Приказ ПДФ књиге првих лекција из уџбеника за Географију за VI разред

Како да на Линуксу конвертујете више слика у један ПДФ

Док још није ступио на снагу закон који копирање литературе третира као кривично дело, а принуђен тиме што мој син није добио уџбеник и радне листиће за Географију иако смо књиге за овогодишњи VI разред уредно исплатили још крајем прошле школске године, позајмили смо уџбеник од друга (коме су родитељи уџбенике на време купили на улици) и скенирао сам неколико првих лекција да дете има одакле да учи (док се не накане да деци дају цео комплет уџбеника).

Е сад, требало је некако тих скенираних 24 JPEG слика спаковати у ПДФ, а како ме је мрзело да ручно правим ПДФ помоћу неког специјализованог програма или простим слагањем слика у ЛибреОфис Писац, прибегао сам крајње једноставном начину паковања слика у ПДФ помоћу свемоћног терминала и пакета Image Magick.

Дакле, једноставно сам у корисничком директоријуму где је програм за скенирање спаковао слике по редоследу, покренуо наредбу

convert *.jpg geografija06.pdf

и за пар тренутака добио ПДФ величине четрдесетак мегабајта (за нијансу мање од укупне величине свих слика), спреман за штампање или читање са екрана.

Приказ ПДФ књиге првих лекција из уџбеника за Географију за VI разред
Приказ ПДФ књиге првих лекција из уџбеника за Географију за VI разред

Ако вам нису све слике истих димензија па вам такво одступање боде очи, пре прављења ПДФ-а пропустите скениране слике кроз Scan Tailor.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

4 мишљења на „Како да на Линуксу конвертујете више слика у један ПДФ“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *