Шта је Google Wave?

Google Wave је веб сервис и платформа за комуникацију и међусобну сарадњу корисника, направљена у Сиднеју (Аустралија). Пројекат су започели Ларс и Јенс (Гугл програмери који су такође развили и сервис Google Maps), имајући на уму савремени начин за размену електронске поште.

За разлику од конвенционалне електронске поште где се копија поруке налази код сваког ученика у дискусији, код Таласа се све поруке налазе на Google Wave серверу, и могу им приступати, писати, читати, мењати и уклањати сви учесници у дискусији.

Акција над порукама било ког учесника је транспарентна — бележи се у историји Таласа и у сваком тренутку је могуће видети ко, када и шта је изменио. Промене су такође видљиве и у реалном времену, па ће учесници дискусије који су истовремено повезани на Талас видети како други учесници куцају поруке, исправљају грешке и др.

Анатомија Таласа

Да би боље разумели како Таласс функционише, тебало би усвојити основне термине. Приметићете да негде пишем „Талас“ са великим почетним словом, а негде „талас“ са малим почетним словом. Назив са великим почетним словом односи се на сервис Google Wave, док је назив са малим почетним словом највећа организациона јединица сервиса Талас, као што следи.

  • Појам талас (енг. wave) односи се на једну дискусију у којој учествују корисници сервиса. Таласи могу бити приватни, које могу да виде само одабрани корисници који учествују у таласу, и јавни (енг. Public) које могу да виде сви корисници сервиса.
  • Појам траг (енг. blip) је једна порука у таласу.
  • Појам звиждук (енг. ping) је директна порука коју један корисник шаље другом кориснику. Нови звиждук ће се за разлику од таласа приказади као смањени талас у траци таласа која се налази на врху прозора, на простору између логотипа лево, и менија са десне стране. Када се једном отвори, звиждук постаје приватни талас између два корисника, коме се могу прикључити и други позвани корисници.
Google Wave сучеље
Google Wave сучеље

Као што се на слици изнад види, сучеље Таласа састоји се од три колоне:

  1. У првој, подразумевано најужој колони, смештена су два дијалога.
    • У доњем левом углу налази се дијалог Contacts у коме су излистани корисникови „пријатељи“. Контакти се могу претраживати, додавати нови, а са сваким контактом се може започети и нови талас или звиждук.
    • Изнад овога, у горњем левом углу леве колоне, налази се дијалог Navigation који садржи списак директоријума за организацију таласа. Inbox садржи активне тласе, All садржи све таласе којима је корисник приступао, Requests су таласи добијени од непознатих корисника (који нису међу контактима) и из других ресурса, Spam очекивано „чува“ нежељене таласе, Trash садржи уклоњене таласе. Група Searches представља скуп виртуелних филтера за груписање таласа по кључним речима, док Folders обједињава кориснички дефинисане директоријуме за груписање таласа (нпр. таласи од послодавца, таласи од родбине и слично).
  2. Друга колона служи за приказ списка таласа унутар директоријума изабраног на дијалогу Navigation. Са леве стране ставке у списку приказани су аватари неколико учесника, у средини је наслов таласа са почетком последњег трага у таласу, док је датум започињања таласа са укупним и бројем нових трагова у њему на десној страни.
  3. У трећој колони приказан је садржај изабраног таласа.

Свакој од поменутих колона може да се промени ширина помоћу флексибилног граничника између две колоне. На овај начин се и дијалозима у истој колони може променити и висина.

Сваки дијалог може да се смањи (енг. minimize) у траку таласа. Ако се смање сви отворени таласи, трећу колону предвиђену за приказ таласа заузеће празан простор са везом New Wave за креирање новог таласа.

Примена Таласа

Талас се може користити за најразличитије потребе једног, одн. међусобне сарадње два или више корисника.

Планирање догађаја

Захваљујући додацима за уметање мултимедијалних датотека, мапа, временске прогнозе и једноставног система анкетирања, Талас представља свеобухватан алат за планирање догађаја.

Планирање догађаја
Планирање догађаја

Заједнички пројекти

Због приказа измена у садржају у реалном времену, Талас омогућава и заједнички рад на припреми пројеката, консултацијама и размени мишљења о деловима или комплетном пројекту, без потребе за разменом прилога електронском поштом и прављења вишеструких копија чији садржај веома брзо постаје превазиђен разним унапређењима.

Googlw Wave за групни рад на пројектима
Googlw Wave за групни рад на пројектима

Размена фотографија

Напред сам поменуо уметање мултимедијалних датотека. Када је реч о фотографијама, у талас се методом „превуци и пусти“ може уметнути више фотографија одједном, директно са радне површине или из менаџера датотека. У таласу се могу креирати групни албуми, сваки учесник може да додаје своје фотографије, а уграђен је и једноставан модул за прегледање фотогарфија (енг. slide show). Наравно, све фотографије виде сви учесници у таласу.

Google Wave за размену фотографија
Google Wave за размену фотографија

Истакао бих да поменуто додавање фотографија методом „превуци и пусти“ функционише само ако је инсталиран Google Gears (бар је таква ситуација на ГНУ/Линуксу). У том случају, при првом покушају додавања фотогарфија, Gears ће затражити одобрење да дозволи Таласу приступ одабраном садржају на рачунару.

Google Gears безбедносно упозорење
Google Gears безбедносно упозорење

Забелешке

Припремите „Дневни ред“, испланирајте састанак и водите „Записник“ на Таласу. На овај начин ће сваки учесник састанка моћи да види битне закључке у реалном времену. Уколико некоме нешто промакне, функција Playbak омогућава накнадни преглед тока састанка.

Google Wave за забелешке
Google Wave за забелешке

Смишљање идеја

Доведите већи број учесникуа у талас ради смишљања добрих идеја. Живи приказ уноса порука убрзава доношење бољих идеја. Једноставно се додају мултимедијални садржаји попут видеа, слика, веб адреса, па чак и веза ка другим таласима. Дискусијом се од једне „млаке“, веома брзо може доћи до више одличних идеја.

Google Wave за смишљање идеја
Google Wave за смишљање идеја

Интерактивне игре

Мада мени недовољно занимљива примена, Талас се може користити и за играње интерактивних игара попут Судокуа и других са пријатељима. Довољно је додати модул неке игре, довести пријатеље у талас и започети игру. Увид у потезе „противничке“ стране уживо допринеће занимљивости играња. У сваком тренутку играч може да напусти талас ради других активности, те да се касније врати и наставити са игром.

Google Wave као играчка
Google Wave као играчка

Није све тако ружичасто…

Потпуно је реално очекивати већи број недостатака Таласа. Овај сервис заиста обећава свим својимм „фенси“ могућностима, али има и позамашан број недостатака.

Ко год се упустио у истраживање могућности Таласа, још на почетку те авантуре приметио је иритирајућу тромост. Ово је посебно изражено код таласа у којима постоји више од 20-30 трагова. Да будем прецизан, што је више трагова у таласу, то је талас тромији. У једном теренутку ће други сарадници пре видети оно што је аутор откуцао, него што ће то видети он сам.

Оно што мени недостаје јесте непостојање опције за сажимање дела таласа (енг. collapse). Ову могућност имају и најстарији клијенти за електронску пошту, а Талас је за сада нема.

Опције за фино подешавање сервиса не постоје, а и оне „грубе“ веома су ограничене. Још увек не постоји интеграција са GMail-ом, мада је присутна (делимична?) повезаност са GMail контактима.

Google „fail“ Wave
Google „fail“ Wave

Но, све ове недостатке, и многе друге које нисам поменуо, одбићу на чињеницу да је Талас тек пуштен у јавност и тернутно се налази на путу између развојне и „бета“ верзије. А шта то значи? Значи да нас од стварно употребљивог сервиса дели много месеци… (или година, ако се сетимо да је GMail тек недавно „изашао из бете“?)

Корисне адресе

За лакше „сурфовање“ по таласима погледајте мој запис о пречицама са тастатуре.

Верујем да ће вам бити занимљиво да погледате шта о Таласу има да нам каже Доктор Талас.

Овај запис у великој мери је инспирисан званичном презентацијом за употребу Таласа.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

12 мишљења на „Шта је Google Wave?“

  1. Urke ne prestaješ da me iznenadjuješ. Prosto gutam tvoje savete ali ne znam da koristim tagove za formatiranje tekstova. Kada bi mi poslao poduku Milica

  2. Dobar post :)
    Mada i dalje mislim da ima zilijardu ljudi koji neće razumeti šta je Talas i čemu služi, a pre svega koje su prednsoti njegove. Glafna fora je (kao što si rekao) centralizovanost poruka te svi učesnici konverzacije vide istu stvar (pa čak i kada je više njih online i svi kucaju u isto vreme) kao i da poruka nije običan plain tekst (ili u boljem slučaju HTML) kao što je to slučaj kod e-mail protokola (koji je stariji nego većina današnjih korisnika računara). Sve ostalo su samo usluge zasnovane na Talasu ili šminka za dotični sistem.
    Kao takav idealan je za zajedničko smišljanje ideja (brainstorming), zajedniče beleške i podsetnik (todo), pa i interaktivne igre… Naravno mogućnosti se tu ne završavaju, a baš me zanima šta će sve smisliti…

    Elem, najviše volim ove koji već pljuju po servisu, a isti ne samo da nije završen, već još nije ni beta! (Onaj koji većina koristi je preview, a postoji i developer verzija – e na njoj imam samo svoj drugi test nalog u kontaktima. Ovaj dev je zapravo i zanimljiviji sam po sebi jer ima više opcija, ali je za praktičnu primenu nezanimljiv jer nema ljudi…)

    Elem, ako bi neko da se uključi u testiranje, neka svrati na moj test talas, a tu imate i neka uputstva za korišćene istog u razne svrhe…

  3. Nedavno sam konacno dobio pozivnicu za gwave i moram reci da je meni, kao naprednom korisniku, sve to bilo previse. Najvise me plasilo raslojavanje talasa zbog kojeg se moze dospeti u situaciju da se ne zna ko kosi a ko vodu nosi. Doduse ovo je jos ovek razvojna verzija, sacekajmo da dodje do bete, mozda bude imalo mnogo vise smisla.

  4. Nadam se da ce u finalnoj verziji malo poraditi na privatnosti… Svi ucesnici vide mail-ove ostalih ljudi iako im nisu u kontaktima. Bilo bi dobro da se ostavi mogucnost skrivanja ili bar potvrda pozvanog da zeli da pristupi wave-u. Nema ni opcije da se poruka trajno izbrise. Ne znam ni kako bi to funkcionisalo s’ obzirom da se poruka deli? Mozda ako je svi obrisu da „leti“ trajno, uz neki counter… :)

  5. Dobar blog i vrlo poučan, tako da ko nezna može da nešto i ukapira, malo je komplikovan za ljude koji su tek početnici što se tiče interneta, a u svakom slučaju je OK. Što se tiče privatnosti, mislim da ne treba svako da vidi tudje mail-ove sa kojima ionako nema nikakvu saradnju i kontakt.

  6. Ljudi moji kakvo izmisljanje tople vode!!! Sta je sad ovo revolucionarno? Jel to sto poruka vise nije kod mene nego tamo negdje na serveru. Nemojte misliti da nisam razumio stvar, kontam ja vrlo dobro i virtualizaciju i cloud computing i takodje mislim da od toga nema nista.

    Sad je ovo kao real-time komunikacija, a kakva je onda bila ona kada preko skype-a pricam sa nekim ili kada sam na cetu???

    Ja da sam dobio ovu ideju odbacio bi je iste sekunde kao bezze.

  7. @Bljuzgo: Концепт „удруженог рада“ није уопште нова ствар и постоји већ дуго. Ово је само Гуглово (једно од) решење тог концепта.

    Но да појасним разлику имеђу ћаскања, е-поште и ствари попут Таласа.

    1. За ћаскање обе или више особа морају бити присутне истовремено. Ако одеш са нета па се касније вратиш, пропустио си један део разговора.

    2. Е-пошта се налази на рачунарима учесника у разговору. Када се укључи нови учесник, он нема увид у пређашњи разговор док му неко не проследи преписку.

    Дакле, ово ниује концепт комуникације „уживо“ већ баш оно што јесте – „удружени рад“ (звучи пролетерски :) ). На пример, не морам да чекам одговор од више сарадника, могу да оставим рачунар или пренесем лаптоп у други град, отворим га и видим шта је ко дискутовао – одмах имам увид у протекло стање. Исто то може да уради сваки сарадник који учествује у дискусији.

    Личи и на концепт форума, али је ово ипак нешто другачије.

  8. Mnogo pisanja ni oko cega, sve je to isti fazon kao skype, google talk , msn itd, ne vidim u cemu je ovolika fama za ovo.

  9. Neznam da kazem nista bolje od autora ovog bloga, jedino da napomenem da bi trebalo biti mnogo vise ovakvih objasnjenja da bi citaoci i naucili nesto. Sve u svemu svaka cast za blog!!!! EXTRA

Затворено за коментаре.