Резервна копија цвркута

Из било ког разлога да пожелите да се вратите у прошлост и прочитате шта сте цвркутали на Твитеру пре нпр. годину дана, требаће вам нека алатка за то, или ћете се мучити са непрактичним Твитер сучељем и бесомучно кликтати на „more“ (зна ли ко за неко практичније решење?).

Више пута ми је затребало да потражим нешто што сам већ цвркутао, као што ми управо сада треба назив програма за хватање снимака екрана под Виндоузом (а који ми потпуно одговара јер је бесплатан, мали и функционалан), али ми ни чика Гугл ни Твитер функција за претрагу не могу помоћи јер сам то можда цвркутао док ми је налог био заштићен од нежељених погледа (под кључем).

А није на одмет ни имати у локалу, на дохват руке, све своје цвркуте чак и када Твитер запљусне „Fail Whale“.

Fail Whale, aуторка илустрације Yiying Lu
Fail Whale, aуторка илустрације Yiying Lu

Twitter Backup

Дакле, да пређем на ствар. Прављење резервне копије својих цвркута обављам помоћу алатке TwitterBackup чији је аутор Јохан Буркард.

Да би ова алатка уопште и могла да се покрене, потребно је имати инсталирано и функционаланo Java извршно окружење (тзв. JRE — Java Runtime Environment)

Најбоље од свега је то што је TwitterBackup вишеплатформска алатка која уредно ради и на Виндоузу и на Линуксу, а ваљда ради и на Меку (надам се да ће неко у коментарима потврдити ову тврдњу ;) ). Може се направити резервна копија чак и заштићеног (закључаног) налога (онај са катанцем). Не добавља од цвркуте „од нуле“ ако се касније покрене са истим параметрима, већ на преузети садржај додаје само нове цвркуте (енг. incremental backup).

Због ограничења у броју упита по налогу ка Твитеру, TwitterBackup између сваких 20 цвркута („довлачење“ једне стране) прави паузу од 1 минута, па у зависности од тога колико смо „брбљиви“ зависи и трајање „бекапа“. Проста рачуница каже да за 1.000 цвркута треба око 50 минута до целог сата рада.

Чини ми се да је битно не цвркутати док TwitterBackup ради, а није лоше ни искључити све клијенте за Твитер.

Употреба

Када је потребно направити резервну копију, довољно је из терминала (командног промпта) у директоријуму где се налази датотека twitterbackup-2.6.jar покренути следећу наредбу:
java -jar twitterbackup-2.6.jar

Појавиће се дијалог програма у коме треба унети корисничко име и лозинку за приступ Твитер налогу, као и назив датотеке у коју ће се смештати добављени цвркути (нпр. мој_налог.xml). Ако је потребно користити прокси, и он се може уписати у одговарајуће поље.

Пошто се унесу горе наведени подаци, довољно је кликнути на дугме „Start“ и отићи на спавање (који ће Твитер овисник чекати пар сати да не процвркуће?).

TwitterBackup 2.6 по завршеном послу
TwitterBackup 2.6 по завршеном послу

Цвркути се пакују у назначену XML датотеку у изворном облику, са све атрибутима сваког појединачног цвркута (када је послат, референца цвркута чији је тај цвркут реплика и др.). Ова датотека се записује тек када TwitterBackup заврши сесију добављања цвркута, у директоријуму у коме је програм покренут.

А кад је база цвркута једном добављена, једноставно се може претраживати коришћењем функције за претрагу у било ком уређивачу текста (преферирам вишеплатформски Geany).

Претраживање резервне копије цвркута у програму Geany
Претраживање резервне копије цвркута у програму Geany

Шта сам оно хтео…

…ах да, хтео сам да пронађем назив малог, једноставног и бесплатног програма за Виндоуз који омогућава прављење снимака екрана. И нађох га — HoverSnap, о коме ћу писати сутра ;)

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

6 мишљења на „Резервна копија цвркута“

  1. Urke, ti nisi samo previse dobar, ti si previse odlican. Uvak izmislis nesto sto je toliko neophodno, kao da si pitao mene, a s druge strane, da si me pitao, mesecima ne bi znao sta mi to treba…

    Malo je reci fala za ove stvari koje ti pravis. Nadam se da ces jednog dana moci da unovcis svo znanje i trud koji dajes? Ne nadam se, verujem u to kao i u tebe !!!

  2. @Vanjezi: Ето. А ја после мислим како пишем само глупости по блогу :D

    @Вуле: Е замисли да сам измислио још и ово, било би ми превише :)

    @Deda: Хвала Деда, за мало ми натера сузе на очи. Уновчавање долази само по себи, увек се нађе неко ко препозна добру инвестицију :) Само још ја себе да натерам да више радим за хонораре а мање за себе, и биће дивота. До тада, ћу да пискарам све и свашта, мање или више (бес)корисно ;)

  3. Хахахахаха, сунце ти жарко па ја Хувера користим већ годину и јаче ….од како си ми га баш ти препоручио .ЛОЛ .

  4. Урке, срећан рођендан! ;)
    извини што мало касним ал сад сам дошао кући..

    Да ти још дуго извлачимо уши.. :D

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *