Programi za Linuks: Grafika

Drugi deo serijala „Programi za Linuks“ donosi pregled nekoliko najzanimljivijih predstavnika slobodnih programa za obradu vektorske i bitmapirane grafike kao i pravljenje, katalogizaciju i pregled elektronskih slika.

Kao što sam u prvom delu ciklusa „Programi za Linuks“ naglasio, operativni sistem bez specijalizovanih programa savremenom korisniku predstavlja prilično neupotrebljivu mašinu. Programe za opšte kancelarijske poslove naveo sam u prethodnom zapisu a ovoga puta predstavljam programe za grafiku. Narednih dana slede zvuk, video, Internet i opšte alatke.

Inkscape — Inkskejp je program za obradu vektorske grafike. Slobodno možemo reći i „Korel za Linuks“, pri čemu treba istaći da nije pretrpan nepotrebnim opcijama, a ipak omogućava i dosta toga što ni komercijalna rešenja (koja ne postoje u verziji za Linuks) mogu da pruže. Odlično izbalansiran, intuitivan i veoma moćan program. Pročitaj opis.

Inkscape 0.48
Inkscape 0.48

GIMP — Ono što je Fotošop za Vindouz, to je Gimp za Linuks — uređivač bitmapirane grafike. Istina, nije toliko moćan kao punokrvni Fotošop, ali za kućnu i kancelarijsku upotrebu, i više nego savršen. Pročitaj opis.

The GIMP
The GIMP

digiKam — Program za organizaciju fotografija snimljenih digitalnim fotoaparatom, skeniranih ili na drugi način dopremljenih na računar. Grupisanje, označavanje fotografija i osoba na njima, ocenjivanje, uređivanje EXIF informacija, geografsko označavanje, osnovno uređivanje fotografija (promena veličine, balans belog, isecanje po razmeri, uklanjanje crvenih očiju, izoštravanje i slično). Pročitaj opis.

digiKam 1.4.0
digiKam 1.4.0

Gwenview — Napredno pregledanje fotografija. Ništa specijalno, ali se odlično slaže uz Digikamom i uz njega je logičan izbor. Pročitaj opis.

Gwenview 2.5.0
Gwenview 2.5.0

qiv — Veoma jednostavno i malo rešenje za pregledanje slika na računaru. Nema nikakvo grafičko okruženje, jednostavno prikazuje sliku na ekranu i omogućava rotiranje, zumiranje, uklapanje u veličinu ekrana, osnovne informacije o slici i slično. Pročitaj opis.

baires — Kad zatreba na brzinu promeniti veličinu gomili fotografija, umesto ImageMagick-a može da posluži i Baires jer ne zahteva poznavanje sintakse. Uz to, pravio ga je naš drugar Emil Beli. Pročitaj opis.

Baires (Batch Image Resizer)
Baires (Batch Image Resizer)

Hugin — Volite da gledate panorame? A da li volite da ih pravite? Hugin je program koji će za relativno kratko vreme na ne toliko komplikovan način omogućiti kreiranje panoramskih fotografija čak i od slika fotografisanih iz ruke. Pročitaj opis.

Hugin - Panorama photo stitcher
Hugin - Panorama photo stitcher

Shutter — Ako vam nekad zatreba pravljenje snimaka ekrana kompletne radne površine, pojedinačnih prozora ili menija, verovatno je prvo što vam padne na pamet taster Print Screen i integrisana alatka za hvatanje snimka ekrana. No, za iole napredniju primenu ipak je neophodna naprednija alatka, a Šuter je odličan predstavnik nečeg takvog. Bogat opcijama i korisnim filterima, prilično moćan, hvata čak i okvire prozora dok je aktivan kompozitni menadžer prozora Compiz.

Shutter
Shutter

Pozivam sve čitaoce da doprinesu ovoj seriji zapisa predlaganjem svojih favorita u oblasti Grafike.

Autor: Aleksandar

Samostalni veb programer. Dugogodišnje iskustvo u razvoju veb softvera korišćenjem WordPress, PHP, jQuery, HTML5, CSS3 (SASS/LESS).

7 mišljenja na „Programi za Linuks: Grafika“

 1. ‘fala za pomen bairesa…

  Inace, ne mogu da se slozim sa opisom za Gwenview koji si dao.. o tom programu mora mnoooogo vise da se kaze, pih, k’o da je onaj Gnomov.. paz molim te :).
  BTW, ja ga smatram najboljim programom za pregled slika koji sam do sada imao prilike da vidim (na svim platformama, u zivotu).

  1. Ne znam, imam utisak da mi se na KDE3 gvenvju mnogo bolje ponašao i bio funkcionalniji nego ovaj za KDE4. Ili sada toliko malo provodim vremena u njemu u korist digikama da je to razlog za takav utisak? :)

    1. Ajt i ja da se ubacim ko ciganče u kontejner :)
     Kako OpenSuse radi sa vlasničkim atijevim drajverom? Butovao sam sistem sa diska i ono je bilo užasno :P

    2. … ja doduse nikako da instaliram suse 11.4, tacnije nikako da je podignem. Posle instalacije i particionisanja diskova, kada se zavrsi instalacija, prosto krene ucitavanje i pojavi se samo crni ekran, kasnije mi se zabrlja i mbr i svi boot loaderi i sl. Probao sam i sa Acronis oss selktorom i svasta ali nece. Doduse na drugom HD imam WIN 7… Moze li neka pomoc?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *