Коме плаћамо глобу!

Пре пар месеци влада Србије (и Црне Горе?) донела је некакав закон о плаћању РТВ претплате РТС-у као облик јавног сервиса. Социјалистичка глоба која је једно време била ван снаге, па су је душебрижници поново вратили на снагу. И то ни мање ни више него „само“ 300 динара месечно. Гледали, не гледали РТС, слушали или не њихове радио станице (постоје ли уопште и које су?), плаћамо глобу. Са јавним сервисом „у танзицији“ све је јасно (по слободној процени, заступљеност Централне Србије (и Крагујевца) на РТС-у је реда величине 0,2% док је степен заступљености Београда реда величине 80%). Уосталом, свој глас у то име дао сам на форуму РТС-а (а неко тамо рече, зиповали Србију).

Други разлог гнушања плаћања „јавног сервиса“ је безобразлук, непрофесионализам, дискриминација гледалаца и… све најгоре што остаје да се каже. Наиме, врли јавни сервисери пожелели су да замажу очи и нама „ИТ образованима“ серијом у две епизоде. Ради се о плашењу и младог и старог извесним „Invitation“ пакленим вирусом који једе живу децу. Следи транскрипт прилога из Дневника 2 РТС-а на дане 6. и 7. фебруар 2006. године.

Епизода 1 (6.02.2006)

Главне улоге:
Водитељ: Маја Жежељ
Припремио: Владан Милутиновић
Компјутерски консултант: Милош Јеж

МЖ: Уколико вам ових дана стигне имејл који у најави има енглеску реч Invitation, не отварајте тај мејл, поруку одмах обришите и искључите компјутер.
Телевизијска станица CNN емитовала је јуче вест да је откривен компјутерски вирус од кога још нема заштите.

У току прилога на монитору се виде прва три резултата претраге на google.com за упит „invitation virus“, а посећена је страна „Gmail Invitation – Virus in IM“.
ВМ: Уколико отворите поруку, вирус директно брише садржаје и уништава језгро хард диска. Предпоставља се да су га изазвале неке од компанија за производњу хардвера.

Мајкрософт је такође потврдио да је вирус могуће добити преко обичне имејл поруке и то послате од познате особе, тако да га неки могу по аутоматизму активирати. Од њега за сада нема одбране, и причињава штету која се тешко може исправити.
Међу хакерима, поред узбуна која влада на Интернет мрежама, већ се предпоставља разлог појављивања оваквог вируса, смртоносног за ваш компјутер.

МЈ: Има индиција да је овај вирус вештачки створила једна компанија која се бави производњом хардвера. Ради се о томе да се поспеши продаја хард дискова на тржишту, а уједно и покаже рањивост мреже система Мајкрософта у свету.

Могуће је да ваше податке и сачувате после овог вируса, али то ће вас коштати двестотинак евра, колико и кошта и нови диск, као и извлачење података са…

ВМ: За велике системе, најбоља заштита је да буду искључени са Интернет мреже колико је то могуће, а за индивидуалне кориснике да отворе четворе очи које и од кога мејлове примају, и да све непознате мејлове бришу, нарочито ако у свом називу имају реч Invitation.

Посебно треба обратити пажњу на делове прилога обележене курзивом. Неки експерт нас је подучио да након предузимања иницијалних радњи треба одмах искључити компјутер (а онда се може спаковати или пак звизнути кроз прозор, јер, чему онда лимена кутија ако не ради?!), потом да хард диск има језгро (мислио сам да има само магнетне плоче које се врте око осовине, да има механизам за главу и нешто електронике, али за језгро стварно нисам знао). Следећа ствар, компјутерски вируси су смртоносни, а сваки заражени примерак хардвера изволите бацити у мој „сабирни центар“ да специјалном методом дезинфекције, дератизације и дегустације уништим запаћени вирус (и задржим хардвер). РТС-ов експерт нас је увео и у нову свферу био-инжењеринга. Наиме, компјутерски вируси се иначе „рађају“ биолошким путем, али је овај смртоносни настао вештачким путем (вероватно у лабораторијама тајне службе дубоко испод улица велеграда Вашингтона). Још нам је рекао да иако су подаци уништени, они после тог уништавања могу да се сачувају (мада сам био убеђен да кад је нешто уништено да му нема повратка, а да се чување врши пре уништења, али шта ја знам!). И све ово само да би се показало како је систем мрежа Мајкрософта рањив (иначе без овог вируса, раније није био рањив).

Па, ако сте корпорацијски корисник, држите машине искључене, а ако сте кућни корисник, купите још један пар очију, можда вам и помогне да се заштитите од овог смртоносног вируса.

Епизода 2 (7.02.2006)

Главне улоге:
Водитељ: Владимир Јелић
Припремио: Срђан Димитријевић
Синги-инжењеринг, застиупник Касперски програма: Дејан Петков
„Ф-сикјур“ антивирус програм: Александра Габоровић

ВЈ: У јучерашњем другом дневнику и данашњој емисији Јутарњи програм, о програм, објавили смо информацију о компјутерском вирусу Invitation, у којој се каже да он може да уништи хард диск и да га антивирус програми не могу зауставити. Међутим, тај вирус не постоји.

СД: У питању је такозвана HOAX порука чији је циљ да се корисник превари и наведе да проследи поруку на што више адреса или избрише неки од програма неопходних за функционисање рачунара. Поруке су неистините а већина се позива на неку велику и познату компанију.

ДП: Током данашњег дана заиста је завладала велика паника. Велики број наших корисника се јавља онако збуњено, шта да радимо, као, имамо антивирусни програм Касперски, не може да детектује тај вирус. Значи, вирус не постоји. То је цела ствар.

СД: Да би спречили ширење непостојећег разорног вируса неке домаће банке су имејлом упозориле клијенте који користе онлајн услуге. Уплашени директори неких фирми наредили су да се искључе рачунари.

АГ: То доводи до велике штете, до губитка, и финансијског у фирмама, зато што се губи време, губи се на продуктивности. Затим, слањем тих мејлова се загушују мреже. Онда реални мејлови, мејлови са важним информацијама не могу да прођу.

СД: Основна заштита од таквих порука јесте проверити на Интернету да ли вирус постоји, инсталирати антивирус програм и редовно га ажурирати, кажу стручњаци.

РТС се извињава корисницима Интернета за јучерашњу недовољно проверену информацију.

Знате оно кад покушате да у великом друштву испаднете надпросечно паметни па испаднете будалчина „на квадрат“? Е, драги нам РТС је у ове две епизоде одиграо баш то. Мислим да је г-дину Владимиру било изузетно тешко што ради у медијској кући која бомбастично пласира неистините (а.к.а. „недовољно проверене“) информације. Значи, главни и одговорни уредник Дневника 2 РТС-а је преварен од стране непознатог (НН?) починиоца, па је он брже боље похитао да о томе (тако преварен) узбуни гледаоце Дневника 2. Ценим да се надао да готово нико не гледа тај дневник кад су се онако дан раније излупетали. И кад упоредимо ова два транскрипта, помислимо да нису објављени на истој телевизији, код истог уредника. Макар да су ти силни стручњаци дан раније стварно проверили на Интернету да ли тај вирус постоји, а не да информацију заснују на почетничком питању постављеном на неком форуму и на основу тога донесу закључак вредан узбуњивања скоро осам милиона грађана. Да су макар питали људе из представништава антивирусних компанија, него су желели да славу уграбе само за себе. Срамота!

И док ми плаћамо глобу за разноразне стручњаке високог калибра, да нас лажу и просипају непроверене информације на бомбастичан начин, безобразно и бесрамно, они се тога не стиде. Битно је да бабе и деде у реду за млеко дискутују о смртоносном вирусу, у потрази за алатком која ће им заштитити празан фрижидер да не цркне од тог вируса. Срећом, добио сам само један „мејл“ са упозорењем о том вирусу, и то од особе коју не познајем (или сам је заборавио), и док сам то читао слатко сам се исмејао. Али, читајући ово што сам „похватао“ из видео снимка дневника за та два дана, смејао сам се још више. Не од радости, већ од глупости.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

5 мишљења на „Коме плаћамо глобу!“

  1. Еххх, чуј убедиш, та претплата дође као мач са две оштрице. Јер, у каквој држави живимо, чим је влада донела тај акт о увођењу РТВ претплате, значи да влада стоји иза те одлуке и никакав бојкот који није казнена изборна воља гласача на изборима неће укинути ту претплату. Не знам само како је решено зарачунавање „законске затезне камате“ на неплаћање претплате, и да ли ће принудну наплату извршавати јавном лицитацијом имовине дужника, или отписом дуга (јер трећи начин не постоји).

  2. Vidim da se u SCG (ili samo S?) sve dogodi sa malim ili većim zakašnjenjem što se već kod nas u Hrvatskoj dogodilo, i dobro i loše. Naime, kod nas je taj zakon o obaveznoj pretplati već godinama na snazi, a plaćamo ju čini mi se 10 ili 12 Eura. Legalna pljačka. Ista priča sa centralizacijom, PDV-om, vladavinom primitivizma, negativnom selekcijom, ne funkcioniranjem pravne države… Eto, prati malo kakva se sranja kod nas događaju i sve će to laganini vrlo vjerojatno doć i kod vas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *