Програми за Линукс: Канцеларија

Без обзира на то који оперативни систем користимо, од рачунара очекујемо да ради за нас, а не да ми радимо за њега. Дакле, робустност и продуктивност треба да буду на првом месту.

Сам оперативни систем као такав представља скуп софтвера који врши управљање ресурсима рачунара и омогућава употребу услужних програма за обављање најразличитијих послова.

Линукс као слободни оперативни систем у овом домену нуди широк асортиман програма за сваку намену који се у великој мери могу инсталирати „на клик“ (или два). Међутим, квантитет није увек и предност, јер док испробамо све уређиваче текста, на пример, изгубићемо силно време.

Програме различитих намена поделио сам у шест група и у наредном периоду ћу поред овога приредити још пет појединачних записа у којима ћу поменути и у најкраћим цртама описати програме које препоручујем.

Почећу са такозваним канцеларијским програмима, а наредних дана ћу препоручити програме за графику, звук, видео, Интернет и опште алатке.

Канцеларија

OpenOffice.org — За било шта више од пуког куцања текста за блог, друга слободна канцеларијска решња једноставно нису довољно робустна и моћна као ОпенОфис. Процесор текста, табеларни прорачуни, интерактивне презентације и формуле области су у којима овај пакет доминира на слободним оперативним системима. Прочитај опис.

OpenOffice.org
OpenOffice.org

Google Desktop — Постоје и друга, слободна решења за индексирање докумената. Међутим, Гугл Декстоп веома добро ради, одлично индексира ОпенОфис документе и омогућава брзу претрагу по било ком делу текста унутар документа. Ако имате огромну базу докумената, свесни сте главобоље када вам треба неки из кога знате само нпр. назив клијента са којим сте радили.

Google Desktop Search
Google Desktop Search

leafpad — Најједноставнији графички уређивач текста, нешто као Notepad. Лично га користим као бележницу, јер је довољно мали, лаган и брз да за тили час искочи и буде спреман за пријем текста, било ископираног, било одкуцаног. Прочитај опис.

Leafpad
Leafpad

Geany — Напредни уређивач текста одличан за брзе корекције у тексту и уређивање CSS/XHTML/PHP/Perl/BASH датотека. Однос величине и брзине одлично је избалансирана са могућностима програма (промена кодног распореда, формата текстуалне датотеке, промена величине слова и слично. Што је мени такође битно, програм је визуелно леп. Прочитај опис.

Geany
Geany

Komodo Edit — Напредни уређивач текста за програмирање. За рад захтева Java радно окружење, садржи синтаксну помоћ за најчешће коришћене програмске и скрипт језике, организацију пројеката и слично.

Komodo Edit
Komodo Edit

Tellico — Имате колекцију књига, музике, филмова, вина или било чега другог? Телико је одличан напредни организатор колекција. Убележите коме сте и када позајмили књигу, тако да се након месец дана нећете питати „где је ова књига нестала са полице?“. Прочитај опис.

Tellico
Tellico

Позивам вас да ако имате неки свој фаворит у предметној области исти препоручите и укратко наведете зашто том решењу дајете предност у односу на остала решења из бранше.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

6 мишљења на „Програми за Линукс: Канцеларија“

  1. Hmm…
    Favorizujem LibreOffice jer ima buducnosti, za razliku od OpenOffice koji se pod striktnom Oracle kontrolom, i iz koga je vecina OO programera pobegla.

    Inace za napredni text editor koristim Kate, beleznica: Kwrite, a za programiranje, ipak je Eclipse standard.

  2. Posto sam na KDE-u, kao programerski i obican editor koristim Kate. Deluje jednostavno, ali je vrlo mocan kad se malo udubis sta sve moze.

    Kao editor naprednih mogucnosti korisim jEdit. Nema sta ne moze. Otvara i vrlo gadne fajlove od vise stotina MB u jednoj liniji xml-a sto editori na osnovi Scintilla-e nema sanse da otvore. Editor je pokupio sve dobre strane najboljih editora: emacs i vi. Moguce je zadavanje komandi u vi fazonu, ima oporavak fajlova, moze se skriptovati i podesavati u sitna crevca, ima registre, ima cut i copy append, ima i desetine pluginova za sve i svasta. Cak je dostigao editor nirvanu (stanje kad se za editor napsu svi moguci plugini pa onda ostane samo da se napise dodak za igrice :D, jEdit vec ima game plugin)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *