Debian 5 Lenny (duplo bitnije)

Posle Slekvera i Fedore, došao je red da postanem korisnik Debiana. Za samo dva dana na novom sistemu bio sam prilično produktivan, i usput rešio više početničkih problema.

Kad sam pre četiri godine poleteo za novim trendom i pokušao da napustim Slackware u korist Ubuntu prvenca, pokolebao sam se već nakon mesec dana. Koju godinu kasnije, kad je slek uporno zaobilazio kernel 2.6, zamenih ga Fedorom u izdanju 6. Koristio sam je i nadograđivao sve do verzije 8, a onda je prošle godine Fedora 9 donela [W:KDE] 4 kao podrazumevano KDE izdanje. Pomislih (naivno) da će sledeća verzija da vrati kao opciju KDE3, ali sam pogrešio; ista praksa se nastavila i sa verzijom 10, a evo uskoro i 11 izlazi iz alfe. U želji da koristim i KDE3 i Fedoru, prošle su dve godine i podrška za osmicu je obustavljena — nema više osveženja za vukodlaka.

Od nekoliko mogućih rešenja izabrao sam ovo najsvežije — Debian 5.0 Lenny, i to u duplo bitnijem pakovanju — amd64 (x86_64). Dovukoh DVD sliku početkom prošle nedelje, narezah je na disk i sačekah ovaj vikend.

Prvi koraci

Nije da mi je prvi put da instaliram Debian, ali sam prvi put instalirao za sebe (fotke toka instalacije možete pogledati ovde). Obradovalo me to što je grafički instaler lokalizovan na srpski jezik i poruke su ćirilične. Korak particionisanja diska, odn. izbora particije za instalaciju sistema se delimično razlikuje od onoga na Fedori i Ubuntu, pa sam se malo vrteo u krug dok nisam skontao kako treba izabrati stavku za prelazak na sledeći korak — formatiranje particije, umesto smao kliknuti na dugme za nastavak instalacije.

Instalacija je prošla bez trzavica. Jedino što mi se nije svidelo je što sam se negde zeznuo pa je umesto željenog KDE3 podrazumevano radno okruženje bilo Gnom, ali sam to odmah po instalaciji ispravio.

Bubice

Dodao sam meni neophodan set programa prateći Milanovo uputstvo, i tu naišao na prvi problem. Naime, po dodavanju riznice za multimediju i operu, aptitude je odbijao da ažurira bazu paketa zbog nepoznatih ključeva:
W: GPG error: http://www.debian-multimedia.org lenny Release: The following signatures couldn’t be verified because the public key is not available: NO_PUBKEY 07DC563D1F41B907
W: GPG error: http://deb.opera.com testing Release: The following signatures couldn’t be verified because the public key is not available: NO_PUBKEY 033431536A423791
W: You may want to run apt-get update to correct these problems

No, rešenje je bilo na klik udaljeno od Gugla:
aptitude install debian-multimedia-keyring
gpg --keyserver hkp://wwwkeys.eu.pgp.net --recv-keys 033431536A423791
gpg --armor --export 033431536A423791 | apt-key add -

Posle restarta nema kwin-a

Kao i mnogi drugi, i ja sam primetio da KDE3 ne pamti pokrenute programe na Debianu 5, a pri pokretanju ne aktivira ni kwin. Čini mi se da sam ovaj problem sa nepokretanjem kwin-a rešio ovako: Kontrolni centar → KDE komponente → Menadžer sesija → Po prijavljivanju → Povrati prethodno snimljenu sesiju.

Gde su ćirilična slova u nazivima datoteka?

Ovaj problem je rešen, pa je bio red rešiti sledeći. Iako sam dodao lokalizaciju na srpski za KDE, i izabrao srpski jezik kako podrazumevan, u KDEu su u nazivima datoteka umesto ćiriličnih slova za već postojeće datoteke bile ispisivane kuke i kvake, a novonapravljene datoteke bi umesto teksta dobile niz upitnika umesto ćiriličnih slova. Ovo sam rešio dodavanjem lokaliteta u datoteku /etc/environment:
LANG="sr_RS.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="sr_RS.UTF-8"
LC_CTYPE="sr_RS.UTF-8"
LC_COLLATE="sr_RS.UTF-8"
LC_MONETARY="sr_RS.UTF-8"
LC_NUMERIC="sr_RS.UTF-8"
LC_TIME="sr_RS.UTF-8"
LC_MESSAGES="sr_RS.UTF-8"
LC_PAPER="sr_RS.UTF-8"
LC_NAME="sr_RS.UTF-8"
LC_ADDRESS="sr_RS.UTF-8"
LC_TELEPHONE="sr_RS.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="sr_RS.UTF-8"

Radi sigurnosti da izabrani lokaliteti postoje na sistemu, treba pokrenuti rekonfigurisanje lokaliteta izaborom stavke sr_RS.UTF-8 u dijalogu konfiguratora koji se dobija naredbom
dpkg-reconfigure locales

Moj raspored tastature

Pošto sam navikao na prilagođeni raspored karaktera za moju tastaturu, zamenio sam podrazumevani katalog rasporeda mojim prilagođenim /usr/share/X11/xkb/symbols/rs. Pomenuta prilagođena datoteka nalazi se ovde: [download#7]

Skype na 64 bita

Instalacija Skype-a na 64bitni Leni može da se pojednostavi od uobičajenog načina instalacije tako što se instalira pripremljeni paket za Ubuntu u kome su ispravljene reference za međuzavisnosti. Dakle, nije spakovani 64bitni Skajp, već je on i dalje 32bitni, samo je instalacija kulturnija. Informaciju sam našao ovde.

Treba preuzeti paket sa http://www.skype.com/go/getskype-linux-ubuntu-amd64 i instalirati ga komandom
sudo dpkg -i skype_ubuntu-2.0.0.72-1_amd64.deb

U slučaju da se pojavi greška tipa
skype: error while loading shared libraries: libQtDBus.so.4: cannot open shared object file: No such file or directory
rešenje je, neverovatno ali istinito, u komandi
sudo aptitude install ia32-libs-gtk

Veb kamera Logitech QuickCam Chat

Moja veb kamerica koristi gspca drajver i za instalaciju ovog sokoćala upotrebio sam module-assistant.
sudo m-a update
sudo m-a prepare
sudo m-a a-i gspca
sudo modprobe gspca compress=1

Štampač Canon i-SENSYS LBP-3010

Čuveni, nedavno kupljeni, Kenjon štampač po proceduri za instalaciju 32bitnih paketa nije proradio. Naime, instalacija prođe glatko, dodavanje štampača u [W:CUPS] prođe glatko, sve to radi kako se očekuje, osim što ništa ne izlazi iz štampača a u ipp statusu stoji greška:
pstocapt3 write error,32.

Kopao po netu, guglao po svetu, problem rešio nisam. Kud ću, šta ću, kompajliraj svoje, duplo bitnije pakete. Mogu se preuzeti odavde: [download#5] i [download#6]

A instalacija je uobičajena (skoro ista kao i za Fedoru):
sudo aptitude install libstdc++5 libcupsys2 ia32-libs lib32gcc1 lib32z1
sudo dpkg -i cndrvcups-common_1.80-2_amd64.deb
sudo dpkg -i cndrvcups-capt_1.80-2_amd64.deb

Sledi restartovanje CUPS servera i dodavanje novog štampača
sudo /etc/init.d/cups restart
sudo /usr/sbin/lpadmin -p LBP3010 -m CNCUPSLBP3050CAPTK.ppd -v ccp:/var/ccpd/fifo0 -E
sudo /usr/sbin/ccpdadmin -p LBP3010 -o /dev/usb/lp0

nakon čega bi trebalo da se dobije izveštaj o novododatom štampaču u CUPS:

 CUPS_ConfigPath = /etc/cups/
 LOG Path    = None
 UI Port     = 59787

 Entry Num : Spooler  : Backend  : FIFO path     : Device Path  : Status
 ----------------------------------------------------------------------------
   [0]  : LBP3010  : ccp    : /var/ccpd/fifo0  : /dev/usb/lp0 : New!!

Nakon ovoga ostaje da se pokrene servis ccpd kako bi štampač odmah bio dostupan, kao i da se aktivira pokretanje ovog servisa prilikom pokretanja sistema:

sudo /etc/init.d/ccpd start
sudo update-rc.d ccpd defaults 20

Sitna crevca

Kako bih izgled prilagodio navikama, dodao sam teme za Polyester, Baghira, QtCurve, i ikonice Crystal Project pa moj sveže instalirani Debian 5.0 Lenny (koji to više nije jer sam ga već osvežio testing paketićima ;) ) izgleda ovako:

Debian 5.0 Lenny + KDE3
Debian 5.0 Lenny + KDE3

Za uraditi

Ostalo je još da naštelujem fontove jer su mi ovi ovakvi „tanki“ (a nisam navikao na takve), da migriram sve podatke sa Fedore, postavim i podesim veb razvojno okruženje, dodam i novi lokalizovani OpenOfis.org, i to bi bilo sve… za sada… valjda? :)

Autor: Aleksandar

Samostalni veb programer. Dugogodišnje iskustvo u razvoju veb softvera korišćenjem WordPress, PHP, jQuery, HTML5, CSS3 (SASS/LESS).

23 mišljenja na „Debian 5 Lenny (duplo bitnije)“

 1. Izgled fontova ces srediti tako sto ces kao root kucati:

  dpkg-reconfigure fontconfig-config

  Izaberi Authint,ukljuci subpixel hinting po potrebi i disable-uj bitmap fontove
  Restartuj X server i fontovi bi trebalo da izgledaju znatno lepse

  Nije zagored da napravis /etc/fonts/local.conf i u njega dodas sledece:

         medium
         false

  Pitaj slobodno ako ti nije nesto jasno-doktorirao sam ja Debian ;)

 2. @mladenius: Da, da, taj dpkg-reconfigure fontconfig-config je rešio stvar, s tim da nisam isključio bitmapirane fontove jer mi trebaju (za gkrelm, recimo) ;) Al’ hvala za skretanje pažnje na autohinter.

  @Ivan Jelic: Ko još danas čita uputstva ;) A ovaj kde4, za koji mesec, ne žurim još ;)

  @Miloš: Nikad se ne zna, šta rije noć a šta dan ;)

  @Janoš: Hvala.

  @Karolina: Sid…a? :) Izgleda da ću zbog gimpa 3.6 morati i Sid da teram… tko zna :|

  @GoranSTX: Ma samo sam se jednom zahebao kad sam išao za trendom – Ubuntu 4.04. Više, jok. Neka ga taj vaš Arč, samo nek se qrči po selu, meeni dosta i ovo :P

 3. Elem ne znam kako da koristim code/quote ovde pa mi iznad prikazalo ono bezveze quotovano
  Mislim da kapiras sta treba da se doda u local.conf i valjda si se snasao :)
  A sto se tice Arch-a
  Do not underestimate the power of the dark side! :)

 4. @mladenius: Trebao si da koristiš <pre>neki kôd</pre> da bi kôd bio očuvan. Al’, aj sad :)

  Evo, baš sad namestih i anyRemote (onaj koji dolazi uz Lenija ne valja – matora verzija, pa sam napravio sveže paketiće… k’o nekad na sleku :D )

 5. Ja sam pred jedno godinu i pol prešao sa Fedore 7 na openSUSE 10.3 (sad trošim predzadnji 11.0 s kojim sam vrlo zadovoljan) i nikad nisam požalio prelaska. Razloga zašto baš openSUSE ima više, ali jedan od važnijih mi je upravo to što je sam po sebi ima više toga zajedničkoga sa Fedorom no što to imaju Debianolike distre, npr. rpm paketni mehanizam. Za razliku od većine openSUSE korisnika ja trošim GNOME, a koliko vidim upravo na zahtjev korisnika će KDE još dosta dugo vremena biti jedna od ponuđenih opcija.

  Osim openSUSE i Debiana, zgodna opcija ti je mogla biti i CentOS u kombinaciji sa CentOS Plus i RPMForge repozitorijima; ali kad si već stavio Debian s kojim si manje-više zadovoljan, onda nema smisla raditi nove migracije. Sve u svemu, važno da te tvoj Debiančić dobro služi :)

 6. srećno korišćenje novoga sistema, želimo vi’ uz pesmu: ‘Vrati se, Fedori, vrati’… da ve’ lepo i dugo služi… k’o što mene služi XP-x64 za razliku od šunjave viste.

 7. A mogao si lepo da koristiš Xfce ;)
  Dobro, bez zezanja, samo Debian 5.0 nije stabilan koliko ja znam, jeli tako? Ali shodno Fedori koja je uvek „najsvežija“ i nije tako loše.
  Ja sam se zakucao na Ubuntu 8.04/LTS sa podrškom do 2012 i… baš je dobro podržan i tako…
  Mislim, ne treba ceniti distribucije po prvim izdanjima u poznatom svemiru (kao taj famozni 4.04). Stvari se stalno menjaju al meni se definitivno sviđa što si izabrao Debian, jer sam ga uvek smatrao za rezervnu varijantu u odnosu na Ubuntu. (Jedino mi se ne sviđaju one ispravke oko izgleda okruženja itd.)
  Malo mi je malo bez veze razlog odustajanja od fedore 11 zbog nepostojanja KDE3. Možda si mogao da napraviš te starije pakete za KDE3 na Fedori11 i nastaviš samo dalje.
  …Ili da koristiš Xfce, kao sav normalan svet :)

 8. @Igor: Probao sam CentOS, ali je previše server-stable orijentisan, bar onako na prvi pogled. U suštini, hteo sam da probam i treći način upravljanja paketima (tgz → rpm → deb), a biće vremena i za ostale :)

  @petrović ivan: Možda, ko zna :) Vreme će pokazati svoje ;)

  @fatboyslim: Beži br Jozo, ne huli mi po blogu :P Hvala ;)

  @nikolam: Loše znaš za stabilnost :) Debian 5.0 Leni je stabilan, squeeze je testing (al’ baratam informacijama, a? :D ). Ubuntu mi je postao omrznuti distro zbog njegovih korisnika i što ga svaka šuša koristi i preporučuje kao ultimativno rešenje, a u stvari nije ništa specijalno, samo agresivna reklama. Da ne kenjam previše, ali više volim izvorne stvari od izvedenih, kada je OS u igri.
  Inače sam koristio i XFCE i to je odlično radno okruženje za nezahtevne korisnike. A ja sam nezasiti korisnik koji traži spejs šatl od okruženja, što trenutno može da zadovolji samo KDE3 ;)

 9. Pa jeste, zato sam ja na Xubuntu, i hleba (podrška) i nema smaranja (masa korisnika) ;)
  Video sam sad za Debian 5 da je izašao, ooodlično ;)

  Istina je da ja nikada nisam mogao da smislim Gnom, posebno ne
  u braon Ubuntu izdanju (bljak) al pošto provodim mnogo vremena sa GTK programima, sad mi Kde deluje čudno, mada je on u stvari na prvi pogled uvek prirodniji i tako. Sve u svemu, Pre bih koristio Kde nego Gnom, da nema Xfce. Al me živo zanima kako vidiš prednost svog KDE u odnosu na Gnom jer ja oba okruženja vidim kroz prizmu relativne nefleksibilnosti u odnosu na Xfce i tako.(verovatno nisam u pravu ali tako to vidim sa podrazumevanim okruženjem)
  Ili imaš već neki članak na temu „KDE spejs šatl“? ;))

 10. Jako hvale i Conary package manager, čak podržava i rollback što recimo dpkg ne podržava, ali nisam ga nikad isprobao pa to ne mogu potvrditi. Ali kako si ti novinar i kažeš da se voliš igrati sa paketnim mehanizmima, možda ne bi bilo loše da isprobaš i napišeš članak za SK ili Zapise ;)

 11. E kakvi ste drugari hakeri, ja bih vama rekao za ovakvu stvar da sam znao, a vi meni niste :( → Apt-Pinning, i perverzije mogu da počnu! :D

  @nikolam: Pa ne znam kako da ti objasnim, ali mi je na KDE3 nekako sve na ruku, klik ili dva daleko. Na KDE4 je još bliže jer ima ono sokoćalo nalik na „katapult“, ali samo još malo podesivosti vizuelnog okruženja, i da se pomirim sa tim da više nema klasične radne površine sa ikonicama (navikao da svašta nešto trpam na radnu površinu pa kasnije raspoređujem po direktorijumima ili brišem). XFCE čin imi se da nema takvu radnu površinu (ili je u međuvremenu dobio?), a Gnom je nekako… najblaže rečeno dođe mi u odnosu na KDE „uštogljen“ kao britanac u odnosu na evropljanina :)

  @Igor: Uh, sad kad sam izvalio apt-pinning sa sid-om, teško da ću skorije probavati neki drugi paket menadžment :) U svakom slučaju, uljezi moraju umreti! ;)

 12. Mene Debian malo nervira jer baš voli stabilne (čitaj: matore) pakete (aka programe). Dugo sam bio fan Mandrive (nekad Mandrake-a) no reših da pređem na nešto ozbiljnije, pa sam se poigrao sa Deb-om i Arch-om, no na kraju se ipak stacionirah na Fedori (i željno očekujem 11icu, upravo zbog KDE-a, ali ne trojke, već ispeglane četvorke).
  A da, od duplo bitnije verzije sam takođe odustao jer je znala da stvara bubice mnogo češće od uobičajne, tako da planiram još neko vreme da se vrzmam po x86 registrima…

 13. „…i da se pomirim sa tim da više nema klasične radne površine sa ikonicama (navikao da svašta nešto trpam na radnu površinu pa kasnije raspoređujem…“

  Na KDE 4.2 možeš tvoje navike mogu da funkcionišu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *