Lenovo B5650: на први поглед

Ни мало није једноставно теглити фантастични ранац Lowepro CompuDaypack (којим сам у јуну 2009. године заменио претходно набављени Lowepro Slingshot 200 AW), а посебно када осим лаптопа није потребно носити и фото опрему. Накалеми се ту преко неколико килограма и добро искриви грбачу.

Lowepro CompuDaypack и Slingshot 200 AW
Lowepro CompuDaypack и Slingshot 200 AW

Недавно сам решио да прибавим неку „носилицу“ за лаптоп, па сам се троумио између торбе за у руку (без каиша), торбе за о раме (са каишем) или ранца за лаптоп. Некако нисам успео да пронађем довољно лепу (али нормалну, без шљокица и фенси срања) торбу а да у њу могу да спакујем мој Lenovo N500 од 15,4 инча. И тако на крају осим практично-ергономских разлога (са ранцем на леђима обе руке су слободне, не „млати“ се лаптопом док се хода, такође се и не ломи се о кук приликом ходања), одлучим да баталим поход на торбу и пронађем адекватан ранац.

Е, али квака. По крагујевачким радњама је понуда рачнева за 15,4″ сиромашна, или боље рећи никаква. Упослим Гугл и из гомиле доступних пронађем један скроман примерак у ПИНу — Lenovo B5650. Како они немају малопродају поручим ранац код њиховог крагујевачког партнера Алка компјутерс (јесте, сајт им је екстра заостао, али авај; чини ми се да је то најстарија жива рачунарска фирма у граду). И, ранац ми стигне данас (фала Кале).

Lenovo B5650 (предња страна)
Lenovo B5650 (предња страна)

Простор

Ја га лењиром мерио нисам, али спецификације кажу да је ранац Lenovo B5650 висок 480 mm, дубок 168 mm и широк 380 mm. На нету може да се пронађе веома мало фотки овог ранца, а ја нисам (на брзину таржећи) пронашао фотке отвореног ранца да видим колико је простран. У старту ме је заплашио податак да је реч о 15″ ранцу, али сам у неколико рецензија на нету прочитао да људи комотно у њега пакују и 15,6″ машине, да је простран и прилично квалитетан.

Lenovo B5650 (простор за лаптоп)
Lenovo B5650 (простор за лаптоп)

У ранац сам на брзину успео да спакујем:

  • лаптоп Lenovo N500 са пуњачем
  • хладњак за лаптоп Cooler Master NotePal Infinite са USB каблићем
  • преносиви диск Transcend StoreJet од 320 GB са USB каблићем
  • фото апарат Canon PowerShot A620 са све торбицом
  • гомилу хемијских оловки, визит картице и један USB флешић
  • последњи број „Света компјутера“ и фасциклу са неким папирима

Кад сам све ово натрпао, остало је још прилично простора у предње две преграде (задња преграда до леђа примила је лаптоп и хладњак) и левом бочном џепу (у десном је спакован фото апарат).

Lenovo B5650 (средњи простор за стинице)
Lenovo B5650 (средњи простор за стинице)

Ергономија

Рајсфершлуси су солидни са великим потезачима. Највеће две преграде се зашниравају са по два рајсфершлуса. Отвор на задњој прегради је довољно велики и искројен тако да се лаптоп из свог лежишта лако вади, као и садржај из остатка простора ове преграде. Средња преграда садржи џепове за ситнице и може довољно да се „очепи“ да би се у њу сместило и извадило доста ствари. У предњој прегради могу да се држе ситнице попут новчаника, телефона, освежења, грицкалица и слично, чак у њу може да се смести пар укоричених свески А4 формата.

Полеђина ранца је обложена са два ергономска сунђера лево и десно, при чему је по средини слободан простор тако да равна површина лаптопа не притиска кичму па ваздух може да циркулише.

Lenovo B5650 (полеђина ранца)
Lenovo B5650 (полеђина ранца)

Каишеви за ношење ранца су обложени нешто тањим слојем сунђера и доста су широки, чак имам утисак и превише. Можда такав утисак стичем због тога што су на врху ранца каишеви зашивени веома близу један другом, што би могло да смета код дужег ношења.

Ручица за ношење је обложена дебелим слојем суншера преко кога је растегнута фина тканина која даје фантастичан осећај угодности, бар на „први додир“.

Џепови са стране осим складишног простора иза распфершлуса имају и спољне еластичне мрежасте џепове у које могу да се сместе превозна карта, кусур, белешке или нешто слично.

Квалитет материјала

Ако га упоредим са коришћеним ранцем CompuDaypack, Lenovo B5650 изгледа доста „јефтино“ (на декларацији уредно пише да је направљен у Пекингу). Да то не буде баш 100% тако постарали су се квалитетни метални потезачи расфершлуса и плочица са брендом на предњој страни. Чак на потезачима задње преграде постоји рупа за закључавање катанцем. Не свиђа ми се то што преко расјфершлуса задње преграде нема тканине која га прекрива и штити од падавина.

Израђен је од полиестера чије ткање има крупне ћелије и када га упоредим са Lowepro материјалом не одаје утисак да ће баш да заштити садржај од мање кише. Џепови за ситнице у средњој прегради такође изгледају неквалитетно, да не кажем „дрљаво“, али служе сврси.

Крајњи утисак после првог погледа

Као прво, Lenovo B5650 сам изабрао зато што је складно дизајниран и слободно могу рећи леп а озбиљан (монотонију разбијају црвени детаљи на крајевима рајсфершлуса и метални потезачи). Чини ми се да за ту цену нуди доста (2.200,00 динара — дупло нижа од цене CompuDaypack-а). Прилично је простран, лаган је (није ме мрзело да га ставим на вагу и очитам непуних 900 грама), али о издржљивости и отпорности материјала, те удобности при коришћењу могу да причам тек кад будем почео да га користим.

Lenovo B5650
Lenovo B5650

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

2 мишљења на „Lenovo B5650: на први поглед“

  1. Druze, hvala puno na komentaru, vrlo koristan. Bas razmisljam sta da radim vezano za ovaj ranac, ali sada razmisljam da ga uzmem. Imam Canyon-ov ranac vec 4 god, i veoma sam zadovoljan, ali bih sad nesto diskretnijih boja. Kako si sada zadovoljan njime?

    Pozdrav

    1. Ако ми верујеш, лаптоп још нисам изнео из куће па ранац напуњен кабловима и осталим приручним средствима стоји у ормару и чека да буде употребљен. Али ћу првом приликом свакако додати и коментар о пост-употребним утисцима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *