Користиш Линукс и знаш да пишеш? Заради!

Конкурс је затворен!

Позивам да ми се јаве сви корисници Линукс оперативних система и слободног софтвера уопште, који имају вољу да о том софтверу пишу и желе то да уновче. Ако имаш добру идеју, таленат за писање, волиш слободу коју ти пружа софтвер који користиш, нудим ти могућност да од тога зарадиш!

О чему се ради?

Можда знаш, а можда и не (што на крају крајева уопште није ни битно), да најдуговечнији и најчитанији српски магазин о информационим технологијама „Свет компјутера“ првог јануара 2012. године улази у седму годину од како редовно промовише слободан софтвер у рубрици „Лаки пингвини“. Ово је први пут да као уредник ван званичних канала магазина правим „аудицију“ за нове сараднике.

Ко све може да се пријави?

Не мораш да имаш сертификат за пројектовање, изградњу и одржавање мреже, не мораш да будеш програмер, хакер, чак ни гик. Довољно је да користиш слободан софтвер, да умеш и волиш да пишеш т.ј. описујеш програме које користиш и да желиш да зарадиш. Све то зачиниш идејом о чему би конкретно волео да пишеш, јавиш ми се и добијеш шансу.

Шта треба да се ради?

Смисли о чему би волео да пишеш, т.ј. који програм би описао. Провери у садржају објављених текстова (кликни на назив рубрике изнад) да ли смо тај програм већ описали у претходне 3 године, па ако нисмо пошаљи коментар на овај запис који ће да садржи одговоре на следећа питања:

 1. Од када користиш слободан софтвер?
 2. Који слободан софтвер највише користиш и најбоље познајеш (терминалске апликације, веб апликације, мултимедијалне апликације, графика, канцеларија, алатке за одржавање система и друго)?
 3. Да ли си негде некада нешто писао на ову тему и ако јеси остави линкове да то видим?

Поред имена и презимена упиши валидну адресу електронске поште у формулар за коментар како бих могао да те контактирам.

Шта ја имам од тога?

Ја имам новог сарадника који ће да описује слободан софтвер. Ти имаш неколико ствари:

 • бенефит да почнеш да пишеш за популаран часопис који се чита у читавој Србији (и шире), и самим тим да то што пишеш читају и они који немају Интернет;
 • можеш да се похвалиш лепшој половини, родитељима, родбини, друговима, колегама… да пишеш за „Свет компјутера“;
 • зарадићеш „неки динар“ који у данашње време никоме није непотребан;
 • упознаћеш неке нове људе за које си раније мислио да су недодирљиви.

Шта је битно?

Битно је да знаш да користиш сва слова српске абецеде или азбуке, да познајеш правопис и граматику, да си пунуолетан (имаш личну карту и текући рачун), да си амбициозан и озбиљан (т.ј. да се наша потенцијална сарадња неће завршити на понуди да опишеш Фајерфокс или ЛибреОфис) и да умеш да примиш добронамерну критику у циљу квалитетнијег писања.
Такође је битно да се не надаш да ће ти проћи преписивање туђих текстова, превођење текстова са страних сајтова, те писање о нечему што ниси чак ни инсталирао.

Шта није битно?

Није битно да ли си женско или мушко, да ли имаш 18 или 58 година, да ли си православац, атеиста или конфучиониста, да ли си стрејт, би или геј, да ли си леп или ружан, да ли имаш своју породицу или живиш код родитеља, да ли ти је тата председник државе или радник на грађевини, … (додај све остале врсте подела и дискриминација које ти падну на памет). Можеш да будеш шта год пожелиш све док испуњаваш услове из дела „Шта је битно“.

Дакле, ко је спреман да покуша?


Пријављени до 16.12.2011 у 23:10

 1. noctua4u
 2. Slobodan Terzić Githzerai
 3. Lesa
 4. Petar Milojević reaktortre
 5. Sandra Kravitz
 6. Bojan Stojanović
 7. Nenad Lazić
 8. Ranko Trifković
 9. Ivan Nikolić Cuca
 10. Nenad Marjanovic Zerof
 11. Dragan Krstic
 12. Aleksandar Anđelković
 13. Saša
 14. Nikola Mladenović
 15. Zoran Olujić
 16. Vanja Djurdjevic
 17. Bojan Bogdanović
 18. Miloš Jeremić / Anarcorder
 19. Srđan Udovički / Rainmeker
 20. Petar

НАПОМЕНА: Сви пријављени ће у петак 16. децембра добити на мејл тему, смернице за писање и рок за доставу текста. Након тога бирам ауторе који напишу најбоље текстове пријемчиве за читаоце „Лаких пингвина“.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

54 мишљења на „Користиш Линукс и знаш да пишеш? Заради!“

 1. Pošto ovo shvatam kao „blagi upitnik“, evo odgovora:

  1. Ne sećam se tačno ni vremena ni verzije… prvi instalirani Linux je bio RedHet 6.x

  2. Oracle + ostale DB… tj Oracle gama proizvoda na Linuxu… samo nisam siguran koliko se to uklapa u koncept „Free“ i „OpenSource“

  3. Nisam. Tj. nisam na ovu temu. Mada, ima mog pisanija po mreži na temu Oracle-a.

  1. Имаћу у виду твоју сферу интересовања, истина не за месечне чланке већ пре за броширане уметке који покривају стручнију и ширу тематику.

   Овог пута предност дајем ауторима који могу да одговоре на захтев читалаца уобичајеног профила корисника које пре свега интересује кућна употреба компјутера и Линукса (забава, едукација, улепшавање и одржавање система, веб и слично).

 2. Super stvar, pogotove za potencijalne saradnike. Reci mi, je l’ generalna politika SK-a da ne prihvata saradnike mlađe od 18, pošto me konkretno zanimaju neke druge rubrike? (čitaj: Windows guy) :)

  Pozdrav i srećno u potrazi za novopečenim saradnicima :)

  1. Сарадници су могу бити и малолетни, чак сам и ја имао непунолетне сараднике у „Лаким пингвинима“, али из неког мог искуства они нешто старији озбиљније схватају обавезе и не доживљавају сарадњу као „шта ме кошта да пробам“ са #fail исходом. Некако се испоставило да су студенти најбољи и најозбиљнији сарадници :)

   Најбољи начин да провериш да ли си стасао за сарадника„ Света компјутера“ је да напишеш текст и пошаљеш га на editors@sk.rs. Сраћно!

   И хвала на жељама :)

 3. Eh, kada dođe do ovakvih konkursa, znaš koliko je sati.. :)

  Elem, nisam neki ljubitelj spisanija za novine, tim pre što sam svojevremeno, sticajem raznih sticaja, kraće vreme radio kao pomoćnik urednika jednog užičkog glasila, pa znam o koliko ograničenom formatu se radi.
  Međutim, ovde je tematika sasvim drugačija, pa ne košta ništa da se oprobam. Najiskrenije, ne zbog slave i para, već kao pokušaj da se raznorazna škrabanja kojekude po Internetu, koja se i tako i tako pišu, objedine u neku formu koja bi možda mogla biti nekome i korisna.

  Korisnik sam GNU/Linuksa od 2002. godine, a od 2005. je i jedini operativni sistem na mom računaru. Iako strukovno nisam neposredno vezan za računare, slobodan softver i informatičke tehnologije su mi hobi bez koga ne mogu, i vrlo neskromno smatram da o toj sferi znam mnogo, čak i više nego što bi trebalo.

  Trenutno sam saradnik lokalne zajednice korisnika Ubuntua, u funkciji serverskog administratora. Veliki sam pobornik KDE-ovog okruženja površi, aktivan sam član srpskog prevodilačkog tima KDE-a, ali i drugih prevodliačkih projekata. Doprinos je skroman, ali nadam se koristan – recimo, prevod Amaroka ili (u jednom od zadnjih brojeva opisanog) Minitubea.
  Iako sarađujem sa Ubuntuovcima, nisam distrocentričan, već volim da isprobavam nove verzije svega (i upravo zbog toga koristim Arčlkinuks).

  Nažalost, u veb arhvi na sk.rs nedostaje zadnjih par brojeva, pa nisam siguran šta je sve tačno obrađeno u njima, ali mi na prvu pomisao padaju na pamet Rekonq, Chokoq, Kanyremote, KDE-ova Telepatija, neko teže štivo poput Nepomuka i Akonadija ili Pulsaudija, nešto aktuelno, tipa ownCloud, možda čak i neka od igrica, poput Konja isl., što su stvari koje me lično interesuju i o kojima bih mogao da pišem. Materijala – hvala bogu – ima, ne znam samo koliko će se moja interesovanja poklopiti sa ciljevima rubrike Laki pingvini. Opet, ništa ne košta da se oprobam. ;)
  Pozdrav,

   1. Huh, blog nemam, jer mi takav način komunikacije (za mene vrlo indirektan) ne odgovara, već uglavnom komuniciram putem raznih foruma, prvenstveno forum.ubuntu-rs.org, i drugih, većinom inostranih.
    Tu su razne poštanske liste, IRC i brzi glasnici, i tako dalje i tako bliže.
    U svakom slučaju, mislim da ništa od toga nije dovoljno reprezentativno za dobijanje pune slike o umeću pisanja i procenu kvaliteta potrebnog za pisanje u jednom renomiranom časopisu kakav je Svet kompjutera.
    Naravno, mogu se steći neki osnovni utisci o načinu i stilu pisanja, a za neku detaljniju procenu, mogu, recimo, da sastavim par tekstova i pošaljem adresu po tvom izboru.
    Ako si voljan da čitaš, naravno. :)

    1. Вољан сам да читам, али ћу то да радим тек за 5-7 дана. За сада само прикупљам „кандидатуре“ :)

     Наиме, свим пријављеним другарима ћу послати на мејл тему и смернице за писање за „Лаке пингвине“. А онда иде избор аутора који имају црту за описивање софтвера. Очекујем да се најбоље снађу обични корисници јер се начин писања за СК делом разликује од писања за блог, професионалци свог заната обично превиде да се неке ствари не подразумевају па одличан материјал за захтевне кориснике буде неразумљив за оне обичне.

     Али, да не давим и не дужим сад, сви који се пријаве добиће прилику.

 4. 1. Koristim Linux skoro 5 godina (Ubuntu, pa Fedora i sada finalno Arch)
  2. Poznajem skoro sve u Linux okruzenju… snalazim se u shell-u. U svakodnevnoj upotrebi najvise koristim Vim (programiram), ali mi ni jedna druga ‘standardna’ aplikacija nije nepoznata.
  3. Pisao bi o Gnome 3, o rjesavanju odredjenih problema na Linux-u, drugim Window menager-ima (pandani gnome-u i KDE-u) npr. o Fluxbox-u (njegovoj potpunoj kustomizaciji i instaliranju, o problemima na odredjenim distribucijama npr. instaliranje Arch-a od nule itd.
  i naravno moj Tumblr nalog (ima tekstova o Linux-u, ali orijentisani su prema ma informisanijoj publici) Moj Tumblr!

  1. Превођењу текстова фали то што нису ауторски, не могу бити плаћени преводиоцу као аутору, нити објављени у „Свету компјутера“. Описи у „Лаким пингвинима“ су веома мало објективна а више субјективна експресија аутора текста који стоји иза написаног.

 5. Poz
  Kao prvo kul ideja, skroz je podrzavam i smatram da je okej da se ukljuci sto vise ljudi u pisenje u „lakim pigvinima“ iz prostog razloga da mozemo citati iskustva razlicitih ljudi.
  Sto se tice „upitnika“:
  – slobodan softver koristim 4+ godina, oko 3 god sam korisnik linuxa
  – pored svakodnevnih aplikacija najvise koristim veb i multimedijalne a sve cesce se obradujem otkrivanju novih terminalskih aplikacija
  – od skoro pisem kolumnu koja se bavi open source svetom na srbodroid.com http://www.srbodroid.com/slobodni-bitovi/ a pored toga imam vise pokusaja blogovanja.

  Sto se ostalih stvari tice, imam 20god, student informatike, geek.

 6. Zdravo, ‘ade i ja da se javim. Nemam neku posebnu sferu interesovanja u okviru Linuks OS-a (konkretno Ubuntu i Kubuntu). Volim da isprobavam ,,stvari“ i imam jedan blog koji vodim od skoro (OtvoreniKod). Na njemu pišem o aplikacijama, vestima i tako. Ništa ne prosleđujem dok ne isprobam.
  Nisam ni haker niti gik, već običan korisnik koji želi da uči o slobodnom softveru.
  Tako da mogu da dam svoj doprinos u pogledu aplikacija (novih), da ih isprobam, približim korisnicima i tako…

 7. 1. Negde od 2005. godine, možeš videti da sam od 2006 na Ubuntu-rs

  2. Neki od predloga programa su: kopete, okular, zsh, mpd, xbmc, dolphin… sigurno ima dosta toga…

  3. Linkovi koje možeš pogledati:
  – Blog: http://olujicz.ns-linux.org
  – LUGoNS: http://lugons.org/Members/olujicz
  – Administriram http://wiki.ubuntu-rs.org imam i tu dosta mojih tekstova
  – Posedujem i lični viki: http://olujicz.ns-linux.org/wiki/
  – Malo preporuka ima i ovde

  Možeš primetiti da nisam aktivno pisao poslednji par meseci, ali da ne zalazim sada u privatne razloge. To ne znači da nisam u toku i dalje.

  P.S. Da pomognem Slobi, ima i on tekstove na našem ubuntu-rs vikiju, možda neki od njih može poslužiti za primer.

  1. E da si malo bliže pa da ti lupim disciplinsku šljagu. :)
   Pa da te ne znam, pa hajde. Ovako, nemoj da si se usudio da ti ja budem izgovor. :)
   Tim pre što sam redovan čitalac zapisa na tvom blogu posvećenih recenzijama slobodnih programa, i mislim da poseduješ kvalitet.
   Doduše, nije da se ja pitam. :)

   Uostalom, ako se već unapred bespotrebno delimo, eto meni KDE, a tebi sve ostalo — malo li je? ;)

 8. koristim linux i znam da pišem, gde su pare?! :)
  šalu na stranu, ubuntu koristim oko godinu dana – kao običan, nenapredni korisnik, pa verovatno i nisam kandidat, pošto koristim libre office, mozilla&chrome, shotwell & GIMP
  al’, eto, ako vam zatreba neki tekst i iz tog ugla – tu sam :)

 9. 1. U poslednje 2 godine imam samo Linux distribucije na računaru, a negde pre 3 godine sam počeo da se zanimam sa Linuxom dok sam imao dual boot. Poceo sam sa Ubuntu-om, a zatim sam prešao na Debian da bih završio na Arch-u sa openboxom. Ali svakih par meseci testiram neke distribucije im kada izađu nove verzije.
  2. Od aplikacija sam najviše testirao multimedijalne plejere, internet browsere, instant messenger-e i fajl menadžere.
  3. Za sada nisam pisao ni za jedan časopis niti blog.

 10. 1. Slackware 7.1 (dvehiljadita? :) prvi pokušaj sa „Red Hat 5.1“ neuspeo – nisam potero X :p )
  2. Oooo sve :( što ne smatram ni malo pozitivnom stvari… Dok se neki ljudi fokusiraju na jedno i to jedno kidaju, ja sam više all_over_the_place guy. Ne koristim linux day-to-day ali koristim unix (os x) pa mogu da gledam dešavanja sa distance. Ne smatram se pocetnikom al sam daleko od gurua… Student sam, što po tvojim merilima znači da sam ozbiljan :p a hteo bi da iskucam jedan dva teksta čisto da se oprobam da vidim da li bi mogo (bez obzira na dalji ishod) tako da molim te cimaj me kad budu „krugovi testiranja“.

  Malo detalja: Sviđa mi se gnome filozofija (daj korisniku onoliko koliko mu je neophodno) ali mislim da su više puta u tome preterali.. Prijemčiviji mi je UI feel gnoma, što je jako subjektivna stvar ali… Od ovog projekta očekujem puno. Ako poraste naravno..
  Imam milion ideja o kojima bi pisao ali da ne davim ovde, ako želiš da napišem nešto… cimaj :)

  3. Nope.

  Veliki pozdrav

 11. Zdravo,

  Ja sam pisao sve postove za svoj blog http://www.ubuntu-how-to.com a pisao sam i članke za ubuntumanual.org Pisao sam o LibreOffice, medija plejerima, tips and tricks za Ubuntu, novostima i slično. Blog sam načisto zapustio ali i dalje radi. :)

  Koristim Kubuntu od 2006. godine, ja mislim od verzije 6.06, sa kojom sam u početku imao gomilu muka.

  Aktivno koristim Blender, GIMP, Inkscape, LibreOffice i ostale svakodneve programe za net i multimediju.

  Član sam Ubuntu zajednice Srbije ja mislim od 2007. godine. :)

  Ako mogu da pomognem slobodno me kontaktiraj.

  Pozdrav,

 12. Uuuuu koja konkurencija…lepo. Nisam ni zano da ljudi toliko koriste linđzu. Evo da se i ja javim bavim se linuxom oko godinu dana, isključivo ubuntu i sve oko njega. Oblast koja me takođe interesuje su linux serveri, kući ima jedan sa kojima se „malo“ igram. Što se tiče pisanja nisam novinar, ali sam diplomirani mašinski inženjer informacionih tehnologija u mašinstvu, a IT mi je prvi svet. Skoro sam pokrenu sopstveni blog možete ga posetiti na adresi koju sam ostavio u formularu.
  Umalo da zaboravim SK kupujem 7/8 godina.

  May the Source be with you.

 13. Nadam se da ne kasnim… :)
  Koristim linuks već godinama, Red Hat, pa Mandrake, pa Mandriva, dok se negde 2006. nisam ustalio na Ubuntu. Član sam Ubuntu foruma od 2007. a već skoro 3 godine i koordinator Zajednice.
  U suštini (osim serverima, pošto se profesionalno bavim administracijom), čačkam svakojake programe pošto volim da testiram u slobodno vreme. Možda češće sa obradom zvuka (gitarski efekti, snimanje i sl…). Prevodim aktivno aplikacije kad i koliko stignem.
  Ako izuzmem forum i wiki Ubuntu Zajednice, pišem na svom blogu (http://bojce.wordpress.com/), a pisao sam i za Gnuzilla… Ne pišem koliko bih želeo zbog obaveza.

 14. Pozdrav. Uskoro postajem punoletan i zanima me da li sam zakasnio sa prijavljivanjem? Inače koristim linux otkad mi je kum poklonio 10 diskova koje je on bio naručio. Testirao sam razne vrste od kojih su mi se najviše svidele LinuxMint, Slackware, Gentoo i Ubuntu. Aplikacije koje su mi se najviše svidele su KompoZer, a za grafički interfejs Compiz fusion. Takodje sam povezan sa mnogim korisnicima Linux operativnog sistema. Očekujem odgovor

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.