Бојлер или Томос?

Свануло а ја устао из кревета. K’о по обичају суботом, ал’ данас је недеља, седим за столом у кујни, бленем у комп и чекам да се деца пробуде (супруга и данас ради). Зове ме Ниџа око пола девет и тражи чоколадно млеко.

Ставим на плински шпорет шерпицу са млеком, додам Несквик, подгрејем и однесем му. Кад, нешто — БАМ! — пуче овамо. Пресече ме нешто преко пола, прво ми на памет паде исправљач лаптопа.

Вратим се назад — лаптоп ради. Завирим око плинске боце — све како треба. У фрижидер — опуштено. Пих, шта то пуче сад?! Кад, чујем споља допире звук мопеда који покушава да стартује комшија. Е, добро је, то њему нешто пуца…

Кренем до дечје собе да са њиховог (мог бившег) компа пребацим видео на Вимео, кад у пролазу поред купатила чујем да нешто „ври“ у бојлеру. Застанем, искључим бојлер, преста да „ври“. Супер, јеботе, опет пуко грејач! Серем се у домаћу радиност, опет морам да зовем Љубу, опет оде ‘иљадарка, непланирано, опет ће купатило да облије осамдесет литара воде за пар минута… Приђем чесми, одврнем славину — нема воде!

Оно, немам обичај да слушам радио и гледам ТВ — губљење времена. Треба да чекам да некоме падне на памет да ће да искључи воду или струју? Ја на нет да видим шта пише на сајту ЈКП „Водовод и канализација“; рачунам велика фирма, редовно примају плате, имају наплату од грађана, требало би да имају сервисни центар на нету. Кад ‘оћеш малог Стојка мога имају! Сајт су задњи пут ажурирали прошле године, а то што је статични ХТМЛ, посебна је прича! Ено на сајту Београдског „ВиК“ под ставком „Кварови“ то ради, али код нас — јок бре! Де то да има у овом селу!

Мислим да је недопустиво у данашње време да јавно предузеће од виталног значаја за један град („од вајкад“) нема свој сервисни центар на вебу. Нема везе што кад сам кренуо на пијац по сир чух да је негде пукла цев и зато цело насеље нема воде. Јесте, могао сам и телефон центра да окренем, ал’ нисам. Ја бих да то видми на нету. Није ваљда да много хоћу?

Вода је дошла око 11 сати, укључим бојлер — не чује се ништа а он ради. Можда и није био герјач, можда је ипак комшијин Томос?

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

14 мишљења на „Бојлер или Томос?“

  1. Eto ti ga sad. Jutros nama znog bojlera crko osigurač. Mora bojler da se čisti od kamenca, jer ga sigurno ima kao u omanjem kamenolomu. Sredimo osigurač i bojler radi, ali sve se plašim da će da eksplodira. Kakva je ovo voda pitam se i kakvi su nam bubrezi, ako je bojler zapekao od kamenčine?

    Dobro je dok ne počne da puca i dok pucanje dopire sa ulice.

  2. @Charolija: Ма мени кад год мајстор мења нешто на бојлеру (гумице, црева, грејач) он очисти каменац. А за гремлинске комбинације ми имамо машину за прање веша и бојлер. Кад та два укључимо, очекујемо да осигурач рикне сваког момента. И имамо више среће н’о памети, ретко пуца… ал’ пуца :)

    Дотрајала инсталација, педесетак година има згради, мало ли је! Могу да замислим какви су каблови по зидовима.

  3. Ја сам проблеме решио оног тренутка када сам купио и намонтирао проточни бојлер. Ем’заузима 10х мање места, ем’ не мислим на оно укључи/искључи…

    Вода је тврда, посебно у Крагујевцу, зато већина продаваца, не дају гаранцију нити на „казан“, нити на грејач, осим када је у питању онај прохромски.

    Онлајн сервис водовода…мора се насмејем. Какав црни сервис, па они не могу се реше губитака! Питај само неког ко ради у Водоводу, колики су им губици воде у дистрибутивној мрежи? (цурење, крађа…).

  4. @Вуле: Прохромски казан (исто домаће радиности) држи већ 18-20 година! Ал’ ово остало око бојлера, прска к’о нанорму!

    Него, кад нестане струје, нема купања код тебе, је л’? ;)

    Чек брате, знаш ти колке паре они од грађанства покупе сваког месеца? Није ваљда да све паре потроше на хлор и плате? :D

  5. Kucaj dmesg | grep bojler i daj ovamo…pa onda lsmod pa i to pošalji…

    Hmmmm…siguran sam da bar zajedno možemo da nađemo na netu, ako ne oko vodovoda, onda bar kako da popravimo taj bojler… :D

  6. @Deda: А можда смо ми само мало полудели са нетом? :)

    @Punky: Е, нема ништа, греповање не помаже. Можда зато што нисам учито кернел модул за бојлер? :D Било како било, ипак није био бојлер, ене га ради к’о што треба!

  7. preseče i mene . . .
    mislim da je kod nas jedne godine bilo toliko tužbi zbog kvarova na el. aparatima usled nestamka el. energije, da su morali ljudima da nadoknade štetu . . . sigurna sam ne u punom iznosu, ali opet, daj šta daš.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *