Хигијена тастатуре

Многи корисници компјутера своје тастатуре мењају бар једном годишње (или чешће), док их неки други не мењају уопште. Једни своје дугмасте љубимце чисте једном месечно, други једном годишње, а понеки никада. Ово је прича о мојој тастатури.

Пре пет година сам у једном „Свету компјутера“ видео мултимедијалну Logitech тастатуру занимљивог дизајна, чија су примарна публика корисници Интернета — Internet Keyboard Navigator.

Поред централног мултимедијалног одељка на горњој страни тастатуре са тастерима за контролу јачине звука и „мутирање“, шалтање песама, покретање, паузирање и заустављање репродукције, те избор мултимедијалног програма којим се управља, са леве и десне стране распоређени су веб тастери за покретање програма за е-пошту, брзе поруке, видео ћаскање, друштвене мреже, претраживање, шопинг, фаворите и насловну страницу у веб прегледачу. На левој страни је одељак који ми фали на свакој другој тастатури коју узмем да користим – точкић за скроловање (са све средњег клика) и тастери за одлазак на унету адресу (Go), односно за повратак на претходну веб страницу (Back). Изнад ове групе налази се незаобилазни тастер за успављивање машине, и F-Lock за приступ посебном нивоу функцијских тастера за рад у документима (прављење новог документа, Undo, Redo, Repeat, штампање, снимање), и потоња четири тастера за приступ директоријумима My Computer, My Documents, My Pictures и My Music.

Тастатура се одлично показала у досадашњем раду. Осећај који пружају тастери је таман како треба (ни претврди, ни премеки, ни превисоки, ни прениски). Штампа на тастерима је постојана и није се почела скидати ни на једном тастеру, док су најупотребљивији тастери изгубили храпаву текстуру на местима која се највише „ударају“, па та места више нису храпава већ глатка. Отпорна је на падове, ударце и увртања. Тастери не шкљоцају нити испадају ни после пет година интензивне употребе. Поред свега тога, ова тастатура је отпорна и на разну храну и напитке.

Е, сад кад сам удавио са карактеристикама, да пређем на оно због чега сам почео да пишем овај запис :) Узмем јуче да очистим спољни део тастатуре ван тастера, па рекох ајде да узмем да усисам и смеће између тастера.

Штрокаво „А“

Ових година сам само истресао гомилу „шута и прашине“ испод тастера, али јуче реших да јој повадим тастере па очистим и њих, и део који они „скривају“.

Уклоњени алфанумерички и функцијски тастери

Тастер сам вадио један по један и трљајући о влажну „магину“ крпу чистио их са све четири стране и са додирног врха, пинцетом вадио длаке, трошице и другу прљавштину са унутрашње стране тастера, а онда их слагао у формацију на столу како бих после знао где који да вратим :

Тастери на столу

Кад сам ја све то повадио, остало је да се из удубљења поваде: хлеб и пециво, корн-флекс, разно–разне длаке, нешто јогурта, киселог млека и кафе, чини ми се и мало џема, колача, плазме, целофана од чоколаде, папирића и осталих ђаконија.

Има свега, и буђав леба(ц) чак!

Пар сати касније, када је сваки блистави тастер нашао своје чисто место, тастатура је засијала истим оним сјајем као и пре… пет година?!

Блиста, као некад

Овај подухват је вредео, јер моја тастатурица заслужује чистоту којом сада одише, поново, после толико година прљања.

НАПОМЕНА: Слике сам усликао новим апаратом Canon EOS 400D са кит објективом, али како није било никаквог додатног осветљења и фоткао сам директ на комп пошто меморијску картицу добијам тек у уторак–среду, нису испале ништа посебно. Има времена, научићу се :D

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

17 мишљења на „Хигијена тастатуре“

  1. Кажу чике да ће од среде бити мало „променљиво облачно“ али нешто топлије него ових дана, па ће бити нешто лијепо усликано и показано (а да нису „лепе жене пролазе кроз град“, коју је иначе Џони написао седећи у башти градске кафане „Балкан“ у Крагујевцу ;) )

  2. tastatura lepa, prelepa, funkcionalna, kada budem kupovala novu (a ne znam kada ću), uzeću ovu u razmatranje :)

    to isto sam ja radila letos, pa sam nekoliko puta slikala tastaturu, da bih znala kako i gde da vratim tastere, a njih sam prala fairy-jem :D ako ikad budeš prao tastere fairyjem, savet: ne trljaj mnogo, skidaju se slova :D sreća pa sam na vreme to skapirala :D uglavnom, bila je malo čistija od tvoje.
    miš i tastatura su po nekom istraživanju najprljavija mesta u domaćinstvu . . .

  3. Аматеру, један. Знаш како се чисти тастатура:

    1. фотографишеш распоред тастера,
    2. расклопиш целу, извадиш електронски део,
    3. сву осталу пластику ставиш у неку пластичну мрежасту врећицу,
    4. Врећицу убациш у машину за судове (да, да..машина за судове, може и веш машина), и изабереш одговарајући програм (никако температура да буде виша од 40 степени, емпиријско сазнање),
    5. осушиш феном, ако те мрзи да чекаш да се сама осуши,
    5a. Ако те не мрзи, прснеш мало, али мало WD-40 по вођицама тастера или лежишту (има да лете, само тако)
    6. склопиш

    Како црно зезање, тастер по тастер, магична крпа и остало. Ово горе је дефинитивно, најбржи и најбољи начин.

    Узгред, кад сам се ја усудио овако да оперем „Logitech Wave“ тастатуру, верујем да ћеш ти барем имати „хммм…“ да опереш следећи пут на „мој начин“ :D

  4. @Ominotago: фала, фала :)

    @Урке: веруј да је брже у машинама и мноооогоо ефикасније. Узгред, добра идеја за сервис, мала инвестиција а мож’ да буде исплативо. Да нахватамо моју Дацу да нам уради бизнис план? :P

    @zsteva: Кад год не знаш шта ћеш, ништа на силу, сунеш мало WD-a, и удариш „чекичем“, ако не проради, спаса му нема. Купуј ново. :D

  5. Ja obično odvojim deo sa tasterima i primenim metod lokalizovane hidropresure, drugim rečima odvrnem tuš do max i 5 min urnišem tastaturu, sebe i kupatilo. Nakon toga osušim tastaturu, sebe i kupatilo sve lepo sklopim kako je i bilo i nastavim sa radom. Ovo se inače dešava samo kad mi lepljiva štroka sa donje strane tastera onemogućava njegovo normalno korišćenje.

  6. ccc meni bas skoro zena oprala tastaturu vlaznim maramicama i izgledala je ko nova :)

    ja sam prosli put potrpao sve tastere u neku ciniju punu industrijskog alkohola i bas udara po mozgu kad dosta vremena prsti provedu unutra :)

  7. Ja sam čačkalicom izvlačio prljavštinu između tastera (gurnem čačkalicu između tastera sa jedne strane i vučem do kraja druge strane, i onda kao polugim izvučem ono što se nakupilo). Znači nemaš predstavu koliko sam ja dlaka izvukao.. može da se napravi ceo dred od svega toga :) Tako je to kad neko ovako čupav i bradat godinama sedi nad tastaturom. I sve to zato što je taster A počeo otežano da se pritiska, usled gomile prljavštine (dlaka?) ispod njega. A sad – leti!

    A još je nisam otvorio. Mogu da zamislim šta će biti kad budem otvorio da očistim.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *