То(рен)тална конфузија

Вероватно су већ и врапци чули звучни запис Тотална конфузија у коме старија госпођа жели да добије нови вид кабловске телевизије звани Интернет, па се о томе распитује код техничке подршке СББ-а. Није јој за замерити, старија је жена а у „њено време“ тог сокоћала није ни било.

Али, оно што ме је вечерас насмејало јесте питање које је на форуму Света компјутера поставио мушкарац непознатог узраста и идентитета, а питање гласи (копирано и пренето без цензуре):

Narode pomagajte cuo sam da postoji super STVAR program koji se zove TORRENT (kazu da ima vise vrsta) Cuo sam da se mogu skidat najnovi filmovi serije igrice …koji program da skinem i kako to hoce li mi neko objasnit molim vas…

Чак је и мој син Михаило од непуних 9 година научио да кад га нешто занима, а не зна о чему се ради, употреби Google, али неки старији и стручнији од њега (Михаило не зна како да отвори налог на неком форуму) то ипак нису научили.

Дакле, закључак је веома јасан. Пре постављања глупог питања, или боље рећи постављање лоше формулисаног питања састављеног од погрешних информација, на јавном месту типа форум, треба потражити одговор на неутралном месту какав је www.Google.com претраживач Интернета (или неки други, али овај као највише волимо). У супротном, испашћеш глуп, људи ће се смејати глупом питању, порука ће ти бити обрисана и нећеш добити одговор на оно што си хтео да питаш али ниси знао како.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

22 мишљења на „То(рен)тална конфузија“

  1. Blago tebi kad ne moraš po „službenoj dužnosti“ odgovarati na ovakva glupa pitanja. Ja trenutno radim u jednoj maloj firmi koja pruža VoIP usluge i najjače mi je dok me lik nazove i kaže mi da ne može nazvati recimo Italiju te mi poklopi slušalicu. Dakle, bez da mi kaže koji točno broj ne može dobiti (pa ja neka poslije provjeravam vezu prema stotinama pristupnika iliti gatewaya preko kojih se spajamo na razne lokacije u Italiji), kakvi mu se konkretno problemi javljaju prilikom pozivanja i sl. Zbog toga i planiram nastaviti nedavno završenu Cisco CCNA edukaciju na CCNP ili CCSP i pobjeći s ovog radnog mjesta gdje trenutno radim :)

    Inače, što se tiče glupih pitanja, ovdje ih ima koliko ti srce želi :)

    http://mob385.com/zabava/
    http://mob385.com/zabava/monet.shtml
    http://mob385.com/zabava/sluzba.shtml

  2. Hm, a vi ste se rodili sa iskesiranom Wikipedijom u malom prstu? Iskreno, ni malo mi nije jasno sta je toliko tragicno u ovom pitanju. Covek je sasvim korektno postavio pitanje i potrazio pomoc. Zanima me koliko si se puta autore nasao u istoj situaciji? Pretpostavljam da znas i kako se upravlja spejs satlom, pa bi kapetana pitao samo pametna pitanja? ;)

    Torenti kao takvi umeju da budu apstraktni korisnicima koji nisu familijarni sa internetom, racunarima, a desava se i da iskusni korisnici (znaci samo korisnici) slabije shvataju sta je to u prvih sat dva. Toliko o konkretnoj temi.

    Stoga mislim da je ovaj post jako neumesan. To govorim iz licnog iskustva, jer je RTFM filozofija oterala sijaset korisnika od slobodnog softvera, dok je ovo slicna projekcija na problematiku hronicnog neznanja kada su racunarske tehnologije u pitanju. Ovaj post, i sve njegove pozitivne implikacije i vidu drugih, po meni samo negativno uticu na „opismenjavanje“ korisnika racunara u Srbiji.

    Na kraju, cuh negde, a mislim da je prilicno tacno: ne postoje glupa pitanja, postoje samo glupi odgovori. ;)

  3. Јелке, сећам се пре него што сам купио први модем читао сам неке часописе и заинтересовао ме је појам претраживача Интернета. Тада су били најпопуларнији Yahoo! и Altavista. Сећам се да је било објашњено чему то служи, и да кад нешто ново хоћеш да сазнаш, покушаш да се информишеш преко та два претраживача.

    Не, нећу поставити глупо питање капетану спејс шатла јер ћу ваљда прво морати да прођем обуку и добро испратим предавања и проучим обимне књиге да бих уопште могао да уђем у програм за управљање спејс шатлом. Наравно, ја не знам како се њиме управља, нити ме занима, тако да нећу постављати ни глупа, а ни паметна питања ;)

    РТФМ је фантастична крилатица која је икада измишљена, јер је неприкосновено једноставна и тачна. У примеру нашег непознатог постављача „не довољно вешто написаног“ питања, није ли логично да је за коју информацију више питао ту особу од које је чуо за појам „торент“, него је брже боље успео да питање постави на форуму (како је, забога, успео да се региструје на форум да би поставио питање, и како је уопште дошао до тог форума на коме је поставио питање?).

    Са твојим ставом о негативном утицаjу овог поста и чланка на Технополису, не могу се сложити. Управо такве ствари указују на грешке у корацима и подучавају читаоце зашто је бесмислено питати „шта је брже или зец“. У конкретном проблематичном примеру, питати „Ја сам нов у овоме и интересује ме шта је то торент? Може ли неко да ми објасни?“ је било сасвим довољно мудрра конструкција која би донела низ одговора и референци, ако је већ постављач питања довољно невешт да употреби претрагу форума, или фамозног Интернета.

    Уосталом, ниси ти научио све што знаш о ГНУ покрету постављањем глупих питања, него истраживањем и претраживањем. Је л’ тако? ;)

  4. Ok, lik je mogao da progugla, nije jer verovatno da je iole iskusniji u svemu tome znao bi i odredjenije sta je torrent, mozda mu se ovo i ucinilo lakse, brze… a i, nesto ne verujem da u pravilniku na koji pristanete pri registraciji na forum pise „zabranjeno je postavljanje pitanja za koje odgovor mozete naci guglanjem“ ili „u slucaju pomenutom u prethodnom pravilu mozete ocekivati sankciju u vidu ismevanja iskusnijih korisnika“. Za sve se (manje vise) moze naci odgovor pretrazivanjem, pa i za one naprednije teme, zasto ti ljudi koji postavljaju manje „prosta“ pitanja nisu na tapetu? Oni bi jos vise trebalo da poznaju umece pretrazivanja, zar ne? Bas zato sto je neko negde postavljao svakakva glupa pitanja, sad mozete pronaci odgovor na njih preko gugla.
    Poenta je, da covek je pitao nesto sto je mnogim internet korisnicima poznato, da li je to za ismevanje i osudu- meni ne; da li je to za blog- naravno, svako ima pravo da pise na svom blogu sta hoce, mnogo vece gluposti, bez uvrede autoru, se pisu na blogovima; i na kraju, da li je to za tekst, odnosno kolumnu- definitivno ne, bar ne na uglednijem sajtu/casopisu.

  5. nesto ne verujem da u pravilniku na koji pristanete pri registraciji na forum pise “zabranjeno je postavljanje pitanja za koje odgovor mozete naci guglanjem” ili “u slucaju pomenutom u prethodnom pravilu mozete ocekivati sankciju u vidu ismevanja iskusnijih korisnika”

    Наравно да не постоје таква правила, али зато постоји правило које каже, цитирам:

    Пожељно је користити претрагу пре постављања нове теме са циљем да се спречи непотребно понављање тема. Ако опција за претрагу у оквиру форума даје незадовољавајуће резултате, покушајте на неком веб претраживачу (рецимо, на претраживачу Google можете задати упит типа речи које тражим site:aдреса-форума)

    И пази сада, у подфоруму у коме је постављена тема са ГЛУПИМ питањем, једна од четири „sticky“ теме на почетку списка је, пази сада, TORRENT!!!

    Дакле, имамо правило у правилнику, члана који се није регистровао на дан постављања ГЛУПОГ питања, подфорум са темом у вези проблема који те мучи (питања), која ти боде очи пре него што кликнеш на дугме за постављање нове теме, али ипак, ваљда пресуди „што да ја читам кад могу да чекам да ми неко други сажваће две-три реченице у три речи“!

    Да се разумемо, има траљаво постављених питања, али на правом месту и на та питања се добијају корисни одговори. Али има и безобразно траљаво постављених питања која, бар ја, карактеришем као ГЛУПА ПИТАЊА.

    Дакле, дефинитивно је писање о таквој ствари у колумни неког медија сасвим потребно. Или и даље у овој држави треба да жмуримо на једно око са тампонима у ушима, и правимо се као да је све у реду, од глупих питања до паметних политичара?

  6. Jedini način da se na neke stvari uopšte obrati pažnja i da se o njima razmisli je da se pojave u nekom tekstu/kolumni uglednog/uticajnog sajta ili časopisa, i to baš po sistemu „prstom u oko“! Ako će to da promeni način percipiranja Interneta kod nas i mrdne ljude da razmisle šta rade, I’m all for it…

  7. Ok, ovo za sticky nisam znala. U tom slucaju, razumem donekle reakciju, iako i dalje smatram da je sve to moglo tolerantnije i bez ismevanja, ali ajde, svi smo razlicitii razlicito reagujemo na stvari. Postujem to sve dok ne predje odredjene granice.
    A sto se poslednjeg komentara tice, skretanje paznje na neki problem moze da se uradi sa mnogo vise stila, originalnosti, na kraju i sa mnogo vise pismenosti. Bas po tome se razlikuju uticajni/ugledni casopisi od onih ostalih. Teme su manje vise iste, pristup temi je bitan.
    Iako i dalje ostajem pri tome da ovaj konkretan slucaj nije za kolumnu na tom sajtu.

  8. Читао сам задњих пар месеци ЛинуксФормат где у сваком броју испред рубрике Савети и Трикови стоји упутство за превођење програма. Није лоше, ко га сваког месеца види или прочита сигурно неће пасти у несвест ако му некад, неко, негде да савет да сам преведе програм

  9. A zasto je nekome bilo tesko da postavi link ka tom sticky odgovoru na postavljeno pitanje?

    Mislim da je u redu da nekog iznervira glupo pitanje, ali neki osnovni red bi trebao da se zna. Zasto je ljubaznost problem???

    Sta sad, kad bi me neko pitao „Gde je ta i ta ulica?“, jel’ treba da mu odgovorim RTFM???

  10. @Марко: Да ли ти стварно мислиш да је „љубазно“, како ти кажеш, написати лењом Гаши одговор „Поштовани господине, одговор на Ваше питање налази се на 1,5 cm у списку тема, тик изнад ове Ваше теме. Сада ћемо пустити лептириће да Вам скрену пажњу на праву тему и послати три анимир даме да Вам измасирају леђа. А да неби напрезали своје сиве ћелије, ево вам и директан линк до теме, да не кликћете два пута када можете само једном. С поштовањем, магарац.“?

    Дајте људи немојте погрешно тумачити ствари, а посебно зато што нисте упознати са чињеничним стањем.

    Ово за улицу, кад би те неко питао „где је та и та улица“ а и ти и он(а) стојите поред мапе на табли са јасно означеним квадрантима и азбучним списком улица, да ли би му усмено објашњавао где се налази улица или му рекао да погледа на мапи? Верујем да би био толико љубазан да би му објашњавао усмено, или као дебилу прстом показивао на мапи како од места где стојите да стигне до жељене улице.

  11. @Ivan Jelic:

    Da, zato što se kritika društva kod nas uvek još uvek smatra egzemplarom necivilizovanosti i bezobrazluka, pa kritičar ispadne još crnji i gori.

    Da citiram: „Prosecan gradjanin ne potrosi ni trenutak u razmisljanju da li je kritika dobronamerna ili zlonamerna, nego se odmah povlaci dobro poznata karta „domaceg izdajnika“…“

  12. @Igor: Puno nadmenosti nicim izazvane,
    kada si prvi put guglovao sve si znao o guglu pretrazivacima internetu
    da se nije omaklo da priupitas nekoga nesto.Siguran si da uvek postavljas pametna pitanja.
    Narod nas
    kompjuterski je nepismen
    bolje od nadmenosti nekako opismenjavati i pomagati ljudima da savladaju osnovne stvari
    u radu sa racunarima. I ti i ovi ostali na forumu sa izuzetkom Jovane osim nadmenosti nista
    drugo pametno ne rekoste. Moja malenkost skoro pazarila 56 godinicu i verovatno spada u malo naprednije korisnike ali se cuva te vase rabote (nadmenosti) pomazem i odgovaram
    i na „najgluplja pitanja“, naravno ako znam, ako ne znam pitam one koji znaju vise pa prenesem glupom odgovor. Mislis li ti odista da ovaj vas ponosni vlasnik glupog pitanja zna sta je gugl, da li zna da ga podesi na srpski, zna da izabere samo strane na srpskom,da instalira mozilu na srpskom da mu bude lakse. Sigurno ne zna.da si mo to objasnio i malo
    oko torenta pa okacio na forumu, pomogao bi njemu i drugima. Onaj lik iz neke tehnicke podrske trebao bi da zove neku tehnicku podrsku kod nas pa bi verovarno shvatio
    koliko su lose ,zaposleni edukovani: strucno i sa domacim, vaspitanjem.Casopisi o racunarima puni samo reklama i placenih komentara ili vrlo ne glupih komentara tipa
    ploca je lakirana prelepim crvenim lakom a kuler fenomenalno izgleda. Pisi ti njima pa cekaj odgovor mesec dana i kad ga dobijes pun budalastina a pravio ga it profesionalac. Od mladjih svaki cas cujem toliko gluposti o racunarima a ono puni sebe sve znaju, nesto kao vi.Kad zagrebes to znanje katastrofa. Onaj momak hoce na ciskovu akademiju pa batice sta ce ti sve o serverima i ruterima ima na guglu. Elem gugl valja odlican je ali to je buduci
    monopolista i bice gori od mikrosofta i adobija zajedno, pa opet elem bolje pomagati
    mozda sutra taj lik pomogne nekom drugom. Bez ljutite ja tako vidim vase ponasanje, slucajno zalutao na forum za utehu i na ostalima tako.

  13. @mile kinez: Видиш Миле, овај Игор кога си реферисао, па и ови остали што се „буне“ против глупих питања, п аи ја са њима, едуковали смо много неуких и неупућених о разним ИТ стварима. Да, за то „гуглање“ чули су сви редом (колико ме пута изненади питање од старијих колега на послу „је л’ има на том гуглу да се нађе…?“). Овај момак кога интересује шта је и како ради торент зна и шта је гугл и како се користи, и како да направи налог на форуму, и како да напише поруку. А мораш да признаш да је много компликованије попунити формулар, прочитати е-поруку од форумског софтвера, кликнути на линк за потврду регистарције, изабрати одговарајући део форума у који иде питање, направити нову тему и написати питање, а онда то питање и послати. Ту има много више посла него у гугл укуцати реч коју тражиш. Не треба ти чак ни Фајерфокс, може и у адресну траку Интернет Експлорера. Проблем је што је лакше питати него уложити десет минута на тражење одговора, ако не на гуглу, а онда на истом том форуму на који постављаш питање.

    Свака теби част на 56 година, али млади су лењи и воле све на извол’те. А гугл је већ монополиста.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *