За сада у Србији нема свињског грипа

Сви су већ чули за „свињски грип“, најактуелнију пошаст савременог друштва која хара планетом Земља. Ово је вероватно још једна творевина људске руке(?) — облик грипа који је генетски модификован тако да се преноси са врсте на врсту.

До сада је „популаран“ био „птичји грип“, и то патогени сој Х5Н1 који се „шетао“ са птица на људе, али је овај нови тзв. „свињски грип“ (енг. swine flu) карактеристичан по томе што се преноси са свиња и живине на људе, док у људском телу мутира у облик који се даље преноси на друге људе.

Симптоми свињског грипа код људи су слични онима који се јављају код обичног грипа: кашаљ, кијање, упала грла, цурење из носа, повишена температура, главобоља, болови у мишићима и др. Неке особе су се жалиле на дијареју и повраћање. Лек или вакцина за сада не постоје, али је Центар за контолу и превенцију болести у Атланти препоручио лекове које се користе код птичјег грипа.

Извор: Википедија

Одакле је кренуло?

Први симптоми и случајеви са смртним исходом заразе откривени су у Мексику, да би се зараза убрзо пренела и на САД.

Иако је у окружење свињски грип већ стигао, за сада и поред два сумњива случаја у Србији и Хрватској нема оболелих, па самим тим нити случајева са смртним исходом. Иначе, Србија је званично спремна за борбу против свињског грипа.

Светска здравствена организација (СЗО) је, на основу података који указују на интерхумани пренос болести, подигла ниво пандемијског степена приправности на пети степен (од могућих шест) према класификацији СЗО, чиме је проглашена светска пандемија вируса свињског грипа А/Х1Н1.

Извор: Википедија

„Пети степен“ приправности иначе означава да је у најмање две земље дошло до преношења вируса са човека на човека.

Погледајте мапу ширења свињског грипа као и симптоме и начин преношења заразе.

Мало шале није на одмет

Доста је озбиљних и застрашујућих информација. Да се мало нашалимо, погледајте код Деде како се преноси свињски грип, а ако сте још увек здрави к’о дрењине, набавите (пре него што буде касно ;) ) мајицу која вас сертификује да сте безопасни за околину:

Not Infected
Not Infected
Swine Flew
Swine Flew

У доколици можете играти флеш игрицу „Свињоубица“ (виа БиФ Онлајн).

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

3 мишљења на „За сада у Србији нема свињског грипа“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *