Programi za Linuks: Kancelarija

Prvi deo od šest zapisa programa za svakodnevni rad na Linuksu obuhvata programe za kancelarijske potrebe kao što su unos i obrada teksta, tabelarni proračuni, pretraživanje dokumenata i katalogizacija sadržaja.

Bez obzira na to koji operativni sistem koristimo, od računara očekujemo da radi za nas, a ne da mi radimo za njega. Dakle, robustnost i produktivnost treba da budu na prvom mestu.

Sam operativni sistem kao takav predstavlja skup softvera koji vrši upravljanje resursima računara i omogućava upotrebu uslužnih programa za obavljanje najrazličitijih poslova.

Linuks kao slobodni operativni sistem u ovom domenu nudi širok asortiman programa za svaku namenu koji se u velikoj meri mogu instalirati „na klik“ (ili dva). Međutim, kvantitet nije uvek i prednost, jer dok isprobamo sve uređivače teksta, na primer, izgubićemo silno vreme.

Programe različitih namena podelio sam u šest grupa i u narednom periodu ću pored ovoga prirediti još pet pojedinačnih zapisa u kojima ću pomenuti i u najkraćim crtama opisati programe koje preporučujem.

Počeću sa takozvanim kancelarijskim programima, a narednih dana ću preporučiti programe za grafiku, zvuk, video, Internet i opšte alatke.

Kancelarija

OpenOffice.org — Za bilo šta više od pukog kucanja teksta za blog, druga slobodna kancelarijska rešnja jednostavno nisu dovoljno robustna i moćna kao OpenOfis. Procesor teksta, tabelarni proračuni, interaktivne prezentacije i formule oblasti su u kojima ovaj paket dominira na slobodnim operativnim sistemima. Pročitaj opis.

OpenOffice.org
OpenOffice.org

Google Desktop — Postoje i druga, slobodna rešenja za indeksiranje dokumenata. Međutim, Gugl Dekstop veoma dobro radi, odlično indeksira OpenOfis dokumente i omogućava brzu pretragu po bilo kom delu teksta unutar dokumenta. Ako imate ogromnu bazu dokumenata, svesni ste glavobolje kada vam treba neki iz koga znate samo npr. naziv klijenta sa kojim ste radili.

Google Desktop Search
Google Desktop Search

leafpad — Najjednostavniji grafički uređivač teksta, nešto kao Notepad. Lično ga koristim kao beležnicu, jer je dovoljno mali, lagan i brz da za tili čas iskoči i bude spreman za prijem teksta, bilo iskopiranog, bilo odkucanog. Pročitaj opis.

Leafpad
Leafpad

Geany — Napredni uređivač teksta odličan za brze korekcije u tekstu i uređivanje CSS/XHTML/PHP/Perl/BASH datoteka. Odnos veličine i brzine odlično je izbalansirana sa mogućnostima programa (promena kodnog rasporeda, formata tekstualne datoteke, promena veličine slova i slično. Što je meni takođe bitno, program je vizuelno lep. Pročitaj opis.

Geany
Geany

Komodo Edit — Napredni uređivač teksta za programiranje. Za rad zahteva Java radno okruženje, sadrži sintaksnu pomoć za najčešće korišćene programske i skript jezike, organizaciju projekata i slično.

Komodo Edit
Komodo Edit

Tellico — Imate kolekciju knjiga, muzike, filmova, vina ili bilo čega drugog? Teliko je odličan napredni organizator kolekcija. Ubeležite kome ste i kada pozajmili knjigu, tako da se nakon mesec dana nećete pitati „gde je ova knjiga nestala sa police?“. Pročitaj opis.

Tellico
Tellico

Pozivam vas da ako imate neki svoj favorit u predmetnoj oblasti isti preporučite i ukratko navedete zašto tom rešenju dajete prednost u odnosu na ostala rešenja iz branše.

Autor: Aleksandar

Samostalni veb programer. Dugogodišnje iskustvo u razvoju veb softvera korišćenjem WordPress, PHP, jQuery, HTML5, CSS3 (SASS/LESS).

6 mišljenja na „Programi za Linuks: Kancelarija“

  1. Hmm…
    Favorizujem LibreOffice jer ima buducnosti, za razliku od OpenOffice koji se pod striktnom Oracle kontrolom, i iz koga je vecina OO programera pobegla.

    Inace za napredni text editor koristim Kate, beleznica: Kwrite, a za programiranje, ipak je Eclipse standard.

  2. Posto sam na KDE-u, kao programerski i obican editor koristim Kate. Deluje jednostavno, ali je vrlo mocan kad se malo udubis sta sve moze.

    Kao editor naprednih mogucnosti korisim jEdit. Nema sta ne moze. Otvara i vrlo gadne fajlove od vise stotina MB u jednoj liniji xml-a sto editori na osnovi Scintilla-e nema sanse da otvore. Editor je pokupio sve dobre strane najboljih editora: emacs i vi. Moguce je zadavanje komandi u vi fazonu, ima oporavak fajlova, moze se skriptovati i podesavati u sitna crevca, ima registre, ima cut i copy append, ima i desetine pluginova za sve i svasta. Cak je dostigao editor nirvanu (stanje kad se za editor napsu svi moguci plugini pa onda ostane samo da se napise dodak za igrice :D, jEdit vec ima game plugin)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *