Ovi app wizard: информације о апликацији

Ovi app wizard: такмичење за Nokia N8

Ако сте навраћали на Записе у последњих десетак дана, вероватно сте приметили промотивни банер у горњем десном углу странице који води до Ovi Apps странице http://store.ovi.com/content/63305 на којој бесплатно можете преузети апликацију „Записи“ и помоћу ње на свом мобилном телефону читати комплетне текстове са мог блога (без потребе да долазите на блог док не пожелите да коментаришете неки текст).

Захваљујући њему и вама, можда на такмичењу које организује Nokia баш ја добијем нови паметни телефон Nokia N8 (па се привикнем на мане и предности ;) ), а можда то буде и неко од вас. Но, да објасним о чему се ради (и престанем са овим „ја па ја“ ;) ).

Нокија је пре извесног времена покренула бесплатну веб апликацију Ovi app wizard намењену власницима блогова и других веб страница које садржај могу да дистрибуирају путем RSS и Atom извора. Помоћу ње, у неколико једноставних корака може се направити апликација која када се инсталира на паметни мобилни телефон са оперативним системом Symbian (S40 и S60), прикупља садржај са предефинисане адресе RSS извора и сервира га прилагођеног са читање на мобилном телефону. Поред текста, приказују се слике и видео материјал ако су уграђени у чланке, а цела ствар може да буде и финансијски корисна ако омогућите наплаћивање ваше апликације.

Ovi app wizard и Partner Asset Creator су представљени на Nokia Ovi workshop-у одржаном 18. новембра у 18 сати у ресторану „Monte Cristo“. Тада је, између осталог поменуто и такмичење које траје од 18. новембра до 20. децембра 2010. године. За то време треба да направите апликацију, да она буде објављена у Ovi продавници, да је неко преузме а онда пошаљите мејл на адресу appwizard.serbia@ovi.com са информацијама о вашој апликацији (ваше име и презиме, назив ваше апликације и адресу до ње у Ovi продавници), и можете очекивати да баш ви победите на такмичењу и добијете Nokia N8 који поклања Nokia Austria GmbH.

Апликација „Записи“ на Nokia E51: списак чланака
Апликација „Записи“ на Nokia E51: списак чланака
Апликација „Записи“ на Nokia E51: преглед чланка
Апликација „Записи“ на Nokia E51: преглед чланка

А како то да урадите?

Припремите једну сличицу квадратног облика (димензија 80×80 пиксела) која ће бити употребљена за иконицу ваше апликације у менију, и још једну сличицу правоугаоног облика (димензија 360×60 пиксела) која ће представљати заглавље ваше апликације када је она покренута.

Ако већ имате Ovi app wizard налог, улогујте се и започните креирање своје апликације, а ако га немате региструјте се (бесплатно) па онда почните.

Корак 1: Додавање RSS извора

У првом кораку треба да унесете адресу RSS извора и кликнете на дугме „Preview“. У десном делу странице видећете како ће од прилике ваша апликација изгледати на телефону. Овде је могуће додати још максимално три RSS извора, са којих се садржај може приказивати у оквиру једне апликације. Кад сте задовољни садржајем, можете прећи на следећи корак кликом на дугме „Next step“.

Ovi app wizard: додавање RSS извора
Ovi app wizard: додавање RSS извора

Корак 2: Дизајнирање апликације

У другом кораку је кориснику понуђено дизајнирање изгледа апликације, и то:

  • Application name треба да садржи назив апликације који ће бити приказан испод иконице у менију, као и у насловној траци код покренуте апликације.
  • Application icon је горе поменута иконица апликације димензија 80×80 пиксела.
  • Channel 1 name је назив канала за RSS извор, а биће приказан у падајућем менију апликације. Ако сте дефинисали више од једног извора, на овај начин ће корисници ваше апликација моћи да бирају који извор ће бити приказан.
  • Logo and logo background color је место где постављате горе поменуту сличицу димензија 360×60 пиксела, као и боју позадине испод те сличице.
  • Frame background and text color је боја позадине насловне траке на којој пише Application name. Дакле, ако вам се не допада подразумевана тамна боја, можете је променити у нешто што асоцира на ваш блог.
  • Link color used within a story је боја везе до комплетног текста у самој апликацији.
  • Application language је само по себи јасно — језик на коме је писан садржај приказан у апликацији.
Ovi app wizard: дизајнирање изгледа апликације
Ovi app wizard: дизајнирање изгледа апликације

Пре него што пређете на трећи корак, након клика на дугме „Next step“ мораћете да потврдите да имате право на коришћење садржаја који шаљете, одн. да сте власник веб садржаја и слика који ће бити приказани у апликацији, а које сте у претходна два корака поставили.

Ovi app wizard: потврда права власништва
Ovi app wizard: потврда права власништва

Корак 3: са или без реклама?

У трећем кораку одређујете да ли ће ваша апликација приказивати (досадне) рекламе изнад садржаја, или не. На овај начин можете да зарадите неки динар, али, да ли желите да смарате људе који је користе некаквим рекламама?

Ovi app wizard: рекламе, да или не?
Ovi app wizard: рекламе, да или не?

Ако желите да зарадите од апликације, у следећем кораку можете одредити цену коштања. Дакле, кликните још једном на дугме „Next step“.

Корак 4: информације о апликацији

Пре него што завршите са креирањем апликације, треба да поставите неке информације о апликацији, и то:

  • App description for Ovi Store је опис апликације који ће бити приказан у Ovi продавници. Њиме ћете привући кориснике да преузму баш вашу апликацију, а пре свега им објаснити чему она уоште служи.
  • Keywords је место на коме уносите кључне речи за вашу апликацију. Ако већ имате блог, онда знате и шта су кључне речи, а ако не знате онда их разумите као категорије и ознаке (енг. tags)
  • App category треба да буде категорија у којој ће ваша апликација бити сврстана.
  • App distribution је циљано тржиште на коме ће апликација бити дистрибуирана. Дакле, ако сте направили апликацију за српско тржиште, на почетку сте изабрали српски језик, описе и кључне речи сте писали на српском језику, а овде ћете омогућити Србију као циљно тржиште.
  • Price point је идеално место на коме ћете преломити да ваша апликација иде бесплатно, или ћете згрнути силну кинту наплаћивањем при преузимању. Симболично или не, одлучите сами. Подразумевана опција је „Free“, т.ј. бесплатно дељење апликације, а понуђене су још и опције од 1 до 5 €.
Ovi app wizard: информације о апликацији
Ovi app wizard: информације о апликацији

Након овога остаје да кликнете на дугме „Finish“ и добићете „Dashboard“ са свим апликацијама које сте направили овим чаробњаком. Пре него што ваша апликација буде објављена на Ovi Store, требало би да је преузмете и проверите како изгледа на вашем телефону. Апликацију пре објављивања можете да мењате, од измене и додавања RSS извора, до промене изгледа, реклама, информација и цене коштања. Ако је то оно што сте очекивали, треба да кликнете на дугме „Submit to Ovi Store“ и сачекате од 24 сата до неколико радних дана како би администратори Ovi продавнице прегледали вашу апликацију и одобрили је.

Ovi app wizard: радна табла (Dashboard)
Ovi app wizard: радна табла (Dashboard)

Када се једном нађе у продавници, можете променити или додати RSS извор и то ће одмах бити доступно у продавници, али ако мењате нешто друго у апликацији (изглед и информације), мораћете поново да је пошаљете на одобравање. Такође можете да направите промотивне банере и поставите их на места на којима желите да промовишете своју апликацију. Поступак креирања банера је једноставан колико и употреба горе описаног чаробњака, тако да вас остављам да се играте.

Записи на Ovi Store
Записи на Ovi Store

Ако нешто направите, слободно поделите линк ка својој апликацији у коментару. Такође вам препоручујем да преузмете и оцените моју апликацију, ипак је такмичење у питању ;)

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

9 мишљења на „Ovi app wizard: такмичење за Nokia N8“

  1. Uspevas li da u Ovi Store-u pristupis i skines neku aplikaciju (ukljucujuci i svoju) bez da dobijes gresku: „Sorry, this item is not available for your country.“ ?
    Jos pre par dana sam pisao podersci, al niko ne odgovara…

    1. Е бре Деда, црни Деда, па што бре немаш паметнога телефона, да те подсећа на којешта, да не замараш мозак и папириће подсетницима? Да те буди и подсећа по пет пута кад касниш на пос’о, кад треба да одеш на паузу, када да се са паузе вратиш на пос’о, кад си претерао са радом и да је време да кренеш дому своме? Да те подсети да ниси платио рату кредита, да платиш воду, струју и остале комуналије, да ти чува лозинке и годишњице, рођендане и остале догађаје? Да играш игре неке, ситне, док у чекаоници са пензионерима чекаш на ред код доктора, у реду на каси супер-хипер-мега-гига-маркета, на билетарници за биоскопску или позоришну карту, или док супругу чекаш у ауту да заврши са шопингом? Да лагодно твитујеш из тоалета, ђакузија, сауне ил’ јахте? ;)

  2. Kako da napravim blog putem kojeg bi mogao da distribuiram sadrzaj. Dosao sam do nekih informacija da se to moze izvesti prego bloger.com ali se treba napraviti odredjene izmene. Hvala unapred

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *