Inkscape 0.45

Знам да поново касним (касним по defaultu), али сам морао добро да изтестирам алатке за увлачење базе записа у WordPress, па нисам стигао да прокоментаришем значајну новост.

Наиме, пре два дана, 5. фебруара, објављено је званично издање Inkscape-а у верзији 0.45.

Шта је ново?

  • Најзанимљивија ствар која је добијена захваљујући Летњем Гугл конкурсу је први SVG филтер који је подржан у Inkscape-у: blur ефекат. На дијалогу за подешавање попуна и линија може се одредити степен замућености било ког изабраног објекта и на тај начи добије нпр. ефекат сенке. И након примене овог ефекта, објекат остаје у векторском формату, дакле, могуће га је даље модификовати по жељи без губитка квалитета.
  • Историја опозива (Ctrl+Shift+H) је такође новина и омогућава преглед измена извршених на документу, те лак прелазак на било који корак уназад или унапред.
  • Додати су разни филтери који се примењују на путање и боје, типа одузимања једне RGB боје из објекта, манипулација контрастом, засићеношћу и осветљењем. За дизајнирање разних интерфејса, па и оних намењених вебу, ту је функција за генерисање Lorem Ipsum текстова.
  • Функција прецртавања (trace) ратерских слика је унапређена новим опцијама, као и у делу прецртавања слика са више боја.
  • Занимљива је и могућност проширивања, одн. сужавања избора чворова у режиму уређивања чворова. Једноставно се курсор постави изнад жељеног чвора и точкићем миша (напред/назад) или тастерима PageUp и PageDown избор сужава/проширује на прве суседне чворове и даље.
  • Режим приказа контура је убрзан и додата је пречица са тастатуре за његово активирање. Растерске слике се у овом режиму приказују као црвени оквир са црвеним дијагоналним линијама, уместо нормалне слике као у претходној верзији.
  • Убрзане су рутине за рендеровање глобалног приказа.
  • Немалил број нових мањих могућности је додат и исправљено је на хиљаде грешака у односу на претходну верзију 0.44.1.
  • Предефинисаним пречицама са тастатуре додати су профили Adobe Illustrator и Macromedia Freehand, за кориснике ових програма који су навикли да неке акције позивају на другачији начин.
  • Увоз и извоз Adobe Illustrator докумената подржан је само за верзије 8.0 и старије, што је и посебно наглашено у дијалозима за увоз и извоз цртежа. Унапређен је извоз у PDF формат, као и извоз у PS/EPS формат у делу уграђивања фонтова у сам документ (за сада подржани само Type 1 фонтови).

Што се мене тиче, локализација на српски језик је поред статуса 100% готово у знатном делу побољшана, мада постоне не довољно квалитетни термини кој ису могли боље да се преведу. Нећу никога кривити за то, крив сам највише сам што нисам довољно пажње посветио тестирању превода пре објаве коначног издања. Да ли треба да напоменем да се нико није упустио да улови коју грешку у преводу предиздања, а на тему коју сам поставио на Linuxo форум?

За више детаља, додуше на енглеском језику, погледајте Белешку о издању 0.45.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *