Нема више досадног спема

Почетком новембра прошле године писао сам о досадном руском спему на блогу и поменуо цифру од 11.333 пресретнута нежељена коментара које је средио Акисмет. Стање последњих месец дана — 13.508 пресретнутих нежељених коментара. Питате се како за два месеца 2.200, а за читав месец ни један нежељени коментар?

Не, руски спем ботови нису престали да ми „хвале записе“, мада ни други страњски ботови не престају да нуде виагру, циалис, „пријатељице ноћи“ и друге глупости. Интензитет навале је сигурно исти, ако не и већи него тада. Акисмет је одличан за хеуристику, али постоји један малени додатак који стоку затире у корену, још кад бот покуша да пошаље садржај формулара.

Antispam Bee

Antispam Bee

Аутор Антиспем пчелице је немац Сергеј Милер. Додатак је заснован на (тренутној) недорађености ботова да попуњавају поља формулара са одређеним називима (атрибут name), па тако обавезно попуњавају поље у коме се наводно очекује коментар; оно са називом „comment“.

Дакле, пчелица ради оно што је искусним борцима са спемом на вебу одавно познато — једноставно додаје још једно, за обичне посетиоце који се карактеришу као људска бића, невидљиво поље са управо таквим називом. Све остало је ствар (не)интелигенције бота.

Уколико при слању коментара пчелица види да је ово, за људе невидљиво, поље попуњено једноставно занемари коментар без потребе да приступа бази ради уписивања у нежељене коментаре (оно што ради Акисмет).

Могућности додатка

  • једноставна инсталација и активација
  • функционише без потребе подешавања по инсталацији (out-of-the-box)
  • нежељени коментари могу да буду аутоматски одбачени (подразумевано) или означени као нежељени (опционо)
  • подразумевано не чува никакве податке о нежељеним коментарима у бази, те нема „стресирања“ и оптерећивања сервера са SQL упитима
  • компатибилан је са Вордпрес 2.7
  • изузетно брзо извршавање
  • при деинсталацији уклања своје „трагове“ из Вордпрес подешавања

Мој општи утисак…

Био сам скептичан кад сам га први пут инсталирао у новембру, али је преовладала потреба да смањим свакодневно прегледање нежељених коментара из којих сам пар пута извукао оне „нормалне“. Одједном су нежељени коментари престали да се појављују, па сам се забринуо да није и неки „редован“ улетео у пчелицин кош.

Укључим опцију да уместо уклањања нежељене коментаре само овележава као такве, и ускоро угледам нове незване госте. Међу њима није било „редовних“, па је квачица са опције за обележавање убрзо уклоњена.

Овај додатак сам представио и на предавању о унапређивању Вордпрес блогова у Школи веб новинарства.

Инсталација

Инсталацију можете обавити или аутоматски преко опције Додаци → Нови додатак из контролне табле Вордпрес 2.7, или преузимањем из директоријума додатака.

Свака препорука!

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

4 мишљења на „Нема више досадног спема“

  1. Ja sam pre par godina jednom klientu pravio detekciju spajdera na sajtu, i to vrlo jednostavno neke stvari iz headera i futera (slika i parce javascripta koje je cimalo server) sam po access logu pretrazivao. I ako je statistika losha (ucitava pageve a sliku i ono shto JS scripta cima ne ucitava) ubijao.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *