Mandriva Linux 2008.1 Spring One

Како је моја супруга одлучила да научи основе употребе рачунара преко знања укључивања и искључивања Windows система, покретања игрице чија је пречица на радној површини, и пуштања цртаћа деци са ДВД диска уз туторске инструкције старијег сина, а све у циљу конкурисања за нови посао, инсталирао сам на дечији рачунар, ни мање ни више него дистрибуцију Mandriva Linux 2008.1 Spring One.

Могу рећи само једно за почетак: Мандрива се добро држи. Ако занемарим визуелни утисак да су ми
сви објекти превелики (навика на широких 22″ на кристалима, у односу на 17″ катоду), заиста сам изненађен како је све то одрађено и припремљено за почетнике.

Наравно, ставио сам KDE 3.5.9 и намерно изабрао One уместо Free верзије како би мојој драгој одмах биле доступне чари мултимедијалног садржаја (флеш, емпетри, дивикс, џава). Уз накнадно додавање Самба сервера и клијента, те подешавања дељене Виндоуз мреже у Мандрива контролном центру, гигабајти мултимедије на серверском диску постали су доступни „као на длану“ за тили час. Amarok стримује нет радио, OpenOffice.org 2.4.0 мора да се употпуни додацима OOoTranslit (надасве је занимљива чињеница то да се и на Мнадриви инсталира једнако лако као на Виндоузу – двокликом .OXT датотеке) и правописном провером за српски језик, док пакет локализованог сучеља на српски језик чике из Мандриве нису направиле, па ћемо морати да се задовољимо енглеским сучељем (брх!).

Систем за сада ради лепо, у неким ситуацијама уз чујно дрљање по диску дође до сецкања (обично док Амарок стримује, менаџер за управљање пакетима инсталира нове програме а Firefox врти неколико флеш анимација), али то на овој застарелој машини (Athlon XP 1700+, 256 MB DDR1, GF4 MX440 са 64 MB DDR1) и није толико запрепашћујуће.

Укратко, веома добар избор за незахтевне кориснике којима требају основне функције рачунара (садржи све неопходне програме за „пословне секретаре“ и е-маркетинг у само једном LiveCD-у).

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

5 мишљења на „Mandriva Linux 2008.1 Spring One“

  1. @Miloš: На жалост, у тој фирми на коју „пуцамо“ користе Mandrivu, па је лакше да се упозна са њом јер нема много времена за „ентузијазам“ :)

    @Вуле: Хвала Богу па и тога има у Крагујевцу :) Једна добростојећа градска маркетинг фирма користи слободан софтвер ;)

  2. Xexe, kada sam te video na linuxo.org, skoro da sam se zaprepastio :)
    Stvarno je mandriva super. Sve radi out-of-the-box, chak postoje i forceware drajveri, ali mi se rpm jednostavno ne svidja :( APT je zakon ;)

  3. Izvinjavam se vama poznavalacima softwera ali ja bih vas nešto priupitao.
    Može li se uraditi instalacija mandrive a da se zadrži postojeća instalacija XP-a i dali se i mandriva instalira kao i XP.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *