Не треба нам ваш колач

Чланак „Не треба нам ваш колач“ писао сам за ГНУзила магазин бр. 29 (мај 2007), а говори о томе како не треба заговарати ГНУ/Линукс, слободан софтвер и ГНУ покрет уопште. На овај запис ме је подстакао Чуле поруком на твитеру. Следи комплетан текст.

Покушаћу да дам смернице за изношење ставова о слободном софтверу и ГНУ/Линуксу уопште. Разлог? Као да нико није прочитао Linux Advocacy :'(

Један vs. није коска

Годину дана уназад, на форуму „Света компјутера“, од неколико сучељених порука иницирао сам нову тему „Windows (XP) vs. Linux“. Циљ ми је био да учесници изнесу конкретне предности и мане једног, односно другог ОС-а из угла десктоп корисника. Нажалост, иако ми је циљ био сасвим супротан од класичне Вин-версус-Лин дискусије, константно се појављивао неки трол који је наводио причу баш на погрешну страну. На још већу жалост, у дискусији су учествовали и неки корисници Линукса који су покушавали да га „одбране“ од стихијских напада износећи слабости другог ОС-а. Зато, искористићу ову прилику да поменем најважније смернице у пропагирању ГНУ/Линукса (Linux Advocacy).

Здрав разум, пре свега

Када говорите о Линуксу, немојте га само хвалити, а крити недостатке. То није добро и сматра се лошом промоцијом. Будите свесни недостатака Линукса и немојте убеђивати друге да они не постоје. Људи не воле да их лажу.
Покушајте да не започињете одговор на напад везником „али“, јер тада звучите као да нешто браните. Линукс не треба да бранимо нападом, већ аргументима. Такође, покушајте да, ма колико били бесни на саговорника, тај бес стишате и љубазно одговорите на питање аргументима у корист Линукса, а никако против другог ОС-а, јер тако изгледа да не знате за квалитет ОС-а који користите, али знате за недостатке оног другог.
Трудите се да не наседате на провокације типа „Виндоуз је бољи од Линукса“. Будите свесни чињенице да Линукс вама омогућава да посао који имате обавите квалитетно, брзо и сигурно. Изнесите свој став о употребљивости Линукса за вас. Ако нисте довољно „потковани“ информацијама, не говорите да је Линукс бољи, али не знате зашто.
Пазите се провокатора који за ману Линуксу узимају „куцкање по конзоли“. Напомените да је конзола основа и да постоје графички алати који је приближавају кориснику. Помените и графичке програме које и сами користите, као пратеће чињенице поменуте прозивке.
Ако видите да почетник несигурно поставља питање, значи да је нов у причи о Линуксу и будите стрпљиви и детаљни у објашњавању. Ако видите да то неко злоупотребљава, игноришите га.
Упамтите да цена и „недостатак“ вируса за Линукс нису његове примарне предности. Истакните отвореност, слободу и дух заједнице. Ако дух заједнице окарактеришу као секту, а слободу као комунизам (а сигурно хоће), не реагујте нападом. Ако не знате како да смирите лопту, игноришите прозивку.

Шта све то значи?

Избегавајте да пропагирате Линукс наглашавајући да Виндоуз мора да се плати, да је подложан на вирусе, црве и друге штеточине, да корисник не зна шта програм ради у позадини, да корисник не зна како програм функционише, да корисник не може сам да мења програм према својим потребама. Увек говорите шта ви цените код Линукса, а шта му замерате. Будите искрени и објективни, а не пристрасни.

Корисне адресе

http://tldp.org/HOWTO/Advocacy.html
http://www.softpanorama.org/OSS/bad_linux_advocacy_faq.shtml

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

4 мишљења на „Не треба нам ваш колач“

  1. @mustrabečka: Ма чуј, сваки систем је рањив ако му имаш физички приступ. Ако те интересује шифра, можеш да користиш и алатку John the Ripper који за трептај ока даје листинг лозинки корисника система ако су оне уобичајене, док му за оне „неуобичајене“ треба мало више. Људски фактор је увек најслабија карика.
    Када је безбедност ГНУ/Линукс система у питању, ако имаш приступ рачунару и оптичком уређају, убациш било који „живи“ дистро, подигнеш машину са њега, и имаш приступ свим подацима на рачунару, укључујући и онима са администраторским привилегијама (јер је корисник на „живом“ дистроу подразумевано админ, има UID 0, а то је привилеговани UID на сваком ГНУ/Линукс рачунару).
    Овај Фиглет је занимљива гики играчкица, ал’ ми је ова тема само привремена па се неће уклапати претерано у Деварт тему.

  2. @mustrabečka: Izvinjavam se ako je moj tekst zasmetao. Ton jeste oštar jer sam hteo da ukažem na ogromnu slabost dotičnog OS-a za koju mnogi ne znaju. Jednostavno me je zaprepastilo koliko lako i brzo može da se dobije neopažen pristup celom sistemu.

    Što se tiče rasprava na temu koji sistem/program je bolji, postoji jednostavan odgovor da jenajbitnije što postoji izbor. Negde sam pročitao: „OS is not a religion.“ :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *