Европа (фото Nathan)

Три њ па тачка

ICANN је у новембру 2009. године започео „убрзани процес успостављања IDN-а за државе које користе нелатиничка писма“, а међу Русијом, Кином, Грчком и осталим државама којима латиница није примарно писмо спада и наша невелика Србија (свакако и суседне Македонија и Бурагрска).

Пре извесног времена је Регистар националног Интернет домена Србије покренуо иницијативу за избор ћириличног националног Интернет домена Србије. Широм мреже су на форумима, порталима, блоговима и васколиким другим мрежним местима никле дискусије на тему тог неког нашег будућег ћириличног националног домена које се веома брзо претварају у расправу „шта ће то нама“.

И, где је проблем? НИГДЕ! Ова прича нас доводи до још једне добро познате особине Срба назване „инат“. Иако турска реч, у Србији је инат углавном повезан са незнањем и безобразлуком, а у овом случају са ужасним помодарством неуког и слабо плаћеног плебса, који своје фрустрације уместо на одговорног „менаџера“ у фирми где ради, испољава на стварима које углавном не разуме, нити жели да разуме, али важно је да је против по сваку цену.

Суштина против ината

За оне са јефтинијим улазницама, увођењем новог, ћириличног националног домена Србије не губи нико ништа. Зашто?

Прво, не укида се ништа већ се додаје нова могућност. Дакле, све старо функционише и даље.

Друго, у питању је само део домена иза последње тачке, т.ј. оно .rs, и оно „покојно“ пре њега .yu што умре пре неки дан. То апсолутно не значи да ће и остатак адресе морати да буде ћириличан, као ни садржај на веб месту (за „квазиеуропејце“, то је „сајт“ — шта год то значило, пошто тога у српском језику нема). Сиже приче за оне са просечним коефицијентом интелигенције је: ако ти се не свиђа — не мораш да га користиш. Што се аутора овог текста тиче, не мораш ни јести сарму и гибаницу, МекДоналдс је у сваком већем граду.

Европа (фото Nathan)
Европа (фото Nathan)

Разлози који (не) „пију воду“

Србија не спада у државе „које не користе латиницу“. У Србији се користи и латиница и то јако дуго. Имамо ДВА РАВНОПРАВНА ПИСМА!

Баш тако, РАВНОПРАВНА. Дакле, ако постоји латинични, ТРЕБА да постоји и ћирилични. Осим ако тај резон равноправности не подразумева да на Интернету нешто треба да буде „равноправније“ од другог?

Ово је кршење права свих нас који користимо латиницу. У Србији не живе само националисти који користе ћирилицу.

И док се самопрокламовани борци за људска права брину за осећања националних мањина поводом увођења ћириличног националног домена Србије, омогућавање права на избор појединаца и установа како ће им гласити адресе веб места означава се као „кршење људских права“. Како се то тачно крше нека права ако нема забране већ само пружања избора и онима који не мисле и не чине што и ти? Ко ту заправо чија права крши?

А иначе, и српски ултрадесничаркси националисти размишљају по истом принципу као и ови сурови квазиеуропејци — екстремно. Они би укинули све што није ћирилица. Хвала небесима па нисам ни на једној, ни на другој посрнулој страни.

Ово нас доводи до дивног закључка. И једни и други су екстремисти, само се крију иза национаизма односно европејства. Сама рестрикција одређеног права и сузбијање нечег националног и традиционалног је супротна основним принципима Европске уније.

Интернет домен на ћирилици ће само додатно гурнути Србију у изолацију.

Ова групација квазиеуропејских поборника заборавља да странцима није битно писмо — ако не знају језик, сасвим је све једно којим писмом је нешто на том језику написано. Ћирилични домен Србије се не уводи због изолације или „намамљивање странаца“ на домаће садржаје; он је намењен људима који желе да га користе. За све остале, ту је латинични .rs, као и међународни .com, .net, .org и други.

Шта ће американац пре да разуме када види на Интернету: штампач, štampač или stampac? Хм, зашто ни једно? Само зато што не пише printer!

То кошта!

Наравно да кошта! Баш као што кошта један дан заседања у Народној скупштини где се „представници народа“ гађају ципелама, упућују личне увреде једни другима са говорнице, оправдава силеџијство а чак и мање од једног аутомобила у којима се возе народни посланици. Такође кошта и плата Поверенику за родну равноправност, Омбудсмана и друго. Демократија кошта. А коштају чак и вакцине против свињског грипа!

Убр, надокнада за оцењивање IDN ccTLD домена, независна од прихода националног регистра, износи непуних 26.000 америчких долара (или нешто мање од 1,9 милиона динара).

Како ћу да куцам www? Треба да куцам њњњ?

Да ли ти игде у адреси овог записа видиш то твоје „www“? Седи доле, ти си ИТ неписмен, настави да радиш за плату од 250 евра, за боље и ниси.

Biram latinicu a cirilicu treba ukinuti jer ce ionako odumreti sama od sebe. Vise od 99% Srba se sluzi latinicom, naravno srpskom latinicom.

Ово је примерак фејсбук паора треће врсте који чак не користи ни ту српску латиницу коју помиње. Ова се групација упућује на „сисање“ (не, не мислим на фелацио већ на „шишање“ као део одржавања личне хигијене), само им фале нека српска латинична слова на тастатури. Српски народ је уопште неписмен и став аутора овог текста да им писање било којим од два равноправна писма (с тим што је латиница de facto равноправнија), неће помоћи.

А ви, ‘оћете ви да купите нови домен?

Могуће, за Вежбанку или Србовање.

Два пута (фото Paro_for_Peace)
Два пута (фото Paro_for_Peace)

њњњ.србовање.цом

Као штиво за размишљање такође препоручујемо следеће дискусије:

Свима саветујемо да, пре него што распале о национализму и изолацији, проуче „Коначни план увођења убрзаног поступка за IDN ccTLD“.

Белешке приде

Ауторима овог текста није јасна дискриминација српског писма (кроз форсирање латинице) и језика уопште (кроз непознавање правописа као conditio sine qua non било које писане речи). Претпостављамо да је у ери ријалити шоу програма и свопште јефтиноће друштва у транзицији веома занимљиво и завиривати другима у тањир. То што је уставно право коришћење једног од два писма, с изузетком званичних докумената који морају бити на ћирилици, значи за неписмено-необразовани-острашћени плебс да је то — право. Дакле, свако има право да пише својим писмом, које год неко осећао као своје.

Ако је коришћење националног писма једнако национализму, то значи да је ICANN институција која шири национализам и мора бити укинута, а одговорни поједници кажњени.

Претпостављамо да и после изложеног нисте схватили да желимо на фини и културан начин, а надасве и поткрепљен чињеницама, да вам кажемо да сте будале. Можда би нам било лакше да смо само написали да сте будале, али овако је занимљивије.

Занимљиво је да се у држави где се форсирају права мањинских скупина и мањинских народа, истовремено у јавности настоји да се одузму права великој скупини која само жели да пише писмом које је уобличио Вук Стефановић Караџић, исти онај који нам је помогао да из стања неолита добијемо обрисе какве-такве цивилизације и то путем писма којим је лако писати и којег је лако читати. „Пиши као што говориш, читај као што је написано“ је правило које се користи и у „српској“ латиници. Додуше сам назив српска латиница је оксиморон, јер латиница је писмо Латина, а Срби су све, само не Латини, иако неки мисле да ће писањем латинице бити модернији од свог деде. Уместо да се баце на књиге и упију знање, ефектно раде своје послове и допринесу повећању БДП-а, они крећу од ствари као што су форсирање енглеских термина и ниподаштавање ћирилице не би ли прикрили своју малограђанштину. Браћо саплеменици, то нема везе и неће ни вама, ни нама, ни њима, ни онима тамо преко плота помоћи да нас схвате као модерне и прогресивне све док имамо судове који не раде свој посао, прегломазну администрацију, изузетно рестриктиван нормативни поредак у сфери привреде и свеукупни ниски цивилизацијски одјек.

Мислимо да је теже опстати у Европској унији када се једног дана, евидентно, у њу уђе, него ући у њу. Мислите о томе шта ћемо производити, шта ћемо извозити, шта ћемо свирати и певати, а не о томе којим ћемо писмом писати. Да на мерцедесу пише робна марка ћирилицом, он би опет био мерцедес.

Е сада, пустите нас да пишемо, а ви читајте ако хоћете, мада вам препоручујемо да гледате „Великог брата“, јер вам за то треба мања упошљеност можданих вијуга.

Овај текст ја настао кумулативним писанијем двојице с конинцидентним именима и презименима.

Александар Урошевић и Урош Недељковић (самозван Бјути) и објављен је на Уркетовом блогу и Бјутијевом сајИту истовремено.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

41 мишљење на „Три њ па тачка“

  1. А да не заборавимо, већ је могуће имати домене типа „данило.rs“. Ћирилични домен највишег нивоа ће исте учинити занимљивијим и разумнијим (иначе би људи морали да пребацују између два распореда док куцају име домена).

    Мада, не знам откуд ти енергије да напишеш све ово :) Свака част!

  2. Nije loš tekst. Filosofi su davno zaključili da su levi i desni ekstremisti ista stvar sa različitim prefiksom. Mogli ste štedeti struju i napisati post od 3 reči od kojh je poslednja „budale“, istina, ali ovaj je mnogo zanimljiviji. Jedna je zamerka na ovaj deo o Vuku i neolitu, al’ neću da smaram sad o Orfelinu, Vencloviću, Mrkalju i ostalima koji su pismo vukli tu gde ga je Vuk kasnije učvrstio. Samo ću reći da Srbi danas nikako nisu drugačiji od pradedova – i oni su se odrekli oko 7 vekova književnosti i prešli na novo pismo, što ne bi i ovi danas… :P

  3. Овај чланак је једно велико претеривање. Разлози зашто не треба уводити ћирилични домен су много приземнији и одмеренији. Нема то везе са стварима о којима ви пишете.

    Интернет домен је интернационална ствар и треба да буде применљива на целом Интернету а не само локално. То је и разлог зашто су домени ограничени на узак скуп латиничних слова, а чак не покривају ни целу латиничну кодну страну.

  4. Totalno sam liberalan po ovom pitanju.
    I pored nacionalnog domena, po savetima „starijih“ poceo sam sa .com , da bih kasnije uzeo i ,rs.
    Ukoliko se pojavi cirilicni i budem imao para, zasto da ne, uzecu i njega. Mene ionako retko ko prati da ne zna jezik, ili da ne moze translejtom da vidi sta sam pametovao…
    Nisam jos video Kineze kod mene, ali sam pratio neke od njih, Japance i slicne. Ove na engleskom podrucju se pozdrazumevaju…
    Oko domena ne treba dizati ovoliku prasinu. Neka svako sebi nadje ono sto mu odgovara i neka taj domen i koristi, a ne da raspravljamo pola godine, a samo drzava ima koristi od svega ovoga…
    Oni koji su najgrlatiji, cini mi se da uopste nemaju ili pak korsite neki drugi domen.
    Predugo sam na netu i tacno znam ko koristi koje pismo, ko zastupa koje stavove, tako da od svih koji raspravljaju oko ovog pitanja, biram da ovde ostavim komentar , na ovom blogu jer sam siguran u sve gore napisano. Namere su i vise nego pozitivne.
    Pozdrav, Deka…

  5. као ни садржај на веб месту (за „квазиеуропејце“, то је „сајт“ — шта год то значило, пошто тога у српском језику нема)

    A šta znači „veb“, pošto ni toga u srpskom jeziku nema?

    Ne kapiram tu borbu protiv „stranih“ reči, pa mnoštvo reči u srpskom jeziku je stranog porekla, zašto je problem uvoditi nove reči iz stranih jezika u 21-om veku ako nije bio problem raditi isto u 20-om?

    U svakom slučaju, pozdravljam ćirilični domen, mislim da će otvoriti dosta novih zanimljivih mogućnosti za igranje sa imenima domena…

  6. @Walker: ‘оћемо да мењамо навике ;)

    @Пеђа Супуровић: ево зашто грешиш — ако Интернет треба да буде ограничен на слова енглеског алфабета, зашто је уопште омогућен UNICODE? Зашто уопште постоје ccTLD ако већ имамо међународне TLD-ове?

    @Deda: Деда, кад имаш опције за избор, можеш и да бираш. Кад немаш опције, можеш да добијеш само оно што има, или да не добијеш ништа :)

    @Aleksandar: Кад би избацили све туђице из нашег језика, било би нам веома тешко да комуницирамо на нашем језику. Али зато неке ствари не треба по сваку цену усвајати, попут тог „сајт“ од „web site“ — ваљда је довољно што је „веб“ препознатљива ознака за ту глобалну мрежу, само „сајт“ као такав не мора да означава то за шта га ми користимо. Мислим да је најбољи пример погрешно усвојеног термина „манки“ за „@“ — они којима је „Интернет језик“ као матерњи, тај знак не зову „monkey“.

  7. Александре, грешиш у поставци проблема. Јуникод је наравно сасвим потребна ствар, потреба да се разни текстови пишу на разним језицима и разним писмима је сасвим нормална појава. АЛи ти нећеш некоме ко зна енглески писати ћирилицом, писаћеш му оним писмом ако не и језиком који он може да разуме.

    Треба разликовати локалне потребе и потребемеђународне комуникације. Локално, можеш да радиш как год хоћеш, ако је то у окружењу прихватљиво, али када радиш ан међународном плану, мораш поштовати неке стандарде и обичаје који ће омогућити да уопште комуницираш са другима који су се определили да поштују исте стандарде и обичаје.

    Национални домени су, опет, сасвим нормлана ствар, постоји потреба да се садржаји определепо националној припадности, јер је то део идентитета. АЛи означавање мора да буде урађено на начин који је међународно употребљив, да би уопште било употребљиво.

    Како би изгхледало да, рецимо државе које корсите арапско писмо, или државе које корсите кинеско или сличнаписма, одлуче да користе домене на својим писмима? Како бисмо онда ми могли да користимо њихове сајтове када нити знамо да прочитамо адресу сајта, нити знамо како да је откуцамо? Сајт на таквом писму би морао бити окренут врло уској популацији и био би потпуно неупотребљив за друге.

    Стога, коришћење домена на националним писмима значи затварање и ограничавање приступа садржајима само онима који та писма разумеју. То је потпуно супротно логици присуства на Интернету.

    Цео свет функционише по принципу стандарда и једнообразности. То не значи да се одузима право избора него управо да је направљен избор како да се неке ствари усагласе и тиме учине међународно применљивим.

    Увоћење ћириличног домена зато нема много смисла. Врло је мало сајтова који су на тај начин окренути локалној публици да би се исплатило улазити у компликације и трошкове који су потребни да би такав домен функционисао. То је бацање пара.

    РНИДС није још решио ни много озбиљније проблеме са РС доменом,а цела ова ујдрума са ћириличним доменом им само служи да одвраћају пажњу од тога да нису способни да ураде посао како треба, и да покушпају да реше проблем вишка пара које имају зато што РС домене наплаћују безобразно скупо, са ценама које су претерано високе у односу на трошкове које имају, а да не причамо о томе да ће сада корисници МОРАТИ да региструју и ћириличне домене не зато што су им потребни, него да би заштитили имена од злоупотреба. РНИДС није предвидео никакав начин заштите имена осим да се региструје домен.

    И на крају, превише је сервиса на Итнернету који уопште не подржавају ћирилине домене, тако да ће онај ко и регуструје такав домен врло брзо увидети да се завалио у озбиљне проблеме јер му домен неће бити употребљив.

    Знаш ме довољно дуго да знаш да се ја залажем за коришћење ћирилице на рачунарима и да сам подоста тога урадио да допринесем томе. Ало, морамо бити реални, ћирилица је наше писмо, намењено нама – не можемо инсистирати на њој када комуницирамо са људима на међународном плану.

  8. Само конструктивним приступом, знањем, духовитошћу и памећу се могу победити скоројевићи и тупавци којима никад није добро оно што је наше, ма колико то добро било, а увек је добро оно што је са стране, ма колико ограничено и сумњивог мириса да је.
    Они који су за ћирилицу су последњих година у предности јер полазе управо с наведеног становишта – љубав, стрпљивост, обавештеност, добар дух и расположење … Аll we need is love!

  9. Пеђа: не ваља сметнути још једну ствар са ума — на већину страница се данас стиже кликтањем, а не укуцавањем линкова. Тако да ће довољно популарни сајтови ионако лако ући међ’ забелешке оних које занимају, па макар домени били написани арапским писмом. Мада, ово је већ занимљиво, пошто је запис имена домена са десна на лево (тј. практично „нешто.срб“ се проналази тако што се нађе „срб“, па „нешто“), па још кад имамо писмо које се тако пише, да ли треба нешто изменити да би било разумније :).

  10. @Предраг Супуровић:

    АЛи ти нећеш некоме ко зна енглески писати ћирилицом, писаћеш му оним писмом ако не и језиком који он може да разуме.

    Треба разликовати локалне потребе и потребемеђународне комуникације. Локално, можеш да радиш как год хоћеш, ако је то у окружењу прихватљиво, али када радиш ан међународном плану, мораш поштовати неке стандарде и обичаје који ће омогућити да уопште комуницираш са другима који су се определили да поштују исте стандарде и обичаје.

    Баш тако, ћирилични национални ccTLD Србије није ни намењен некоме ко не разуме српски језик. На против, намењен је грађанима Србије који разумеју српски језик и ћирилично писмо.

    Како би изгхледало да, рецимо државе које корсите арапско писмо, или државе које корсите кинеско или сличнаписма, одлуче да користе домене на својим писмима? Како бисмо онда ми могли да користимо њихове сајтове када нити знамо да прочитамо адресу сајта, нити знамо како да је откуцамо?

    Хоћеш да кажеш да разумеш шта пише на изворном блогу програма за микро блоговање choqoK, иако адресу можеш да одкуцаш словима енглеског алфабета? Нема шансе!

    Сајт на таквом писму би морао бити окренут врло уској популацији и био би потпуно неупотребљив за друге.

    Рецимо, твој блог је потпуно неупотребљив за арапе или за грке, иако се до њега долази куцањем адресе словима енглеског алфабета. Да ли то значи да он не треба да постоји? НЕ!

    Стога, коришћење домена на националним писмима значи затварање и ограничавање приступа садржајима само онима који та писма разумеју. То је потпуно супротно логици присуства на Интернету.

    Ти имаш потпуно погрешан став о присуству на Интернету. Заболе мене пета да ли ће мој блог моћи да прочита неки таџихистанац. Чак није ни битно да тај неки таџихистанац и зна да мој блог постоји, битно ми је да знају да постоји они којима је намењен. Знаш ти, знају сви ови људи који су коментарисали, знају сви они који су били и долазе али не коментаришу. Значи, присутан је на Интернету. А чак га и Гугл индексира :)

    Цео свет функционише по принципу стандарда и једнообразности. То не значи да се одузима право избора него управо да је направљен избор како да се неке ствари усагласе и тиме учине међународно применљивим.

    Као рецимо што је Мајкрософ измислио стандард windows-1251, иако је пре њега постојао ISO-8859-5?

    Увоћење ћириличног домена зато нема много смисла. Врло је мало сајтова који су на тај начин окренути локалној публици да би се исплатило улазити у компликације и трошкове који су потребни да би такав домен функционисао. То је бацање пара.

    На ово смо већ „одговорили“ у самом запису. Докле год постоји и једна установа која ће на ћириличном домену презентовати садржај, дотле постоји потреба на постојање избора.

    а да не причамо о томе да ће сада корисници МОРАТИ да региструју и ћириличне домене не зато што су им потребни, него да би заштитили имена од злоупотреба.

    Ово апсолутно не пије воду. Узмимо за пример презентације градова. По тој логици би само градске управе гадова смеле да региструју све могуће домене са називом града којим управљају. То одмах значи да си ти украо име „Ужице“ од града.

    И на крају, превише је сервиса на Итнернету који уопште не подржавају ћирилине домене, тако да ће онај ко и регуструје такав домен врло брзо увидети да се завалио у озбиљне проблеме јер му домен неће бити употребљив.

    Некада давно, рачунари нису подржавали ништа осим ASCII-ја у терминалу. А погледај их данас.

    Знаш ме довољно дуго да знаш да се ја залажем за коришћење ћирилице на рачунарима и да сам подоста тога урадио да допринесем томе. Ало, морамо бити реални, ћирилица је наше писмо, намењено нама – не можемо инсистирати на њој када комуницирамо са људима на међународном плану.

    Баш зато што те знам толико није ми јасно зашто уопште стављаш у исти кош комуникацију са другима (који не разумеју, не могу да куцају, читају и пишу ћирилицу) и ћирилични домен. Неће нама бити укинуто ништа што сада имамо. МУП Србије неће користити адресу е-поште на ћириличном домену за комуникацију са Интерполом, рецимо. ;)

  11. @10 векова ћирилице: Само конструктивним приступом, знањем, духовитошћу и памећу се могу победити скоројевићи и тупавци којима никад није добро оно што је наше, ма колико то добро било, а увек је добро оно што је са стране, ма колико ограничено и сумњивог мириса да је.

    Не могу да верујем да су овакво вређање и безобразлук уопште могли да освану на овом блогу.

  12. @Данило:
    не ваља сметнути још једну ствар са ума — на већину страница се данас стиже кликтањем, а не укуцавањем линкова.

    То је поптуно небитно. Адреса је адреса и треба да буде поптуно применљива. Штавише ни кликање неће много да помогне јер већина софтвера који баратају са адресама не дозвољавају да се у поље за адресу упише било шта што није врло узак скуп дозвољених знакова који обухвата само слова енглеског алфабета и неколико знакова интерпункције.

  13. @Александар:

    Рецимо, твој блог је потпуно неупотребљив за арапе или за грке, иако се до њега долази куцањем адресе словима енглеског алфабета. Да ли то значи да он не треба да постоји? НЕ!

    Грешиш. Мој блог иако је написан на српском итекако има много читалаца који не користе српски језик, па чак и оних који не знају ниједан језик који је исти или врло сличан српском. Зато он има и ћириличну и латиничну верзију.

    Заболе мене пета да ли ће мој блог моћи да прочита неки таџихистанац.

    Па зашто онда држиш латиничну верзију блога и то као примарну? Ако си тако запео за ћирилицу, онда немој користити латиницу уопште.

    Докле год постоји и једна установа која ће на ћириличном домену презентовати садржај, дотле постоји потреба на постојање избора.

    То је потпуно изокренута логика. Ствари стоје сасвим другачије. Све док неки сајт има потребу да буде виђен од стране посетилаца који не користе ћирилицу, он мора бити доступан на међународно прихваћен и стандардизован начин.

    Ствари стоје овако: сваки садржај на интернету треба да буде доступан сам на једном УРЛ. То је суштина сваког СЕО.

    Постављање истог садржаја на више адреса је бесмислено, макар због тога што ће претраживачи то да виде као дупликат и да у претрази опет понуде само једну од адреса, коју сматрају за најрелевантију, а неки ће додатно пенализовати остале адресе као покушаје да се преваре претраживачи.

    Ако се неко одлучи да региструеји корсити ћирилична домен, у 99% случајева ће морати да региструје и користии латиничан домен, јер има реалну потребу да садржај прикаже и онима који не користе ћирилицу. Ако стави домене као алиасе, тада ће свакако само један од домена бити третиран од стране претраживача као релевантан. Онај други домен представља бачене паре.

    Ако, пак, власник сајта одлучи да подели садржај тако да на ћириличном домену приказује ћириличан садрћај а на латиничном, латиничан, прави себи медвеђу услугу јер, дељење садржаја на два домена је велика грешка са становишта СЕО.

    Како год окренеш, само у неким ретким случајевима сајтова који имају уско циљану публику, ћириличан домен има смисла. У већини случајева, он се мора користити паралелно са латиничним.

    Чак ни државне институције не смеју да имају само ћириличне сајтове јер их Уств обавезује да грађанима којима матерњи језик није српски и метерње писмо није ћирилица омогуће да комуницирају макар латиницом ако не и на свом матерњем језику.

    Тешко је замислити ко би направио сајт који би био тако ограничен да би га употреба само ћириличног домена и само ћирилице уопште задовољила. Та би заиста био сајт са веома ограниченом циљном групом, тако малом да би било заиста смешно да би се некоме исплатило да уопште улаже у такав сајт.

    Цео посао који је потребно да се обави да би се уопште омогућило коришћење ћириличних домена, а који далеко превазилази посао око постављања и администрације једног сајта, него практично траже радикалне измене у целом систему интернет сервиса је прескупо и превише комликовано с обзиром на реалну потребу и корист од таквих домена.

    Гледај то овако, само уједној ставци, ћирилични домен СРбије ће коштати око 30.000 евра, мислим годишње. Пресбери колико сајтова треба да постоји а кји ће активно корситити ћириличне домене да би се оправдао такав трошак само за омогућавање да се користи домен. А то није једини трошак – већ само први и неизбежан трошак који треба да се плати из наших џепова звог нечијег ћефа.

    >> а да не причамо о томе да ће сада корисници МОРАТИ
    >> да региструју и ћириличне домене не зато што су
    >> им потребни, него да би заштитили имена од злоупотреба.

    Ово апсолутно не пије воду. Узмимо за пример презентације градова. По тој логици би само градске управе гадова смеле да региструју све могуће домене са називом града којим управљају. То одмах значи да си ти украо име „Ужице“ од града.

    Ово је опет прилично извртање чињеница, замена теза ачини ми се и покучај да се моји аргументи ослабе тако што ће се помињати нека измишљена крађа коју сам ја као учинио, што наравно, није истина.

    Када сам говорио о заштити имена, мислио сам пре свега на имена фирми, робне марке и слично.

    Град Ужице не мора да региструје домен по своми мену, али нека фирма мора, и то не сасмо по свом имену него и по именима својих производа, зато што не сме да дозволи да то уради неко други, без обзира шта би са тим доменом радио.

    Функционисање РНИДС-а већ са РС доменом се примарно заснива управо на том уцењивачком приступу: највећи број РС домена је регистованзато што су фирме морале да их заштите да их не региструјенеко други, а не зато што су им реално ти домени потребни.

    Ујдрума са ћириличним доменом је направљена са истом намером: да се сада фирме натерају да региструју и ћириличне домене иако им уопште нису потребни. Њим погодује то што имаљуди који су толико загризли у ћириличарство да ће подржати свако коришћење ћирилице уопште не улазећи у проблемаику, а највећи број људи који заговарају ћирилични домен за Србију у ствари нема појма како цела ствар са доменима функционише и колико је то пре свега технички и организационо компликовано и скупо питање, које никада неће бити решено на начин да ћирилични домени заиста постану применљиви.

    Некада давно, рачунари нису подржавали ништа осим ASCII-ја у
    терминалу. А погледај их данас.

    Зашто не бисмо сачекали да Интернет омогући применљивост ћириличних домена, које сада нема, па да тек онда трошимо паре на то?

    Прескупо је то играње од којег нико неће имати користи осим људи који ће зарађивати продајом таквих домена.

    Баш зато што те знам толико није ми јасно зашто уопште стављаш у исти кош комуникацију са другима (који не разумеју, не могу да куцају, читају и пишу ћирилицу) и ћирилични домен. Неће нама бити укинуто ништа што сада имамо. МУП Србије неће користити адресу е-поште на ћириличном домену за комуникацију са Интерполом, рецимо.

    Зато што је комуникација универзална и не познаје границе. Не очекујеш ваљда да ће МУП да има посебне имејл адресе за комуникацију са интерполом, а посебне у оквиру Србије?

    То би било исто као када би нека држава престала да користи арапске бројеве у бројевима телефона већ да их замени бројевима свог националног писма – па би онда свако морао да има две телефонске ознаке, једну за локал, а једну за међународно телефонирање. То је бесмислица само по себи.

    Када се корсите ознаке које имају међународну применљивост макар ипотенијалну, онда те ознаке морају бити и употребљиве на међународном нивоу, без обзира да ли их користимо само локално.

  14. Пеђа, суштина постављања садржаја није SEO. SEO је алатка за повећање видљивости садржаја. Сигуран сам да ће бар они највећи претраживачи прилагодити своје алгоритме када се повећа употреба не-„АСКИ“ домена.

    Као што Гугл данас лепо претражује и ћирилицу и латиницу на српском, ма којим писмом да си унео претрагу.

  15. @Пеђа Супуровић: Човек је изразио своје мишљење. Кад сам размишљао о овом запису, пре него што сам почео да га пишем, помислио сам да га преплавим што ти кажеш „вређањем и безобразлуком“, али сам ипак одустао јер то нема сврхе. Ти, како овај анонимни дискутант рече „скоројевићи и тупавци“ управо веома погрдним аргументима „бране“ став „шта ће нам то срање од ћирилице, заостало и превазиђено, посељачиће нам Интернет“.

    Видео ја такве коментаре, веруј ми. И џаба аргументована дискусија кад постоје и такви који немају аргументе.

    @Пеђа Супуровић: За то смо већ рекли да је такво стање ТРЕНУТНО. Софтвер и технологија се развијају.

    @Пеђа Супуровић:

    Грешиш. Мој блог иако је написан на српском итекако има много читалаца који не користе српски језик, па чак и оних који не знају ниједан језик који је исти или врло сличан српском. Зато он има и ћириличну и латиничну верзију.

    Како? Мислиш, то што видиш да је неко из Кореје набасао на твој (или мој) блог, да то значи да је то читалац? Како неко ко не разуме језик (небитно које је писмо) може да буде читалац? Шта ће да чита, слова?

    Па зашто онда држиш латиничну верзију блога и то као примарну? Ако си тако запео за ћирилицу, онда немој користити латиницу уопште.

    Софтвер на мом блогу сам види да ли посетиоцу треба да прикаже ћириличну или латиничну верзију. Ако у програму за преглед веб садржаја ниси изабрао српски ћирилицом као примарни језик страница, мој блог ће ти бити сервиран латиницом. Они који желе да читају ћирилицу, добиће блог ћирилицом. Ја поштујем своје читаоце, иако пишем ћирилицом.

    Све док неки сајт има потребу да буде виђен од стране посетилаца који не користе ћирилицу, он мора бити доступан на међународно прихваћен и стандардизован начин.

    БИНГО! О томе ти и причам! Док неко има потребу да неки садржај презентује само и једино онима који користе српску ћирилицу, дотле је то стандард за ту циљну групу.

    Тешко је замислити ко би направио сајт који би био тако ограничен да би га употреба само ћириличног домена и само ћирилице уопште задовољила. Та би заиста био сајт са веома ограниченом циљном групом, тако малом да би било заиста смешно да би се некоме исплатило да уопште улаже у такав сајт.

    Добро, рецимо СПЦ има ту потребу. Ето разлога да постоји и такав избор, кад већ постоји МОГУЋНОСТ да тај избор постоји.

    А то није једини трошак – већ само први и неизбежан трошак који треба да се плати из наших џепова звог нечијег ћефа.

    Ја ћу радо преусмерити новац који ми месечно отимају за РТС у те сврхе, за трошак ћириличног домена. Овако ми отимају, из нечијег ћефа, за оно што не користим. Онако ћу самоиницијативно то да радим. Опет, ствар избора.

    Ово је опет прилично извртање чињеница, замена теза ачини ми се и покучај да се моји аргументи ослабе тако што ће се помињати нека измишљена крађа коју сам ја као учинио, што наравно, није истина.

    Сам си својим аргументом навео на то да си „украо“ домен ужице.нет од Града Ужица. Али, кажеш:

    Када сам говорио о заштити имена, мислио сам пре свега на имена фирми, робне марке и слично.

    Град Ужице не мора да региструје домен по своми мену, али нека фирма мора, и то не сасмо по свом имену него и по именима својих производа, зато што не сме да дозволи да то уради неко други, без обзира шта би са тим доменом радио.

    Одлично. Ево ти следећи пример. Ја радим у фирми која се зове „Зеленило“. У Србији постоји на десетине фирми које се тако зове, и свака користи другачију варијанту тог назива. Ми користимо zelenilokg.rs, али је рецимо БГ зеленило, како кажеш, „украло“ zelenilo.rs од свих осталих зеленилâ.

    Зашто не бисмо сачекали да Интернет омогући применљивост ћириличних домена, које сада нема, па да тек онда трошимо паре на то?

    ICANN је већ омогућио то, и не само ћириличних већ и оних арапских, кинеских и тако то. Мислим на оне које ми не разумемо.

    Зато што је комуникација универзална и не познаје границе. Не очекујеш ваљда да ће МУП да има посебне имејл адресе за комуникацију са интерполом, а посебне у оквиру Србије?

    Не, али очекујем рецимо од Владе Србије и од СПЦ. Очекујем и од градске управе која би требало да је усмерена ка становницима једног града, а не ка „иностраним партнерима“.

    А за СЕО ти је већ одговорио @Данило.

  16. @Данило:

    Пеђа, суштина постављања садржаја није SEO. SEO је алатка за повећање видљивости садржаја.

    Суштина је да ко не уради добар СЕО, нема га нигде. Компликација са ћириличним доменима само погоршава СЕО сајта.

    Као што Гугл данас лепо претражује и ћирилицу и латиницу на српском, ма којим писмом да си унео претрагу.

    Ово уопште није тачно. Гоогле јесте донекле омогућио индексирање и претрагу ћириличних сајтова али је и даље сваки латинични сајт увек у великој предности. Уопште није свеједно да ли је сајт на латиници или ћирилици и да ли корисник тражи по латиничним или ћириличним кључним речима.

  17. @Александар:

    Човек је изразио своје мишљење. Кад сам размишљао о овом запису, пре него што сам почео да га пишем, помислио сам да га преплавим што ти кажеш „вређањем и безобразлуком“, али сам ипак одустао јер то нема сврхе. Ти, како овај анонимни дискутант рече „скоројевићи и тупавци“ управо веома погрдним аргументима „бране“ став „шта ће нам то срање од ћирилице, заостало и превазиђено, посељачиће нам Интернет“.

    Не видех овде у коментарима ниједан коментар који заврђује такву карактеризацију, ако да испада да се онодноси на сваког ко се не слаже са оним што си написао у чланку скоројевић и тупавац. но, ако ти тако волиш да карактеришеш људе који комнтаришу, то је твоја ствар, сигуран сам да ће људи знати да цене такав однос према њима.

    Свакако, начин на који неко дискутује и коментарише одлично показује каква је то особа, али и какав је власник блога који то дозвољава и који сматра да је вређање прихватљив начин изражавања мишљења и погодан као метод дискусије.

    Мој став је, да ако неко не уме да у дискусији користи боље аргументе до вређања, тај не би требало ни да се лаћа дискусије.

    Мислиш, то што видиш да је неко из Кореје набасао на твој (или мој) блог, да то значи да је то читалац? Како неко ко не разуме језик (небитно које је писмо) може да буде читалац? Шта ће да чита, слова?

    Не мораш ми веровати, али ја сам налазио линкове ка мом блогу и препоруке мојих чланака, па чак и цитате, у дискусијама на Интернету које никакве везе са српским немају, а референце на местима која са ћирилицом немају додире сам давно престао да бројим.

    О томе ти и причам! Док неко има потребу да неки садржај презентује само и једино онима који користе српску ћирилицу, дотле је то стандард за ту циљну групу.

    Стоји, само је проблем штоје та група тако мизерно малобројна да се не исплати сав трошак који мора да се направи да би јој се то омогућило.

    Да они то све плаћају из свог џепа то би било у реду, али ће се ћирилични домен плаћати од наших пара, а свакако има много кориснијих начина да се оне потроше.

    РНИДС ионако већ ризикује озбиљне последице због врло сумњивог начина пословања, нарочито баш са парама, а ово са ћириличним доменима само треба да послужи као покриће.

    Добро, рецимо СПЦ има ту потребу. Ето разлога да постоји и такав избор, кад већ постоји МОГУЋНОСТ да тај избор постоји.

    Извини, а одакле ти идеја да СПЦ има потребу да се обраћа искључиво популацији која користи српски језик и ћирилицу? СПЦ није тако назадна институцијакако је ти, по свој прилици, доживљаваш.

    Ја ћу радо преусмерити новац који ми месечно отимају за РТС у те сврхе, за трошак ћириличног домена. Овако ми отимају, из нечијег ћефа, за оно што не користим. Онако ћу самоиницијативно то да радим. Опет, ствар избора.

    Не ти то не можеш да урадиш. Ти немаш право на тај избор. Нити те ко пита да ли хоћеш да плаћаш претлату за РТС, нити те ко пита да ли хоћеш да плаћаш ћирилични домен. И једно или друго ти је наметнуто, само ти је једно по вољи а друго није.

    Исто као што би требали да имаш право да сам одлучиш да ли хоћеш да плаћаш претплату РТС-у, тако треба да имаш и право да одлучиш д али ћеш да плаћаш ћирилични домен или не. А исто такво право би требало да имам и ја.

    РТС претплата је ипак за неку другу дискусију, а када ј еу питању ћирилични домен, као штовећ рекох, само мизерни број корисника је за њега заинтересован али ћемо сви морати да га плаћамо – без икакве могућности избора.

    Сам си својим аргументом навео на то да си „украо“ домен ужице.нет од Града Ужица. Али, кажеш:

    Стварно не могу да верујем да ти инсистираш на овој лажи. Прво ја нисам ни поменуо реч крађа, већ ти, а друго, ЈА НИСАМ УКРАО домен. Користим га сасвим легално иу складу са правилима.

    И управо у томе и јесте ствар, што је начин регистрациеј домена такав да не постоји друга заштита од коришћења имена до да онај ко жели заштиту плати регистрацију докена и резервише га чак и ако му он није потребан.

    Управо у томе се и састоји уцена – сасвим је легално регистровати подмен под неким именом, ствар је само у томе ко ће први да га региструје, а власништво над именом, ауторска права, заштита жига и други начини легалне заштите су потпуно занемарени.

    Увођење ћириличних домена управо има ту сврху, да отвори простор да се иста имена могу регистровати под новим доменима, тако да власници имена морају и те домене да региструју како би се заштитили. То је чиста зарада за РНИДС и људе који преко њега праве битнис.

    ICANN је већ омогућио то, и не само ћириличних већ и оних арапских, кинеских и тако то. Мислим на оне које ми не разумемо.

    ICANN је омогућио само то да се доени могу регистровати а д али ћемоћи да се употребе то уопште није у домену ICANN-а да омогућава, нити га о занима. ICANN иам интерес да продаје те домене, зато је и омогућио регистрацију.

    Да би домени могли да се несметано користе неопходно је да се из корена измене неки суштински интернет протоколи, а тај филм нећемо скоро гледати, па ће подршка за ћириличне домене увек бити половична и несигурна, а никада неће достићи ни близу ниво уп’отребљњивости коју има ћирилица на рачунарима, коју си помену, мада ни ћирилицу на рачунарима и даље не можемо опуштено да користимо због бројих ограничења и ризика од губљења података.

    Не, али очекујем рецимо од Владе Србије и од СПЦ. Очекујем и од градске управе која би требало да је усмерена ка становницима једног града, а не ка „иностраним партнерима“.

    Ти, дакле очекујеш да ће Влада и СПЦ и градске управе имати посебне имејл адресе за комуникацију са грађанима и фирмаам у оквиру земње, и то онима који корсите српски језик и ћирилицу, а да ће за странце да имају посебне имејл адресе у егнлеском алфабету. Да ли то значи да по истом принципу треба да имају посебне имејл адресе прилагођене свим језицима и писмима која се користе у Србији? А можда би требало и да имају имејл адресе прилагођене и другим језицима и писмима у свету, па да када са неким комуницирају да то раде са имејловима на одговарајућим писмима?

    Ја сад већ верујем да ти уопште не мислиш озбиљно него да збијаш шалу.

  18. @Пеђа Супуровић:

    Мој став је, да ако неко не уме да у дискусији користи боље аргументе до вређања, тај не би требало ни да се лаћа дискусије.

    Не видех овде у коментарима ниједан коментар који заврђује такву карактеризацију, ако да испада да се онодноси на сваког ко се не слаже са оним што си написао у чланку скоројевић и тупавац.

    Ја сам, да извинеш, приметио да ти уопште не читаш шта други пишу већ само прелећеш погледом. Да читаш, не би написао ни ово што си овде изнад, а посебно не следеће:

    …но, ако ти тако волиш да карактеришеш људе који комнтаришу, то је твоја ствар, сигуран сам да ће људи знати да цене такав однос према њима.

    Надам се да ћеш бар једном пажљиво прочитати оно што сам већ писао, тако да нећу да коментаришем овакво твоје мишљење.

    Свакако, начин на који неко дискутује и коментарише одлично показује каква је то особа, али и какав је власник блога који то дозвољава и који сматра да је вређање прихватљив начин изражавања мишљења и погодан као метод дискусије.

    Ја заправо сматрам да за сваког учесника у дискусији постоји одговарајући вокабулар. Мој блог је отворен, слободан и на њему је дозвољено писати све осим личног вређања. Дакле, уочи у запису моју опаску о фејсбук паорима треће врсте. Тиме отворено вређам једну групацију, а ко се осети као припадник те групације, то је његов проблем. Они који ме капирају, знају на какве се то особе односи.

    Стоји, само је проблем штоје та група тако мизерно малобројна да се не исплати сав трошак који мора да се направи да би јој се то омогућило.

    Ево, рецимо, сада ти овом реченицом директно вређаш Бјутија и мене. Ово је, могу слободно да кажем, нацистички став ускраћивања права на избор.

    Стварно не могу да верујем да ти инсистираш на овој лажи. Прво ја нисам ни поменуо реч крађа, већ ти, а друго, ЈА НИСАМ УКРАО домен. Користим га сасвим легално иу складу са правилима.

    Као што на почетку овог коментара рекох, ти уопште не читаш шта ја пишем. Уочи оно украо под наводницима. Дакле, користиш домен који, по неким ставовима које си ТИ ИЗНЕО, припада граду Ужицу а не физичком лицу. И ја сам „украо“ домен urosevic.net од свих људи који носе то презиме, као и ти од Супуровића.

    Наравно да то благе везе нема са стварношћу, и наравно да ћеш увек имати разлог зашто је нешто што си ти урадио другачије од нечега што би (заправо исто то) урадио неко други с аћириличним доменом.

    И управо у томе и јесте ствар, што је начин регистрациеј домена такав да не постоји друга заштита од коришћења имена до да онај ко жели заштиту плати регистрацију докена и резервише га чак и ако му он није потребан.

    И тиме долазимо до тренутка када будући ћирилични домен Србије нема никаквог утицаја на то.

    Увођење ћириличних домена управо има ту сврху, да отвори простор да се иста имена могу регистровати под новим доменима, тако да власници имена морају и те домене да региструју како би се заштитили. То је чиста зарада за РНИДС и људе који преко њега праве битнис.

    Ма ти свуда видиш теорију завере. Ко теби бани да млатиш паре продајом домена? НИКО. Знам да овим горе алудираш на екипу са ЕС-а која продаје домене и која ти је, како си чини ми се једном рекао „украла домен пошто си га чекирао да ли је слободан“, али ја то не видим као икакву заверу. Ја први urosevic.in.rs на четири године нисам купио код те екипе.

    Да би домени могли да се несметано користе неопходно је да се из корена измене неки суштински интернет протоколи, а тај филм нећемо скоро гледати, па ће подршка за ћириличне домене увек бити половична и несигурна, а никада неће достићи ни близу ниво уп’отребљњивости коју има ћирилица на рачунарима…

    Наравно да тренутно постоји прво проблем што домени не подржавају UNICODE и да ће то тек да се развија. Али, разне се технологије развијају. Неће се UNICODE развијати на нивоу DNS-ова због ћирилице, већ због оних силних кинеза, јапанаца, арапа и руса којих има тричавих пола човечанства, а који не користе енглеску абецеду.

    Дакле, ова Србија ће само искористити оно што гурају „велики играчи“.

    Да ли то значи да по истом принципу треба да имају посебне имејл адресе прилагођене свим језицима и писмима која се користе у Србији? А можда би требало и да имају имејл адресе прилагођене и другим језицима и писмима у свету, па да када са неким комуницирају да то раде са имејловима на одговарајућим писмима?

    Да поновим, заболе ме пета за таџихистанца који није православац српске националности који говори српски и користи ћирилицу. Он има свој језик и своје писмо. Мој град ће мени да се обраћа онако како говоримо ми грађани овог града, а не онако како говори Папа, јер Папа не живи у Крагујевцу!

    Ја сад већ верујем да ти уопште не мислиш озбиљно него да збијаш шалу.

    Слободно ти мисли шта хоћеш, моји су ставови засновани на људским правима.

    Ако теби не одговара што ја очекујем да држава у којој смо се родили и живели моји преци и ја обезбеди да и на Интернету могу да се поносим својим идентитетом, онда слободно можеш да напишеш један блог запис са правим аргументима зашто то не треба да се деси. Али да ти аргументи не почивају на истребљењу идентитета (за који се иначе и сам залажеш већ доста дуго).

    Да резимирам, нека све ово што сада постоји свима који то желе, али хоћу да и ми који желимо више то више и добијемо. Да будемо задовољни и ми и они. Да нема дискриминације. Да буде толеранција!

  19. Тако су и за могућност коришћења ћирилице у рачунарима до пре десетак година говорили да је сувишна, да она никоме не треба, да је латиница универзална, а ћирилица неприменљива … Али, живот је ишао даље упркос незналицама, скоројевићима и тупавцима, односно онима без вере и љубави. У 2002. години је било мање од 200 сајтова на српској ћирилици, а сада – безброј! Очигледно је да постоји потреба, мада и даље има оних којима то није јасно.

    Ћирилица је данас у употреби и у мобилним телефонима, јер постоји потреба за њом, само што српске власти никако да се сете да би требало своје грађане коначно да часте могућношћу да шаљу поруке на свом језику. Е, тако је и с доменима.

    Живи били па видели!

  20. Пеђа, ако је чирилични домен толико небитан, како онда неко може некоме да га украде? Ако је ћирилица небитна, какве везе има ко ће да има Ужице.сб? То није исти домен као .rs нити ће му садржај бити исти. Ужице и остали генерични појмови нису робне марке.

    Како ће Microsoft да узме ћирилични домен? Мајкрософт.срб или Мицрософт.сб? Кока-Кола? Сузуки? :)

  21. Ja sam vazda za cirilicu bio, e sad to sto je ne koristim ili je retko koristim na netu, nije problem nikome, niko mi ne zamera, bar jos ne videh to…znam gde i kako mogu…gledam da to ispostujem i dok sam imao desktop sa nasom tastaturom, bila je uvek nasa latinica ili cirilica, sad je ovaj Dell ovde sa US tastaturom i navikao sam ovako, pa ko ne razume, jbg…

  22. https://blog.urosevic.net/2010/04/07/1870/tri-nj-pa-tacka/#comment-7616

    >> Стоји, само је проблем штоје та група тако мизерно
    >> малобројна да се не исплати сав трошак који мора да
    >> се направи да би јој се то омогућило.

    Ево, рецимо, сада ти овом реченицом директно вређаш Бјутија и мене. Ово је, могу слободно да кажем, нацистички став ускраћивања права на избор.

    А шта је ту увредљиво? Реч мизеран? То није увредљива реч. мизерно значи нешто што је тако мало у односу на целину да се може занемарити.

    Дакле када вас да карикирам пет, хоћете д акорсиите ћирилични домен али тако да нас колико нас већ милиона има то платимо, онда је вас пет мизеран број у односу на нас остале. И зато нема никаквог смисла да вам ми то плаћамо. Платите само. Нема то никакве везе са нацизном.

    >> И управо у томе и јесте ствар, што је начин регистрациеј
    >> домена такав да не постоји друга заштита од коришћења
    >> имена до да онај ко жели заштиту плати регистрацију
    >> докена и резервише га чак и ако му он није потребан.

    И тиме долазимо до тренутка када будући ћирилични домен Србије нема никаквог утицаја на то.

    Наравно да има везе. Употребљен је управо зато да се уцењују корисници да региструју нове домене и тако онима који управљају РНИДС-ом обезбеде још већу зараду.

    Ко теби бани да млатиш паре продајом домена? НИКО.

    Александре,очекивао сам да ти као човек који се бави инернт технологијама боље познајеш како ствари функционишу. Националним доменом не може било ко да управља. НАционалним доменом СРбије управља карел неколико фирми које саме одређују услове под којима ће да продају домене. Оне су и одлучиле да поред .RS домена уведу и ћирилични јер тако проширују начун ицењивања и себи повећавају зараду.

    Поред њих НИКО не може да продаје ни .RS ни будуће ћириличне домене.

    Знам да овим горе алудираш на екипу са ЕС-а која продаје домене и која ти је, како си чини ми се једном рекао „украла домен пошто си га чекирао да ли је слободан“, али ја то не видим као икакву заверу. Ја први urosevic.in.rs на четири године нисам купио код те екипе.

    Веоама си необавештен. Екипа са ЕС-а са проблемом националног домена нема ништа. Ја све време говорим о РНИДС, од кога си и ти купио свој домен. Ти, очигледно, мислиш да ниси јер си га купио од неког препродавца домена, а не од РНИДС директно.

    Мораш схватити да српске домене заиста продаје екипа, картел, који има потпун монопол над доменима и да ти, ма колико хтео не можеш да купиш домен, а да паре не заврше у њиховом џепу. Управо та екипа је одлучила да уведе и ћирилични домен само зато што ће тако још више напунити џепове.

    Наравно да тренутно постоји прво проблем што домени не подржавају UNICODE и да ће то тек да се развија. Али, разне се технологије развијају. Неће се UNICODE развијати на нивоу DNS-ова због ћирилице, већ због оних силних кинеза, јапанаца, арапа и руса којих има тричавих пола човечанства, а који не користе енглеску абецеду.

    Дакле, ова Србија ће само искористити оно што гурају „велики играчи“.
    ТВоје верзија мог тадашњег проблема са доменом је потпуно погрешна и нема везе с аистином. Ствар стоји сасвим другачије: ја сам купио домен а онда су се они предомислили и одузели ми га, јер су имали друге планове са њим. Штавише ја свој случај нисам изнео кукања ради него само зато што се поред мене јавило још много других који су на исти начин оштећени, а најбољи начин да се злоупотреба препозна је тај да се оштећени јавно огласе о томе.

    Ти сад ту целу ствар потежеш сам зато да би, у недостатку аргумената, нарушио мојинтегриет, прво тако што тврдиш да сам украо домен а сада како ја ето имам неке личне, неразјашњене рачуне са њима па стога корситим сваку прилику да их блатим.

    Суштина је сасвим другачија: ја врло разложно и аргументовано објашњавам своје ставове. Ако можеш са њима да се одмераваш на цивилизован начин, без вређања, без измишљања и без личних напада, онда можемо да наставим да дискутујемо. Ако неможеш без тих ниских удараца, онда нема сврхе да губим време. Ионако сам уверен да свако ко је објективан врло добро разуме о чему ја причам.

    Наравно да тренутно постоји прво проблем што домени не подржавају UNICODE и да ће то тек да се развија. Али, разне се технологије развијају. Неће се UNICODE развијати на нивоу DNS-ова због ћирилице, већ због оних силних кинеза, јапанаца, арапа и руса којих има тричавих пола човечанства, а који не користе енглеску абецеду.

    Дакле, ова Србија ће само искористити оно што гурају „велики играчи“.

    Иако сам уверен да то неће да се догоди, немам ништа протви да се догоди. Већ сам у једној од реплиак рекаоЧ пустимо да то „велики играчи“ заврше па ако успеју да направе систему који је применљив, онда да размишљамо о ћириличном домену.

    А овако, бацати паре и то не мале паре на нешто што није функционално, то је потпуно бесмислено.

    Ја уопште немам ништа против ћириличних домена али уз услов да буду применљиви. Они сада не могу да се примењују и то је врло јасан показатељ да уопште не треба да буду тема за размишљање а камоли за трошење пара.

    Да поновим, заболе ме пета за таџихистанца који није православац српске националности који говори српски и користи ћирилицу. Он има свој језик и своје писмо.

    Подсетићу те за твоју оптужбу да ја имам нацистичке ставове. А шта јеово. Ово је отворен говор мржње и отворени фашизам на делу.

    Теби изгледа није јасно да у држави Србији не живе само православци српске националности који говоре српски и користе ћирилицу. Увођење ћириличних домена на начин како се то сада ради, је урпаво злоупотреба њихових права, јер им се намеће да плаћају нешто што им уопште није потребно и уопште их се не тиче.

    Чак ни огромној већини православац српске националности који говоре српски и користе ћирилицу ћирилични домени не требају јер су нефункционални и неприменљиви, па и они морају да то плаћају зато што је то некоме дунуло.

    Подсети се оне приче о претплати за РТС коју си сам поменуо управо као одличну аналогију целој овој ствари са ћириличним доменима. Ниси ли малолицемеран. РТС претплату нећеш да плаћаш јер то теби не терба, али зато инсиситраш да грађани Србије плаћају ћирилични домен зато што је вама малобројима ето дунуло да вам то треба.

    Слободно ти мисли шта хоћеш, моји су ставови засновани на људским правима.

    Људска права су прилично компликована категорија. Нису људска права да ти све што пожелиш добијеш, па и на штету других.

    Ако ниси приметио, ја теби ниједном нисам спорио право да користиш ћирилицу, па чак и у доменима, али само ако ћеш ти да сносиш све трошкове за то, а не да то радиш о трошку оних којима то није потребно.

    Ако теби не одговара што ја очекујем да држава у којој смо се родили и живели моји преци и ја обезбеди да и на Интернету могу да се поносим својим идентитетом, онда слободно можеш да напишеш један блог запис са правим аргументима зашто то не треба да се деси.

    Али да ти аргументи не почивају на истребљењу идентитета (за који се иначе и сам залажеш већ доста дуго).

    Жалосно је да ми импутираш овакве погледе, поготово што сам више него сигуран да сам за промоцију и употребу ћирилице на рачунарима и Интернету, и не само ћирилице него нашег језика уоопште, урадио многоструко више него ти.

    Какве су сад ово подметачина о залагању за истребљење идентитета? Ало? Да ли си сти свестан шта пишеш? Да ли ти уопште знаш шта сам ја све радио за ћирилицу и за наш национални идентитет, и то још у време када је теби тата куповао први рачунар? Па ти си за проблем ћирилице и Интернета чуо у време када је он већ превазиђен и то између осталог и мојим залагењем, и ти сад мен спочитаваш како ја радим на истребљењу идентитета кроз негирање ћирилице вероватно? Јеси ли ти уопште погледао неки од мојих сајтова и у којој мери је заступљена не само ћирилица него свакојака наша културна баштина?

    Зар си заиста спреман да овако ниско идеш у дискусији, само зато што се ја ето изјашњавам да ћирилица у доменима тренутно не може да се користи функционално? Зар је могуће да неко толико буде острашћен и заслепљен да изгуби сваку везу са стварности?

    Да резимирам, нека све ово што сада постоји свима који то желе, али хоћу да и ми који желимо више то више и добијемо. Да будемо задовољни и ми и они. Да нема дискриминације. Да буде толеранција!

    Како се усуђујеш да позиваш на толеранцију кад из сваке твоје поруке преосто сипа нетолеранција и дискриминација оних који нису православци српске националности који говори српски и користе ћирилицу, или чак и д априпадају тојгрупи али покажу рационалност и квалиетнији систем вреднсоти од твог?

    Теби је у центру само оно што ти желиш, ма колико то рално или нерално било, и спреман си да до тога дођеш по сваку цену, газећи по свакоме. Шта је следеће? Нож? Зарђала кашика? За крст часни и слободу красну и с вером у бога, краља и отаџбину? И да нема никог ко није православац српске националности који говори српски и користи ћирилицу?

  23. @Бјути:

    Пеђа, ако је чирилични домен толико небитан, како онда неко може некоме да га украде? Ако је ћирилица небитна, какве везе има ко ће да има Ужице.сб? То није исти домен као .rs нити ће му садржај бити исти. Ужице и остали генерични појмови нису робне марке.

    Како ће Microsoft да узме ћирилични домен? Мајкрософт.срб или Мицрософт.сб? Кока-Кола? Сузуки? :)

    Чим се уведе могућност регистрације ћириличних домена, те фирме ће морати да регуструју и такве домене јер не смеју да допусте да то уради неко други и користе их. Свако коришћење имена на другачији начин је штетно, чак и ако то није директно злонамерно.

    То је проблем који се, наравно не тиче само ћириличних домена, али увођење ћириличних домена управо и на том плану компликује ствари, а уједно ј еи основни разлог зашто се ћирилични домени уводе. Управо зато да би Мајкрософт, Кока-Кола, Сузуки и остали морали да региструју и те домене, јер они не могу да дозволе да та имена користи неко други. То се наравно, не односи само на стране фирме него на било кога ко има потребу да заштити своје име.

  24. @Пеђа Супуровић:

    Дакле када вас да карикирам пет, хоћете д акорсиите ћирилични домен али тако да нас колико нас већ милиона има то платимо, онда је вас пет мизеран број у односу на нас остале. И зато нема никаквог смисла да вам ми то плаћамо. Платите само. Нема то никакве везе са нацизном.

    У тексту сам навео колико то кошта, једнократно. Не видим неки „велики трошак“ за ту „немизерну“ групу. Да ли сам можда желео да са .yu пређем на .rs, што је такође коштало а нико ме није питао?

    Наравно да има везе. Употребљен је управо зато да се уцењују корисници да региструју нове домене и тако онима који управљају РНИДС-ом обезбеде још већу зараду.

    Нико није уцењен, аман. Ако некоме не треба ћирилични домен, зашто би га куповао? Не ћирилични, ако некоме не треба .rs домен, зашто би га куповао?

    Националним доменом не може било ко да управља. НАционалним доменом СРбије управља карел неколико фирми које саме одређују услове под којима ће да продају домене.

    Званично, националним доменом управља РНИДС, који чине људи.

    Мораш схватити да српске домене заиста продаје екипа, картел, који има потпун монопол над доменима и да ти, ма колико хтео не можеш да купиш домен, а да паре не заврше у њиховом џепу.

    У овој држави од свега неко убира кајмак. Ја могу само да нешто не купим ако не желим да некоме напуним џеп. Ја као ја не могу ништа против тога. Да ли постоји неко удружење или нешто слично које се бори против тога?

    Ти сад ту целу ствар потежеш сам зато да би, у недостатку аргумената, нарушио мојинтегриет, прво тако што тврдиш да сам украо домен а сада како ја ето имам неке личне, неразјашњене рачуне са њима па стога корситим сваку прилику да их блатим.

    Суштина је сасвим другачија: ја врло разложно и аргументовано објашњавам своје ставове. Ако можеш са њима да се одмераваш на цивилизован начин, без вређања, без измишљања и без личних напада, онда можемо да наставим да дискутујемо. Ако неможеш без тих ниских удараца, онда нема сврхе да губим време. Ионако сам уверен да свако ко је објективан врло добро разуме о чему ја причам.

    Мени се чини да овде једино ти не разумеш шта ја пишем. Нисам написао да си УКРАО него да си „украо“. И ово понављам по други пут. Немам намеру да нити теби нити било коме другом „нарушим интегритет“.

    Ја уопште немам ништа против ћириличних домена али уз услов да буду применљиви. Они сада не могу да се примењују и то је врло јасан показатељ да уопште не треба да буду тема за размишљање а камоли за трошење пара.

    Како нису примењиви кад већ неколико година постоје не-ASCII домени. Сада ми на памети није тачна адреса, али знам да за Косово постоји један домен који је ћирилични.

    Подсетићу те за твоју оптужбу да ја имам нацистичке ставове. А шта јеово. Ово је отворен говор мржње и отворени фашизам на делу.

    Који бре „говор мржње“ и „фашзизам на делу“? Да ли ти уопште знаш шта је „говор мржње“? Мене, да разјасним, заболе „она мушка ствар“ за таџихистанца који неће користити ћирилични домен, као што и њега заболе за мене што ћу га ја можда користити. Дакле, не „треба убити таџихистанца који неће да користи ћирилични домен“. Прави разлику између ЧИЊЕНИЦА.

    Теби изгледа није јасно да у држави Србији не живе само православци српске националности који говоре српски и користе ћирилицу. Увођење ћириличних домена на начин како се то сада ради, је урпаво злоупотреба њихових права, јер им се намеће да плаћају нешто што им уопште није потребно и уопште их се не тиче.

    Аха, дакле, намеће им се само „да плаћају ћирилични домен“, али им се не намеће да плаћају војску, полицију, скупштински циркус, латинични национални домен, кауцију силеџији који је пребио американца и многе друге ствари? Па онда је „увођење ћириличних домена на такав начин“ заиста за сваку осуду.

    Ако ниси приметио, ја теби ниједном нисам спорио право да користиш ћирилицу, па чак и у доменима, али само ако ћеш ти да сносиш све трошкове за то, а не да то радиш о трошку оних којима то није потребно.

    Моје прадеде и праабе су овој држави плаћали порез, моје деде и бабе су овој држави плаћали порезе, моји родитељи су овој држави плаћали порез, ја овој држави плаћам порез, хоћу од ове државе нешто за узврат. Исто тако и оних „петоро“ са почетка твог коментара. Дакле, сав тај порез пута пет за све ове године, ето кинте за тих пишљивих двајес и шес’ ‘иљада америчких долара, плаћених унапред. Значи, плаћено, сад очекујем услугу.

    Жалосно је да ми импутираш овакве погледе, поготово што сам више него сигуран да сам за промоцију и употребу ћирилице на рачунарима и Интернету, и не само ћирилице него нашег језика уоопште, урадио многоструко више него ти.

    Можда јеси, а можда и ниси. Ја не мерим „чији је дужи“. Али видм да ОПЕТ не читаш онако како је написано, него онако како желиш да пише. Да ти појасним: написах да се за српски идентитет и сам залажеш већ доста дуго.

    Зар си заиста спреман да овако ниско идеш у дискусији, само зато што се ја ето изјашњавам да ћирилица у доменима тренутно не може да се користи функционално? Зар је могуће да неко толико буде острашћен и заслепљен да изгуби сваку везу са стварности?

    Исто ово питање упућујем ја теби, са додатком: да ли ћеш у будуће читати оно што пишем онако како пишем, или ћеш читати онако како ти мислиш да пише?

    Како се усуђујеш да позиваш на толеранцију кад из сваке твоје поруке преосто сипа нетолеранција и дискриминација оних који нису православци српске националности који говори српски и користе ћирилицу, или чак и д априпадају тојгрупи али покажу рационалност и квалиетнији систем вреднсоти од твог?

    Не засмејавај ме, молим те! Мој систем вредности је далеко испред твог система вредности. Користим слободан софтвер, не крадем чак ни од монополиста. Ја се не залажем за ускраћивање избора и не измишљам аргументе зашто нешто не треба да се уведе, као ти. Никад нисам ни помислио да треба да се укине латинични национални домен, рецимо. Или да се укине латиница. Или да се истребе сви неправославци из Србије. Освести се човече, дигао си мач на погрешног.

    Теби је у центру само оно што ти желиш, ма колико то рално или нерално било, и спреман си да до тога дођеш по сваку цену, газећи по свакоме. Шта је следеће? Нож? Зарђала кашика? За крст часни и слободу красну и с вером у бога, краља и отаџбину? И да нема никог ко није православац српске националности који говори српски и користи ћирилицу?

    Извини, али мораћу да ти напишем: ти или си будала, или никад ниси прочитао или чуо ни један мој став по питању тога у цитату, што уједно значи да уопште ниси пажљиво прочитао чак ни овај запис, јер:

    А иначе, и српски ултрадесничаркси националисти размишљају по истом принципу као и ови сурови квазиеуропејци — екстремно. Они би укинули све што није ћирилица. Хвала небесима па нисам ни на једној, ни на другој посрнулој страни.

    И зато, кад будеш опет хтео да ме нападнеш за овакве изкарикиране глупости, упознај се са мојим „ликом и делом“ па нападај.

  25. @Peđa
    Ako imaš dokaze da RNDIS i neki tamo kartel imaju nameru da ucenama teraju ljude da kupuju ćirične domene, onda ih iznesi. (Kad smo već kod toga, ovom logikom ispada da su pakosni Srbi smislili ovu sjajnu biznis šemu i na nju nekaku nagovorili ICAAN, nikako da je postojala realna potreba za nelatiničnim domenima na svetskom nivou.)

    Pošto misliš da je ograničavanje načina komunikacije iz ekonomskih razloga ok, ajde onda da izbacimo i Brajevu azbuku iz upotrebe. Što baš slepi moraju da pročitaju nešto kad mogu da pitaju? Nema potrebe ni da se učimo znakovnom jeziku kako bi komunicirali sa gluvonemom decom i bližnjima? Mislim, mizerno ih je malo, a to sve košta. Manjine? Ma ko šiša njihove jezike, koliko samo može da se zaradi na reklamama za pivo kad ne bi bilo smaranja sa dnevnikom na mađarskom.

    Nažalost, sloboda (izbora) i ljudska prava koštaju, što u krvi, znoju, vremenu, što u novcu, što u obavezama, koje naravno podrazumevanju i zaštitu od njihove zloupotrebe. Navikni se, to je demokratija.

    Bendžamin Frenklin jednom reče: ko žrtvuje slobodu za malo sigurnosti, ne zaslužuje ni jedno ni drugo.

    Samo zato što postoji potencijalni problem sa zloupotrebom ne znači da on nije nerešiv i da treba dići ruke bez pokušavanja.

  26. @Пеђа Супуровић: Штета, мораће да поред кокакола.срб региструју још и кокакола.рф, кокакола.бг, кокакола.мк и тако даље, и тако даље. Има да се истроши КокаКола само тако.

    Ево ко је све до сада аплицирао за нелатинични ccTLD:

    • امارا – Уједињени Арапски Емирати
    • تون – Тунис
    • ไทย – Тајланд
    • 台湾 и 台灣 – Тајван
    • இலங்கை и ලංකා – Шри Ланка
    • السعودية – Саудијска Арабија
    • рф – Руска федерација
    • قطر – Катар
    • فلسطين – Палестина
    • 香港 – Хонг Конг
    • مصر – Египат
    • 中國 и 中国 – Кина
  27. Прихваћен предлог да ћирилички домен Србије на Интернету буде “срб”

    Београд, 8. Новембар 2010 – Интернет корпорација за додељена имена и бројеве (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN), урадила је техничку процену предлога који је упутио Регистар националног Интернет домена Србије (РНИДС) и прихватила да ознака „срб“ буде ћирилички домен Србије.

    Одлука ICANN-a да ознака „срб“ испуњава услове да буде ћирилички домен Србије на Интернету представља први корак у одобравању новог домена, а остало је да се формална процедура спроведе до краја и ћирилички домен “срб“ буде промовисан у други Интернет домен Србије.
    Комплетан процес доделе новог домена овлашћеном националном регистру траје између три и шест месеци, а у складу са убрзаним процесом одобравања нелатиничних домена, ICANN сваког месеца објављује листу нових одобрених домена.

    Ускоро ће бити покренута и јавна расправа о принципима које ће садржати Правилник за регистрацију ћириличког домена Србије на Интернету, а у другој половини 2011. очекује се почетак регистрације ћириличког домена.

    Званично саопштење РНИДС о додељивању домена .срб можете наћи овде.

  28. Srecan sam што могу da pišem i korisitim sva slova koja sam ikada naučio i što ne moram da sa Srbima u prepisci koristim samo engleski alfabet i latinicu, ošišanu ili neošišanu.

    Koka kola je srećna što nas truje i što nam uzima milione, neka onda i plati po neki eurić za skupe domene, vratiće ih vrlo brzo

    Žao mi je što se Srbi svadjaju da li im je potrebno jedino zvanično pismo koje imaju i da li žele da se dopisuju samo latinicom ili ne. Pravilan termine je ćirilički a ne ćirilični.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *