на други сервер који се огледа у ажурирању ДНС таблица направио сам назнаке на Записима и коренској (портал) страници. То је као кад се жена удата па промени презиме у личној карти, ал’ увек негде у некој институцији остане да се води под девојачким презименом, па кад налети мора да га мења накнадно.

Стренџерски провајдери су мало агилнији од ових наших домаћих (које једино имамо, јбг), па ми је Синиша препоручио OpenDNS као решење за посетиоце (пошто сам ја у /etc/hosts ставио одговарајући ред са новом ИП адресом).

Посетиоци на urosevic.net који користе ДНС који није ажуриран виде овакву ситуацију у левом стубу.

Порука на urosevic.net за коришћење OpenDNS-а
Порука на urosevic.net за коришћење OpenDNS-а

На блогу сам написао чланак „Опет се селим!“ у коме такође објашњавам о чему се ради. Тај чланак је остао на старом серверу, и на главној страници у скраћеном облику изгледа овако (најава):

Чланак о пресељењу на главној страници Записа
Чланак о пресељењу на главној страници Записа

…док се детаљи налазе на страници чланка:

Чланак о пресељењу на нови сервер
Чланак о пресељењу на нови сервер

Да закључим

Ако видите овај чланак „Сеобе“ уместо чланка „Опет се селим!“ када посетите https://blog.urosevic.net/?p=1655 онда или користите OpenDNS, или сте код ажурног провајдера (СББ је један од њих, да човек не поверује ;) ). Ако је обрнуто, онда вероватно и не читате овај чланак :D

Да Синиша пружа услуге малим корисницима (физичким лицима), свакако бих дао препоруку да користите његове услуге, ал’ пошто није тако, онда могу само да га овако помињем на Записима :)

И, имам утисак, можда и субјективан, да ми се блог сада нешто брже учитава… А можда се и трипујем? Или је због квада? Све једно шта је, у сваком случају: ХВАЛА ДРУЖЕ СИНИША!

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

5 мишљења на „Сеобе“

  1. Hehe nema na cemu Urke, btw koliko sam primetio Telenor internet je u roku odma poceo pravilno da usmerava :)

    Sto se tice same brzine, to kazu i clanovi Ford Club Srbije :) hehe sve ih je vise online dakle uskoro ce ova strana biti za sve vidljiva :)

  2. @Boza: Па да, домаће, Синиша је човек с овијех простора :)

    @Sinisa Bobic: Изгледа да је овог пута транзиција била минимално болна :)

    @Deda: Е, то је једино битно! Да ради како треба, а и да има шта корисно да се прочита ;)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *