Windows 10: Први утисци

Без пуно читања и упуштања у туђе најаве и описе новог (тринаестог по реду) Windows оперативног система, 29. јула, након завршеног посла на другом овогодишњем хакертону, одлучио сам да покренем надоградњу Windows 7 система који је био поприлично подешен за моје потребе.

Your free Windows 10 upgrade is here!
Your free Windows 10 upgrade is here!

Надоградња је прошла без имало муке и без икаквих проблема. Неколико кликова мишем, пар рестарта, и за 23 минута стигао је нови екран за логовање на систем, након кога је уследило прилагођавање подешавања новог система која су такође доступна и променљива у сваком тренутку.

Сматрам да је идеалан тренутак да поменем оно од чега се интернет кува ових дана – Windows 10 вас шпијунира „по дефаулту“. Није патка, заиста је тако. Међутим, колико је то горе од шпијунирања које раде Google, Apple и Facebook? Па, не разликује се. Дакле, сада нас сва четири играча немилосрдно шпијунирају „на све рупе“. Али хајде да будемо реални – свако ти ради само оно што му дозволиш. Дакле, решење је искључити опције за шпијунске радње (а „Ђура ће ти опростити што те је тукао“).

Персонализација

Ево га толико прозивано „њушкање“ Мајкрософта по приватности корисника (слање контаката, календара и других повезаних детања, онога што се куца и пише, означавање корисника посебним идентификационим бројем зарад праћења активности и прилагођавања маркетиншких понуда). Све ово већ у том првом кораку може да се искључи. Уколико није искључено током инсталације/надоградње, може да се пронађе на SettingsPrivacySpeech, inking, & typing

Windows 10: Privacy: Speech, inking, & typing
Windows 10: Privacy: Speech, inking, & typing

Локација

Још једно „њушкање“ у погледу прослеђивања гео локације Мајкрософту и партнерима од поверења. И ово може да се искључи на самом почетку, или касније на SettingsPrivacyLocation

Windows 10: Privacy: Location
Windows 10: Privacy: Location

Прегледаш и Заштита

И овде има једног „њушкања“ које може да се искључи – слање Мајкрософту података о томе како се користе Интернет прегледачи, а све у циљу унапређења корисничког угођаја „предвиђањем“ будућих акција (сервис под називом SmartScreen). Сличну овакву опцију сам искључио и у Хрому пре више месеци. Да се ово поискључује касније иде се на SettingsPrivacyGeneral.

Није на одмет посетити интернет страницу Microsoft personalized ad preferences и искључити обе опције за циљане рекламе (Personalised ads in this browser и Personalised ads wherever I use my Microsoft account). Само да напоменем, ово нема ефекта ако страну посетите у инкогнито режиму, јер цела прича почива на колачићима (cookies).

Windows 10: Privacy: General
Windows 10: Privacy: General

Повезивање и пријављивање грешака

Разрешење дилеме: качити се на отворене хотспотове или не, те да ли користити мреже дељене од стране контаката или не?

Мислим да је ово крајња тачка оном наглашеном проблему да сада Windows дели са вашим контактима приступне информације за бежичне мреже. Чини ми се да нисам видео и напомену, код гласноговорника о приватности, да приликом повезивања на неку мрежу добијаш питање да ли хоћеш да податке за приступ делиш са контактима (на Outlook.com, Skype и/или Facebook), што је веома битан детаљ.

Дакле, могу да делим податке за приступ хотспоту у неком ресторану, али не морам и за свој рутер код куће. Подешавања за ову секцију су на SettingsNetwork & InternetWi-FiManage Wi-Fi settings

Windows 10: Network & Internet: WiFi
Windows 10: Network & Internet: WiFi

Уследило је кратко упознавање са новим апликацијама – Photos и Music (централизоване слике и музика са свих уређаја, као код iOS/OSX), те Microsoft Edge (веома брз интернет прегледач; да ли је рођен убица Хрома?) и Movies & TV (ко је рекао Apple iTunes?). Нећу претерано трошити речи на ово јер нисам детаљисао и испробавао.

Први поглед на нови десктоп

Након почетног штеловања којечега, стигао сам до десктопа. Видео сам свој (стари) wallpaper, иконице у таскбару, предефинисане распореде за тастатуру, упамћене лозинке за WiFi, поставке локализације за датум и време, инсталиране програме, иста иконица на десктопу (само Recycle Bin држим тамо). Једном речју, изгледа као да је све на свом месту. Кратко сам се поиграо прилагођавањем десктопа (wallpaper и боје окружења).

Windows 10: Desktop
Windows 10: Desktop

Међутим, неки детаљи су се променили у односу на Windows 7.

Кориснички налог

Након повезивања система са Microsoft налогом по завршеној надоградњи система, нисам обратио пажњу на детаљ да ћу морати да се логујем на систем уношењем лозинке за тај налог уместо лозинке мог локалног корисничког налога. Иако се на овај начин синхронизују подешавања са „облаком“, није ми то баш прирасло срцу, те сам променио начин пријављивања на систем у SettingsAccountsYour accountSign in with a local account instead

Windows 10: Accounts: Your account
Windows 10: Accounts: Your account

Директан приступ документима

На Windows 7 систему, апликације са контекстом, пиноване у Старт мени, имале су стрелицу за избор опције која ће бити покренута. Рецимо за Sublime Text 3 и Excel се приказују последње коришћене датотеке тако да не морам да отварам сам прогам па онда бирам коју ћу датотеку да отворим. Међутим, Windows 10 има плочице које немају контекстни мени; место пинованих апликација сада заузимају најкоришћеније апликације које имају и стрелицу за „подменије“, али ако је апликација пинована у старт мени неће бити приказана у списку најкоришћенијих. Дакле, неки компромис мора да постоји.

Windows 10: Start: Most used apps
Windows 10: Start: Most used apps

Продавница софтвера

Продавница софтвера Store има неке бубице. На дан надоградње хтео сам да инсталирам апликације за Facebook, Twitter и Wunderlist. Међутим, у процесу инсталације на кораку „Retrieving license“ добијао сам неку грешку и ове три одабране апликације нису могле да се инсталирају. У међувремену су се инсталирале друге апликације, неке Microsoft апликације су се надограђивале, али ове три никако нису хтеле. Онда се инсталирао Wunderlist, онако сам од себе. После неког времена и Twitter, а на послетку и Facebook. Дакле, неке дечије болести још треба прележати.

Контрола мултимедије

Тастери за контролу мултимедије опет отварају Windows Media Player, иако сам на W7 подесио да не отвара WMP већ да управља активном апликацијом (користим iTunes). Решење је на дохват руке:

  1. Покрени Regedit.
  2. Иди на грану HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\MediaPlayer
  3. Пронађи кључ Installation Directory и преименуј га у (рецимо) „Installation DirectoryBAK“ (чисто да направиш резервну копију).
  4. Направи нови string кључ Installation Directory.
  5. Измени његову вредност и унеси путању коју желиш, рецимо %ProgramFiles%\iTunes
  6. Затвори Regedit.

Нове тачпед акције

Навикао сам да док користим тачпед имам „средњи клик“ и континуирано скроловање на њему. На жалост, Synaptic драјвер за нови систем нема те опције, па чак другачије спроводи и неке уобичајене „гестове“ које сам до сада користио. Windows 10 је донео нешто ново (више информација прочитајте овде), а ево шта се за мене променило:

  1. Тап у горњи десни угао не симулира средњи клик, тј. не отвара у новом прозору/табу линк на коме је курсор – мора десни тап па отварање у новом прозору. Ово ми се не допада, и искрено се надам да ће убацити у ОЕМ драјвер и ову могућност. Ако не додају, мораћу да променим навике!
  2. Превлачење горе/доле по десној ивици тачпеда, као ни тап уз десну ивицу и кружење у смеру казаљке на сату и у супротном смеру не покрећу скроловање горе/доле – сада је за то задуженo „Apple-way“ скроловање са два прста горе/доле. Добро, ово ми се чак и допада.
  3. Превлачење лево/десно по доњој ивици тачпеда не скролује широке странице лево/десно – сада се и за то користе два прста, једино што се померају лево/десно. Ово ми се допада.

Контрола позиције траке задатака

Користим монитор постављен десно од лаптопа да „проширим“ радну површину помоћу „Extend“ опције за екран. Навикао сам да на монитору немам траку задатака (таскбар), већ да он постоји само на лаптопу. Да бих ово поново наштеловао на новом систему, поступак је следећи: десни клик на таскбар → PropertiesTaskbarMultiple displays → искључи опцију Show taskbar on all displays

Windows 10: Taskbar and Start Menu Properties
Windows 10: Taskbar and Start Menu Properties

Остави ме на миру!

Једна од новина која је дошла са Windows 10 је и стално ажурирање, тако да закрпе пропуста откривених данас могу да буду доступне већ сутра и да одмах буду аутоматски инсталиране. Microsoft је дошао на идеју да употреби идеју торентовања и пакете закрпа које су скинуте на моју машину подразумевано понуди другим корисницима, тако да у позадини моја машина буде сидер за те закрпе.

Лепо, али шта ако имаш ограничену количину података за пренос (мобилни интернет)? Ово се искључује на следећем месту: SettingsUpdate & securityWindows UpdateAdvanced optionsChoose how updates are deliveredискључи ову опцију или пребаци на PCs on my local network.

Windows 10: Update & security: Choose how updates are delivered
Windows 10: Update & security: Choose how updates are delivered

Интелигентна виртуелна помоћница

Детаљ који се односи на остатак света али не и на Србију (неке користи бити другачији) је Кортана (Cortana). Ово сокоћало није доступно у Србији (ако је локација постављена на Србију), те је искључено и претраживање система ради као на добром старом Windows 7, само мало боље. Да проверите подешавања Кортане, у Search поље упишите Cortana и одаберите опцију Cortana & Search settings.

Windows 10: Cortana and Search settings
Windows 10: Cortana and Search settings

Брзо и лудо

Након (недовољна) три дана коришћења, могу рећи да углавном све ради лепо, прозори се још нису „ломили“, систем лети брзо и глатко. Не знам колико Intel i5-3210M@2.50GHz, SSD Kingston HyperX SH103S3240G, 16GB DDR3 меморије и Intel HD4000 графика на мом Lenovo IdeaPad Y580 имају удела у томе, али ми изгледа да Windows 10 смислено користи расположиве ресурсе.

Ништа није „пукло“ на релацији Sublime Text 3, SFTP, SmartGit, Ruby, Python. Једино што сам морао да искључим сервис W3SVC (World Wide Web Publishing Service) како бих ослободио порт 80 за Apache у EasyPHP

Свакако препоручујем детаљно „чешљање“ Settings панела јер има доста опција које треба искључити. Подразумевано, све је „на извол’те“, а то треба добрано уштројити.

Windows 10: Settings
Windows 10: Settings

Ако се питате да ли прећи са Windows 7 или 8/8.1 на Windows 10, мој одговор је ДА.

Ако баш хоћете своју приватност по сваку цену само за себе, искључите интернет и све комуникационе уређаје, навуците џак на главу и седите у четири зида са спуштеним ролетнама на прозорима. Ако ме разумете ;)

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

11 мишљења на „Windows 10: Први утисци“

  1. „Ako baš hoćete svoju privatnost po svaku cenu samo za sebe, isključite internet i sve komunikacione uređaje, navucite džak na glavu i sedite u četiri zida sa spuštenim roletnama na prozorima. Ako me razumete ;)“

    Pa ne bih se bas slozio sa ovom zadnjom konstatacijom :)…jer, ako hocu bolju privatnost radicu na njoj, bar mi se tako cini…nemam nista protiv ni jednog OS-a ali nisam ni za to da moju privatnost cuvam na windows-u, jednostavno nije pravljen za privatnost (iskreno ne znam tacno ni zasta je pravljen) tako da na njemu ne mogu da cuvam privatnost a sa druge strane ne bi ni da sedim sa dzakom na glavi u sobi….radije bih koristio kombinaciju slobodnih bsd-a i linux-a pa da probam da sacuvam i to malo privatnosti sto je ostalo. Ja licno, nikako ne mogu da zamislim OS kome je po defaultu ukljuceno spijuniranje i ja sad kao nesto iskljucujem :)….sve u svemu, svaka cast windowsu, ali kod mene ima mesta samo na vbox-u radi neke multimedijalne male prednosti, a ako je ukljucen, kroz pf uzima vazduh na netu iskljucivo na slamcicu….to mu je po defaultu…mada i to zatezemo! ;)

    1. Играо сам се Линуксом скоро 10 година, видео, побегао кад је Убунту кренуо да шурује са Мајкрософтом и гура шпијунски софтвер у систем. Рекох себи, зашто се зајебавати са Линуксом и губити комфорност у свакодневном раду убеђујући себе да ми ништа не фали, кад исту приватност могу да постигнем и на Виндоузу уз потпуну комоцију система.

      Зато је добро да свако има право да одабере оно што му одговара.

      Но, ово није место за дискусије ЈЕДАН вс ДРУГИ систем, већ чланак о томе како је све што се човеку не допада подложно променама. Мада очекујем пуно Линукс и Мек зилота који ће осути салвама коментара на тему „мој систем је безбеднији од твога :) Истима саветујем да прочитају мој чланак „Не треба нам ваш колач“ из 2008. године. Исти је актуелан још увек.

      Живели!

  2. Мени делује некако незавршено. Ево мојих примедби:
    – уопште ме није питао да ли да уради преузимање датотека
    – када је завршио преузимање питао ме да ли да покрене инсталацију. Одговорио сам касније. Систем ми се рестартовао и покренута је инсталација.
    – на ранијем систему сам користио програм mail за пошту. Након инсталације изгубио сам све мејлове и налоге. Уз то не могу да креирам нови налог. Почне да „врти“ и избаци…
    – користио сам вин7 и имао МСЕ као антивирус. Након ажурирања, тај програм више не постоји, а ја нисам обио никакво обавештење да више немам антивирус.
    – раније сам могао у старт менију да претражујем програме куцањем жељеног имена. сада тако нешто не постоји. разне програме могу да додам у са Пин то старт мени, али такве ставке уопште не постоје у старт менију.

    Обично користим Линукс, као кућну машину, а виндоузе на лаптопу, због банке и пар других апликација. Лепо изгледа, али мени смета нефункционалност система, из ових примера које сам описао…

  3. Ово је неозбиљно. Ако се шалиш, шала ти није успела.
    Имам милион замерки, али их нисам записивао мислећи да је консензус међу мислећима да је w10 срање и да то не треба елаборирати.
    Таквима као што си ти бих забранио употребу програма који не долазе са Win10.
    Па ти лепо браузуј с Edge-ом, гледај филмове са F&TV и Groo-вај музику!
    Џаба што ми је дао Snipping Tool кад не могу да му доделим prtscr. Ментолчина.
    W10 има само једну добру ствар: маунтује ISO.
    И на крају: ЗАКУНИ СЕ да користиш Кортану!

    1. Здраво и теби Слободане :)

      1. Све је веома озбиљно. И не, не шалим се.
      2. Немам неких већих замерки. Систем ради беспрекорно и дан данас. Истина, смара ме што ми лаптоп нема екран од 48 инча, али то нема везе са В10… Далеко је од срања, али је једини аргумент (који не пије воду) за хејтере.
      3. Сва срећа па немаш ауторитета да икоме ишта забраниш. Кад схватиш да је В10 само оперативни систем, основа за систем, биће ти лакше. Ово хије дистрибуција програма. Дакле, брдо апликативног софтвера које не долази уз В10 врти се свакодневно на мом В10; попут SmartGit, Sublime Text 3, Total Commander, Google Chrome, Microsoft Excel, HipChat, Skype, Bitvise SSH Client, Snagit, Koala, и тако даље.
      4. Кад не радим зазвој веб апликација, користим Еџ. Ради као муња. Бржи од убогог Хрома. И троши мање меморије. Имаче користим Хром јер сам навикао на његову конзолу. За гледање видеа користим TVMobili и велики екран Самсунг „паметног“ телевизора; не гледам филмове и серије на малом екрану – то је понижавајуће и за сиромахе. Музику слушам у Deezer или iTunes, мада преферирам HD YouTube спотове, „да упослим“ 70 MB/s интернет.
      5. Користим купљени Снагит 13, не користим снипинг тул.
      6. Никад ми није требало монтирање ИСО-а на В10. Чему то служи (а уз то и не ради)?
      7. Прочитај пажљиво оно што пише у тексту, а не оно што ти мислиш да пише. НИГДЕ нисам написао да користим Кортану. Али кориситм одличан систем претраге у В10, свакодневно. И ради савршено.

      Је л’ имаш ти једно 5 највећих и конкретних од тих милион замерки В10 (које имаш) да напишеш, или само тролујеш?

  4. Ја појма немам шта си ти сад објашњавао. Ја користимм Њиндоњс 10. Али код тебе има измешани подешавања. Кад уђем у Сетинг не могу ништа да нађем што ти приказујеш. Ништа ми није јасно, Зезнио си ме у регедиту ту ниси објаснио баш ништа кеѕ се не може промјенити како си ти објаснио. Можда је требало ући у Моде. И тамо уписат онај дирец % итд.

    1. Здраво Милоше,

      У овом запису сам описао прву верзију Виндоуза 10 од пре ПЕТ ГОДИНА! Од тада се пуно тога променило, од места где се подешавања сада налазе, до путања и регедита. Нисам сигуран ни да разумем о шта је то што помињеш као „кеs“.

      Ако напишеш конкретне проблеме, можда могу и да помогнем, или потражи помоћ за Виндоуз 10 на форуму „Света Компјутера“ https://www.sk.rs/forum/

  5. Koju god aplikaciju da koristimo, a kamoli OS, pristajemo na odredjene stvari. I to je sve lepo ispisano finim fontom koji niko ne cita. Tako da ako hocete u korak sa vremenom, to je sto je.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *