Теленор 42: модем за пословне људе

Након што сам мушки испробао тренутно најбржи доступни УСБ HSPA+ модем који ради преко мреже мобилне телефоније, тзв. Теленор 42 из понуде Теленора (модел ZTE MF681), закључак се намеће сам по себи.

Покривеност и квалитет везе

Покривеност Србије брзом мобилном мрежом HSPA+ која обезбеђује номиналну брзину преноса од 42 Mbps је сиромашна ако се баш-баш удаљиш од Београда (што је и нормално), и мало мрднеш ван Новог Сада, Крагујевца и Ниша. Наравно, већина градова је покривена, туристичке дестинације су углавном покривене (Златибор, Тара, Копаоник), чак је рецимо фантастично покривено моје село Кнић и Гружанско језеро, што ме је пријатно изненадило. Међутим, ако из Крагујевца кренем ка Јагодини, већ у Белошевцу остајем без брзог нета на путу.

Теленор Србија: мапа покривености HSPA+
Теленор Србија: мапа покривености HSPA+

До краја Августа најављено је проширење покривености, а мапа покривености која ово приказује ажурна је и што је још занимљиво фантастично прецизна!

Брзина преузимања

На местима где мапа каже да је сигнал у пуном јеку, веза је стабилна и не пуца. Брзина додуше варира у зависности од места на коме се модем са лаптопом/компјутером налази (на отвореном или у затвореном простору).

Иако номинална брзина гласи 42 мегабита, реално је то максимално 26 мегабита у „силазном“ правцу (енгл. download) које сам измерио у поподневним часовима (17 сати) у својој соби.

Теленор 42: најбрже преузимање 26 Mbps у мојој соби
Теленор 42: најбрже преузимање 26 Mbps у мојој соби

Брзина слања

Номинално је брзина слања декларисана на 5,76 Mbps али сам ја у реалном раду добио максималних 3,23 Mbps и ту у напред поменутом селу!

Теленор 42: најбрже преузимање 3,23 Mbps у мом селу
Теленор 42: најбрже преузимање 3,23 Mbps у мом селу

Одзив

Одзив (енгл. ping) је углавном лош (ретко кад ~45, углавном ~95), што се може приписати самој технологији.

Теленор 42: најмањи пинг 44 у мом стану
Теленор 42: најмањи пинг 44 у мом стану
Теленор 42: највећи пинг 104 у Ђуриселу
Теленор 42: највећи пинг 104 у Ђуриселу

Услови за коришћење

Да би постали срећни и задовољни корисник овог модема, морате са Теленором да склопите једногодишњи уговор за пакет „Сурфуј више 50“. Том приликом за годину дана коришћења плаћате 2.990,00 РСД за сам уређај, и обавезујете се да месечно плаћате по 3.690,00 динара за тарифни пакет. Јер, без Теленор SIM картице модем је неупотребљив (читај: закључан је на Теленор мрежу).
Е сад, са овако примамљивом брзином преноса многи очекују неограничени Интернет, што се добија али само делимично! Наиме, Количина пренетих података јесте неограничена, али се по највећој брзини може пренети само(?) 50 GB, и то пола било кад, а пола само од поноћи до 6 ујутру. Дакле, нема 50 гига максималном брзином у току дана. Ово ограничење је на месечном нивоу, тако да од првог у следећем месецу поново добијаш максималну брзину.

U paketu SURFUJ VIŠE 50 dobijaš 50GB internet saobraćaja po maksimalnoj brzini prenosa. 25GB ti je na raspolaganju uvek, a 25GB dodatnog saobraćaja možeš da koristiš od 0 do 6h. U vremenu od 0h do 6h prioritet ima dodatni saobraćaj.
Ako potrošiš sav saobraćaj po maksimalnoj brzini prenosa, na raspolaganju ti je dodatna kojičina GB, jednaka tvom osnovnom paketu, koju bez dodatne naplate trošiš brzinom do 256/128 kbps. Ukoliko potrošiš i ove GB, do kraja meseca internetu pristupaš brzinom do 64/32 kbps, takođe bez dodatne naplate.

Коме то може да треба?

Имајући у виду количину података која може да се пренесе у очаравајуће наведеној брзини, и забрињавајуће велики пинг, модем Теленор 42 са поменутим пакетом „Сурфуј више 50“ може бити исплатив једино пословним корисницима који су стално на путу а имају потребу да брзо шаљу и примају мејлове, документе и слично — трговачки путници т.ј. модерно мерчендајзери, лица за односе са јавношћу т.ј. модерно пиарови, програмери, саветници т.ј. модерно консултанти, пројектанти, и свакако хипстери.

Овај склоп дефинитивно није намењен особама које воле да се иживљавају брзином, т.ј. које планирају да бесомучно скидају FullHD филмове преко торента.

Али, по који HD видео спот на YouTube ће проћи, нет радио, мејл, чет, фејсовање, твитер, Гугл документи и слична свакодневна употреба Интернета су свакако покривени овим сетом.

Дакле, Теленор је одлично заиграо на фору „чији је већи“ и свакако ће ова прича имати своје купце. За обичног корисника у Србији који се жица за мобилни да би послао SMS јер је остао без кредита, ово је (пре)скупа играчка.

Ако пак не користите Линукс а није вам битно да се дувате људима око себе са цифром 42, можете изабрати приступачнији модем Теленор 21 који иде и уз слабије пакете.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

Једно мишљење на „Теленор 42: модем за пословне људе“

  1. Sve je tako kao sto si rekao.Ja koristim surfuj 30gb paket i mogu reci da sam zadovoljan.Preporucujem paket osobama koje ne skidaju puno filmova i posebno igrica jer ce ubrzo da ostanu bez „brzog interneta“. Kada se potrosi tzv. brzi internet ostali internet postaje ne upotrebljiv zato sto je brzina previse mala i treba mnogo da se ceka za otvaranje obicnih sajtova. E sad da napomenem jednu stvar koju sam ja otkrio upravo danas, osobe koje imaju laptopove i na njima wireless mogu da salju wifi signal drugim uredjajima, npr ako imate telefon koji ima wifi slobodno mozete da se konektujete na vas racunar koje je konektovan na telenor internet. sve sto je potrebno to je da instalirate program koji se zove conectify hotspot. Kada ga instalirate na vas racunar, pronadjite na youtube licence key za njega i obavezno postavite sifru. Sve je veoma lako i brzi cete da se snadjete. Pozdrav

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *