Nokia C6-00: веома добар избор

Пред крај септембра стигао ми је на пробу паметни мобилни телефон Nokia C6-00, а све захваљујући Дарку из Grayling Serbia који ми га је најавио још на представљању N8. Овај се модел на тржишту продаје у белој и црној варијанти, има екран осетљив на додир (тзв. touch screen) и QWERTY тастатуру.

Распакивањем пакета брзе поште у руке ми је „упао“ црни модел, и одушевио ме већ на први поглед. У пакету су дошли упутство на српском језику, кратко упутство за Nokia Ovi услуге на српском, пуњач, „hands free“ стерео слушалице, батерија и ултра кратки USB кабал за повезивање телефона са рачунаром. И наравно, телефон у квалитетном кућишту израђеном од храпаве црне пластике одличне завршне обраде.

Nokia C6-00
Nokia C6-00

Хардвер

Са предње стране доминира ресистивни екран осетљив на додир (тачније, на притисак) дијагонале 3,2 инча, способан да прикаже 16,7 милона боја у nHD резолуцији (640×360 пиксела). Изнад екрана смештен је звучник-слушалица (у средини), са чије се леве стране налази сензор растојања који искључује осветљење екрана када се телефон прислони уз лице ради разговора (има задатак да штеди енергију батерије), док су десно од њега смештени секундарна камера за видео разговоре и сензор осветљења за контролисање интентизета осветљења екрана. Између звучника и екрана налази се „сребрни“ натпис NOKIA, док је ознака модела C6 смештена уз леву ивицу екрана.

Nokia C6-00: екран и QWERTY тастатура
Nokia C6-00: екран и QWERTY тастатура

Уз овај уређај не долази оловчица за „писање“ по екрану, па ће неки шиљати предмет у неким ситуацијама добро доћи. На пример, модул за препознавање рукописа при уносу текста много боље ради када се пише нпр. чачкалицом него прстом, мада уз мало привикавања прст постаје довољан алат.

Оно што ову машину ставља испред млађег брата 5800 јесте већ поменута QWERTY тастатура која је за нијансу (или чак две/три/четири) употребљивија од оне на моделу N900. Пространа је и дугмад су довољно велика да се уместо једног не притисну два комада, чак и ако су вам прсти као дебрицине ;) Са десне стране алфанумеричке тастатуре (са угравираним тзв. „YU“ словима) смештен је четворосмерни навигациони тастер који омогућава кретање кроз меније и текст, а преузима и улогу „миша“ за управљање курсором у веб прегледницима.

Nokia C6-00: QWERTY тастатура у пуном сјају
Nokia C6-00: QWERTY тастатура у пуном сјају

Када је телефон положен у хоризонтални положај (са или без извучене тастатуре), са горње стране (иначе у режиму за телефонирање са десне) налазе се (с лева на десно) „клацкалица“ за појачавање и смањивање јачине звука (или зумирање при фотографисању и снимању видеа), „жабица“ за закључавање/откључавање екрана и тастер за укључивање камере, фотографисање, те покретање и заустављање снимања видео материјала.

Nokia C6-00: горња страна са клацкалицом за звук, жабицом за откључавање екрана и тастером за камеру
Nokia C6-00: горња страна са клацкалицом за звук, жабицом за откључавање екрана и тастером за камеру

Са леве (горње) стране смештени су microUSB заштићен поклопцем конектор за повезивање са рачунаром преко USB 2.0 везе и 3,5 mm банана аудио прикључак за укључивање hands free слушалица. Са десне (доње) стране смештен је прикључак за пуњење батерије, микрофон и рупа за трачицу за ношење око руке.

Nokia C6-00: microUSB конектор и 3,5 mm банана
Nokia C6-00: microUSB конектор и 3,5 mm банана

Са задње стране су камера и блиц (о томе нешто касније) и моно звучник за звоно, аларме, репродукцију аудио и видео садржаја и др. Поклопац који покрива батерију ослобађа се повлачењем осигурача на доле, и једна је од слабих тачака овог телефона — непрестано се у руци клима лево-десно (крцка), што је посебно изражено при извлачењу и употреби тастатуре.

Nokia C6-00: камера, блиц и моно звучник са задње стране
Nokia C6-00: камера, блиц и моно звучник са задње стране

Интерна меморија капацитета 200 MB стара се за солидно брзи рад оперативног система Symbian^1 генерације. Подржава максимално 16 GB преко microSD меморијских картица измењивих „на живо“ (без искључивања уређаја), али се уз телефон испоручује оскудних 2 GB (од којих OVI Maps кеш веома брзо поједе преко 600 MB). Слот за меморијске картице смештен је са доње (леве) стране и заштићен је пластичним поклопцем.

Nokia C6-00: слот за microSD меморијску картицу са доње (леве) стране
Nokia C6-00: слот за microSD меморијску картицу са доње (леве) стране

Литијум-јонска батерија BL-4J 1200 mAh омогућава комотан рад у току једног дана, а ако се хормони примире и телефон користи за телефонирање, поруке и умерени сурф, може да изгура и преко два дана.

Уграђени A-GPS уређај је прецизан до неких 15-20 метара, али због недорађене OVI мапе корисници у Србији приморани су на коришћене много боље одрађене Google или неке друге мапе.

За повезивање су још интересантни обавезни Bluetooth 2.0 и сада већ неопходни WiFi модул који омогућава угодно сурфовање и манипулацију електронском поштом и мултимедијалним садржајем са веба.

Nokia C6-00: управљање уређајима за повезивање
Nokia C6-00: управљање уређајима за повезивање

Уграђени сензор за оријентацију (тзв. „жироскоп“) омогућава аутоматизовану ротацију екрана у зависности од положаја телефона (код мене је ова функција била искључена).

Софтвер

Верзија оперативног система Symbian 9.4 (S60v5) која долази уз C6-00 са шест поља за виџете који се могу додавати, мењати и уклањати, дочарава изглед радног екрана на Symbian^3 машинама. Први виџет на коме су приказани сат, датум и индикатор режима рада увек је присутан на екрану и не може се уклонити, за разлику од свих осталих.

Nokia C6-00: главни екран са виџетима
Nokia C6-00: главни екран са виџетима

Радни екран може да се „превуче“ у лево тако да буде приказан само први виџет, а онда да се врати назад „у десно“ како би били видљиви сви виџети. Ово може да буде корисно за гледање у релаксирајућу позадинску слику (тапет, енг. wallpaper), за који се може одредити да приказује подразумевану слику теме, неку кориснички изабрану слику или „слајд шоу“ од изабраних слика из галерије.

Виџети су веома корисна стварчица која је, на жалост, прилично ограничена на овом телефону. Укратко, могу се поставити виџети за електронску пошту, календар са списком актуелних обавеза, максимално два виџета са по четири пречице до апликација, максимално два виџета са по четири омиљена контакта, виџет за Фејсбук, музички плејер са контролама репродукције, нека од OVI апликација направљена новим чаробњаком, или неки други од преосталих неколико предефинисаних. За просечног корисника сасвим довољно, али увек постоје и они који траже нешто више.

Nokia C6-00: календар
Nokia C6-00: календар

Иконице у менију апликација су распоређене у три колоне и потребан број редова од којих су на екрану у сваком тренутку видљива четири реда.

Nokia C6-00: мени са апликацијама
Nokia C6-00: мени са апликацијама

У пакету подразумевано долазе одличан календар са списак обавеза, бележница, апликација за снимање звука (диктафон), много бољи дигитрон од оног подразумеваног на E51 (рецимо), веома користан часовник са могућношћу задавања више од једног аларма (оно што недостаје старијим нокијама) и конвертор (валута и мерних јединица). Приде је спаковано још неколико додатних апликација попут читача PDF докумената, ZIP архивера, солидног веб прегледача (али није на одмет имати и Opera Mini) и пар других.

Nokia C6-00: претраживање веба, људи, порука, музике и др.
Nokia C6-00: претраживање веба, људи, порука, музике и др.

Како је један од главних адута овог уређаја дијапазон OVI услуга, за додавање различитих програма и игара користи се уграђени Ovi Store, апликација која аутоматизује претраживање Ovi продавнице софтвера, њихово преузимање и инсталацију. Нисам сигуран да ли енглеско-српски речник долази у пакету или сам га додао на поменути начин, али ради веома добро и од помоћи је.

Функција телефона на овом уређају функционише како треба. Адресар је прегледан, а бројчаник на екрану за бирање бројева прегледан и интуитиван.

Nokia C6-00: адресар
Nokia C6-00: адресар
Nokia C6-00: бројчаник за бирање бројева и брзо позивање
Nokia C6-00: бројчаник за бирање бројева и брзо позивање

Мултимедија

Музички плејер је солидан, рекао бих подразумевани али се овога пута нисам претерано играо њиме — закључио сам да функционише. Омогућава репродукцију MP3, WMA и пар варијација AAC формата са подршком за ID3 ознаке и тзв. album art (сличице омота).

Уз камеру резолуције 5 мегапиксела са аутофокусом и дигиталним увећањем до 4 пута, позиционирану на полеђини телефона, стоји LED лампа која „изиграва“ солидан блиц. Прави фотографије солидног квалитета максималне резолуције 2584×1938 пиксела; нешто бољег при добром осветљењу (нпр. на отвореном и када је сунчан дан) и „прихватљивог“ у лошим светлосним условима (кажем „прихватљивог“ ако вам је репер за квалитет веб камера или неки крш од фото апарата типа BENQ). Камера може да се „упари“ са уграђеним GPS модулом и аутоматски бележи географску позицију при фотографисању. Ако имате вишемегабајтни тарифни пакет или WiFi при руци, фотографисане слике можете поделити на Ovi Share директоријуму или на Фејсбуку, Twitpic или некој другој друштвеној мрежи слањем прилога у е-поруци на адресу специфичну за ваш налог.

Фотографија направљена по сунчаном дану (око 1 MB)
Фотографија направљена по сунчаном дану (око 1 MB)

Галерија омогућава преглед фотографија груписаних по одређеном критеријуму. На првом месту понуђен је преглед свих слика на телефону, било да су фотографисане камером телефона или преузете преко нета, порука или на други начин. Следи приказ само фотографисаних слика, затим слика груписаних по албуму, по месецима и по ознакама. Такође је могуће погледати и фотографије дељене у мрежи. Корисна ситница је промена (четири или пет, нисам прокљувио колико тачно) умањених сличица за групу на којој се налази изборник.

Nokia C6-00: галерија
Nokia C6-00: галерија

Видео пропорција 16:9 снима се у 30 fps до VGA резолуције у MPEG-4 квалитету. Максимална дужина видео снимка је 90 минута. Док се снима видео, као лампа за осветљавање сцене користи се „блиц“. Корисно, али не превише у мрачним просторијама.

Видео снимци се прегледају у посебној галерији (Видео снимци и ТВ). И овде, као и код слика, постоји пар филтера и то последње гледани видео клипови, моји видео снимци који обухватају све видео снимке снимљене камером телефона, и видео извори за видео клипове са Ovi Store директоријума.

Nokia C6-00: галерија видео снимака
Nokia C6-00: галерија видео снимака

Стерео ФМ Радио су имали и најстарији нокија телефони, па би било глупо да буде изостављен на овом моделу. Као и обично, неопходно је да слушалице буду прикључене на телефон јер оне имају улогу антену и без њих радио одбија да ради. RDS информације се уредно приказују на екрану, ако их радио станица преноси.

Програм Internet Radio (опет тај Ovi Store) одлично ће искористити чари нета, али га никако не препоручујем ако немате „нет за бацање“ или најмање WiFi сигнал неке отворене (или познате) мреже на дохват руке.

Арсенал игара које долазе уз телефон (не сећам се, долазе ли уопште неке игре у пакету? :) ) употпуниће понуда на Ovi Store. Игре се могу играти тастатуром или управљањем преко екрана осетљивог на додир (нпр. Farm Frenzy и Solitaire Touch), док поједини наслови омогућавају и употребу жироскопа за управљање накретањем телефона (нпр. Marble Maze Classic).

Осврт на млађег брата C6-01

Недуго након изласка C6-00 стигао је елегантнији наследник са ознаком C6-01 који осим изгледа (на први поглед) и имена нема баш много заједничког са описаним C6-00. Млађи брат има капацитивни AMOLED екран (исте резолуције), Symbian^3, камеру од 8 мегапиксела која снима H264 видео резолуције 720p у 25 fps и 340 MB интерне меморије прошириве до 32 GB. Једино је „квака“ то што му недостаје QWERTY тастатура па да буде потпуни „убица“ старијег брата.

Не баш тако идеално

Модел C6-00 ме је озбиљно одушевио употребљивошћу и лакоћом коришћења, али, на жалост, ништа није идеално па тако ни он:

  • Већ сам поменуо да задњи поклопац (батерије) уме да се мрда, што иритира и одаје утисак недотегнутости.
  • Није могуће мењати редослед дефинисаних налога е-поште, па ће у виџету увек бити приказане само две најновије поруке првог додатог налога.
  • Интерни клијент за е-пошту не подржава специјалне функције које нуди GMail (фаворити, ознаке, архивирање), иако клијент подржава овај сервис.
  • Није могуће променити редослед фаворизованих контаката на виџетима већ су они поређани по редоследу додавања у фаворите унутар адресара.
  • Тапом (притиском) на сличицу контакта на виџету не започиње се позивање подразумеваног телефонског броја већ се кориснику нуди мени за избор акције која ће бити обављена (позивање неког броја, писање СМС или поруке е-поште и друго).
  • Има приметно слабији звук од 5800 XpressMusic, мада је далеко од нечујног телефона.
  • Камера од 5 мегапиксела није искоришћена до максимума, а могло је да се углави снимање видеа у 720p.
  • Екран уме да не одреагује на додир, посебно при ивицама екрана, додуше у ретким ситуацијама али се дешава.
  • QWERTY тастатура на екрану (енг. OnScreen) у портретском режиму приказа има преуске тастере и неупотребљива је.
  • У хоризонталном режиму приказа четвртину екрана уз десну ивицу по висини заузима простор за дугмад који је увек заузет, па само 3/4 екрана преостаје за приказ садржаја апликације. Аутоматско сакривање те траке и приказ екранског тастера за поновни приказ траке као код веб прегледача било би корисно решење.
  • За педесетак дана употребе два пута се телефон након завршеног разговора заблокирао тако да га је одблокирало вађење и поновно враћање батерије. Ово не могу да припишем самом телефону колико програму Best CallRecorder.
  • Више од десет пута десило се да при уласку у галерију ради прегледа слика телефон јави да је меморија пуна и да треба затворити неке апликације. Некада из другог, а некада из трећег, четвртог или петог пута након тога галерија се отвори без поменуте грешке.
  • Начин приказа размењених СМС порука код N900 (у облику чета) веома ми се свидео и био би одличан додатак код C6 модела.

Кроз призму утисака

Упркос поменутим недостацима, мислим да је Nokia C6-00 достојна замена за E51, па га свакако препоручујем ако се двоумите између њега и неког другог телефона са екраном осетљивим на додир, па чак га стављам испред C6-01 иако млађи брат има боље карактеристике зато што му недостаје хардверска тастатура.

Значи, C6-00 представља веома добар избор.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

7 мишљења на „Nokia C6-00: веома добар избор“

  1. Dobar tekst!
    I dobro pivo ;)

    Elem, ne razumem zašto u Nokiji misle da je telefon od 300€ niža klasa, samo zato što je jeftiniji od sličnh modela iz klase, pa plastika uvek bude klimava i mrdava. Kad neko iskešira 300€ za telefon, očekuje ako ništa drugo, da pod ruku deluje kvalitetno. SE npr svaki i od 100€ ima čvrstu plastiku.

    1. После неког времена се човек навикне, па ти и не смета толико док имаш све оно са софтверско/хардверске стране. Далеко од тога да је идеална машина, али је веома добра (можда и Славко дође до таквог закључка :) ).

    1. Као што сам навео у тексту (једанаеста ставка „Не баш тако идеално“), тај проблем сам окусио само два пута за време тестирања (скоро два месеца). Истина, искључио сам аутоматско ротирање екрана, а иначе сам доста користио телефон у разговору.

      Занимљиво је рецимо да у упутству за употребу телефона у одељку за очување природе стоји савет да се телефон с времена на време искључи (бар једном недељно), уклони батерија, а онда поново врати назад и телефон укључи. Пола минута посла, а решава те нервирања.

  2. meni se ovaj model veoma dopada i sigurno cu ga uzeti kroz par dana ili nedelja,kada budem u mogucnosti. E sad,dvoumim se izmedju bele i crne,da li neko moze da mi kaze ima li kakvih razlika,da li je jedna kvalitetnija od druge ili su samo boje u pitanju?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *