Почни да откриваш свемир

Место на коме живимо, Плава планета Земља, само је једно сићушно зрнце на пешчаној плажи која се зове свемир.

Планета Земља, источна полулопта (Извор: NASA)
Планета Земља, источна полулопта (Извор: NASA)

Време које познајемо само је делић капи у бескрајном океану који се зове свемир.

Џепни сат Чарлса Хуберта (извор: My Dream Watches)
Џепни сат Чарлса Хуберта (извор: My Dream Watches)

Хоризонт који видимо само је зид на метар од наших очију у метрополи која се зове свемир.

Хоризонт (извор: Свјетлоноша)
Хоризонт (извор: Свјетлоноша)

Милиони звезда које светлуцају на ноћном небеском своду само су зрнце прашине на плодној ораници која се зове свемир.

Плејада звезда у сазвежђу Бика (извор: Википедија)
Плејада звезда у сазвежђу Бика (извор: Википедија)

Шта је свемир?

Свемир је сва материја која постоји и сав простор у којем се непрекидно одвијају различити процеси. Од грчког: “κόσμος“ (космос) или латинског: “universus“ (универзум), настала је словенска реч “васиона“ или “свемир“. Део свемира који може да се види или испита обично се назива познати свемир или видљиви свемир.

Извор: Википедија

Олуја турбулентних гасова (извор: NASA, HUBBLE)
Олуја турбулентних гасова (извор: NASA, HUBBLE)

Међународна година астрономије

Пре тачно четири века, 1609. године, Галилео Галилеј је усмерио телескоп на ноћно небо и почео да га систематски изучава. Исте године Јохан Кеплер је објавио прва два од три своја закона кретања планета. У знак сећања на ове историјске догађаје, на предлог УНЕСKО-а, Уједињење нације су 2009-ту годину прогласиле за Међународну годину астрономије (МГА).

Астрономија

Од прве своје свесне мисли човек је желео да сазна какав је свет у коме живи, како је настао и зашто уопште постоји. Управо та људска жеља за знањем и упознавањем природе која га окружује створила је једну од најстаријих наука – астрономију.

Данас знамо да је сваки наш атом и свака ствар коју додирујемо некада била део једне давно заборављене звезде, исте оне од које је настало и Сунце. Такође, знамо колико је свемир велики а ми мали – али знамо и колико је моћан људски ум који открива тајне тог огромног пространства.

Откријте свемир

Мото Међународне године астрономије гласи: „На теби је да откријеш свемир“. Баш на теби, случајни пролазниче, на теби фотографе, на теби песниче и уметниче. На свима вама који инспирацију налазите у звездама расутим по ноћном небу или у заласку или изласку Сунца, сви ви који сте некада стали и размишљали о том бескрајном пространству које нас окружује, о његовим лепотама и тајнама, страховима и претњама, станите и размислите још једном. Размислите, сликајте, пишите. Сетите се астрономије бар једне недеље ове године, упознајте Плаву планету, откријте свемир, кажите шта је за вас астрономија, шта је за вас свемир.

Придружите се обележавању МГА

Поводом међунардоне године астрономије сајтови mmilan.com, Астрономски магазин и Астрономско друшво Алфа из Ниша упућују овај јавни позив вама, писцима, песницима, новинарима, уметницима, фотографима, пословним људима, случајним пролазницима,… свима вама који уживате у лепотама света у коме живимо да у периоду од 22. априла до 3. маја одвојите неколико тренутака, да откријете свемир и на ваш омиљен начин кажете шта сте тамо занимљиво пронашли. Напишите нам шта сте видели, шта сте открили и шта схватили. Пишите о томе на вашем блогу, форуму, сајту, шаљите нам линкове, е-писма или писма, шврљајте по зидовима Фејсбука или „цркућите“.

Линкови ка вашим сајтовима и радовима биће објављени на сајту Астрономски магазин и на mmilan.com, а најбољи радови (наравно, уз сагласност аутора) биће објављени у следећем броју часописа Астрономија.

Истовремено, ово је и позив професионалним астрономима и астрономским друштвима да те недеље омогуће људима да виде и боље упознају бар мали делић света који нас окружује.

Акција је продужена а награде обезбеђене

Како Милан пише на свом блогу, акција је од првобитно планираног трајања до 29. априла продужена да траје до 3. маја. Разлог за ово је то што је Креативни центар, партнер у обелележавању Међународне године астрономије у Србији, обезбедио награде за најбоље радове. Награде ће бити додељене за два најбоља рада у свакој од следећих категоријама:

  1. Астрономија (научно-популарни текстови)
  2. Мој универзум (како ви видите или замишљате универзум)
  3. Више од речи (фотографије, музика, видео…)

Придужите се и почните да откривате свемир.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.