Nokia E7: локализована хардверска QWERTY тастатура

Nokia E7: екран и тастатура

Како сам у видеу распакивања телефона Nokia E7 напоменуо, у старту сам помислио да је разлика између њега и модела N8 само у тастатури, али сам се преварио. Осим хардверске QWERTY тастатуре, E7 је опремљен и екраном за пола инча ширим од оног код старијег брата, па још потпомогнут ClearBlack технологијом која побољшава видљивост на отвореном.

Nokia E7-00: екран и тастатура
Nokia E7-00: екран и тастатура

Екран

Када је реч о мобилним телефонима који спадају у „последњи крик технике“, четвороинчни екран на Nokia E7 телефону свакако није највећи на тржишту (рецимо HTC Evo 4G i ThunderBolt имају екран дијагонале 4,3 инча), али је свакако већи од старијег брата Nokia N8 (уједно и од iPhone 4G).

Резолуција екрана

Међутим, иако је дијагонала од 4 инча прилично пространа, резолуција од свега 640×360 пиксела видљиво је мања од 800×480 пиксела на 3,5 инчном екрану код Nokia N900. Далеко од тога да је слика зрнаста, чак напротив приказ је гладак и квалитетан, али су елементи интерфејса прилично велики (екранска дугмад).

Осетљивост на додир

Очекивано је капацитивни екран осетљив на додир и прилично добро ради. „Захваљујући“ оперативном систему који повремено уме да се забагује, телефон некада не реагује на тапове, што ме је у више наврата изиритирало. Надајмо се да ће и те грешке бити отклоњене у следећој верзији Symbian^3 Anna.

Такође је подржан „multi-touch“, што значи да истовремено може да се користи више од једног прста за спровођење неких акција попут зумирања фотографија или промене резолуције камере.

Боје

Боје су нешто топлије и добро засићене, тако да фотографије и видео на телефону изгледају много више „WOW“ него на екрану рачунара.

Угао читљивости

Угао видљивости је прилично висок, по мојој слободној процени и под углом од 160° може да се разазна ко зове или колико је сати, док за читање ситнијег текста треба нешто више „усправити“ екран према очима. Нема „засивљења“ као код LCD екрана већ је проблем у спајању слике у једну нечитљиву ниску линију што физички не дозвољава разазнавање перспективно прениских објеката.

Nokia E7: угао видљивости
Nokia E7: угао видљивости
Nokia E7: угао читљивости
Nokia E7: угао читљивости

Видљивост на отвореном

Екран је израђен у AMOLED технологији која је позната по проблему слабе видљивости на отвореном простору, али је уз додатак ClearBlack компоненте код овог модела та видљивост нешто побољшана. Далеко од тога да ће се екран видети кристално јасно као у затвореном простору, од читања дугачког ситног текста нема ни говора, али може да се пронађе контакт за позивање, откуца порука, да се види ко зове, кадрира сцена за фотографисање или надгледа снимање видеа.

Тастатура

Виртуелна QWERTY тастатура на капацитивном екрану осетљивом на додир код модела E7 осетно је лакша за употребу и прецизнија од оне код модела N8 на првом месту због пола инча веће дијагонале екрана.

За куцање порука, статуса на друштвеним мрежама и описа фотографија сасвим је задовољавајућа. На жалост, не постоји могућност избора ћириличне тастатуре пошто Symbian^3 за сада тако нешто не омогућава.

Nokia E7: виртуелна QWERTY тастатура - мала слова
Nokia E7: виртуелна QWERTY тастатура - мала слова
Nokia E7: виртуелна QWERTY тастатура - велика слова
Nokia E7: виртуелна QWERTY тастатура - велика слова
Nokia E7: виртуелна QWERTY тастатура - бројеви и знакови
Nokia E7: виртуелна QWERTY тастатура - бројеви и знакови
Nokia E7: виртуелна QWERTY тастатура - мени
Nokia E7: виртуелна QWERTY тастатура - мени

Много већи проблем може да представља унос дужих текстова који захтевају мешање слова, бројева, знакова интерпункције и других карактера који превазилазе први екран виртуелне тастатуре и захтевају честе одласке на нумеричку тастатуру. Због тога је ту хардверска QWERTY тастатура.

Nokia E7: локализована хардверска QWERTY тастатура
Nokia E7: локализована хардверска QWERTY тастатура

Гумени тастери су довољно широки и високи а међусобно размакнути толико да чак ни власници дебелих прстију неће долазизи у ситуацију да притисну два тастера истовремено. По 11 тастера је распоређено у четири реда, с тим да у првом доњем реду тастер за размак (тзв. спејс) заузима површину три тастера што омогућава притискање са прстима леве и десне руке, по потреби (шта је већ ближе том тастеру).

Бели и плави карактери на тастерима имају позадинско осветљење, тако да је омогућено куцање и у мрклом мраку.

Као модификатор за добијање додатних карактера попут наших слова са квачицама, бројева (у четвртом реду горе) и специјалних знакова који су обележени плавом бојом користи се први тастер у првом реду „алт“ (плава стрелица). Белом бојом обележени су основни карактери који се добијају без и у комбинацији са притиснутим тастером „шифт“. Трећи тастар у првом реду „Sym“ позива мени са специјалним карактерима (симболима) ради лакшег уметања у текст без потребе за притискањем комбинације тастера.

Nokia E7: таблица симбола
Nokia E7: таблица симбола
Nokia E7: таблица друге стране симбола
Nokia E7: таблица друге стране симбола

На крајњој десној страни налазе се курсорски и тастери Backspace, Enter и Ctrl.

Лакоћа уноса текста

Прво и основно правило код хардверске QWERTY тастатуре је да се мора користити са обе руке. Привикавање на ову тататуру за унос текста своди се на пар откуцаних порука. Пар пута ми се рецимо десило да при куцању у руци више пута притиснем неко слово као при уносу текста преко нумеричке тастатуре. Брзина уноса текста је импозантна, а тастатура је заиста невероватно једноставна за употребу.

Једину ману коју сам ја приметио а тиче се уноса текста преко хардверске тастатуре је употреба док је телефон прикључен на пуњач или повезан са рачунаром. Тада је држање телефона у руци ради куцања веома незгодно и захтева спуштање на неку подлогу, чиме се аутоматски употреба палчева пребацује на употребу неких других прстију (кажипрста, рецимо).

Општи утисак

И екран и хардверска QWERTY тастатура код Nokia E7 су ствари које функционишу на висини задатка. Већина корисника ће ценити начин приказа слике на екрану који ћу најкраће описати као „фенси модеран“.

Што се тастатуре тиче, да N8 има овакву тастатуру био би савршен телефон, овако се утисци ломе између 12 мегапикселне аутофокусне камере и квалитетне и фантастичне хардверске тастатуре. Све остало су нијансе.

Сазнај више о екрану и тастатури од #E7testerRS и E7 Insider екипе.

Објављено од стране

Александар

Данијелин супруг, Михаилов и Николин отац. Веб програмер и оснивач TechWebUX.

3 мишљења на „Nokia E7: екран и тастатура“

  1. Od kad sam dobila prvi nokija telefon,vise nikada nisam koristila neku drugu marku telefona jer su svi nokija modeli odlicni.Ova nova nokija E7 mi se mnogo svidela,zaljubila sam se u nju na prvi pogleddizajn fenomenalan,velike mogucnosti,veliki i cis ekran.Ma nema tu sta mnogo da se prica volela bih da ga imam i to mi se najvise svidja u plavoj boji…svaka cast onome ko ga je dizajnirao,i napravio…

  2. Prvi mobilni koji sam imao je Bila Nokia 3310 koju i dan danas koristim. Imao sam Sony Ericsson neko vreme, ali kada mi je pao sa terase nisam mogao da ga sklopim dok Nokia i dalje istrajava. Što se tiče Nokie E7 neverovatno lep telefon, odličnog savremenog dizajna i neprevaziđenog grafičkog interfejsa a što se tiče rezolucije kamere o tome i da ne govorimo. Ali o tom telefonu mogu samo da sanjam, jer u ovoj ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazi naša zemlja moći ću da ga kupim tek za jedno 6 – 7 godina kada bude bio u nekoj ponudi telekomunikacionih operatera za 300 dinara mesečno. Bilo bi lepo dobiti ga u ovom izvlačenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *