Kad Wallch neće da radi

Program za promenu tapeta radne površine Wallch iznenada može da prestane da funkcioniše ako se u spisku slika nalazi datoteka koja u putanji sadrži apostrof ili znake navoda.

Wallch 2.1 na Ubuntu 11.10

Za narušavanje monotonije na radnoj površini koristim program Wallch (opisao sam ga u aprilskom „Svetu kompjutera“), koji u nasumičnim intervalima menja tapet (engl. wallpaper) radne površine. Jutros sam iskusio veoma čudan problem — Wallch je odjednom prestao da radi, t.j. više nije mogao da promeni tapet. Promena na vreme navodno radi, ako je uključeno čak izbaci i obaveštenje da je tapet promenjen, ali on zapravo ostaje isti onaj stari. Pokrenut iz terminala pri promeni tapeta Wallch daje sledeću grešku:

sh: Syntax error: Unterminated quoted string
Error while changing desktop image. Please check the ~/.gconf* paths for permission issues.

Dugo sam mozgao šta je u pitanju. Kao uzrok sam odbacio današnji datum, petak 13. i posumnjao u neki od paket koji je došao sa jutrošnjim ažuriranjem Ubuntua. Sklanjao sam ~/.config i direktorijume u kojima se nešto menja prilikom promene tapeta, ali je sve to bilo bezuspešno… dok mi pred očima nije sevnula fraza „Unterminated quoted string“ (na srpskom: otvoreni navodnik nije zatvoren).

I setim se – juče sam promenio naziv direktorijuma sa slikama tako da naziv sadrži jedan apostrof (pomenuti „quoted string“), i umesto starog dodao njega u Wallch. Nakon uklanjanja apostrofa i promene direktorijuma u programu, on je ponovo počeo da radi, očekivano menjajući tapete.

Wallch 2.1 na Ubuntu 11.10
Wallch 2.1 na Ubuntu 11.10

Urke’s selection

Za ljubitelje zgodnih devojaka priredio sam paket 185 tapeta/pozadina u rezoluciji 1280×800 koje inače koristim za ulepšavanje moje radne površine na laptopu, i spakovao ga u svoj Dropbox. Možete da ga preuzmete odavde: [download id=“73″].

Autor: Aleksandar

Samostalni veb programer. Dugogodišnje iskustvo u razvoju veb softvera korišćenjem WordPress, PHP, jQuery, HTML5, CSS3 (SASS/LESS).

4 mišljenja na „Kad Wallch neće da radi“

  1. Ja koristim sedmicu i ne mislim da je zla. ;)

    A ukus ti je izvanredan. Nećeš mi reći da ti se ova kolekcija vrti na kompu? :)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *