И богати краду

Нисам ни први, ни последњи, а нисам ни једини. Само је мени ово први пут.

Није нам право ни кад нас покраде или се о лиценцу огреши чак ни насумични појединац (са чим су се срели Аврам и Пеђа), није нам право ни када се уопштено гледа о кршењу ауторских права (на шта се осврнула Мушема), а посебно нам није право када насумичног појединца, „малог бедног корисника“ покраде институција.

Овог пута не мислим на организовану крађу грађана од стране државе, већ мислим на то када моћна компанија бестидно узме нешто од појединца.

Моја прича

Јуче ме је Џони, коментаром на запис о новом биометријском пасошу, обавестио да је на веб издању Радио телевизије Србије употребљена моја фотографија.

Одем, погледам, и стварно, најобичнија фотографија отвореног биометријског пасоша, узета је, опсечена и без икакве назнаке о ауторству уметнута у чланак „Истрага о изради пасоша“. Оригинална фотографија је у мом чланку „Операција биометријски пасош акомплишед“.

Моја фотографија пасоша у чланку РТС-а без ауторства
Моја фотографија пасоша у чланку РТС-а без ауторства

Где је проблем?

У подножју „Записа“ јасно стоји следеће:

Објављено под CC BY-NC-SA 3 лиценцом. Нека права су задржана.

Назив Creative Commons и варијанта лиценце повезан је са страницом на којој се налази текст лиценце (додуше на енглеском језику, али се на врху странице са текстом лиценце налазе везе до текста на осталим језицима, укључујући српски ћирилицом и српски латиницом).

Лиценца јасно наводи да је дозвољено делити (умножавати, дистрибуирати и јавно саопштавати дело) и прерађивати га, али једино под условом да се наведе име изворног аутора, да се дело не користи у комерцијалне сврхе, и да се даље дели под истим овим условима. Ови услови се могу заобићи једино и само ако аутор, т.ј. власник дела на упит корисника то дозволи, обзиром да аутор задржава ауторско право.

Ситуација РТС

Једноставним увидим у текст чланка на адреси коју је Џони оставио, видео сам да нема ни трага ни гласа о наведеном ауторству фотографије. Да се разумемо, фотографија није ни уметничка ни професионална, али је моје власништво. Да ли треба напоменути да чак нисам ни упитан за употребу те фотографије? Предпостављам да су до ње дошли гуглањем, јер се појављује већ на првој страници гугл претраге слика за кључну реч „биометријски пасош“.

Први корак

Обавестио сам редакцију РТС-а да наведу ауторство фотографије коментаром на предметни чланак следећег садржаја:

Поштована редакцијо РТС,

Молим вас да фотографију коју сте искористили за чланак „Истрага о изради пасоша“, потпишете ауторство и извор, а све у складу са лиценцом под којом је иста објављена (Creative Commons BY-NC-SA 3).

Фотографија је преузета са адресе https://blog.urosevic.net/2008/10/10/851/

С поштовањем,
Александар Урошевић
Крагујевац

Коментар није „прошао модерацију“, али је који минут касније уредник (или веб газда, ко год одржава веб странице РТС-а) потписао је фотографију навођењем „извора“ (а сада добро погледајте слику испод).

РТС: наведен је „извор“ фотографије — Creative Commons!
РТС: наведен је „извор“ фотографије — Creative Commons!

„Извор: Creative Commons“!? Не желим да улазим у разлог за овакав поступак (да ли уредник разазнаје разлику између назива лиценце, имена и презимена аутора и уопште поимања ауторског права), желим само јавно да изјавим да РТС краде. То је исти онај „сервис грађана“ који уредно сваког месеца потрошачима електричне енергије наплаћује услугу коју и не користи (колико вас прати РТС програме?). То им ваљда даје за право да користе наш мултимедијални материјал без питања, пардона и навођења извора (укратко: да краде), и да уједно експлицитно забрањују да исто то чине они који плаћају њихове „услуге“ са њиховим материјалом.

Шири даље

Јутрос је овај случај објављен на форуму „Дизајн зона“ у теми „И ртс краде“.

Кад вас покраде неко мали и небитан, онда на такву крађу реагујете, али се поступку може делимично прогледати кроз прсте. Кад појединац „покрадуцка“ државу онда ту крађу одробија или плати (на ћуприји). Кад појединац организовано покраде државу, онда он постане национални херој и способан домаћи привредник. Кад држава краде појединца, онда може само да се кука, напише неки новински чланак, коментар, критика, блог запис, прошири вест и информација.

Колико год изгледало да од „комарца правим магарца“, ако до понедељка адекватно не исправе ову брљотину, одох код адвоката. Криза је, а плата касни.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

34 мишљења на „И богати краду“

 1. Verovatno će s njihove strane sve ovo proći sasvim neopaženo, neće niko preuzeti odgovornost što je fotografija ukradena. I sama činjenica da „googlanjem“ dolaze do fotografija je sramotna. Postoji toliko servisa koji nude fotografije koje kuća, kao što je RTS, može sebi priuštiti da je ovakvo nešto nedopustivo!
  Probaj da ne platiš pretplatu za RTS!

 2. Da je u suprotnom smeru, iz odmah bi dobio tuzbu!!!

  Nemoj da stajes sa ovim, a dao si mnogo veliki rok za reagovanje, kao i upozorenje koje je definitno ignorisano , jer ne verujem da ONI to ne znaju i da se na ovakav nacin prave ludi???

  Prica ce verovatno dobiti veliku reklamu, jer ovakve stvari i treba da se sire dalje!!!

  Urke srecno sa lopovima!!!

 3. Mislim da im treba lepo objasniti deo:

  potpišete autorstvo i izvor, a sve u skladu sa licencom pod kojom je ista objavljena (Creative Commons BY-NC-SA 3)

  Smejem se ko lud, vec deset minuta…

 4. Za svaki slučaj…pošto ima raznih lopova, ja sam licencu postavila na srpskom, da ne mogu posle da se vade da nisu razumeli. Baš sam se iznervirala. Širim dalje. :)

  Nemoj da odustaješ, tuži ih… nadam se da imaš nekog drugara koji je advokat, da te ne oderu. Teraj do kraja.

 5. @CyberCat: Мислиш да су ти људи уопште чули за сток сајтове? Не верујем. А претплату не можеш да не платиш, ваљда ЕД сама одбије од новца који се уплати за утрошену електричну енергију.

  @Deda: Рок је таман да некако виде buzz, па можда нешто и предузму. Мада, искрено се надам да неће предузетиништа за време празника.

  @miff: Па бре, нека консултују оне силне адвокате и своју правну службу којима прете „нередовним платишама“. А да је смешно, жалосно је. Само кад се сетим „вируса инвитејшн који уништава језгро хард диска“, свака друга ИТ активност РТС-а ме не може изненадити. :(

  @Charolija: Мислим да особа која ради у веб сектору неке велике куће мора да разликује лиценце и зна да прати линкове. Ако не зна, за шта онда прима плату? Другара адовката немам, али ћу већ неког поузданог и провереног наћи.

  @duca: Противно својој вољи, као што и претплату морам да плаћам, хтео-не хтео :(

  Хвала свима вама на подршци, очекујем далек одјек овог „случаја“, посебно што је починилац РТС лично.

 6. Aleksandre svaka cast na odlucnosti, puna podrska za tuzenje svih lopova, za RTS veliki bonus.

  Da su nesposobnjakovici ukrali samo od tebe bila bi manje losa situacija usudjujem se reci doduse. Svakodnevno kradu od svih gradjana Srbije sa obaveznom pretplatom, zalosna cinjenica da je to u skladu sa zakonom ne znaci da je on i pravican i treba da se postuje, i izborne kradje su bile ozvanicene. Sta je sledece, naplacivanje putarine za autoput na prometnim gradskim raskrsnicama? Ono, mozes da ga koristis. Ili mrezu Telekoma, NIS… Ili vazduh, bilo bi manje besramno ako nista.

  Umesto PS-a – novinar koji ne zna sta je CC? WTF?!

 7. Svakako podržavam buzz! Toliko „velikih“ kompanija ne kapira uopšte pravo autorstva na Internetu, već misle da sve što „izguglaju“ mogu da upotrebe.

  Ja sam tako na bajkerskom forumu prijateljski dao gomile fotki sa jedne njihove akcije (deda mrazovi), i lepo naveo da su samo za ličnu upotrebu a za komercijalnu neka se obrate na email. Kad ono, eto sutra moje fotke u blicu u ukrštenici. Ok, nije baš da je na naslovnoj, boli me uvo za ukrštenicu, radi se o principu.

  „Izvor: Creative Commons“
  Ali kako sam se smejao!

 8. Neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka

  Član 145. krivičnog zakonika republike Srbije

  (1) Ko objavi ili prikaže spis, portret, fotografiju, film ili fonogram ličnog karaktera bez pristanka lica koje je spis sastavilo ili na koga se spis odnosi, odnosno
  bez pristanka lica koje je prikazano na portretu, fotografiji ili filmu ili čiji je glas
  snimljen na fonogramu ili bez pristanka drugog lica čiji se pristanak po zakonu traži i
  time osetno zadre u lični život tog lica, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

  ~~~~~
  Morao sam da se informišem kad sam počeo da se bavim fotografijom :) LM, uz screenshotove u visokoj rezoluciji gde se jasno vidi da nisu istakli tvoje ime i nekoliko svedoka uveren sam da ćeš izgurati svoje – samo nađi advokata da im se on obrati pismeno i pripreti sudom, biće dovoljno verovatno za izvinjenje i ko zna šta još. BTW, šta god ljudi mislili o Srbiji, sudovi i dalje poštuju autorska prava bez obzira na licencu. Ako si dozvolio pod određenim uslovima (CC) onda se uslovi moraju poštovati inače se radi o narušavanju ugovora, te narušavanju autorskih prava.

 9. @David: Хвала! „Народ, то је држава.“, ал’ на папиру. На жалост, „народ, то је средство“.

  @darkophoto: Тих крађа фотографија за новине, како дневне, недељнике, тако и таблоиде, има у изобиљу. А то се како видим успешно решава (тема на Дизајн зони „Контакт за све покрадене колеге“).

  @Walker: Хвала ти за ово подсећање, а такође и за нови чланак!

 10. Sve je to divno i krasno, ali problem je što usluge advokata baš i nisu jeftine (pogotovo osobi s primanjima poput tvojih), tužbe također AFAIK nisu jeftine, sudski procesi mogu dugo potrajati (čitaj: koštati) itd. U svakom slučaju vrlo ambiciozno i hrabro s tvoje strane ukoliko se stvarno odlučiš na tužbu. Tim više što bi tada na neki način tužio državu, a baš da će oni osuditi sami sebe… ne znam baš da je tako nešto izvedivo u naših jugoistočnih prostranstava.

  A ovo s obaveznom pretplatom nažalost postoji i kod nas (košta nešto manje od 9€), bez obzira imao ti tv/radio ili ne. Uvijek se tješimo činjenicom da i Britanci moraju plaćati pretplatu BBCjevcima :)

 11. Jako mi je drago što sam susribe na jednog blogera, pa mi se ova priča danas našla u inboxu, te posetim linkove i saznam za ovu sramotu…..
  Bruka! Dokle bre ljudi?! Dokle će da nas prave majmunima i vevericama?
  Lično sam ljuta na državu ovih dana, jer ministarstvo zdravlja opet izigrava Boga lično, preko nekih birokrata svojih a u vezi sa lekovima koji su nekome potrebni za preživljavanje i osećam se kao Beda Bedić himself…Nevidljivi majušni pojedinac, nemi krik…
  Tebi batice alal vera za ideju da ih tužiš!!!
  Teraj to koliko ti god novčane i ostale prilike dozvole!!
  Srećna sam jer vidim jako lepe efekte blogovanja mnogih „malih blogera“ (ako tako nešto postoji, sigurna sam da razumete ironiju) i povezivanja i solidarnosti istih…
  Za mnoge stvari sam se u životu pokajala ali za blogovanje i praćenje istih nikad!!

  Zakačila sam 3 u 1 tema i izvini, poenta je puna podrška tebi protiv tog mrtvog pokvarenog državnog mastadonta!

 12. Sad cu vas iznervirati, ali moram malo da branim RTS. :) Tacno je da su prekrsili licencu, ali ne verujem da je to namerno uradjeno. Verovatno je web dizajner nasao sliku na Google image search i „skinuo“ je bez citanja teksta i licence. Neprofesionalno-da, ali zasto praviti problem zbog toga, hteli su i da isprave gresku, sad sto ne poznaju licence… RTS mrzim zbog nametanja pretplate, ali sumnjam da ce zbog ovoga stradati taj ko je odgovoran za pretplatu. Mozda ce zameniti osobu koja radi na sajtovima i dovesti nekoga ko se vise razume u pravo a manje u tehniku… Zato mislim da ih treba ostaviti na miru, sad kad su konacno napravili normalan sajt. :))))
  Jedini problem je mozda sto te neko moze povezati sa tekstom… :D Npr. kada sam video naslov, pomislio sam: „Neko je hakovao pasos“; nakon otvaranja stranice pomislih: „Urke hakovao pasos“! I nakon citanja teksta: „wtf?“. Ne shvatam o cemu se radi, ukradena licenca za izradu ili ga je lako falsifikovati?

  Zakljucak: Jesu krivi za krsenje autorskog prava, s’ tim sto ti nije ucinjena prevelika steta. Meni se sadasnji sajt svidja(zato sam i naleteo na tekst) i mislim da je bolje da ostane ovako, nego da dovedu nekog „pravnika“ koji ce sve raditi po zakonu, a upropastiti sajt s’ tehnicke strane.
  P.S. GNU GPL rules! :D

 13. @SSpin: Ништа ново, али не треба ћутати. Ваљда? :/

  @RTS: А тераће га и судом… Кад су и нож и погача у државним рукама…

  @Igor: Зато ћу се пре тога информисати (чим празници прођу) и скоцкати, има ли иакве реалне шансе оваква прича, или сваку акцију сконцентрисати само на веб.
  Када упоређујемо нешто са нечим, увек они који „бране“ став упоређују са горим, а они који су против става упоређују са „бољим“. а ми смо на балкану навикли да гледамо у комшијино двориште и да се тешимо ако видимо да је тамо горе него у нашем, уместо да дохватимо говњиву мотку и изборимо се за боље и од онога што имамо. Али… ово овде је Балкан!

  @Punky: У складу са изгледима. Извештаваћу са бојног поља ;)

  @Nele: Наше су жеље лепше, али слабије од њихове моћи. Игор је погодио у срж „проблема“. Једно је сигурно, овде нећу стати.

  @vilenjakženski: Питање „њих“ и „нас“ никад се није ни доводило у питање. Ми смо увек могли, а можемо и даље, само да причамо и указујемо на преваре, а на њима је да се мењају у фотељама. Ми смо публика испред стакленог зида, они играју своју представу на позорници која је фантастично звучно изолована од публике, тако да не чују публику и играју по свом сценарију.
  Прича ми јутрос мајка како је гледала неку емисију на ТВ у којој играју да помогну болесној деци. Мали, 9 година треба на операцију канцера на мозгу (ваљда), за шта операција кошта 100.000 €. За ту децу се скупља новац преко СМС порука, а за неке друге тајно се кешира лова пореских обвезника. Ваљда „тако треба“?

  @Johnny: Да видимо овако. Према Републичком заводу за статистику, према попису становништва из 2002. године у Србији има 2.521.190 домаћинстава. Ако свако домаћинство плаћа по 387 РСД, онда укупна сума износи 975.700.530 РСД.
  Према статистици из 2006. године (извор информације Пеђина порука) у Србији има 73.382 мала (до 50 запослених), 2.347 средњих (од 50 до 250 запослених) и 665 великих (преко 250 запослених) предузећа. Правна лица РТВ претплату плаћају за сваких 20 запослених (извор Обавештење о РТВ претплати). Нека половина малих предузећа има до 20 запослених, а половина више, то дође 110.073 РТВ претплата. Нека трећина средњих предузећа има 200 запослених, за ову групу испада 14.864 РТВ претплата. И нека сва велика предузећа имају само 260 запослених, за ову групу излази 8.645 РТВ претплата. Све укупно за привредне субјекте изађе на 133.582 РТВ претплате, по цени истој као и за домаћинства то дође 51.696.234 РСД.
  Укупно РТС сваког месеца испостави рачуне домаћинствима и привредним субјектима у износу од 1.027.396.764 РСД. Кажу како им само 60% плаћа, то дође 616.438.058 РСД (а остало ће потражити преко суда, како пише у оном „Обавештењу“ које сам горе навео). Нисам узео у обзир претплату за радио пријемник за свако моторно возило, која износи ваљда 800 и кусур РСД.

  То је скоро 11 МИЛИОНА €, сваког месеца које инкасира РТС, илити 130 МИЛИОНА € годишње.

  За те паре, могу да ангажују лице које није правник али је ИТ писмено. Јеси ли ти правник? Ја нисам, а верујем да није нико ни од коментатора изнад. Па опет, знамо шта су лиценце на вебу.

  Сајт иначе нису радили сами, тако да заслуге за квалитет софтвера иде неком другом. РТС само попуњава податке (и прави грешке услед нестручности оних који попуњавају те податке).

  Сморих :)

 14. hehe, sad pogledah da li pise (c) za sajt i naidjem na ovo: http://www.rts.rs/page/home/ci/copyright.html Pa mozda si ipak u pravu, ako vec tuze druge za kopiranje, onda neka paze i sami… :)
  Sto se tice para, naravno da imaju, ali sumnjam da bi se potrudili i da nadju odgovarajuceg radnika, a jos manje da plate vise nego sto moraju. I ne, nisam pravnik neko programer, ali slabo poznajem licence. Zato me je toliko i iznenadila ovakva reakcija, greske se desavaju… :P

 15. Johnny ok je tvoj stav sa početka, baš me zanimalo šta će ti domaćin odgovoriti – al’ kao što vidiš – (da ‘prostite svi) stvarno su zasrali.
  I nije ovo priča „mali čovek hoće preko žice“ – ovde se radi o tome KAKO SU ONI BAHATI i prave najgrdje stvari…ej staviti tudje podatke iz pasoša…- i ti se kao upitao da mu nisu -šta zloupotrebili pasoš?!
  Ma idi….:):):)

  Treba da odgovaraju. Ako imate nekog na b92 blogu, tamogurajte, tamo se možda jače čuje (a?)

  tužno, sve

 16. Da su oni na neki drugi nacin dosli do slike i ja bih poludeo. Ne znam ni da li bih izdrzao da ih tuzim ili bih sam izvrsio presudu… :D Ali Urke je sam postavio tu sliku na Internet, zato ne smatram ovo za big deal.
  Ali necu vise da smaram, ispasce da volim RTS. :)

 17. Ima još jedno rješenje — osnovati udrugu nezadovoljnika uslugama RTS-a i pokrenuti grupnu tužbu protiv njih, pa bi se u tu priču mogla ugurati i ova tvoja tužba. To bi svakako bilo jeftinije rješenje, a možda bi čak i imalo nekakvog efekta jer bi se to pročulo po ostalim medijima pa… Također ne vjerujem da je ta glupost napravljena (zlo)namjerno, ali je svejedno kažnjivo. A možda nas sve iznenade pa konačno navedu ispravan izvor, najbolje da pričekamo još koji dan :)

 18. @Johnny: Разлика између појединца, слободњака на вебу, и професионалне медијске компаније је у томе што је прво ово прво, а друго ово друго. Кад ови други могу захтевати од првих да се покоравају њиховим „правилима“, може и обрнуто. ;)

  @vilenjakženski: То што се моја слика (текст сам наменски замутио припремајући фотку за веб, али је слика нетакнута) налази међу сликама, т.ј. текстовима криминалаца, убица, силоватеља, лопова и другог олоша, додатни је разлог за дерање.

  @Johnny: Што је најгоре, нису украли фотку само од мене. Украли су много више фотки других људи, и исто тако објавили их без навођења извора. Кад власник још једног блога поправи перманентне везе, поставићу смерницу и ка његовом случају.

  @Igor: Да, да, можда се нешто догоди па исправе грешку пре уторка. Можда, о можда! :)

  @Miss Cybernaut: Галаму дижем, и тек ћу, а за дизање тужбе знаћу кад се консултујем са адвокатом. Фотку нађоше гуглајући, предпостављам.

 19. Gomila naših tzv. medija zamišlja novinarstvo tako što sedne pred kompjuter, malo gugla, pa se sete malo i da telefoniraju (?!)…iz toga proizilazi – kako smo i svi mi ode „novinari“, jer jbg, radimo to isto….Misleeem stvarnoooo…..

  Johny nema ljutiš, ali tvoju misao „Urke je i sam kriv jer je postavio podatke iz pasoša na net, ne vidim big deal…“ (izvini što parafraziram), me podsetila na onu vrstu logike „silovali neku ženu juče, ko joj kriv što se šetala sama noću u mini suknji“…..
  Božemesačuvaj….
  Samo paralela, ništa lično –

  Ti druže, posle Vaskrsa, kod advokata, pa nas izvesti –

  ne ljutite se na mene, ionako vilenim stalno – :):)

 20. Da, to u vezi sa našim medijima….takvo „sedim i guglam“ novinarstvo u koje sam se sama osvedočila – niti bih zamerila niti bih reagovala jednoj npr. „Pravdi“ ili nekom sličnom njima glasilu….Ali ovo je nacionalna televizija, ozbiljna institucija, oni po po logici stvari nemaju prava na takvu grešku…

 21. Potpuno te razumem i podržavam ! I mnogo mi je žao da su te tako pokrali, ali svoje pravo isteraj ! Ako treba potpisi i peticije , tu sam. Btw. istog dana kada sam pročitala tvoj post o biom.pasošu, videla sam i na web stranici nekog časopisa ili novina tvoj pasoš, sad već ne znam koje novine, ne znam ni kojim slučajem i pomislila: gle, kako Urke sarađuje sa ,,tanjugom,, … blah!
  I btw. ja ni ne plaćam taj usr… RTS nit ga u životu pogledam, lepo platim struju , a onaj iznos ispod crte preskočim…treba njih već jednom staviti na tapet! Majku im lopovsku , grrr! Do Ministra da digneš dževu!

 22. Повратни пинг: vukasin’s » Zdravo svete
 23. U mnogim oblastima je tako, krade se svuda i od strane svakog i to intelektualna svojina svake vrste, od autorstva do pronalazaka.
  Bez obzira dali se (I.S.) štiti ili ne, podložna je plagiranjuju ili drugoj vrsti zloupotrebe; npr. prisvajanje zasluga za nešto učinjeno, praćeno priznanjima i medijskim hvslospevima, i ako u tom stvaralackom prcesu, bukvalno u opšte nisu učestvovali!
  Od Teniskog Saveza Srbije (TSS), nemate bolji primer za TO!
  Tamo, apsolutno ne postoji, niti jedan jedini, zaslužan čovek, za sve teniske uspehe naših, tenisera i teniserki u poslednjoj deceniji.
  Međutim, zato imate, mnoštvo, sumnjivih tipova, „umreženih“, sa pojedincima iz institucija sistema, koji su do skoro, (do hapšenja M. Bogicevica), ili poternice za Misom „BANANOM“, bili unapred amnestirani od svega i svačega, kao „zaslužni“ pripadnici jedne uspešne institucije.
  Isti ti koji uživaju, razno razne privilegije, „zbog zasluga“, a tih ’90tih. kada se stvaralo sve to, nisu ni znali, šta se to dešava u tehnički neispravnom plivačkom bazenu, koji je značio preokret, prvo u beogradskom, pa potom i u srpskom tenisu, a koji je moje autorstvo!
  Moje 3 skice, su dale mogućnost izbora, finansijeru celog projekta, koji je i te kako, profitirao od toga! (odabrana je jedna skica, sa jednim teniskim terenom i prvim teniskim polu terenom na SVETu!
  U koliko iko sumnja u sve ovo sto je izreceno, neka proveri, na kom je nivou bio beogradski tenis tada,u prvom kvartalu ’90tih, npr. u odnosu na: SVETski, evropski i koliko je zaostajao čak i za vojvodjanskim ili npr. novosadskim tenisom, a o hrvatskom, da i ne govorio!
  Kada to proveri, onda neka proverava dalje, pa nek proveri sledece: ko je sve iz tog TENISKOG bazena, napravio SVETSKU karijeru.
  J.T. J.J. A.I. (dovoljni su inicijali), su samo neka od imena, koji su „povukli“, ne samo beogradski, nego i kompletan srpski tenis napred.
  Ceo taj koncept, JA SAM OSMISLIO, (normalno ne sam, ali sam bio jedini sa trenerskom diplomom i međunarodni sertifikatom, ali bez ikakve, čak i bez „gvozdene“ licence ili bilo kakvog drugog priznsnja.)
  Za to vreme, miljenici saveza TSS, a ima ih stotinjak; između sebe su delili: bronzane, srebrne, zlatne i platinaste licence, i za sve to vreme, ’90tih, niti jedan jedini, od njih, nije stvorio, niti jednog uspešnog tenisera ili teniserku ni u Beogradu, a ni šire!
  Ovde ću se zaustaviti, jer je mnogo više, napisano u knjizi, sa čijim izdavanjem imam problema, (više je razloga), a tamo piše, još nešto vrlo. vrlo bitno: KO JE NAJ ZASLUŽNI: ZA SRPSKE TENISKE USPEHE?!
  To svakako; nisam ja niti moji saradnici „iz bazena“, i pored neuporedivo većih zasluga, od kompletnog TSS, veće zasluge od svih nas snose oni mladi teniseri, kao po pravilu, stariji i tada bolji, koji su na svojim leđima, „slepovali“ ove današnje ASove, koji im nisu rekli ni hvala! (a ni roditelji)?
  Da li ima neko pametan, pa da nam kaže, kako neko da zaštiti, svoja kreativna znanja, u ovakvim i sličnim slučajevima.
  Bojim se da je rešenje, bar u tenisu, već stupilo na snagu i glasi: ne daj, više nikom, svoja kreativna znanja (ili iskustva), bam-badava, pa zato, već za manje od jedne decenije, necemo imati za koga da navijamo!
  Pored toga, što je mnogo toga, vezano za te prve teniske uspehe „iz bazena“, moje je delo, a na moju nesreću, i otac sam devojke, koja je kao starija i bolja, kroz treninge i sparinge, šlepovala većinu njih!
  Oni koji nam nisu rekli hvala (za ucinjeno), bar od mene, do danas su bili pošteđeni, svakog oglašavanja, iskljucivo iz jednog jedinog razloga: da to ne bi negativno uticalo na njhovu psihu, ali pošto smo, mladja cerka i ja, doživeli blamažu u režiji TSS (direktora turnira), reših da progovorim! Starija cerka mi nikada nije oprostila, zašto sam dozvolio tu svojevrsnu eksploataciji čoveka po čoveku, kao po pravilu, bez ikakve nadoknade.
  Da li ste ikada čuli, da se neko od tih „slavnih“ setio, nekih takvih, da im pomogne na bilo koji način, a bez njih bi bili; NIKO I NIŠTA!
  U buduće će mo (svi) dobro paziti, kome poveravamo, svoja kreativna i autorska rešenja, pronalaske i inovacije, a bez njih niti jedan segment društva ne može da ide napred, pa ni tenis!
  Ali, šta ako kradu, varaju, falcifikuju ili otimaju, kao u tenisu, šta onda?!
  Pozdrav svim kreativnim stvaraocima: ZOST, u ime KRUG-OS a
  Kreativno Reciklažno Udruženje Građana – Ojađene Srbije
  P.S. Nemam ništa protiv umnožavanja i „eksploatisanja“ ovog teksta!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *