Бот за временску прогнозу

Последњег дана октобра 2008. године пустио у рад Twitter сервис „Курсна листа“ на @kurs, на који се три пута дневно објављује стање курса динара према €. Податке узимам са званичног сајта Народне Банке Србије.

Од фебруара 2023. године бот Временска прогноза доступан је и на Мастодон инстанци https://mas.to/@vreme

Почетком новембра 2008. године започео сам још један сервис — „Временска прогноза“ на @vreme. Податке узимам са Републичког хидрометеоролошког завода Србије. Тренутно је у фази тестирање скрипте која расчлањује податке и шаље их на твитер. Међутим, постоји неколико ствари које би требало решити пре наставка посла и пуштања готове BASH скрипте у рад.

Временска прогноза @ Twitter.com
Временска прогноза @ Twitter.com

Протеклих дана податке сам узимао са страница петодневне прогнозе времена која је доступна само за шест места (Београд, Нови Сад, Крагујевац, Ниш, Златибор и Приштина). У овом периоду сктрипта је слала информације за Београд, Нови Сад, Крагујевац и Ниш, и то у формату:

02.12: BG 16/- umereno oblačno; NS 14/- umereno oblačno; KG 14/- umereno oblačno; NI 17/- umereno oblačno (02.12. u 04:43:17)

што значи:

  • датум за који важи прогноза времена
  • скраћена ознака места
  • максимална дневна температура
  • минимална дневна температура (није доступна за дан који је у току — „данашњи“)
  • атмосферска појава
  • датум и време освежавања података од стране РХМЗ

Међутим, постоји потреба да се прогноза времена објави и за друга места. Тренутно је на сајту РХМЗ доступна прогноза за 11 места (Београд, Нови Сад, Крагујевац, Ниш, Приштина, Златибор, Палић, Лозница, Неготин, Краљево и Копаоник) у оквиру тродневне прогнозе времена.

Оно што мене интересује, а потребна ми је повратна информација људи који прате @vreme, јесте да ли је следећи распоред објављивања прогнозе времена оптималан:

  1. ујутро у 6:00 објављује се временска прогноза за дан који почиње (подаци се ажурирају око 5:10 сати), али без минималне дневне температуре јер иста није доступна код тродневне листе;
  2. иза поднева у 13:00 прогноза за текући дан (формат као и ујутро, само са ажурираним подацима) и прогноза за дан који следи (са минималном и максималном температуром);
  3. у 20:00 прогноза времена за дан који следи, са ажурираним подацима о минималној и максималној температури.

Сваки пут је на почетку датум за који важи временска прогноза, иза мин/макс температуре следи атмосферска појава, и на крају дату и време ажурирања података од стране РХМЗ.

Такође планирам да након овог „изгласавања“ и евентуалних корекција, прогноза времена поред почетна четири града у једном твиту, буде објављена и за још четири места у другом твиту, и то: Суботица (Палић), Краљево, Златибор и Копаоник. Дељење на два твита по четири града нема другу функцију до поштовања дужине твита од 140 карактера.

Надам се да нисам (много) удавио, а сваки предлог је добродошао! Не морате да ми захваљујете и да ме хвалите док овај сервис не изађе из пробне фазе ;)

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

11 мишљења на „Бот за временску прогнозу“

  1. @drveni_advokat: Да, право чудо :)

    @mustrabečka: Обзиром да се подаци осважавају око 4:10 па потом око 9:30, а ја радим од 7:00, мени одговара да прогноза стоји од 6:00 јер свежије до пола десет нема, а не шкоди да се појави раније.

    Не знам за ове подневне и вечерње. Ова у 13:00 је занимљива јер даје и прогнозу за сутрадан, па ако неко има потребу да планира путовање сутра, да зна шта га очекује. А вечерња је да потврди/коригује предвиђање од 13 часова, а опет иде негде у време другог дневника (кад смо навикли да видимо прогнозу времена за сутра :) ).

  2. @Saša Bodiroža: zsteva је још док сам гласно размишљао о томе предложио посебан твитер налог за сваки град, али то мало компликује ствари (не мени, него се превише расипа, а хтео сам све-у-једном). Подела на време за север и југ звучи као разумна ствар. Да сачекам остале :)

    @Walker: Ја се и теби, а и свима осталима чијих градова нема на РХМЗ списку у поменутим листама, унапред извињавам на „дискриминацији“, али на жалост није до мене. Ако ми дате употребљиве адресе на којима се објављује ажурна прогнозе времена за ваше градове, има места за укључивање и њих у извештаје. Дакле, договор звучи као: ви нађете, ја имплементирам, сви задовољни ;)

  3. Mhm, da. Ne vidim zašto bi stavljao tolike gradove i samo razvodnjavao? Imaš 4 grada u probnoj fazi, right?! To je sasvim dovoljno, za neku opštu prognozu vremena, lokalne vremenske prognoze su lokalne. Jedino ako imaš želju da praviš servise za gradove?!
    A što se tiče rasporeda, jutro i veče su sasvim dovoljni, ako se ja pitam. Eto, dosta od mene. :D

  4. @Saša Bodiroža: Ах, тај извор одмах испада из ужег и ширег круга јер нема прогнозу за Крагујевац (или ја не видим а ипак има?) :D

    @Ominotago: Да, то је разуман предлог. Али да видимо шта каже још неко. Што се мене тиче, довољна ми је и само прогноза за Крагујевац, али ствар је да то буде употребљиво за „шире народне масе“ које користе твитер.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *