Птичицааа…

Планирао ја почетком године да купим неки јефтин лаптоп, коме све компоненте функционише под ГНУ/Линуксом. И тако ја скупљао и накупио неких 500 €, а онда ми кврцне у главу — ајд’ да уместо лапа узмем неки почетнички dSLR, статив, и још шта ми треба. И, речено — учињено…

Процуњам по нету у потрази за савете фотографима аматерима, и некако увек кренем и вратим се на форум „Дизајн зона“ (где има чак и превише материјала и смерница за читање и учење).

Фото апарат

За почетак сам изабрао Canon EOS 400D RB kit (EF-S 18-55mm 1:3.5-5.6 II), и објектив Canon EF 50mm f/1.8 II приде (у избору „за мале паре“ ми је помогао Марио). Социјална комбинација, ал’ толико сам новца имао — овај рефабриковани кит за 450 € и објектив 90 €; укупно 560 €.

Колико су рефабриковано тело и објектив мач са две оштрице видећу у току употребе; за сада немам представу. Једино што знам је да сам требао да уложим још 200 € за 450D кит, али… јебига. Кад научим да фоткам dSLR-ом, ваљда ћу да надоградим и опрему.

Неколико фотки усликаних кит објективом погледајте овде.

Искуство са продавцем: Ово је била моја прва куповина у продавници „B&M Foto“. Поручио сам опрему преко формулара и добио информацију да ће ме контактирати ради потврде поруџбине. Нико ме није контактирао, па сам морао да позовем два дана касније да проверим је ли уопште то послато. Након провере човек са друге стране жице рече да „данас треба да ми буде испоручено“.

Двадесетак минута касније зове ме достављач. Пакет је добро стигао, али ми се није свидело то што после слања захтева преко сајта кажу да ће вас контактирати, а онда ништа. Шта да сам отишао на службени пут два дана по поручивању, јер претходног дана нисам добио потврду доставе?

Такође, не би било лоше да запослени у овој радњи мало пораде на комуникацији са купцима. На тренутак сам се осетио као да купујем у државној фирми (где вас вонтају од шалтера до шалтера).

Добро: повољне цене, релативно лака набавка, бесплатна достава за робу у вредности преко 100 €.
Лоше: не баш љубазно особље, недовољно озбиљни.

Меморијска картица

Меморијску картицу Compact Flash Transcend 4 GB Type I 133x (TS4GCF133) за 1.200 РСД набавио сам у BOOX Computers.

Искуство са продавцем: Па ништа компликовано, позовем и тражим Данета, кажем му шта ми треба, он мени шта има у набавци, ја изаберем, стигне, одем и преузмем (наравно, и платим :) ). Ето, у Буксу су сви на месту, ал’ ја некако најволем да тражим шта ми треба од Данета :)

Статив (трипод)

Пошто нисам имао а требао ми је, Миљко ми је помогао у избору трипода — Velbon Sherpa 250/R по цени од 86 €.

Наравно, пре тога сам обишао Крагујевац тражећи ваљани статив, али осим Hama пластичних играчкица нисам нашао ништа озбиљно. Ова „шерпа“ је мало потешка (2 kg рођаче!), али зато представља одлично хладно оружје :) Чврст је и стабилан, покретан, лак за употребу, и све тако. Висину на коју се може подићи (и стабилно држати апарат, што је веома битно) можете да видите овде.

Искуство са продавцем: Ово је била моја прва куповина у продавници „Foto diskont“. Поручио сам робу преко формулара (чини ми се да је било око поноћи) и већ сутра ујутру ме је контактирала љубазна девојка, саопштила малопродајну цену у динарима и питала да ли ми цена одговара да трипод пошаљу. Наравно, након потврде и слања, сутрадан је и трипод стигао.

Добро: повољне цене, љубазно особље, коректна услуга, бесплатна достава за робу у вредности преко 6.000 РСД.
Лоше: релативно мали асортиман.

Ранац

Е сада је био тренутак да се обезбеди нешто за ношење апарата и објектива, пуњача, малог A620, и још којих ситница. И опет, ограничен буџет — до 100 €, да је ранац, отпоран на кишу, лак за употербу. Гледај, распитуј се, препоручише ми Lowepro Slingshot 200 AW (цена 80 €).

Одем на B&M Foto у прошли четвртак и поручим преко формулара. Према претходном искуству са набавком апарата ценим да ће послати у петак и ранац стиже у суботу. У суботу га нема, па контам да достава не ради викендом.

Понедељак, у неко време пре подне зовем телефоном и јавља се полу–љубазна женска особа. Кажем ко сам и шта сам наручио у четвртак, те да ли је ранац послат. Тета каже да ће ме контактирати „колега“ који са тим ради, за неких пола сата када дође. Доообро, контам, јавила се кафе–куварица (или теткица, оне се вазда врзмају око телефона).

Прошло сат времена, не зове ме нико — кад неће бег брегу, мора брег бегу. Зовем, јави ми се „колега“; кажем ко сам и шта сам наручио у четвртак — је л’ послато? Контактираће ме неко за пола сата. Доообро и по други пут.

Прође два сата, не зове ме нико. Ајд Јово наново — зовем и јавља се опет неки „колега“. Опет ја ко сам, шта сам и кад поручио — је л’ послато? Е па знате, није послато јер је стигла поруџбина без податка о роби која се наручује. Дешава се, људи се тако играју и шаљу празне поруџбине преко нета. ШДК!? (локализовано „WTF“). Мислим се, па што ме неко није позвао да каже „еј ти што се играш, је л’ се играш ил’ стварно оћеш нешто?“. Како сам уопште могао да обавим поруџбину ако ништа нисам ставио у корпу?! Ал’ ајд’ сад, послаће ми сутра (уторак) тако да ми ранац стиже у среду (јуче). Супер, може.

Среда, чини ми се прође и 14 сати, нема мени мога ранца. Зовем добро познати телефон (већ сам и сâм себи постао заморан). Кажем ко сам, шта сам и да је требало данас да ми стигне ранац, кад ми „колега“ након консултације са „колегиницом“ саопшава: „Знате, јуче смо имали проблема са транспортом тако да ће данас бити послато.“ Контам по глави — ма јок бре, нисте ви Богом дани: „Ништа, отказујем ту поруџбину, немојте да ми шаљете. До виђења.“

Искуство са продавцем: Зовем Axel Foto, јавља се љубазни мушкарац, представља се, изволите. Кажем да ме интересује ранац, он мени „само моменат да проверим да ли имамо на стању“, провери, имају „…цена је 6.100, да ли Вам одговара?“; наравно да одговара. Узе човек лепо адресу, стиже сутра (данас, четвртак) до 12. Хвала много, до виђења — до виђења.

Данас прође 12, нема ранца. Еее, али не лези враже, дође 13 сати и зове ме достављач из City Express, стиг’о је ранац, чека ме испред зграде. Ја тамо, а оно лик којег познајем из фирме — доставља нам којекакву робу (и увек има проблем са наплатом трошкова доставе па му свака достава преседне :D — државна фирма).

Не знам зашто ли сам се уопште после искуства са фото апаратом поново закачио за B&M уместо да сам лепо одмах отишао код Axel-а. Код њих сам пре три године купио Canon PowerShot A620, и такође имао изванредну и љубазну услугу.

Добро: коректне цене, љубазно особље, коректна услуга.
Лоше: нема олакшице у бесплатној достави за одређени ценовни разред.

Закључак

Свака препорука за „Axel Foto“ и „Foto diskont“. Можда „B&M Foto“ и није толико лош колико је лоше искуство које сам ја имао са њима, али ћу их убудуће заобићи.

Апарат и фиксни објектив су коректни. Кад научим да фоткам како треба и престану да ми се тресу руке к’о да сам шлогиран, биће фотке ко боНбоница.

Статив/сталак/трипод је одличан у сваком погледу, осим у погледу тежине (због транспорта). Но, не може и хладно оружје и перо–лака категорија.

Ранац је могао да буде и Slingshot 100 AW јер ми је овај мало повелики за релативно ситну опрему коју имам. Иако има скоро читав килограм празан, са 400D китом, 50mm f/1.8 стаклом, A620 и пуњачима приметно је лакши од тежине школске торбе коју мој син сваког дана носи на леђима (трећи разред основне тегли нешто преко 3 kg уџбеника и свески дневно).

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

15 мишљења на „Птичицааа…“

  1. 400D je odlican aparat. Mi ga koristimo skoro godinu i po dana i prezadovoljni smo :)
    Dok se ne navuces na fotografisanje manijacki (s kupovinom opreme si na dobrom putu :))) i ne naucis da baratas s novom opremom ovo ce ti biti dovoljno. Ali, preporucujem da sto pre kupis neki bolji sirokougaoni ;)

  2. @Marica: Не спорим да 400D није добар, ено оно цвеће на фликеру испало ми је одлично (бар мени :) ), него знаш како је са тим, увек би ти добро пало за пола класе боље, па и новије :) Сад ће та нека зима, па ће таман тамо до пролећа да се скупи који динар за широкоугаони.

  3. Cestitam na kupovini, ocekujem puno dobrih fotki na flickr-u ;)

    Inace meni moj canon A95 riknuo tako da sam se i ja upgrade-ovao na A650 IS (350 ojra za A klasu … malo preskup? ali odlicne fotke i pokretan display). Za moje potrebe i vise nego dovoljno :)

  4. @Урке: Добродошао у клуб фотографа :)

    Годинама купујем фото опрему код Axel-a, и имам само речи хвале. Никада се није десило да испорука касни, да се јави нељубазни продавац који нема појма шта тражим…свака препорука. Илустрације ради, задњи пут сам пазарио неки поларизациони филтер, и замислите, ја наручио ујутру око 10ч., стигао поподне око 17ч. Није да ми је био баш толико потребан, али заиста за похвалу.

  5. Meni je BM Foto na 1min od kuće :) pa mi zgodno da svrnem kad vidim da je Borko (gazda) tamo. S njim se sve lepo dogovorim. Kako samo već uzimao vredne robe, poznaje me i onda je na primer moguća i varijanta ovog tipa:

    – „Borko, razmišljam da prodam ovaj moj 17-55 objektiv i uzmem fiksni 50mm, može li da se proba?“
    – „Može, evo ti oba (1.8 i 1.4), probaj dan-dva, pa javi šta si odlučio“.

    Originalno (prvi put) sam došao sa prijateljem koga on zna, uzeo sam 350D, polovan. Nakon toga svaki put dolazio sam. Kasnije mi je tako davao i 24-105L na test, ali sam se ipak odlučio za 17-55. Oba su objektivi reda 1000E.

    Nekad ga je teško uhvatiti – i lično i na telefon (na koji mislim da se javlja 1 u 10 zvanja), zaboravi da donese obećani objektiv ili šta već i slično i to sve stoji. No je sasvim ok lik i kad se malo upoznate otvoren je za sve varijante i dogovore i ima odlične cene i izbor.

  6. @Aleksandar: Ма супер је то кад те познаје преко пријатеља, па си стална муштерија, па још идеш директ код газде. Али генерално, људи који раде код газде вероватно праве сав тај џумбус, и онда џаба њему повољна цена, газда на месту, асортиман, кад му радници отерају муштерије. И то не једну, ко зна колико су муштерија нељубазношљу и неуслужношћу отерали.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *