Да ли је ваше мезимче данас измлатило професора?

Јуче је у О.Ш. „Радоје Домановић“ у Крагујевцу ученица 6 разреда дневником ударила професора Веронауке у главу, али, не без разлога!

Наиме, професор је ученици забранио да у току часа на свом мобилном телефону слуша музику и тиме омета остале ученике, па јој је и одузео мобилни и ставио га у своју торбу како би га предао разредном старешини у зборници. Али се уврђена ученица успротивила овом гнусном поступку професора и након отимања о торбу, узела дневник у руке и њиме млатнула безобразног професора у главу.

На разредном већу се поставило питање да ли је тројка из владања преоштра казна?

Моје дете неће ударити дневником у главу професора Веронауке јер нисам желео да испаднем Велики Сврбин смарањем мог детета да научи ко и шта је Бог, већ ми је прво стало да научи како треба да се понаша и да поштује људе око себе, а за попове и цркве ће се интересовати када га то буде интересовало.

Уопште, бахатост деце утицајних и богатих родитеља је у школским клупама много израженије него кад сам ја ишао у школу, па од њихових мезимаца не треба да страхују само другари из школских клупа, него и учитељи за катедром.

Још једном, ово је Србија!

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

22 мишљења на „Да ли је ваше мезимче данас измлатило професора?“

  1. А да је тај исти професор ошамарио ученицу, аутоматски би га отпустили и покренули пријаву. У моје време су професори гађали ученике кредама само ако не знају, о безобразности се није смело причати… Треба нам неко удружење за заштиту професора! А овај случај није ништа. Знам за случајеве кад су девојке тукле професорице што им не дају да преписују…

  2. Roditelje bi ja pritegao i pitao kakvog to mutanta gaje? Pa ih odvalio po džepu jer mi srbi postajemo samosvesni onog momenta kad neko krene da zavuče ruku u naš novčanik… A nju bi izbacio iz škole i poslao 3 meseca na prisilno čuvanje ovaca negde u zabit bez mreže za mobilnu telefoniju i na taj način je odvikao od zaraze koja hara omladinom. Bre, ima prsti da im se izrahitišu od tolikog kuckanja poruka.

  3. Е Горане, Горане, таква су деца у већини случајева од још горих родитеља. За почетак, родитељи такве деце обично имају коментар типа „то није моје дете“ или „наставник/професор је/га изазвао“ и слично. Чешће просветни радници добијају премештаје и промене одељења, а неретко и суспензије.

    Ствар која постоји у нашем про-Европском Закону о школству је да је основно образовање обавезно, типа родитељ ће платити казну или му се дете одузети ако не похађа и заврши основну школу (нешто на ту тему). Самим тим, највећа казна у основној школи је јединица из владања пред искључење. Али, нема никаквог искључења, т.ј. ученик не може да буде истеран т.ј. исписан из школе, па макар запалио школу и убио директора.

    Зло ако учитељ/наставник/професор удари ученика. Није то као у наше време кад си могао да добијеш и ћушку, и да стојиш у ћошку, и да те опали шибом по длану, извуче уши или исцима зулуфе (на жалост, сам себи звучим као деда од 50 година).

  4. nastavnike, profesore, lekare i sudije treba tući što više. oni su stub propadanja našeg društva.

    šalu na stranu, ali kada su ti isti nastavnici za koju marku ili evro davali detetu dvojku, ko je tada štitio roditelje. ti si beše urke išao u tehničku, pa znaš kako je to. tamo je cenovnik na vratima stajao…

    ako nastavnik ne može da izađe na kraj sa 10-godišnjakom, onda nije problem u detetu, već u njemu. i normalno je kada su dozvolili svakakvim budalama da drže verounakuku, da se sada dešavaju ovakve stvari. a i generalno, muka mi je više od tih nastavničića koji po celi dan idu okolo i kukaju „kako im je pera iz četvrtog tri, rekao ovo ili ono, ili uradio ovo ili ono“. nikako da shvate da ti ljudi nisu njihovi vršnjaci, a posebno ne nekakvi njihovi suparnici.

    i urke, baš si me razočarao sa poslednjim komentarom. ne verujem da bi ti bilo sve jedno da tvoje dete neko iscima za zaulufe. tako se ne vaspitavaju deca, cimanjem za zulufe…

  5. Нисам Дуцо ишао у техничку него у ШУП. Тамо тада није било тарифарника, не знам за после.

    Овде говорим о основном образовању, не о средњим школама. И даље (ваљда?) постоје тарифарници у новим средњим школама? Мислим, кад већ постоје уна факултетима, ваљда прво деца треба да се уведу у причу на време :)

    Ти „ценовници“ и пребијени професори проблем су лошег Закона који, можда и регулише све то, али се не примењује. Зашто?

    За ово цимање за зулуфе, ја се сећам кад је наставница математие у петом разреду свим дечацима који праве срање на часу (тада је шапутање било срање) вукла заушке и цимала зулуфе. Искусио сам једном тај „третман“ и код ње више никад нисам правио срање :) Тако дâ „ДА“, ако моје дете прави срање, треба да добије неки облик санкција, за његово добро.

    Умереност, толерантност и без анархије, то је формула за сигуран напредак.

  6. prvo te nastavnik vuče za uvo. onda malo kasnije, na ulici te pretuče policajac. na kraju dovedu te u hitnu, gde te neki pametni doktor ušiva na živo. i sve iz jednog razloga: „za moje dobro“.

    neka hvala. bolje mi je kada ne misle za moje dobro…

  7. Niko ne opravdava učitelje, nastavnike ili profe koji naplaćuju ocene, takvi treba da drže časove u KP ustanovama. Nažalost, kod nas su obrazovne institucije ispustile ono „vaspitno“ što je nekad stajalo ispred naziva. Naravno, decu ne treba korigovati fizičkim metodama (bar to ne bi trebalo da radi obrazovno osoblje već roditelji), ali ako već kući ne mogu da dobiju kućno vaspitanje onda to moraju u školi. Bolje i tu nego na ulici. Tu će da sede na ladnom betonu :)

  8. Mislim da problem bude uglavnom to što roditelji po „default“-u smatraju da je njihovo dete nevini anđeo, koji eto, ne voli neki predmet pa sluša muzikicu, a zli i pokvareni nastavnik ga sprečava da uživa. :) To je što se roditelja tiče.
    Što se tiče nastavnika – tu ima jako malo vaspitača, više je onih koji deklamuju lekcije ili se uopšte ne zanimaju za decu koju uče. Takvima je bilo lakše kada su deca bila fina i vaspitana – najgore što je moglo da ima se desi je da upadnu u po noći u neku šahtu kojoj je maknut poklopac. :D

  9. Није ту криво ни дете ни учитељ/наставник, криви су једноставно РОДИТЕЉИ и само они. Нису успели да га васпитају да не буде саможиво, да има обзира према другима, да поштује старије, да оцени да ли је право време и место… Не браним наставнике, сви знамо у мањој или већој мери какви су, из сопственог искуства, или искуства наше деце. Оно што овде мене забрињава, је зрно непоштовања засађеног у том детету. Све почиње, да кажем овако безазлено, отимањем о торбу,и као лупањем главе дневником (баш би волео да видим шестака који би успео да ме лупи дневником), а завршава са много тежим делима и последицама. Хоће ли ово дете или оваква деца, кад одрасту и постане своји људи, бити самосвесни својих поступака и (не)дела? Хоће ли неко или нешто бити у стању да их заустави ако се намераче да добију оно што је „њихово“? Или ће једноставно кршити сва правила и насртати на све и свакога? Кад овако нешто направи у 6. разреду основне школе, на шта ли ће све бити спремно у 4. средње?! Ко Вам гарантује да Вас неће омлатити неки надобудни клинац, јер сте га мрко погледали јер није прелазио улицу на пешачком прелазу, или је стао испред Вас у реду у самоуслузи? Или једноставно из чиста мира, јер му тако дошло, осетио се угроженим.

  10. Не могу да издржим да не поменем, претерујемо, као и обично, и идемо из крајности у крајност: права деце, права, животиња, права хомосексуалаца, права овога, права онога… а заборављамо оно што већ дуго знамо. Заборавите сва та права и научите своју децу „чојству и јунаштву“. Научите децу да умеју да се одбране од других, да буду вична јунаштву, али да умеју и да одбране друге од њих самих.

    И откуд сад „право“ да деца носе и користе у школи мобилне телефоне, мп3 плејере и остале „справице“?! Ко им га је дао? Па исти они родитељи са почетка текста. Рекоше ли ти родитељи деци када и како смеју да их користе? Сумњам, код нас Срба увек је преовладавала накнадна памет, као и сада. На крају крајева, без увреде и свака част изузецима, већина тих родитеља и сами користе телефоне кад и како им падне на памет (па можете да их затекнете како причају на мобилном на састанцима, што је и безазлено, али и у коронарним јединицама, где могу да убију неког. Да не помињем јачину гласа. Појединим особама и не треба телефон. Навикло то да се дозива са планине на планину…

    На крају, почех да блогујем по Уркетовом блогу…

  11. Eh, niko ne može da me ubedi da su svi nastavnici loši i potkupljivi (kao ni sva deca danas sjebana u glavu, jer ima u svakom razredu 1-2 ok učenika najmanje!) ali činjenica ostaje da je za sve kriva država koja ničim ne podstiče roditelje da vaspitaju decu – ako ih ne mogu izbaciti iz škole, onda nema potrebe da moraju da se vaspitaju, samim tim se i ne vaspitaju, osim ako roditelj slučajno nije odgovorna osoba, preostala nekako u ovom ludilu…

    Kako očekivati da se profesor posveti svom polsu i zaista se trudi da uči decu, ako svaki čas treba da se okreće da se uveri da ga niko ne gađa pištoljem iz poslednje klupe, i da ako oduzme pištolj, neće doći tata u školu sa kalašem…

    Ma…

  12. Da budem jasan do kraja. Ne mislim da je normalno da učenik odalami nastavnika. Niti volim da generalizujem, te ne mislim ni da su svi nastavnici loši i potkupljivi.

    Ali ako se desi incidnet, dete sigurno nije krivo, već nastavnik. Nastavnik nije tu samo zbog dobre i mirne dece, već zbog svih. Ima 30 različitih đaka i svako dete je drugačije. Neko ima posebne potrebe. Neko slabo uči. Neko ima poremećaj koncentracije i pažnje. Na kraju neka deca su i nevaspitana, ako to uopšte može da se kaže za dete. Ako nastavnik ne može da se prilagodi svakome, onda i ne trbea da radi, jer upravo je to suština njegovg posla. A siguran sam da je težak idiot ako detetu padne na pamet da ga udari. Znači da nije dobro radio, čim je došlo dotle. Tražite krivca na pravom mestu. Ipak ne može svako da radi ovaj posao.

  13. Haha, zanimljiv slucaj. :) Naravno da treba zabraniti slusanje muzike jer ometa druge. Ali takodje on nema prava da oduzme telefon, trebao je prvo da upozori, pa ako je uporna da je izbaci napolje. Mislim da je smanjena ocena iz vladanja adekvatna kazna, nije smela da ga udari; neka ga poslusa ili izadje napolje-bolje neopravdani neko trojka.

    Sto se tice prava profesora da fizicki kaznjavaju ucenike- wtf?! Da je mene udario neki profesor polomio bih mu ruku odmah i to smatrao samooodbranom. (izuzimajuci cinjenicu da verovatno ne bih to uspeo sa 13-14 godina :)

    Zakljucak: deca su neuvidjajna i bezobrazna, profesori nesposobni da uvedu red. Sve zavisi od pojedinacnog slucaja ko je u pravu.

  14. Da… ovakvih stvari je sve više i više u današnje vrijeme. Razloga je puno. Krenuvši od nenormalne situacije u društvu zadnjih 20ak godina pa nadalje.

    Da, točno je da škola ne može biti supstitut za kućni odgoj, ali nekakvog reda mora biti. Primjerice, u Velikoj Britaniji je zabranjena upotreba mobilnih telefona djeci do 16. godina, a mislim da bi slična praksa trebala doći i u naše krajeve jer su znanstvena istraživanja dokazala da upotreba tih uređaja štetno djeluje na djetetov razvoj (npr. stvara ovisnost o SMS porukama, ometa pažnju i koncentraciju, itd.)

    Da, točno je da ti glupi europski zakoni nalažu da svatko mora završiti osnovnu školu, da se djecu ne smije udaljiti s nastave, suspendirati s nastave i sl., ali moje mišljenje je da bi nekakvih sankcija trebalo biti. Ne nužno izbacivanje iz škole, ali nekakva suspenzija s nastave, psihoterapija, kažnjavanje roditelja i sl., to bi svakako trebalo uvesti. Ako se dijete propisno ne kazni (a dotična djevojčica doista nije propisno kažnjena), to šalje lošu poruku i njoj i cijelom društvu. Naravno da nisam zagovaratelj nekakvih nasilničkih metoda, ali ne propisno kažnjavanje i toleriranje nasilničkog ponašanja stvara novo nasilje te se tako stvara jedan začarani krug nasilja. Nasilju treba jasno i odlučno reći NE. Nasiljem se sasvim sigurno ne može provoditi politika održivog razvoja, stoga bi se društvo i relevantne osobe u društvu trebale zamisliti o svemu tome. Nadam se da će ih ovaj i ovakvi slični slučajevi barem malo potaknuti na razmišljanje.

  15. Dovraga i bestraga, zasto mi se umjesto nasih dijakritika pokazuju upitnici??? Trenutno sam na poslu za Windows masinom, i koristim Firefox. Hm… nisam ranije imao slicnih problema.

  16. Igore, nisi prvi kome se to desilo. Čini mi se da je i Vule imao isti peh, ali sam ispravio upitnike u odgovarajuća slova, pa ću isto uraditi i sa tvojom porukom.

    Ovo je počelo da se dešava od kada sam prešao na WP 2.5, ali ćirilični tekst nema nikakvih problema, pa mi nije jasno zašto se to dešava.

  17. Opa… počinjem zatrpavati tvoj blog, ali što da se radi. Naime, što se ovaj puta desilo. Promašio sam ovaj kod ispod, upisao ponovno ispravni kod i ovaj je prebacio naše dijakritike u upitnike. Hm…

    P.S. Slobodno izbrišeš suvišne komentare ako želiš jer su ovi zadnji stvarno ne vezani na temu članka :)

    P.P.S. Opet mi se isto desilo pa sam ručno prepravljao.

  18. Pa… nema na čemu. Iako nisam 100% siguran u čemu konkretno je problem. Ako sada ne izbaci upitnike (opet sam na Windows mašini, pregled je na „izvorno“, ali ovaj put koristim Operu), moguće da je to toga :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *