Забелешке за друштво

Пошто често крстарим Интернетом и кад наиђем на нешто занимљиво, волим да то поделим са тзв. „пријатељима“, т.ј. људима који ме „прате“ на друштвеним мрежама. Ту пре свега мислим на Твитер и Фејсбук.

Већином користим Фајерфокс, а за њега постоји више екстензија које раде баш то, на клик деле везу до приказане странице на разним друштвеним мрежама. Међутим, мени се не свиђа формат поруке који ти додаци генеришу, па ми је пало на памет да урадим баналну ствар – направим забелешку (енг. bookmark) који ће то да ради на жељени начин.

Користим JavaScript и две његове функције за добијање наслова (document.title) и адресе (document.location.href) приказане веб стране.

Твитер

За Твитер сам направио забелешку „Tweet!“ која у адреси садржи следећи JavaScript кôд (да додате ову забелешку аутоматски, превузице Tweet! на траку забелешки):
javascript: document.location = "http://twitter.com/home/?status=Читам „" + document.title + "“ на " + document.location.href; void 0;

Забелешка за Твитер
Забелешка за Твитер

На овај начин се наслов и веза до тренутно приказане странице формирју као статусна порука на Твитеру, али у истом прозору. Друго решење које статус отвара у новом прозору било би следеће (да додате ову забелешку аутоматски, превузице Tweet! на траку забелешки):
javascript: window.open("http://twitter.com/home/?status=Читам „" + document.title + "“ на " + document.location.href, "twitter"); void 0;

У оба случаја, статусна порука ће бити у формату:

Читам „наслов приказане веб странице“ на адреса-приказане-странице

А у сваком тренутку ово могу прилагодити сопственим потребама, и делити везе чак и оних веб страница које немају обезбеђене дугмиће за „social bookmarking“.

Фејсбук

Исти приступ има и забелешка за Фејсбук, с тим што је остављена могућност да поред наслова и адресе приказане веб старне накнадно унесем коментар или поруку уз везу. Да додате ову забелешку аутоматски, превузице FaceThis! на траку забелешки.

javascript: document.location = "http://www.facebook.com/share.php?u=" + document.location.href + "&t=" + document.title; void 0;

за слање везе у истом прозору, одн. за слање везе у новом прозору (да додате ову забелешку аутоматски, превузице FaceThis! на траку забелешки):
javascript: window.open("http://www.facebook.com/share.php?u=" + document.location.href + "&t=" + document.title, "facebook"); void 0;

Изгледа шашаво, ал’ ради баш оно што ми треба и баш онако како ја хоћу! :)

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

5 мишљења на „Забелешке за друштво“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *