И би нада

Да ће ми бити боље са Ubuntu него са Slackware Линуксом, понадао сам се баш својски. Но, неке ствари никада нећу научити – „Оно што ти ради, не мењај!“. Јесте, мало сам модификовао пословицу :) Након три седмице рада под Убунтуом, услед недопустивих недостатака, сада се двоумим о избору пута, и то између повратка на Slackware и преласка на Debian.

Предности Debian-a: свиђа ми се apt-get систем одржавања и провере међузависности, велика међугалактичка заједница корисника, кориснички оријентисан пројекат, не пита се за све један човек, велика архива мнооого готових програма (али сам ипак налетео на неке које нема, типа GQradio).

Предности Slackware-a: једноставност подешавања, дозвољава ми да „вирим испод хаубе“, BSD иницирање система и сама организација подешавања у /etc. Екстра брзо ради, како у конзоли тако и у графичким „маскама“. И на послетку, прирастао ми за мозак :)

Недостатци Debian-а: ако је Убунту базиран на SID-у, онда је то мало споро, бар се тако показало код мене, што у конзоли, што у графици. XOSD се чудно понаша, такође и LIRC. Паковао сам самостално XDTV у DEB и крљао се око неких међузависности, а о SDL-dev нећу ни да говорим. Можда је то био само синдром „Mixitronmanije“ код мене (поздрав мом пријатељу Микситрону), али ипак, не бих. Па даље, гремлинаста појава да не могу да куцам „@“ у конзоли и графичким терминалима, и убиствено спор одзив Убунту заједнице на моја питања на форуму (знам да пишем Тарзан Инглиш, али се бра схвата шта сам хтео да питам :). Ако ће ми и Дебиан овако (не)радити као Убунту, онда је он лошији избор.
Недостатци Slackeare-а: мало споро иде развој (Пет се ваљда опоравља, надам се, па ће наставити, али…), због тога што се Пет све пита, развој Слека мало (више?) трпи. Па онда потез уклањања Гнома (јер постоји Dropline), мало неозбиљан потез. pgktools нема проверу међузависности, што уме да засмета ако треба довлачити и паковати гомилу ствари којих нема на систему, и то све ручно, има још, ал се не могу сетити…

Е сад, баш ми је проблем око избора. Дебиана бих паковао са нета, користећи минималистички bootinst, а Слеквер бих довукао из current стабла па инсталирао ван мреже. Некако се бојим да ће ми Дебиан бити спор у односу на Слека, или сам сујетан кад треба заборавити на најбољи Линукс дистро икад састављен… ма да је мало више comunity, па да се свако пита… хммм… све ми је ово велики РЕБУС.

Ајде да ми неко помогне са реалним ЗА и ПРОТИВ једног и другог дистроа, па да ми буде лакше да се одлучим… само да не буде касно… до сутра (ваљда) само да поскидам ISO слике са нета ;)

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

4 мишљења на „И би нада“

  1. Проблем са Убунтом је што он учитава много више сервиса при стартовању од стандардног Дебијана. Сумњам да ће ти Дебијан бити ишта спорији од Слеквера, али то је на теби да провалиш, пошто то зависи од многих ствари ;)

  2. Још мало па сам завршио преузимање net_install-а за SID. A још увек тражим ИСО слике за Слеквер current, само што ћу изгледа морати да радим надоградњу десетке, ако се одлучим за њега. Мада…

    Убунту јесте да покреће гомилу сервиса, али ништа мање сервиса ја на Слеку нисам покретао, па је опет ферцерао. Чак сам имао и FTP сервер подигнут. Мислим да је ипак i386 оптимизација крива (Слек се сада ради за i486). А можда и лупетам :) Ма, узећу Дебиана, за почетак, па како буде. Ионако сам данас узео флет па ћу се играти мало наредних пар дана :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *