Програми за Линукс: Графика

Као што сам у првом делу циклуса „Програми за Линукс“ нагласио, оперативни систем без специјализованих програма савременом кориснику представља прилично неупотребљиву машину. Програме за опште канцеларијске послове навео сам у претходном запису а овога пута представљам програме за графику. Наредних дана следе звук, видео, Интернет и опште алатке.

Inkscape — Инкскејп је програм за обраду векторске графике. Слободно можемо рећи и „Корел за Линукс“, при чему треба истаћи да није претрпан непотребним опцијама, а ипак омогућава и доста тога што ни комерцијална решења (која не постоје у верзији за Линукс) могу да пруже. Одлично избалансиран, интуитиван и веома моћан програм. Прочитај опис.

Inkscape 0.48
Inkscape 0.48

GIMP — Оно што је Фотошоп за Виндоуз, то је Гимп за Линукс — уређивач битмапиране графике. Истина, није толико моћан као пунокрвни Фотошоп, али за кућну и канцеларијску употребу, и више него савршен. Прочитај опис.

The GIMP
The GIMP

digiKam — Програм за организацију фотографија снимљених дигиталним фотоапаратом, скенираних или на други начин допремљених на рачунар. Груписање, означавање фотографија и особа на њима, оцењивање, уређивање EXIF информација, географско означавање, основно уређивање фотографија (промена величине, баланс белог, исецање по размери, уклањање црвених очију, изоштравање и слично). Прочитај опис.

digiKam 1.4.0
digiKam 1.4.0

Gwenview — Напредно прегледање фотографија. Ништа специјално, али се одлично слаже уз Дигикамом и уз њега је логичан избор. Прочитај опис.

Gwenview 2.5.0
Gwenview 2.5.0

qiv — Веома једноставно и мало решење за прегледање слика на рачунару. Нема никакво графичко окружење, једноставно приказује слику на екрану и омогућава ротирање, зумирање, уклапање у величину екрана, основне информације о слици и слично. Прочитај опис.

baires — Кад затреба на брзину променити величину гомили фотографија, уместо ImageMagick-а може да послужи и Баирес јер не захтева познавање синтаксе. Уз то, правио га је наш другар Емил Бели. Прочитај опис.

Baires (Batch Image Resizer)
Baires (Batch Image Resizer)

Hugin — Волите да гледате панораме? А да ли волите да их правите? Хугин је програм који ће за релативно кратко време на не толико компликован начин омогућити креирање панорамских фотографија чак и од слика фотографисаних из руке. Прочитај опис.

Hugin - Panorama photo stitcher
Hugin - Panorama photo stitcher

Shutter — Ако вам некад затреба прављење снимака екрана комплетне радне површине, појединачних прозора или менија, вероватно је прво што вам падне на памет тастер Print Screen и интегрисана алатка за хватање снимка екрана. Но, за иоле напреднију примену ипак је неопходна напреднија алатка, а Шутер је одличан представник нечег таквог. Богат опцијама и корисним филтерима, прилично моћан, хвата чак и оквире прозора док је активан композитни менаџер прозора Compiz.

Shutter
Shutter

Позивам све читаоце да допринесу овој серији записа предлагањем својих фаворита у области Графике.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

7 мишљења на „Програми за Линукс: Графика“

 1. ‘fala za pomen bairesa…

  Inace, ne mogu da se slozim sa opisom za Gwenview koji si dao.. o tom programu mora mnoooogo vise da se kaze, pih, k’o da je onaj Gnomov.. paz molim te :).
  BTW, ja ga smatram najboljim programom za pregled slika koji sam do sada imao prilike da vidim (na svim platformama, u zivotu).

  1. Не знам, имам утисак да ми се на KDE3 гвенвју много боље понашао и био функционалнији него овај за КДЕ4. Или сада толико мало проводим времена у њему у корист дигикама да је то разлог за такав утисак? :)

    1. Ајт и ја да се убацим ко циганче у контејнер :)
     Како OpenSuse ради са власничким атијевим драјвером? Бутовао сам систем са диска и оно је било ужасно :P

    2. … ja doduse nikako da instaliram suse 11.4, tacnije nikako da je podignem. Posle instalacije i particionisanja diskova, kada se zavrsi instalacija, prosto krene ucitavanje i pojavi se samo crni ekran, kasnije mi se zabrlja i mbr i svi boot loaderi i sl. Probao sam i sa Acronis oss selktorom i svasta ali nece. Doduse na drugom HD imam WIN 7… Moze li neka pomoc?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *