Programi za Linuks: Zvuk

U trećem delu serijala „Programi za Linuks“ predstavljam samo četiri, ali odlična programa za slobodno baratanje zvukom. Da li je Amarok i dalje moj favorit? Proverite!

Audacity

Da li ste primetili da šta god da radite negde u pozadini pevuši nekakva muzika? I gde god da se okrenemo čuje se neki zvuk. U digitalnom obliku zvuk možemo da uhvatimo, obradimo, sačuvamo i slušamo, pa ću delom i zbog toga u trećem nastavku serijala „Programi za Linuks“ navesti četiri slobodna programa za ove namene. Vi svakako možete da pogledate i nekoliko predloga za kancelarijske i grafičke poslove, a za video, Internet i opšte alatke ćete se strpeti do sledećeg puta.

Clementine — Amarok je dugo bio jednostavno najbolji „puštač muzike“ na slobodnim operativnim sistemima. Međutim, razvoj ga je učinio prilično drugačijim. I dok se neki „kunu“ u Amarok 2, ja prednost dajem mladolikoj Klementini — Qt4 multiplatfomrskom programu za organizaciju i slušanje muzike zasnovanom na Amaroku generacije 1.4, ali sa dosta unapređenja. Ako vas interesuje više, ili se upustite u avanturu bez mnogo istraživanja, ili se strpite do prvog aprila kada ćete moj opis ovog programa moći da pročitate u novom „Svetu kompjutera“ ;) Pročitaj opis.

Clementine
Clementine

EasyTag — Ako ste uredni audiofil, onda svakako želite da svaki detalj u vašoj muzičkoj kolekciji bude propisano označen. IziTag će vam omogućiti da uredite ID3 oznake u MP3, FLAC i još nekim formatima audio datoteka. Pročitaj opis.

EasyTAG
EasyTAG

Audacity — Program za snimanje i obradu audio materijala. Recimo nešto kao Sound Forge samo mnogo jednostavnije, a za Linuks. Pročitaj opis.

Audacity
Audacity

soundKonverter — Veoma jednostavan program za konvertovanje audio datoteka između različitih formata, kao i ripovanje muzike sa audio diskova. Pročitaj opis.

soundKonverter
soundKonverter

Imate li svog favorita za muzičku zanimaciju na pingvinima? Pucajte, ja i dalje slušam muziku!

Autor: Aleksandar

Samostalni veb programer. Dugogodišnje iskustvo u razvoju veb softvera korišćenjem WordPress, PHP, jQuery, HTML5, CSS3 (SASS/LESS).

4 mišljenja na „Programi za Linuks: Zvuk“

  1. Oduševio me je Guayadeque (http://guayadeque.org), predviđen je za velike kolekcije muzike ( >20k pesama). Na forumu su neki korisnici naveli da je program stabilan i brz čak i sa kolekcijama od 4 Tb muzike. Po meni spada u najkompleksnije i sveobuhvatnije programe za pustanje muzike i operacije sa audio fajlovima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *