Мајстор из главе

Пратио сам путем Интернет радио тока (тзв. „стриминга“), у понедељак, 19. октобра, класично радијско дело са предумишљајем „Из главе“ (прави га Мића Турчин, понедељком и средом). У свакој емисији између сендвича приче и музике, спонзори награђују слушаоце неким наградама. Све што треба урадити је слушати емисију и јавити се за награду.

(Не)јављање

Ја нешто немам навику да се јављам за те награде, без обзира да ли треба одговорити на неко питање или само рећи „Дај награду, бре!“. Последњи (а уједно и први) пут кад сам се јавио било је то преее… па био сам још у основној школи или тек закорачио у средњу. Емисијиу је водио Влада Божовић а спонзор „Језеро Петрол“ додељивао је 10 литара бензина. Ја клинац позвах телефоном и добих „канту бензина“ коју сам касније покупио са покојним ћалетом.

Из дупета, у главу

Доста је било „флешбековања“ (или, по српски: „сећања“). Мића спроводи експеримент звани „Фејсовање“ (аналогно емитовање преко ФМ радио таласа и електронски преко радио тока, уз контакте телефоном и на Фејсбук групи емисије). У четвртом експерименту између осталих спонзора, радионица за обраду плочастих материјала „Генерал“, као и сваког понедељка, поклањаше као награду 5,45 m² иверице.

После Мићине приче о „оном човеку“ који се јавља у сну људима широм света (и прича им шта да раде), 20 минута пред крај емисије „рече ми тај чо’ек“ да се јавим за ту иверицу (требало ми је неко решење за фиЈоке испод стола). Oпалим поруку на „зид“, и Мића ме извуче као срећног добитника, баш за иверицу. Хвала!

Ваучер „Из главе“
Ваучер „Из главе“

Пројектовање

Сада имам таблу иверице и од ње треба направити нешто корисно. „Засучем рукаве“ и исцртам пројекте за комоду са фиокама и полицу за ТВ у Google SketchUp-у (колега Милоше, хвала на саветима за употребу програма ;) ).

Комода са фиокама

Нацрт је испао задовољавајући мојим почетничким вештинама, нисам уцртао ручице за повлачење фиока, шине за њихово вођење и ногице/точкиће.

Комода са 4 фиоке, 3Д приказ
Комода са 4 фиоке, 3Д приказ

Полица за ТВ

Неко време планирамо да купимо полицу за ТВ (за нашу собу). Кад јој рекох да „измишља“ какву би полицу хтела, прво се закуцала за полицу са вратанцима и једном полицом. Предложих да направим са две полице а без врата, како би спаковали ДВД на највишу полицу, а на дно и на прву полицу можемо ставити којештарије. И, сложила се!

Полица за ТВ
Полица за ТВ

Наруџбина

За прављење скица компоненти са димензијама за резање помогао ми је Inkscape.

Нацрти за резање компоненти за комоду и полицу
Нацрти за резање компоненти за комоду и полицу

У петак, 23. октобра захваљујући веома љубазној госпођи(ци?) Даци из „Генерала“, за пар минута сам завршио поруџбину материјала. Доплатио сам неких 500 динара за кантовање (цео рачун је испао 4.800 динара).

Преузимање

Делови су били исечени и спремни у понедељак 26. али сам их преузео тек у уторак. У међувремену сам купио акумулаторску бушилицу и одвијач BOSCH PSR 1200, бургије, шрафове, шине за фиоке и свашта нешто за склапање ове две ствари. Уз рођендански поклон „мени од себе“ — бушилице BOSCH PSB 500 — мајсторисање ће бити употпуњено потребним алатом.

Исечена иверица и бушилице чекају „мајстора“
Исечена иверица и бушилице чекају „мајстора“

И на крају…

Склапање сам започео у петак а завршио га у суботу. Полица за ТВ је испала као боНбоница.

Нова полица за ТВ (сам свој мајстор)
Нова полица за ТВ (сам свој мајстор)

Фиоке сам мало зезнуо; због кратких шрафова за ручице, предње даске нису легле равно по целој површини кутије фиоке па стоје накриво из профила, но то ћу да средим, ако се сетим, неки други пут са дужим шрафовима за ручице :)

Четири фиоке (сам свој мајстор)
Четири фиоке (сам свој мајстор)

Себи у браду…

На тежи начин сам сазнао да ако си недовољно физички активан и тако изненада узмеш да више сати радиш „мајсторски“ посао (али пипавији од водоинсталатерског), гарантовано добијаш неке од симптома свињског/мексичког/новог грипа — јаке болове у мишићима целог тела (руке, ноге, леђа, па и задњица), изазване упалом!

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

8 мишљења на „Мајстор из главе“

  1. О, Урке, свака час’. Потребно је само мало жеље и маште, и ето задовољства одмах. А сад, да се договоримо да ми преправиш овај мој астал за комп у неки бољи…Са климом, и мини шпоретом :)

  2. @Deda: Ако ти стварно нешто треба, слободно се обрати. Ја ћу да ти помогнем, ал’ ћу да ти кажем је л’ то поуздано ил’ није :)

    @јозван: Ма нема проблема! Ће д ага удесимо да има и издувну пуфну са хидроцентричним цинцилатором испод гевајзне :) Клима ће да ради на УСБ а шпорет ће да греје помоћу зрачења монитора… ;)

  3. Драго ми је да су ти моји савети помогли, и морам да те похвалим, јер су полице феноменалне… :)

    Гад год ти треба, ту сам ;)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *